Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    5. ரூபஸுத்தவண்ணனா

    5. Rūpasuttavaṇṇanā

    65. பஞ்சமே ரூபே பமாணங் க³ஹெத்வா பஸன்னோ ரூபப்பமாணோ நாம. ரூபப்பஸன்னோதி தஸ்ஸேவ அத்த²வசனங். கோ⁴ஸே பமாணங் க³ஹெத்வா பஸன்னோ கோ⁴ஸப்பமாணோ நாம. சீவரலூக²பத்தலூகே²ஸு பமாணங் க³ஹெத்வா பஸன்னோ லூக²ப்பமாணோ நாம. த⁴ம்மே பமாணங் க³ஹெத்வா பஸன்னோ த⁴ம்மப்பமாணோ நாம. இதரானி தேஸங்யேவ அத்த²வசனானி. ஸப்³ப³ஸத்தே ச தயோ கொட்டா²ஸே கத்வா த்³வே கொட்டா²ஸா ரூபப்பமாணா, ஏகோ ந ரூபப்பமாணோ. பஞ்ச கொட்டா²ஸே கத்வா சத்தாரோ கொட்டா²ஸா கோ⁴ஸப்பமாணா, ஏகோ ந கோ⁴ஸப்பமாணோ. த³ஸ கொட்டா²ஸே கத்வா நவ கொட்டா²ஸா லூக²ப்பமாணா, ஏகோ ந லூக²ப்பமாணோ. ஸதஸஹஸ்ஸங் கொட்டா²ஸே கத்வா பன ஏகோ கொட்டா²ஸோவ த⁴ம்மப்பமாணோ, ஸேஸா ந த⁴ம்மப்பமாணாதி வேதி³தப்³பா³.

    65. Pañcame rūpe pamāṇaṃ gahetvā pasanno rūpappamāṇo nāma. Rūpappasannoti tasseva atthavacanaṃ. Ghose pamāṇaṃ gahetvā pasanno ghosappamāṇo nāma. Cīvaralūkhapattalūkhesu pamāṇaṃ gahetvā pasanno lūkhappamāṇo nāma. Dhamme pamāṇaṃ gahetvā pasanno dhammappamāṇo nāma. Itarāni tesaṃyeva atthavacanāni. Sabbasatte ca tayo koṭṭhāse katvā dve koṭṭhāsā rūpappamāṇā, eko na rūpappamāṇo. Pañca koṭṭhāse katvā cattāro koṭṭhāsā ghosappamāṇā, eko na ghosappamāṇo. Dasa koṭṭhāse katvā nava koṭṭhāsā lūkhappamāṇā, eko na lūkhappamāṇo. Satasahassaṃ koṭṭhāse katvā pana eko koṭṭhāsova dhammappamāṇo, sesā na dhammappamāṇāti veditabbā.

    ரூபே பமாணிங்ஸூதி யே ரூபங் தி³ஸ்வா பஸன்னா, தே ரூபே பமாணிங்ஸு நாம, பஸீதி³ங்ஸூதி அத்தோ². கோ⁴ஸேன அன்வகூ³தி கோ⁴ஸேன அனுக³தா, கோ⁴ஸப்பமாணங் க³ஹெத்வா பஸன்னாதி அத்தோ². ச²ந்த³ராக³வஸூபேதாதி ச²ந்த³ஸ்ஸ ச ராக³ஸ்ஸ ச வஸங் உபேதா. அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ந ஜானாதீதி நியகஜ்ஜ²த்தே தஸ்ஸ கு³ணங் ந ஜானாதி. ப³ஹித்³தா⁴ ச ந பஸ்ஸதீதி ப³ஹித்³தா⁴பிஸ்ஸ படிபத்திங் ந பஸ்ஸதி. ஸமந்தாவரணோதி ஸமந்ததோ ஆவாரிதோ, ஸமந்தா வா ஆவரணமஸ்ஸாதி ஸமந்தாவரணோ. கோ⁴ஸேன வுய்ஹதீதி கோ⁴ஸேன நியதி, ந கு³ணேன. அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ந ஜானாதி, ப³ஹித்³தா⁴ ச விபஸ்ஸதீதி நியகஜ்ஜ²த்தே கு³ணங் ந ஜானாதி, ப³ஹித்³தா⁴ பனஸ்ஸ படிபத்திங் பஸ்ஸதி. ப³ஹித்³தா⁴ ப²லத³ஸ்ஸாவீதி தஸ்ஸ பரேஹி கதங் ப³ஹித்³தா⁴ ஸக்காரப²லங் பஸ்ஸந்தோ. வினீவரணத³ஸ்ஸாவீதி விவடத³ஸ்ஸாவீ. ந ஸோ கோ⁴ஸேன வுய்ஹதீதி ஸோ கோ⁴ஸேன ந நீயதி.

    Rūpe pamāṇiṃsūti ye rūpaṃ disvā pasannā, te rūpe pamāṇiṃsu nāma, pasīdiṃsūti attho. Ghosena anvagūti ghosena anugatā, ghosappamāṇaṃ gahetvā pasannāti attho. Chandarāgavasūpetāti chandassa ca rāgassa ca vasaṃ upetā. Ajjhattañca na jānātīti niyakajjhatte tassa guṇaṃ na jānāti. Bahiddhā ca na passatīti bahiddhāpissa paṭipattiṃ na passati. Samantāvaraṇoti samantato āvārito, samantā vā āvaraṇamassāti samantāvaraṇo. Ghosena vuyhatīti ghosena niyati, na guṇena. Ajjhattañca na jānāti, bahiddhā ca vipassatīti niyakajjhatte guṇaṃ na jānāti, bahiddhā panassa paṭipattiṃ passati. Bahiddhā phaladassāvīti tassa parehi kataṃ bahiddhā sakkāraphalaṃ passanto. Vinīvaraṇadassāvīti vivaṭadassāvī. Na so ghosena vuyhatīti so ghosena na nīyati.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 5. ரூபஸுத்தங் • 5. Rūpasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5. ரூபஸுத்தவண்ணனா • 5. Rūpasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact