Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૧૪. સબ્બકામિત્થેરગાથા

    14. Sabbakāmittheragāthā

    ૪૫૩.

    453.

    ‘‘દ્વિપાદકોયં અસુચિ, દુગ્ગન્ધો પરિહીરતિ 1;

    ‘‘Dvipādakoyaṃ asuci, duggandho parihīrati 2;

    નાનાકુણપપરિપૂરો, વિસ્સવન્તો તતો તતો.

    Nānākuṇapaparipūro, vissavanto tato tato.

    ૪૫૪.

    454.

    ‘‘મિગં નિલીનં કૂટેન, બળિસેનેવ અમ્બુજં;

    ‘‘Migaṃ nilīnaṃ kūṭena, baḷiseneva ambujaṃ;

    વાનરં વિય લેપેન, બાધયન્તિ પુથુજ્જનં.

    Vānaraṃ viya lepena, bādhayanti puthujjanaṃ.

    ૪૫૫.

    455.

    ‘‘રૂપા સદ્દા રસા ગન્ધા, ફોટ્ઠબ્બા ચ મનોરમા;

    ‘‘Rūpā saddā rasā gandhā, phoṭṭhabbā ca manoramā;

    પઞ્ચ કામગુણા એતે, ઇત્થિરૂપસ્મિ દિસ્સરે.

    Pañca kāmaguṇā ete, itthirūpasmi dissare.

    ૪૫૬.

    456.

    ‘‘યે એતા ઉપસેવન્તિ, રત્તચિત્તા પુથુજ્જના;

    ‘‘Ye etā upasevanti, rattacittā puthujjanā;

    વડ્ઢેન્તિ કટસિં ઘોરં, આચિનન્તિ પુનબ્ભવં.

    Vaḍḍhenti kaṭasiṃ ghoraṃ, ācinanti punabbhavaṃ.

    ૪૫૭.

    457.

    ‘‘યો ચેતા પરિવજ્જેતિ, સપ્પસ્સેવ પદા સિરો;

    ‘‘Yo cetā parivajjeti, sappasseva padā siro;

    સોમં વિસત્તિકં લોકે, સતો સમતિવત્તતિ.

    Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattati.

    ૪૫૮.

    458.

    ‘‘કામેસ્વાદીનવં દિસ્વા, નેક્ખમ્મં દટ્ઠુ ખેમતો;

    ‘‘Kāmesvādīnavaṃ disvā, nekkhammaṃ daṭṭhu khemato;

    નિસ્સટો સબ્બકામેહિ, પત્તો મે આસવક્ખયો’’તિ.

    Nissaṭo sabbakāmehi, patto me āsavakkhayo’’ti.

    … સબ્બકામિત્થેરો….

    … Sabbakāmitthero….

    છક્કનિપાતો નિટ્ઠિતો.

    Chakkanipāto niṭṭhito.

    તત્રુદ્દાનં –

    Tatruddānaṃ –

    ઉરુવેળકસ્સપો ચ, થેરો તેકિચ્છકારિ ચ;

    Uruveḷakassapo ca, thero tekicchakāri ca;

    મહાનાગો ચ કુલ્લો ચ, માલુક્યો 3 સપ્પદાસકો.

    Mahānāgo ca kullo ca, mālukyo 4 sappadāsako.

    કાતિયાનો મિગજાલો, જેન્તો સુમનસવ્હયો;

    Kātiyāno migajālo, jento sumanasavhayo;

    ન્હાતમુનિ બ્રહ્મદત્તો, સિરિમણ્ડો સબ્બકામી ચ;

    Nhātamuni brahmadatto, sirimaṇḍo sabbakāmī ca;

    ગાથાયો ચતુરાસીતિ, થેરા ચેત્થ ચતુદ્દસાતિ.

    Gāthāyo caturāsīti, therā cettha catuddasāti.







    Footnotes:
    1. પરિહરતિ (ક॰)
    2. pariharati (ka.)
    3. માલુતો (સી॰ ક॰), માલુઙ્ક્યો (સ્યા॰)
    4. māluto (sī. ka.), māluṅkyo (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧૪. સબ્બકામિત્થેરગાથાવણ્ણના • 14. Sabbakāmittheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact