Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi

    રૂપવિભત્તિ

    Rūpavibhatti

    એકકનિદ્દેસો

    Ekakaniddeso

    ૫૯૪. સબ્બં રૂપં ન હેતુમેવ, અહેતુકમેવ, હેતુવિપ્પયુત્તમેવ, સપ્પચ્ચયમેવ, સઙ્ખતમેવ, રૂપમેવ, લોકિયમેવ, સાસવમેવ, સંયોજનિયમેવ, ગન્થનિયમેવ, ઓઘનિયમેવ, યોગનિયમેવ, નીવરણિયમેવ, પરામટ્ઠમેવ, ઉપાદાનિયમેવ, સંકિલેસિકમેવ, અબ્યાકતમેવ, અનારમ્મણમેવ, અચેતસિકમેવ, ચિત્તવિપ્પયુત્તમેવ, નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મમેવ, અસંકિલિટ્ઠસંકિલેસિકમેવ, ન સવિતક્કસવિચારમેવ, ન અવિતક્કવિચારમત્તમેવ, અવિતક્કઅવિચારમેવ , ન પીતિસહગતમેવ, ન સુખસહગતમેવ, ન ઉપેક્ખાસહગતમેવ, નેવ દસ્સનેન ન ભાવનાય પહાતબ્બમેવ, નેવ દસ્સનેન ન ભાવનાય પહાતબ્બહેતુકમેવ, નેવ આચયગામિ ન અપચયગામિમેવ, નેવસેક્ખનાસેક્ખમેવ, પરિત્તમેવ, કામાવચરમેવ, ન રૂપાવચરમેવ, ન અરૂપાવચરમેવ, પરિયાપન્નમેવ, નો અપરિયાપન્નમેવ, અનિયતમેવ, અનિય્યાનિકમેવ, ઉપ્પન્નં છહિ વિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્યમેવ, અનિચ્ચમેવ, જરાભિભૂતમેવ.

    594. Sabbaṃ rūpaṃ na hetumeva, ahetukameva, hetuvippayuttameva, sappaccayameva, saṅkhatameva, rūpameva, lokiyameva, sāsavameva, saṃyojaniyameva, ganthaniyameva, oghaniyameva, yoganiyameva, nīvaraṇiyameva, parāmaṭṭhameva, upādāniyameva, saṃkilesikameva, abyākatameva, anārammaṇameva, acetasikameva, cittavippayuttameva, nevavipākanavipākadhammadhammameva, asaṃkiliṭṭhasaṃkilesikameva, na savitakkasavicārameva, na avitakkavicāramattameva, avitakkaavicārameva , na pītisahagatameva, na sukhasahagatameva, na upekkhāsahagatameva, neva dassanena na bhāvanāya pahātabbameva, neva dassanena na bhāvanāya pahātabbahetukameva, neva ācayagāmi na apacayagāmimeva, nevasekkhanāsekkhameva, parittameva, kāmāvacarameva, na rūpāvacarameva, na arūpāvacarameva, pariyāpannameva, no apariyāpannameva, aniyatameva, aniyyānikameva, uppannaṃ chahi viññāṇehi viññeyyameva, aniccameva, jarābhibhūtameva.

    એવં એકવિધેન રૂપસઙ્ગહો.

    Evaṃ ekavidhena rūpasaṅgaho.

    એકકનિદ્દેસો.

    Ekakaniddeso.

    દુકનિદ્દેસો

    Dukaniddeso

    ઉપાદાભાજનીયં

    Upādābhājanīyaṃ

    ૫૯૫. કતમં તં રૂપં ઉપાદા? ચક્ખાયતનં, સોતાયતનં, ઘાનાયતનં, જિવ્હાયતનં, કાયાયતનં, રૂપાયતનં, સદ્દાયતનં, ગન્ધાયતનં, રસાયતનં, ઇત્થિન્દ્રિયં, પુરિસિન્દ્રિયં, જીવિતિન્દ્રિયં, કાયવિઞ્ઞત્તિ, વચીવિઞ્ઞત્તિ, આકાસધાતુ, રૂપસ્સ લહુતા, રૂપસ્સ મુદુતા, રૂપસ્સ કમ્મઞ્ઞતા, રૂપસ્સ ઉપચયો, રૂપસ્સ સન્તતિ, રૂપસ્સ જરતા, રૂપસ્સ અનિચ્ચતા, કબળીકારો આહારો.

    595. Katamaṃ taṃ rūpaṃ upādā? Cakkhāyatanaṃ, sotāyatanaṃ, ghānāyatanaṃ, jivhāyatanaṃ, kāyāyatanaṃ, rūpāyatanaṃ, saddāyatanaṃ, gandhāyatanaṃ, rasāyatanaṃ, itthindriyaṃ, purisindriyaṃ, jīvitindriyaṃ, kāyaviññatti, vacīviññatti, ākāsadhātu, rūpassa lahutā, rūpassa mudutā, rūpassa kammaññatā, rūpassa upacayo, rūpassa santati, rūpassa jaratā, rūpassa aniccatā, kabaḷīkāro āhāro.

    ૫૯૬. કતમં તં રૂપં ચક્ખાયતનં? યં ચક્ખુ 1 ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યેન ચક્ખુના અનિદસ્સનેન સપ્પટિઘેન રૂપં સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં પસ્સિ વા પસ્સતિ વા પસ્સિસ્સતિ વા પસ્સે વા, ચક્ખું પેતં ચક્ખાયતનં પેતં ચક્ખુધાતુ પેસા ચક્ખુન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં નેત્તં પેતં નયનં પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામોપેસો – ઇદં તં રૂપં ચક્ખાયતનં.

    596. Katamaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatanaṃ? Yaṃ cakkhu 2 catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yena cakkhunā anidassanena sappaṭighena rūpaṃ sanidassanaṃ sappaṭighaṃ passi vā passati vā passissati vā passe vā, cakkhuṃ petaṃ cakkhāyatanaṃ petaṃ cakkhudhātu pesā cakkhundriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ nettaṃ petaṃ nayanaṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmopeso – idaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatanaṃ.

    ૫૯૭. કતમં તં રૂપં ચક્ખાયતનં? યં ચક્ખુ ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યમ્હિ ચક્ખુમ્હિ અનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ રૂપં સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, ચક્ખું પેતં ચક્ખાયતનં પેતં ચક્ખુધાતુ પેસા ચક્ખુન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં નેત્તં પેતં નયનં પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં ચક્ખાયતનં.

    597. Katamaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatanaṃ? Yaṃ cakkhu catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yamhi cakkhumhi anidassanamhi sappaṭighamhi rūpaṃ sanidassanaṃ sappaṭighaṃ paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, cakkhuṃ petaṃ cakkhāyatanaṃ petaṃ cakkhudhātu pesā cakkhundriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ nettaṃ petaṃ nayanaṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatanaṃ.

    ૫૯૮. કતમં તં રૂપં ચક્ખાયતનં? યં ચક્ખુ ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યં ચક્ખુ અનિદસ્સનં સપ્પટિઘં રૂપમ્હિ સનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, ચક્ખું પેતં ચક્ખાયતનં પેતં ચક્ખુધાતુ પેસા ચક્ખુન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં નેત્તં પેતં નયનં પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં ચક્ખાયતનં.

    598. Katamaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatanaṃ? Yaṃ cakkhu catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yaṃ cakkhu anidassanaṃ sappaṭighaṃ rūpamhi sanidassanamhi sappaṭighamhi paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, cakkhuṃ petaṃ cakkhāyatanaṃ petaṃ cakkhudhātu pesā cakkhundriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ nettaṃ petaṃ nayanaṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatanaṃ.

    ૫૯૯. કતમં તં રૂપં ચક્ખાયતનં? યં ચક્ખુ ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યં ચક્ખું નિસ્સાય રૂપં આરબ્ભ ચક્ખુસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં ચક્ખું નિસ્સાય રૂપં આરબ્ભ ચક્ખુસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… ચક્ખુવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં ચક્ખું નિસ્સાય રૂપારમ્મણો ચક્ખુસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં ચક્ખું નિસ્સાય રૂપારમ્મણા ચક્ખુસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… ચક્ખુવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા, ચક્ખું પેતં ચક્ખાયતનં પેતં ચક્ખુધાતુ પેસા ચક્ખુન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં નેત્તં પેતં નયનં પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં ચક્ખાયતનં.

    599. Katamaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatanaṃ? Yaṃ cakkhu catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yaṃ cakkhuṃ nissāya rūpaṃ ārabbha cakkhusamphasso uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ cakkhuṃ nissāya rūpaṃ ārabbha cakkhusamphassajā vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… cakkhuviññāṇaṃ uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ cakkhuṃ nissāya rūpārammaṇo cakkhusamphasso uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ cakkhuṃ nissāya rūpārammaṇā cakkhusamphassajā vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… cakkhuviññāṇaṃ uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā, cakkhuṃ petaṃ cakkhāyatanaṃ petaṃ cakkhudhātu pesā cakkhundriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ nettaṃ petaṃ nayanaṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatanaṃ.

    ૬૦૦. કતમં તં રૂપં સોતાયતનં? યં સોતં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યેન સોતેન અનિદસ્સનેન સપ્પટિઘેન સદ્દં અનિદસ્સનં સપ્પટિઘં સુણિ વા સુણાતિ વા સુણિસ્સતિ વા સુણે વા, સોતં પેતં સોતાયતનં પેતં સોતધાતુ પેસા સોતિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં સોતાયતનં.

    600. Katamaṃ taṃ rūpaṃ sotāyatanaṃ? Yaṃ sotaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yena sotena anidassanena sappaṭighena saddaṃ anidassanaṃ sappaṭighaṃ suṇi vā suṇāti vā suṇissati vā suṇe vā, sotaṃ petaṃ sotāyatanaṃ petaṃ sotadhātu pesā sotindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ sotāyatanaṃ.

    ૬૦૧. કતમં તં રૂપં સોતાયતનં? યં સોતં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યમ્હિ સોતમ્હિ અનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ સદ્દો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, સોતં પેતં સોતાયતનં પેતં સોતધાતુ પેસા સોતિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં સોતાયતનં.

    601. Katamaṃ taṃ rūpaṃ sotāyatanaṃ? Yaṃ sotaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yamhi sotamhi anidassanamhi sappaṭighamhi saddo anidassano sappaṭigho paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, sotaṃ petaṃ sotāyatanaṃ petaṃ sotadhātu pesā sotindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ sotāyatanaṃ.

    ૬૦૨. કતમં તં રૂપં સોતાયતનં? યં સોતં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યં સોતં અનિદસ્સનં સપ્પટિઘં સદ્દમ્હિ અનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, સોતં પેતં સોતાયતનં પેતં સોતધાતુ પેસા સોતિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં સોતાયતનં.

    602. Katamaṃ taṃ rūpaṃ sotāyatanaṃ? Yaṃ sotaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yaṃ sotaṃ anidassanaṃ sappaṭighaṃ saddamhi anidassanamhi sappaṭighamhi paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, sotaṃ petaṃ sotāyatanaṃ petaṃ sotadhātu pesā sotindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ sotāyatanaṃ.

    ૬૦૩. કતમં તં રૂપં સોતાયતનં? યં સોતં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યં સોતં નિસ્સાય સદ્દં આરબ્ભ સોતસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં સોતં નિસ્સાય સદ્દં આરબ્ભ સોતસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… સોતવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં સોતં નિસ્સાય સદ્દારમ્મણો સોતસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં સોતં નિસ્સાય સદ્દારમ્મણા સોતસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… સોતવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા, સોતં પેતં સોતાયતનં પેતં સોતધાતુ પેસા સોતિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં સોતાયતનં.

    603. Katamaṃ taṃ rūpaṃ sotāyatanaṃ? Yaṃ sotaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yaṃ sotaṃ nissāya saddaṃ ārabbha sotasamphasso uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ sotaṃ nissāya saddaṃ ārabbha sotasamphassajā vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… sotaviññāṇaṃ uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ sotaṃ nissāya saddārammaṇo sotasamphasso uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ sotaṃ nissāya saddārammaṇā sotasamphassajā vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… sotaviññāṇaṃ uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā, sotaṃ petaṃ sotāyatanaṃ petaṃ sotadhātu pesā sotindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ sotāyatanaṃ.

    ૬૦૪. કતમં તં રૂપં ઘાનાયતનં? યં ઘાનં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યેન ઘાનેન અનિદસ્સનેન સપ્પટિઘેન ગન્ધં અનિદસ્સનં સપ્પટિઘં ઘાયિ વા ઘાયતિ વા ઘાયિસ્સતિ વા ઘાયે વા, ઘાનં પેતં ઘાનાયતનં પેતં ઘાનધાતુ પેસા ઘાનિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં ઘાનાયતનં.

    604. Katamaṃ taṃ rūpaṃ ghānāyatanaṃ? Yaṃ ghānaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yena ghānena anidassanena sappaṭighena gandhaṃ anidassanaṃ sappaṭighaṃ ghāyi vā ghāyati vā ghāyissati vā ghāye vā, ghānaṃ petaṃ ghānāyatanaṃ petaṃ ghānadhātu pesā ghānindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ ghānāyatanaṃ.

    ૬૦૫. કતમં તં રૂપં ઘાનાયતનં? યં ઘાનં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યમ્હિ ઘાનમ્હિ અનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ ગન્ધો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, ઘાનં પેતં ઘાનાયતનં પેતં ઘાનધાતુ પેસા ઘાનિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં ઘાનાયતનં.

    605. Katamaṃ taṃ rūpaṃ ghānāyatanaṃ? Yaṃ ghānaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yamhi ghānamhi anidassanamhi sappaṭighamhi gandho anidassano sappaṭigho paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, ghānaṃ petaṃ ghānāyatanaṃ petaṃ ghānadhātu pesā ghānindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ ghānāyatanaṃ.

    ૬૦૬. કતમં તં રૂપં ઘાનાયતનં? યં ઘાનં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યં ઘાનં અનિદસ્સનં સપ્પટિઘં ગન્ધમ્હિ અનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, ઘાનં પેતં ઘાનાયતનં પેતં ઘાનધાતુ પેસા ઘાનિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામોપેસો – ઇદં તં રૂપં ઘાનાયતનં.

    606. Katamaṃ taṃ rūpaṃ ghānāyatanaṃ? Yaṃ ghānaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yaṃ ghānaṃ anidassanaṃ sappaṭighaṃ gandhamhi anidassanamhi sappaṭighamhi paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, ghānaṃ petaṃ ghānāyatanaṃ petaṃ ghānadhātu pesā ghānindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmopeso – idaṃ taṃ rūpaṃ ghānāyatanaṃ.

    ૬૦૭. કતમં તં રૂપં ઘાનાયતનં? યં ઘાનં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યં ઘાનં નિસ્સાય ગન્ધં આરબ્ભ ઘાનસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં ઘાનં નિસ્સાય ગન્ધં આરબ્ભ ઘાનસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… ઘાનવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં ઘાનં નિસ્સાય ગન્ધારમ્મણો ઘાનસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં ઘાનં નિસ્સાય ગન્ધારમ્મણા ઘાનસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… ઘાનવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા, ઘાનં પેતં ઘાનાયતનં પેતં ઘાનધાતુ પેસા ઘાનિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં ઘાનાયતનં.

    607. Katamaṃ taṃ rūpaṃ ghānāyatanaṃ? Yaṃ ghānaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yaṃ ghānaṃ nissāya gandhaṃ ārabbha ghānasamphasso uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ ghānaṃ nissāya gandhaṃ ārabbha ghānasamphassajā vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… ghānaviññāṇaṃ uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ ghānaṃ nissāya gandhārammaṇo ghānasamphasso uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ ghānaṃ nissāya gandhārammaṇā ghānasamphassajā vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… ghānaviññāṇaṃ uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā, ghānaṃ petaṃ ghānāyatanaṃ petaṃ ghānadhātu pesā ghānindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ ghānāyatanaṃ.

    ૬૦૮. કતમં તં રૂપં જિવ્હાયતનં? યા જિવ્હા ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યાય જિવ્હાય અનિદસ્સનાય સપ્પટિઘાય રસં અનિદસ્સનં સપ્પટિઘં સાયિ વા સાયતિ વા સાયિસ્સતિ વા સાયે વા, જિવ્હા પેસા જિવ્હાયતનં પેતં જિવ્હાધાતુ પેસા જિવ્હિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં જિવ્હાયતનં.

    608. Katamaṃ taṃ rūpaṃ jivhāyatanaṃ? Yā jivhā catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yāya jivhāya anidassanāya sappaṭighāya rasaṃ anidassanaṃ sappaṭighaṃ sāyi vā sāyati vā sāyissati vā sāye vā, jivhā pesā jivhāyatanaṃ petaṃ jivhādhātu pesā jivhindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ jivhāyatanaṃ.

    ૬૦૯. કતમં તં રૂપં જિવ્હાયતનં? યા જિવ્હા ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યાય જિવ્હાય અનિદસ્સનાય સપ્પટિઘાય રસો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, જિવ્હા પેસા જિવ્હાયતનં પેતં જિવ્હાધાતુ પેસા જિવ્હિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં જિવ્હાયતનં.

    609. Katamaṃ taṃ rūpaṃ jivhāyatanaṃ? Yā jivhā catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yāya jivhāya anidassanāya sappaṭighāya raso anidassano sappaṭigho paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, jivhā pesā jivhāyatanaṃ petaṃ jivhādhātu pesā jivhindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ jivhāyatanaṃ.

    ૬૧૦. કતમં તં રૂપં જિવ્હાયતનં? યા જિવ્હા ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યા જિવ્હા અનિદસ્સના સપ્પટિઘા રસમ્હિ અનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, જિવ્હા પેસા જિવ્હાયતનં પેતં જિવ્હાધાતુ પેસા જિવ્હિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં જિવ્હાયતનં.

    610. Katamaṃ taṃ rūpaṃ jivhāyatanaṃ? Yā jivhā catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yā jivhā anidassanā sappaṭighā rasamhi anidassanamhi sappaṭighamhi paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, jivhā pesā jivhāyatanaṃ petaṃ jivhādhātu pesā jivhindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ jivhāyatanaṃ.

    ૬૧૧. કતમં તં રૂપં જિવ્હાયતનં? યા જિવ્હા ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યં જિવ્હં નિસ્સાય રસં આરબ્ભ જિવ્હાસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં જિવ્હં નિસ્સાય રસં આરબ્ભ જિવ્હાસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… જિવ્હાવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં જિવ્હં નિસ્સાય રસારમ્મણો જિવ્હાસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં જિવ્હં નિસ્સાય રસારમ્મણા જિવ્હાસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… જિવ્હાવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા, જિવ્હા પેસા જિવ્હાયતનં પેતં જિવ્હાધાતુ પેસા જિવ્હિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં જિવ્હાયતનં.

    611. Katamaṃ taṃ rūpaṃ jivhāyatanaṃ? Yā jivhā catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yaṃ jivhaṃ nissāya rasaṃ ārabbha jivhāsamphasso uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ jivhaṃ nissāya rasaṃ ārabbha jivhāsamphassajā vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… jivhāviññāṇaṃ uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ jivhaṃ nissāya rasārammaṇo jivhāsamphasso uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ jivhaṃ nissāya rasārammaṇā jivhāsamphassajā vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… jivhāviññāṇaṃ uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā, jivhā pesā jivhāyatanaṃ petaṃ jivhādhātu pesā jivhindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ jivhāyatanaṃ.

    ૬૧૨. કતમં તં રૂપં કાયાયતનં? યો કાયો ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યેન કાયેન અનિદસ્સનેન સપ્પટિઘેન ફોટ્ઠબ્બં અનિદસ્સનસપ્પટિઘં ફુસિ વા ફુસતિ વા ફુસિસ્સતિ વા ફુસે વા, કાયો પેસો કાયાયતનં પેતં કાયધાતુ પેસા કાયિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં કાયાયતનં.

    612. Katamaṃ taṃ rūpaṃ kāyāyatanaṃ? Yo kāyo catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yena kāyena anidassanena sappaṭighena phoṭṭhabbaṃ anidassanasappaṭighaṃ phusi vā phusati vā phusissati vā phuse vā, kāyo peso kāyāyatanaṃ petaṃ kāyadhātu pesā kāyindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ kāyāyatanaṃ.

    ૬૧૩. કતમં તં રૂપં કાયાયતનં? યો કાયો ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યમ્હિ કાયમ્હિ અનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ ફોટ્ઠબ્બો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, કાયો પેસો કાયાયતનં પેતં કાયધાતુ પેસા કાયિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં કાયાયતનં.

    613. Katamaṃ taṃ rūpaṃ kāyāyatanaṃ? Yo kāyo catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yamhi kāyamhi anidassanamhi sappaṭighamhi phoṭṭhabbo anidassano sappaṭigho paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, kāyo peso kāyāyatanaṃ petaṃ kāyadhātu pesā kāyindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ kāyāyatanaṃ.

    ૬૧૪. કતમં તં રૂપં કાયાયતનં? યો કાયો ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યો કાયો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો ફોટ્ઠબ્બમ્હિ અનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, કાયો પેસો કાયાયતનં પેતં કાયધાતુ પેસા કાયિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં કાયાયતનં.

    614. Katamaṃ taṃ rūpaṃ kāyāyatanaṃ? Yo kāyo catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yo kāyo anidassano sappaṭigho phoṭṭhabbamhi anidassanamhi sappaṭighamhi paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, kāyo peso kāyāyatanaṃ petaṃ kāyadhātu pesā kāyindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ kāyāyatanaṃ.

    ૬૧૫. કતમં તં રૂપં કાયાયતનં? યો કાયો ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય પસાદો અત્તભાવપરિયાપન્નો અનિદસ્સનો સપ્પટિઘો, યં કાયં નિસ્સાય ફોટ્ઠબ્બં આરબ્ભ કાયસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં કાયં નિસ્સાય ફોટ્ઠબ્બં આરબ્ભ કાયસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… કાયવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં કાયં નિસ્સાય ફોટ્ઠબ્બારમ્મણો કાયસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં કાયં નિસ્સાય ફોટ્ઠબ્બારમ્મણા કાયસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… કાયવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા, કાયો પેસો કાયાયતનં પેતં કાયધાતુ પેસા કાયિન્દ્રિયં પેતં લોકો પેસો દ્વારા પેસા સમુદ્દો પેસો પણ્ડરં પેતં ખેત્તં પેતં વત્થું પેતં ઓરિમં તીરં પેતં સુઞ્ઞો ગામો પેસો – ઇદં તં રૂપં કાયાયતનં.

    615. Katamaṃ taṃ rūpaṃ kāyāyatanaṃ? Yo kāyo catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo attabhāvapariyāpanno anidassano sappaṭigho, yaṃ kāyaṃ nissāya phoṭṭhabbaṃ ārabbha kāyasamphasso uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ kāyaṃ nissāya phoṭṭhabbaṃ ārabbha kāyasamphassajā vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… kāyaviññāṇaṃ uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ kāyaṃ nissāya phoṭṭhabbārammaṇo kāyasamphasso uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā…pe… yaṃ kāyaṃ nissāya phoṭṭhabbārammaṇā kāyasamphassajā vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… kāyaviññāṇaṃ uppajji vā uppajjati vā uppajjissati vā uppajje vā, kāyo peso kāyāyatanaṃ petaṃ kāyadhātu pesā kāyindriyaṃ petaṃ loko peso dvārā pesā samuddo peso paṇḍaraṃ petaṃ khettaṃ petaṃ vatthuṃ petaṃ orimaṃ tīraṃ petaṃ suñño gāmo peso – idaṃ taṃ rūpaṃ kāyāyatanaṃ.

    ૬૧૬. કતમં તં રૂપં રૂપાયતનં? યં રૂપં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય વણ્ણનિભા સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં નીલં પીતકં લોહિતકં ઓદાતં કાળકં મઞ્જિટ્ઠકં 3 હરિ હરિવણ્ણં અમ્બઙ્કુરવણ્ણં દીઘં રસ્સં અણું થૂલં વટ્ટં પરિમણ્ડલં ચતુરંસં 4 છળંસં અટ્ઠંસં સોળસંસં નિન્નં થલં છાયા આતપો આલોકો અન્ધકારો અબ્ભા મહિકા ધૂમો રજો ચન્દમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા સૂરિયમણ્ડલસ્સ 5 વણ્ણનિભા તારકરૂપાનં વણ્ણનિભા આદાસમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા મણિસઙ્ખમુત્તાવેળુરિયસ્સ વણ્ણનિભા જાતરૂપરજતસ્સ વણ્ણનિભા, યં વા પનઞ્ઞમ્પિ અત્થિ રૂપં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય વણ્ણનિભા સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં, યં રૂપં સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં ચક્ખુના અનિદસ્સનેન સપ્પટિઘેન પસ્સિ વા પસ્સતિ વા પસ્સિસ્સતિ વા પસ્સે વા, રૂપં પેતં રૂપાયતનં પેતં રૂપધાતુ પેસા – ઇદં તં રૂપં રૂપાયતનં.

    616. Katamaṃ taṃ rūpaṃ rūpāyatanaṃ? Yaṃ rūpaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya vaṇṇanibhā sanidassanaṃ sappaṭighaṃ nīlaṃ pītakaṃ lohitakaṃ odātaṃ kāḷakaṃ mañjiṭṭhakaṃ 6 hari harivaṇṇaṃ ambaṅkuravaṇṇaṃ dīghaṃ rassaṃ aṇuṃ thūlaṃ vaṭṭaṃ parimaṇḍalaṃ caturaṃsaṃ 7 chaḷaṃsaṃ aṭṭhaṃsaṃ soḷasaṃsaṃ ninnaṃ thalaṃ chāyā ātapo āloko andhakāro abbhā mahikā dhūmo rajo candamaṇḍalassa vaṇṇanibhā sūriyamaṇḍalassa 8 vaṇṇanibhā tārakarūpānaṃ vaṇṇanibhā ādāsamaṇḍalassa vaṇṇanibhā maṇisaṅkhamuttāveḷuriyassa vaṇṇanibhā jātarūparajatassa vaṇṇanibhā, yaṃ vā panaññampi atthi rūpaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya vaṇṇanibhā sanidassanaṃ sappaṭighaṃ, yaṃ rūpaṃ sanidassanaṃ sappaṭighaṃ cakkhunā anidassanena sappaṭighena passi vā passati vā passissati vā passe vā, rūpaṃ petaṃ rūpāyatanaṃ petaṃ rūpadhātu pesā – idaṃ taṃ rūpaṃ rūpāyatanaṃ.

    ૬૧૭. કતમં તં રૂપં રૂપાયતનં? યં રૂપં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય વણ્ણનિભા સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં નીલં પીતકં લોહિતકં ઓદાતં કાળકં મઞ્જિટ્ઠકં હરિ હરિવણ્ણં અમ્બઙ્કુરવણ્ણં દીઘં રસ્સં અણું થૂલં વટ્ટં પરિમણ્ડલં ચતુરંસં છળંસં અટ્ઠંસં સોળસંસં નિન્નં થલં છાયા આતપો આલોકો અન્ધકારો અબ્ભા મહિકા ધૂમો રજો ચન્દમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા સૂરિયમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા તારકરૂપાનં વણ્ણનિભા આદાસમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા મણિસઙ્ખમુત્તાવેળુરિયસ્સ વણ્ણનિભા જાતરૂપરજતસ્સ વણ્ણનિભા, યં વા પનઞ્ઞમ્પિ અત્થિ રૂપં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય વણ્ણનિભા સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં, યમ્હિ રૂપમ્હિ સનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ ચક્ખું અનિદસ્સનં સપ્પટિઘં પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, રૂપં પેતં રૂપાયતનં પેતં રૂપધાતુ પેસા – ઇદં તં રૂપં રૂપાયતનં.

    617. Katamaṃ taṃ rūpaṃ rūpāyatanaṃ? Yaṃ rūpaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya vaṇṇanibhā sanidassanaṃ sappaṭighaṃ nīlaṃ pītakaṃ lohitakaṃ odātaṃ kāḷakaṃ mañjiṭṭhakaṃ hari harivaṇṇaṃ ambaṅkuravaṇṇaṃ dīghaṃ rassaṃ aṇuṃ thūlaṃ vaṭṭaṃ parimaṇḍalaṃ caturaṃsaṃ chaḷaṃsaṃ aṭṭhaṃsaṃ soḷasaṃsaṃ ninnaṃ thalaṃ chāyā ātapo āloko andhakāro abbhā mahikā dhūmo rajo candamaṇḍalassa vaṇṇanibhā sūriyamaṇḍalassa vaṇṇanibhā tārakarūpānaṃ vaṇṇanibhā ādāsamaṇḍalassa vaṇṇanibhā maṇisaṅkhamuttāveḷuriyassa vaṇṇanibhā jātarūparajatassa vaṇṇanibhā, yaṃ vā panaññampi atthi rūpaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya vaṇṇanibhā sanidassanaṃ sappaṭighaṃ, yamhi rūpamhi sanidassanamhi sappaṭighamhi cakkhuṃ anidassanaṃ sappaṭighaṃ paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, rūpaṃ petaṃ rūpāyatanaṃ petaṃ rūpadhātu pesā – idaṃ taṃ rūpaṃ rūpāyatanaṃ.

    ૬૧૮. કતમં તં રૂપં રૂપાયતનં? યં રૂપં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય વણ્ણનિભા સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં નીલં પીતકં લોહિતકં ઓદાતં કાળકં મઞ્જિટ્ઠકં હરિ હરિવણ્ણં અમ્બઙ્કુરવણ્ણં દીઘં રસ્સં અણું થૂલં વટ્ટં પરિમણ્ડલં ચતુરંસં છળંસં અટ્ઠંસં સોળસંસં નિન્નં થલં છાયા આતપો આલોકો અન્ધકારો અબ્ભા મહિકા ધૂમો રજો ચન્દમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા સૂરિયમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા તારકરૂપાનં વણ્ણનિભા આદાસમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા મણિસઙ્ખમુત્તાવેળુરિયસ્સ વણ્ણનિભા જાતરૂપરજતસ્સ વણ્ણનિભા, યં વા પનઞ્ઞમ્પિ અત્થિ રૂપં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય વણ્ણનિભા સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં, યં રૂપં સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં ચક્ખુમ્હિ અનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ પટિહઞ્ઞિ વા પટિહઞ્ઞતિ વા પટિહઞ્ઞિસ્સતિ વા પટિહઞ્ઞે વા, રૂપં પેતં રૂપાયતનં પેતં રૂપધાતુ પેસા – ઇદં તં રૂપં રૂપાયતનં.

    618. Katamaṃ taṃ rūpaṃ rūpāyatanaṃ? Yaṃ rūpaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya vaṇṇanibhā sanidassanaṃ sappaṭighaṃ nīlaṃ pītakaṃ lohitakaṃ odātaṃ kāḷakaṃ mañjiṭṭhakaṃ hari harivaṇṇaṃ ambaṅkuravaṇṇaṃ dīghaṃ rassaṃ aṇuṃ thūlaṃ vaṭṭaṃ parimaṇḍalaṃ caturaṃsaṃ chaḷaṃsaṃ aṭṭhaṃsaṃ soḷasaṃsaṃ ninnaṃ thalaṃ chāyā ātapo āloko andhakāro abbhā mahikā dhūmo rajo candamaṇḍalassa vaṇṇanibhā sūriyamaṇḍalassa vaṇṇanibhā tārakarūpānaṃ vaṇṇanibhā ādāsamaṇḍalassa vaṇṇanibhā maṇisaṅkhamuttāveḷuriyassa vaṇṇanibhā jātarūparajatassa vaṇṇanibhā, yaṃ vā panaññampi atthi rūpaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya vaṇṇanibhā sanidassanaṃ sappaṭighaṃ, yaṃ rūpaṃ sanidassanaṃ sappaṭighaṃ cakkhumhi anidassanamhi sappaṭighamhi paṭihaññi vā paṭihaññati vā paṭihaññissati vā paṭihaññe vā, rūpaṃ petaṃ rūpāyatanaṃ petaṃ rūpadhātu pesā – idaṃ taṃ rūpaṃ rūpāyatanaṃ.

    ૬૧૯. કતમં તં રૂપં રૂપાયતનં? યં રૂપં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય વણ્ણનિભા સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં નીલં પીતકં લોહિતકં ઓદાતં કાળકં મઞ્જિટ્ઠકં હરિ હરિવણ્ણં અમ્બઙ્કુરવણ્ણં દીઘં રસ્સં અણું થૂલં વટ્ટં પરિમણ્ડલં ચતુરંસં છળંસં અટ્ઠંસં સોળસંસં નિન્નં થલં છાયા આતપો આલોકો અન્ધકારો અબ્ભા મહિકા ધૂમો રજો ચન્દમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા સૂરિયમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા તારકરૂપાનં વણ્ણનિભા આદાસમણ્ડલસ્સ વણ્ણનિભા મણિસઙ્ખમુત્તાવેળુરિયસ્સ વણ્ણનિભા જાતરૂપરજતસ્સ વણ્ણનિભા, યં વા પનઞ્ઞમ્પિ અત્થિ રૂપં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાય વણ્ણનિભા સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં, યં રૂપં આરબ્ભ ચક્ખું નિસ્સાય ચક્ખુસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં રૂપં આરબ્ભ ચક્ખું નિસ્સાય ચક્ખુસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… ચક્ખુવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં રૂપારમ્મણો ચક્ખું નિસ્સાય ચક્ખુસમ્ફસ્સો ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા…પે॰… યં રૂપારમ્મણા ચક્ખું નિસ્સાય ચક્ખુસમ્ફસ્સજા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… ચક્ખુવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જિ વા ઉપ્પજ્જતિ વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ઉપ્પજ્જે વા, રૂપં પેતં રૂપાયતનં પેતં રૂપધાતુ પેસા – ઇદં તં રૂપં રૂપાયતનં.
