Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૨૨૮. સબ્બનીલકાદિપટિક્ખેપકથા

    228. Sabbanīlakādipaṭikkhepakathā

    ૩૭૨. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ સબ્બનીલકાનિ ચીવરાનિ ધારેન્તિ…પે॰… સબ્બપીતકાનિ ચીવરાનિ ધારેન્તિ…પે॰… સબ્બલોહિતકાનિ ચીવરાનિ ધારેન્તિ…પે॰… સબ્બમઞ્જિટ્ઠકાનિ 1 ચીવરાનિ ધારેન્તિ…પે॰… સબ્બકણ્હાનિ ચીવરાનિ ધારેન્તિ …પે॰… સબ્બમહારઙ્ગરત્તાનિ ચીવરાનિ ધારેન્તિ…પે॰… સબ્બમહાનામરત્તાનિ ચીવરાનિ ધારેન્તિ…પે॰… અચ્છિન્નદસાનિ ચીવરાનિ ધારેન્તિ…પે॰… દીઘદસાનિ ચીવરાનિ ધારેન્તિ…પે॰… પુપ્ફદસાનિ ચીવરાનિ ધારેન્તિ…પે॰… ફણદસાનિ 2 ચીવરાનિ ધારેન્તિ…પે॰… કઞ્ચુકં ધારેન્તિ…પે॰… તિરીટકં ધારેન્તિ…પે॰… વેઠનં ધારેન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા વેઠનં ધારેસ્સન્તિ, સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનો’’તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું . ન, ભિક્ખવે, સબ્બનીલકાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન સબ્બપીતકાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન સબ્બલોહિતકાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન સબ્બમઞ્જિટ્ઠકાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન સબ્બકણ્હાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન સબ્બમહારઙ્ગરત્તાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન સબ્બમહાનામરત્તાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન અચ્છિન્નદસાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન દીઘદસાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન પુપ્ફદસાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન ફણદસાનિ ચીવરાનિ ધારેતબ્બાનિ, ન કઞ્ચુકં ધારેતબ્બં, ન તિરીટકં ધારેતબ્બં, ન વેઠનં ધારેતબ્બં. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ.

    372. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū sabbanīlakāni cīvarāni dhārenti…pe… sabbapītakāni cīvarāni dhārenti…pe… sabbalohitakāni cīvarāni dhārenti…pe… sabbamañjiṭṭhakāni 3 cīvarāni dhārenti…pe… sabbakaṇhāni cīvarāni dhārenti …pe… sabbamahāraṅgarattāni cīvarāni dhārenti…pe… sabbamahānāmarattāni cīvarāni dhārenti…pe… acchinnadasāni cīvarāni dhārenti…pe… dīghadasāni cīvarāni dhārenti…pe… pupphadasāni cīvarāni dhārenti…pe… phaṇadasāni 4 cīvarāni dhārenti…pe… kañcukaṃ dhārenti…pe… tirīṭakaṃ dhārenti…pe… veṭhanaṃ dhārenti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā veṭhanaṃ dhāressanti, seyyathāpi gihī kāmabhogino’’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ . Na, bhikkhave, sabbanīlakāni cīvarāni dhāretabbāni, na sabbapītakāni cīvarāni dhāretabbāni, na sabbalohitakāni cīvarāni dhāretabbāni, na sabbamañjiṭṭhakāni cīvarāni dhāretabbāni, na sabbakaṇhāni cīvarāni dhāretabbāni, na sabbamahāraṅgarattāni cīvarāni dhāretabbāni, na sabbamahānāmarattāni cīvarāni dhāretabbāni, na acchinnadasāni cīvarāni dhāretabbāni, na dīghadasāni cīvarāni dhāretabbāni, na pupphadasāni cīvarāni dhāretabbāni, na phaṇadasāni cīvarāni dhāretabbāni, na kañcukaṃ dhāretabbaṃ, na tirīṭakaṃ dhāretabbaṃ, na veṭhanaṃ dhāretabbaṃ. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassāti.

    સબ્બનીલકાદિપટિક્ખેપકથા નિટ્ઠિતા.

    Sabbanīlakādipaṭikkhepakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. સબ્બમઞ્જેટ્ઠકાનિ (સી॰ સ્યા॰)
    2. ફલદસાનિ (ક॰)
    3. sabbamañjeṭṭhakāni (sī. syā.)
    4. phaladasāni (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / કુસચીરાદિપટિક્ખેપકથા • Kusacīrādipaṭikkhepakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / મતસન્તકકથાદિવણ્ણના • Matasantakakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૨૭. કુસચીરાદિપટિક્ખેપકથા • 227. Kusacīrādipaṭikkhepakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact