Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    ૯. રૂપિયસંવોહારસિક્ખાપદવણ્ણના

    9. Rūpiyasaṃvohārasikkhāpadavaṇṇanā

    કતાદિવસેનાતિ કતઅકતકતાકતવસેન. સુવણ્ણાદિચતુબ્બિધમ્પિ નિસ્સગ્ગિયવત્થુ ઇધ રૂપિયગ્ગહણેન ગહિતન્તિ આહ ‘‘જાતરૂપરજતપરિવત્તન’’ન્તિ. ઇદઞ્ચ ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદેન વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. તેનાહ ‘‘પુરિમસિક્ખાપદેન હી’’તિઆદિ. પરિવત્તનન્તિ સાદિતરૂપિયસ્સ પરિવત્તનં. પુરિમનયાનુસારેનાતિ ‘‘અહં, ભન્તે, નાનપ્પકારકં રૂપિયસંવોહારં સમાપજ્જિં, ઇદં મે નિસ્સગ્ગિય’’ન્તિઆદિના (પારા॰ ૫૮૯).

    Katādivasenāti kataakatakatākatavasena. Suvaṇṇādicatubbidhampi nissaggiyavatthu idha rūpiyaggahaṇena gahitanti āha ‘‘jātarūparajataparivattana’’nti. Idañca ukkaṭṭhaparicchedena vuttanti daṭṭhabbaṃ. Tenāha ‘‘purimasikkhāpadena hī’’tiādi. Parivattananti sāditarūpiyassa parivattanaṃ. Purimanayānusārenāti ‘‘ahaṃ, bhante, nānappakārakaṃ rūpiyasaṃvohāraṃ samāpajjiṃ, idaṃ me nissaggiya’’ntiādinā (pārā. 589).

    રૂપિયસંવોહારવત્થુસ્મિન્તિ પટિગ્ગહણસ્સેવ પટિક્ખિત્તત્તા પટિગ્ગહિતપરિવત્તને દોસં અદિસ્વા રૂપિયપરિવત્તને. તસ્સ વાતિ પરિવત્તિતસ્સ વા. ધનસ્સ વાતિ અત્તનો મૂલધનસ્સ વા . અત્તનો વા હિ અરૂપિયેન પરસ્સ રૂપિયં ચેતાપેય્ય, અત્તનો વા રૂપિયેન પરસ્સ અરૂપિયં, ઉભયથાપિ રૂપિયસંવોહારો કતોવ હોતીતિ.

    Rūpiyasaṃvohāravatthusminti paṭiggahaṇasseva paṭikkhittattā paṭiggahitaparivattane dosaṃ adisvā rūpiyaparivattane. Tassa vāti parivattitassa vā. Dhanassa vāti attano mūladhanassa vā . Attano vā hi arūpiyena parassa rūpiyaṃ cetāpeyya, attano vā rūpiyena parassa arūpiyaṃ, ubhayathāpi rūpiyasaṃvohāro katova hotīti.

    રૂપિયસંવોહારસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Rūpiyasaṃvohārasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact