Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૭. સબ્બપરિઞ્ઞાસુત્તં

    7. Sabbapariññāsuttaṃ

    . વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    7. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, અનભિજાનં અપરિજાનં તત્થ ચિત્તં અવિરાજયં અપ્પજહં અભબ્બો દુક્ખક્ખયાય. સબ્બઞ્ચ ખો, ભિક્ખવે, અભિજાનં પરિજાનં તત્થ ચિત્તં વિરાજયં પજહં ભબ્બો દુક્ખક્ખયાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Sabbaṃ, bhikkhave, anabhijānaṃ aparijānaṃ tattha cittaṃ avirājayaṃ appajahaṃ abhabbo dukkhakkhayāya. Sabbañca kho, bhikkhave, abhijānaṃ parijānaṃ tattha cittaṃ virājayaṃ pajahaṃ bhabbo dukkhakkhayāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યો સબ્બં સબ્બતો ઞત્વા, સબ્બત્થેસુ ન રજ્જતિ;

    ‘‘Yo sabbaṃ sabbato ñatvā, sabbatthesu na rajjati;

    સ વે સબ્બપરિઞ્ઞા 1 સો, સબ્બદુક્ખમુપચ્ચગા’’તિ 2.

    Sa ve sabbapariññā 3 so, sabbadukkhamupaccagā’’ti 4.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. સત્તમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. સબ્બં પરિઞ્ઞા (સ્યા॰ પી॰)
    2. સબ્બં દુક્ખં ઉપચ્ચગાતિ (સ્યા॰), સબ્બદુક્ખં ઉપચ્ચગાતિ (પી॰ અટ્ઠ॰)
    3. sabbaṃ pariññā (syā. pī.)
    4. sabbaṃ dukkhaṃ upaccagāti (syā.), sabbadukkhaṃ upaccagāti (pī. aṭṭha.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૭. સબ્બપરિઞ્ઞાસુત્તવણ્ણના • 7. Sabbapariññāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact