Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-டீகா • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
ஸப்³ப³ஸங்கலனநயகதா²வண்ணனா
Sabbasaṅkalananayakathāvaṇṇanā
873. பரிவாரே முகா²க³தா கத்த²பஞ்ஞத்திவாராத³யோ அட்ட² வாரா, தேயேவ பச்சய-ஸத்³தே³ன யோஜெத்வா வுத்தா அட்ட²பச்சயவாராதி விப⁴ங்க³த்³வயே விஸுங் விஸுங் த³ஸ்ஸிதா ஸோளஸ பரிவாரா அஸ்ஸாதி ஸோளஸபரிவாரோ, தஸ்ஸ ஸோளஸபரிவாரஸ்ஸ. ஸப்³ப³ங் ஸங்கலனங் நயந்தி ஸப்³பே³ஸங் வுத்தானங் ஸங்கலனநயானங் ஸங்க³ஹேதப்³ப³தோ ஸப்³ப³ங் ஸங்கலபே⁴த³னங் நயங்.
873. Parivāre mukhāgatā katthapaññattivārādayo aṭṭha vārā, teyeva paccaya-saddena yojetvā vuttā aṭṭhapaccayavārāti vibhaṅgadvaye visuṃ visuṃ dassitā soḷasa parivārā assāti soḷasaparivāro, tassa soḷasaparivārassa. Sabbaṃ saṅkalanaṃ nayanti sabbesaṃ vuttānaṃ saṅkalananayānaṃ saṅgahetabbato sabbaṃ saṅkalabhedanaṃ nayaṃ.
875. காயிகா ச²ப்³பி³தா⁴தி பட²மபாராஜிகாபத்தி, குடிகரணே பயோகே³ து³க்கடாபத்தி, ஏகங் பிண்ட³ங் அனாக³தே து²ல்லச்சயாபத்தி, தஸ்மிங் ஆக³தே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தி, விகாலபோ⁴ஜனே பாசித்தியாபத்தி, பட²மபாடிதே³ஸனீயாபத்தீதி ச²ப்³பி³தா⁴.
875.Kāyikā chabbidhāti paṭhamapārājikāpatti, kuṭikaraṇe payoge dukkaṭāpatti, ekaṃ piṇḍaṃ anāgate thullaccayāpatti, tasmiṃ āgate saṅghādisesāpatti, vikālabhojane pācittiyāpatti, paṭhamapāṭidesanīyāpattīti chabbidhā.
ததா² வாசஸிகாபி சாதி சதுத்த²பாராஜிகா, குடியா காராபனே புப்³ப³க³தியோ, பத³ஸோத⁴ம்மபாசித்தியங், த³வகம்யதாய ஹீனேன கு²ங்ஸனங், தஸ்ஸ து³ப்³பா⁴ஸிதந்தி ததா² ச²ப்³பி³தா⁴.
Tathā vācasikāpi cāti catutthapārājikā, kuṭiyā kārāpane pubbagatiyo, padasodhammapācittiyaṃ, davakamyatāya hīnena khuṃsanaṃ, tassa dubbhāsitanti tathā chabbidhā.
சா²தெ³ந்தஸ்ஸ ச திஸ்ஸோதி பி⁴க்கு²னியா வஜ்ஜபடிச்சா²தி³காய பாராஜிகங், பி⁴க்கு²னோ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸசா²த³னே பாசித்தியங், அத்தனோ து³ட்டு²ல்லச்சா²த³னே து³க்கடந்தி திஸ்ஸோ ச.
Chādentassaca tissoti bhikkhuniyā vajjapaṭicchādikāya pārājikaṃ, bhikkhuno saṅghādisesachādane pācittiyaṃ, attano duṭṭhullacchādane dukkaṭanti tisso ca.
பஞ்ச ஸங்ஸக்³க³பச்சயாதி காயஸங்ஸக்³கே³ பி⁴க்கு²னியா பாராஜிகங், பி⁴க்கு²னோ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ, காயேன காயபடிப³த்³தே⁴ து²ல்லச்சயங், நிஸ்ஸக்³கி³யேன காயபடிப³த்³தே⁴ து³க்கடங், அங்கு³லிபதோத³கே பாசித்தியந்தி காயஸங்ஸக்³க³பச்சயா பஞ்ச ஆபத்தியோ.
Pañcasaṃsaggapaccayāti kāyasaṃsagge bhikkhuniyā pārājikaṃ, bhikkhuno saṅghādiseso, kāyena kāyapaṭibaddhe thullaccayaṃ, nissaggiyena kāyapaṭibaddhe dukkaṭaṃ, aṅgulipatodake pācittiyanti kāyasaṃsaggapaccayā pañca āpattiyo.
877. பி⁴க்கு²னியா வஜ்ஜபடிச்சா²தி³காய பாராஜிகங், பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸபடிச்சா²த³கஸ்ஸ பாசித்தியந்தி து³ட்டு²ல்லச்சா²த³னே து³வே.
877. Bhikkhuniyā vajjapaṭicchādikāya pārājikaṃ, bhikkhussa saṅghādisesapaṭicchādakassa pācittiyanti duṭṭhullacchādane duve.
879. ‘‘கா³மந்தரே சதஸ்ஸோவா’’திஆதி³ படினித்³தே³ஸதோ ச விஞ்ஞாயதி.
879.‘‘Gāmantare catassovā’’tiādi paṭiniddesato ca viññāyati.
881. வஜந்தியாதி க³ச்ச²ந்தியா.
881.Vajantiyāti gacchantiyā.
885. யா பன பி⁴க்கு²னீ ரத்தந்த⁴காரே அப்பதீ³பே ஹத்த²பாஸே புரிஸேன ஸத்³தி⁴ங் யதி³ ஸல்லபெய்ய, தஸ்ஸா பாசித்தி. தூ³ரே டி²தா ஹத்த²பாஸங் விஜஹித்வா டி²தா வதெ³ய்ய சே, து³க்கடமேவாதி யோஜனா.
885. Yā pana bhikkhunī rattandhakāre appadīpe hatthapāse purisena saddhiṃ yadi sallapeyya, tassā pācitti. Dūre ṭhitā hatthapāsaṃ vijahitvā ṭhitā vadeyya ce, dukkaṭamevāti yojanā.
886. யா பன பி⁴க்கு²னீ ச²ன்னே படிச்ச²ன்னட்டா²னே தி³வா புரிஸேன ஸத்³தி⁴ங் அஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஹத்த²பாஸே டி²தா வதெ³ய்ய ஸல்லபெய்ய, தஸ்ஸா பாசித்தி. ஹத்த²பாஸங் விஜஹித்வா வதெ³ய்ய சே, து³க்கடமேவாதி யோஜனா.
886.Yā pana bhikkhunī channe paṭicchannaṭṭhāne divā purisena saddhiṃ assa purisassa hatthapāse ṭhitā vadeyya sallapeyya, tassā pācitti. Hatthapāsaṃ vijahitvā vadeyya ce, dukkaṭamevāti yojanā.
891. ஸனிஸ்ஸக்³கா³ ச பாசித்தீதி நிஸ்ஸஜ்ஜனவினயகம்மஸஹிதாயேவ பாசித்தி.
891.Sanissaggā ca pācittīti nissajjanavinayakammasahitāyeva pācitti.
893. இத⁴ இமஸ்மிங் ஸாஸனே.
893.Idha imasmiṃ sāsane.
896. து³வின்னந்தி த்³வின்னங்.
896.Duvinnanti dvinnaṃ.
898. ஸமானஸங்வாஸகபூ⁴மி நாம பகதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸமானலத்³தி⁴கஸ்ஸ ஏகஸீமாயங் டி²தபா⁴வோ. நானாபத³ங் புப்³ப³ங் ஏதிஸ்ஸாதி நானாபத³புப்³பி³கா, நானாஸங்வாஸகபூ⁴மீதி அத்தோ² . உக்கி²த்தனானாலத்³தி⁴கனானாஸீமக³தா நானாஸங்வாஸகபூ⁴மி. இமா த்³வேயேவ ஸங்வாஸகபூ⁴மியோ ஹி மஹேஸினா காருணிகேன வுத்தாதி யோஜனா.
898.Samānasaṃvāsakabhūmi nāma pakatattassa bhikkhuno samānaladdhikassa ekasīmāyaṃ ṭhitabhāvo. Nānāpadaṃ pubbaṃ etissāti nānāpadapubbikā, nānāsaṃvāsakabhūmīti attho . Ukkhittanānāladdhikanānāsīmagatā nānāsaṃvāsakabhūmi. Imā dveyeva saṃvāsakabhūmiyo hi mahesinā kāruṇikena vuttāti yojanā.
899. து³வின்னந்தி பாரிவாஸிகமானத்தசாரீனங் த்³வின்னங் புக்³க³லானங். த்³வயாதீதேனாதி காமஸுக²ல்லிகானுயோக³அத்தகிலமதா²னுயோக³ஸங்கா²தங் அந்தத்³வயங் அதிக்கம்ம மஜ்ஜி²மாய படிபதா³ய டி²தேன. அத² வா ஸஸ்ஸதுச்சே²த³த்³வயங் அதிக்கந்தேன.
899.Duvinnanti pārivāsikamānattacārīnaṃ dvinnaṃ puggalānaṃ. Dvayātītenāti kāmasukhallikānuyogaattakilamathānuyogasaṅkhātaṃ antadvayaṃ atikkamma majjhimāya paṭipadāya ṭhitena. Atha vā sassatucchedadvayaṃ atikkantena.
900. ‘‘த்³வங்கு³லபப்³ப³பரமங் ஆதா³தப்³ப³’’ந்தி ச ததே²வ ‘‘த்³வங்கு³லங் வா து³மாஸங் வா’’தி ச த்³வங்கு³லா து³வே பஞ்ஞத்தாதி யோஜனா.
900. ‘‘Dvaṅgulapabbaparamaṃ ādātabba’’nti ca tatheva ‘‘dvaṅgulaṃ vā dumāsaṃ vā’’ti ca dvaṅgulā duve paññattāti yojanā.
905. ஆணத்தியா மனுஸ்ஸமாரணங், ஆணத்தியா அதி³ன்னாதா³னம்பீதி யோஜனா.
905. Āṇattiyā manussamāraṇaṃ, āṇattiyā adinnādānampīti yojanā.
907. திஸ்ஸோ ஓபா⁴ஸனாயிமாதி இமா திஸ்ஸோ மேது²னாதி⁴ப்பாயப்பகாஸனா.
907.Tisso obhāsanāyimāti imā tisso methunādhippāyappakāsanā.
908. ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ ஏவ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா.
908. Saṅghādiseso eva saṅghādisesatā.
910. வனப்பதி நாம புப்ப²ங் வினா ப²லந்தீ நிக்³ரோத⁴உது³ம்ப³ரஅஸ்ஸத்த²பிலக்க²காதி³ருக்க²ஜாதி, இத⁴ பன வனஜெட்டோ² ரக்கி²தகோ³பிதசேதியருக்கோ² வனப்பதீதி அதி⁴ப்பாயோ. து²ல்லதாதி து²ல்லச்சயங்.
910.Vanappati nāma pupphaṃ vinā phalantī nigrodhaudumbaraassatthapilakkhakādirukkhajāti, idha pana vanajeṭṭho rakkhitagopitacetiyarukkho vanappatīti adhippāyo. Thullatāti thullaccayaṃ.
912. விஸ்ஸட்டீ²தி விஸ்ஸஜ்ஜி ஸம்ப⁴வதா⁴து. ச²ட்³ட³னேதி உபக்கமித்வா மோசனே. ‘‘ஹரிதே உச்சாரங் பஸ்ஸாவங் ச²ட்³ட³னே’’தி பத³ச்சே²தோ³.
912.Vissaṭṭhīti vissajji sambhavadhātu. Chaḍḍaneti upakkamitvā mocane. ‘‘Harite uccāraṃ passāvaṃ chaḍḍane’’ti padacchedo.
913. கிங் பமாணமேதாஸந்தி கித்தகா.
913. Kiṃ pamāṇametāsanti kittakā.
915. பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²னியா ஸத்³தி⁴ந்தி எத்த² பி⁴க்கூ²தி ஸாமிவசனப்பஸங்கே³ பச்சத்தங், பி⁴க்கு²னோதி அத்தோ². கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன வா வண்ணலோபோ.
915.Bhikkhubhikkhuniyā saddhinti ettha bhikkhūti sāmivacanappasaṅge paccattaṃ, bhikkhunoti attho. Gāthābandhavasena vā vaṇṇalopo.
918. து³தியாய ஹத்த²பாஸகங்.
918. Dutiyāya hatthapāsakaṃ.
922. ‘‘யாவததியகே திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ’’தி (பரி॰ அட்ட²॰ 476 அத்த²தோ ஸமானங்) பத³ஸ்ஸ நித்³தே³ஸே ‘‘து²ல்லச்சயங் ஸியா ஸங்க⁴-பே⁴த³கஸ்ஸானுவத்தினோ’’தி பட²ந்தி. ‘‘திண்ணங் ஸங்க⁴பே⁴தா³னுவத்தாகானங் கோகாலிகாதீ³னங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ’’தி அட்ட²கதா²யங் வுத்தத்தா ததா² பாடோ² ந க³ஹேதப்³போ³.
922. ‘‘Yāvatatiyake tisso āpattiyo’’ti (pari. aṭṭha. 476 atthato samānaṃ) padassa niddese ‘‘thullaccayaṃ siyā saṅgha-bhedakassānuvattino’’ti paṭhanti. ‘‘Tiṇṇaṃ saṅghabhedānuvattākānaṃ kokālikādīnaṃ saṅghādiseso’’ti aṭṭhakathāyaṃ vuttattā tathā pāṭho na gahetabbo.
923. யாவததியகேதி திண்ணங் பூரணீ ததியா, கம்மவாசா, யாவததியாய கம்மவாசாய பரியோஸானே ஆபஜ்ஜிதப்³பா³ ஆபத்தி யாவததியகா நாம.
923.Yāvatatiyaketi tiṇṇaṃ pūraṇī tatiyā, kammavācā, yāvatatiyāya kammavācāya pariyosāne āpajjitabbā āpatti yāvatatiyakā nāma.
926. ‘‘அவஸ்ஸுதஸ்ஸ…பே॰… கிஞ்சீ’’தி இத³ங் க³ருகாபத்தியா வத்து²த³ஸ்ஸனங். ‘‘ஸப்³ப³ங் மங்ஸங் அகப்பிய’’ந்தி இத³ங் து²ல்லச்சயது³க்கடானங் வத்து²த³ஸ்ஸனங்.
926.‘‘Avassutassa…pe… kiñcī’’ti idaṃ garukāpattiyā vatthudassanaṃ. ‘‘Sabbaṃ maṃsaṃ akappiya’’nti idaṃ thullaccayadukkaṭānaṃ vatthudassanaṃ.
927. ‘‘விஞ்ஞாபெத்வான…பே॰… போ⁴ஜனம்பி சா’’தி இத³ங் பாடிதே³ஸனீயவத்து²த³ஸ்ஸனங். ‘‘லஸுணம்பி சா’’தி இத³ங் பாசித்தியவத்து²த³ஸ்ஸனங். ‘‘ஏகதோ அஜ்ஜோ²ஹரந்தியா’’தி பத³ச்சே²தோ³.
927.‘‘Viññāpetvāna…pe… bhojanampi cā’’ti idaṃ pāṭidesanīyavatthudassanaṃ. ‘‘Lasuṇampi cā’’ti idaṃ pācittiyavatthudassanaṃ. ‘‘Ekato ajjhoharantiyā’’ti padacchedo.
930. ரத்தசித்தேன இத்தி²யா அங்க³ஜாதங் ஓலோகெந்தஸ்ஸ து³க்கடங் வுத்தந்தி யோஜனா.
930. Rattacittena itthiyā aṅgajātaṃ olokentassa dukkaṭaṃ vuttanti yojanā.
931. ஸம்மாவத்தனாவ ஸம்மாவத்தனகா. தேசத்தாலீஸ வத்தனா த்³வாஸீதிக்க²ந்த⁴கவத்தானங் பரிபூரணட்டா²னே த³ஸ்ஸிதா.
931. Sammāvattanāva sammāvattanakā. Tecattālīsa vattanā dvāsītikkhandhakavattānaṃ paripūraṇaṭṭhāne dassitā.
932. அத³ஸ்ஸனஅபடிகம்மே ஆபன்னாபத்தியா து³வே புக்³க³லா, பாபிகாய தி³ட்டி²யா அப்படினிஸ்ஸக்³கே³ ஆபன்னாபத்தியா ஏகோதி இமே தயோ உக்கி²த்தபுக்³க³லா.
932. Adassanaapaṭikamme āpannāpattiyā duve puggalā, pāpikāya diṭṭhiyā appaṭinissagge āpannāpattiyā ekoti ime tayo ukkhittapuggalā.
934. தூ³ஸகோதி பி⁴க்கு²னிதூ³ஸகோ. கண்டகோதி கண்டகஸாமணேரோ.
934.Dūsakoti bhikkhunidūsako. Kaṇṭakoti kaṇṭakasāmaṇero.
937. த³தெ³ய்யச்சேவமாதி³காதி ஞத்திகாலே ‘‘ஸங்கோ⁴ த³தெ³ய்யா’’திஆதி³பே⁴தா³ ஞத்திகப்பனா, ஞத்திகிரியாதி அத்தோ². தே³தி ஸங்கோ⁴ கரோதீதிஆதீ³தி கம்மவாசாகாலே ‘‘ஸங்கோ⁴ தே³தீ’’தி வா ‘‘கரோதீ’’தி வா ஆதி³பே⁴தா³ வசனகம்மஸ்ஸ அனிட்டி²தத்தா விப்பகதபச்சுப்பன்னங் நாம ஸியா.
937.Dadeyyaccevamādikāti ñattikāle ‘‘saṅgho dadeyyā’’tiādibhedā ñattikappanā, ñattikiriyāti attho. Deti saṅgho karotītiādīti kammavācākāle ‘‘saṅgho detī’’ti vā ‘‘karotī’’ti vā ādibhedā vacanakammassa aniṭṭhitattā vippakatapaccuppannaṃ nāma siyā.
938. தி³ன்னங் கதங் பனிச்சாதீ³தி கம்மவாசாய நிட்டி²தாய ‘‘தி³ன்னங் ஸங்கே⁴னா’’தி வா ‘‘கதங் ஸங்கே⁴னா’’தி வாதிஆதி³வசனங் அதீதகரணங் நாம ஸியா.
938.Dinnaṃ kataṃ paniccādīti kammavācāya niṭṭhitāya ‘‘dinnaṃ saṅghenā’’ti vā ‘‘kataṃ saṅghenā’’ti vātiādivacanaṃ atītakaraṇaṃ nāma siyā.
939. ஸங்கே⁴தி ஸங்க⁴மஜ்ஜே².
939.Saṅgheti saṅghamajjhe.
‘‘காரணேஹி பன த்³வீஹி, ஸங்கோ⁴ பி⁴ஜ்ஜதி நஞ்ஞதா²’’தி கஸ்மா வுத்தங், நனு ‘‘பஞ்சஹுபாலி, ஆகாரேஹி ஸங்கோ⁴ பி⁴ஜ்ஜதி. கதமேஹி பஞ்சஹி? கம்மேன, உத்³தே³ஸேன, வோஹரந்தோ, அனுஸ்ஸாவனேன, ஸலாகக்³கா³ஹேனா’’தி (பரி॰ 458) வுத்தத்தா, அட்ட²கதா²யஞ்ச (பரி॰ அட்ட²॰ 458) ‘‘பஞ்சஹி காரணேஹீ’’தி வசனதோ ச இத⁴ இமேஹி த்³வீஹேவ காரணேஹி ஸங்க⁴பே⁴த³கத²னங் அயுத்தந்தி? வுச்சதே – நாயுத்தங் புப்³ப³பயோக³காரகவஸேன வுத்தத்தா. ததா² ஹி அட்ட²கதா²யங் –
‘‘Kāraṇehi pana dvīhi, saṅgho bhijjati naññathā’’ti kasmā vuttaṃ, nanu ‘‘pañcahupāli, ākārehi saṅgho bhijjati. Katamehi pañcahi? Kammena, uddesena, voharanto, anussāvanena, salākaggāhenā’’ti (pari. 458) vuttattā, aṭṭhakathāyañca (pari. aṭṭha. 458) ‘‘pañcahi kāraṇehī’’ti vacanato ca idha imehi dvīheva kāraṇehi saṅghabhedakathanaṃ ayuttanti? Vuccate – nāyuttaṃ pubbapayogakārakavasena vuttattā. Tathā hi aṭṭhakathāyaṃ –
‘‘கம்மேனாதி அபலோகனாதீ³ஸு சதூஸு கம்மேஸு அஞ்ஞதரேன கம்மேன. உத்³தே³ஸேனாதி பஞ்சஸு பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸேஸு அஞ்ஞதரேன உத்³தே³ஸேன. வோஹரந்தோதி கத²யந்தோ, தாஹி தாஹி உபபத்தீஹி ‘அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோ’திஆதீ³னி அட்டா²ரஸ பே⁴த³கரவத்தூ²னி தீ³பெந்தோ. அனுஸ்ஸாவனேனாதி ‘நனு தும்ஹே ஜானாத² மய்ஹங் உச்சாகுலா பப்³ப³ஜிதபா⁴வங், ப³ஹுஸ்ஸுதபா⁴வஞ்ச, மாதி³ஸோ நாம உத்³த⁴ம்மங் உப்³பி³னயங் ஸத்து²ஸாஸனங் கரெய்யாதி சித்தே உப்பாதே³துங் தும்ஹாகங் யுத்தங், கிங் மய்ஹங் அவீசி நீலுப்பலவனமிவ ஸீதலோ, கிமஹங் அபாயதோ ந பா⁴யாமீ’திஆதி³னா நயேன கண்ணமூலே வசீபே⁴த³ங் கத்வா அனுஸ்ஸாவனேன. ஸலாகக்³கா³ஹேனாதி ஏவங் அனுஸ்ஸாவெத்வா தேஸங் சித்தங் உபத்த²ம்பெ⁴த்வா அனிவத்தித⁴ம்மே கத்வா ‘க³ண்ஹத² இமங் ஸலாக’ந்தி ஸலாகக்³கா³ஹேன.
‘‘Kammenāti apalokanādīsu catūsu kammesu aññatarena kammena. Uddesenāti pañcasu pātimokkhuddesesu aññatarena uddesena. Voharantoti kathayanto, tāhi tāhi upapattīhi ‘adhammaṃ dhammo’tiādīni aṭṭhārasa bhedakaravatthūni dīpento. Anussāvanenāti ‘nanu tumhe jānātha mayhaṃ uccākulā pabbajitabhāvaṃ, bahussutabhāvañca, mādiso nāma uddhammaṃ ubbinayaṃ satthusāsanaṃ kareyyāti citte uppādetuṃ tumhākaṃ yuttaṃ, kiṃ mayhaṃ avīci nīluppalavanamiva sītalo, kimahaṃ apāyato na bhāyāmī’tiādinā nayena kaṇṇamūle vacībhedaṃ katvā anussāvanena. Salākaggāhenāti evaṃ anussāvetvā tesaṃ cittaṃ upatthambhetvā anivattidhamme katvā ‘gaṇhatha imaṃ salāka’nti salākaggāhena.
‘‘எத்த² ச கம்மமேவ, உத்³தே³ஸோ வா பமாணங், வோஹாரானுஸ்ஸாவனஸலாகக்³கா³ஹா பன புப்³ப³பா⁴கா³. அட்டா²ரஸவத்து²தீ³பனவஸேன ஹி வோஹரந்தே தத்த² ருசிஜனநத்த²ங் அனுஸ்ஸாவெத்வா ஸலாகாய க³ஹிதாயபி அபி⁴ன்னோவ ஹோதி ஸங்கோ⁴. யதா³ பன ஏவங் சத்தாரோ வா அதிரேகே வா ஸலாகங் கா³ஹெத்வா ஆவேணிகங் கம்மங் வா உத்³தே³ஸங் வா கரோதி, ததா³ ஸங்கோ⁴ பி⁴ன்னோ நாம ஹோதீ’’தி (பரி॰ அட்ட²॰ 458) –
‘‘Ettha ca kammameva, uddeso vā pamāṇaṃ, vohārānussāvanasalākaggāhā pana pubbabhāgā. Aṭṭhārasavatthudīpanavasena hi voharante tattha rucijananatthaṃ anussāvetvā salākāya gahitāyapi abhinnova hoti saṅgho. Yadā pana evaṃ cattāro vā atireke vā salākaṃ gāhetvā āveṇikaṃ kammaṃ vā uddesaṃ vā karoti, tadā saṅgho bhinno nāma hotī’’ti (pari. aṭṭha. 458) –
வுத்தத்தா ஸலாகக்³கா³ஹகம்மானி த்³வே பதா⁴னகாரணானீதி இத⁴ தானேவ த³ஸ்ஸிதானி.
Vuttattā salākaggāhakammāni dve padhānakāraṇānīti idha tāneva dassitāni.
நனு ச ஸலாகக்³கா³ஹோபி ஸங்க⁴பே⁴த³ஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴கோ³ வுத்தோ, உத்³தே³ஸகம்மானேவ பதா⁴னபா⁴வேன வுத்தானி, தஸ்மா கத²மஸ்ஸ ஸலாகக்³கா³ஹஸ்ஸ பதா⁴னகாரணபா⁴வோதி? வுச்சதே – உத்³தே³ஸகம்மானிபி ஸலாகக்³கா³ஹே ஸித்³தே⁴ அவஸ்ஸம்ப⁴வனதோ அத்த²ஸாத⁴னபயோகே³ன வினா அஸித்³தா⁴னேவ ஹொந்தீதி ஸோ பதா⁴னபா⁴வேன இத⁴ க³ஹிதோ, உத்³தே³ஸோ பன பஞ்ஞத்தகம்மபுப்³ப³ங்க³மத்தா கம்மேனேவ ஸங்க³ஹிதோதி இத⁴ விஸுங் ந வுத்தோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Nanu ca salākaggāhopi saṅghabhedassa pubbabhāgo vutto, uddesakammāneva padhānabhāvena vuttāni, tasmā kathamassa salākaggāhassa padhānakāraṇabhāvoti? Vuccate – uddesakammānipi salākaggāhe siddhe avassambhavanato atthasādhanapayogena vinā asiddhāneva hontīti so padhānabhāvena idha gahito, uddeso pana paññattakammapubbaṅgamattā kammeneva saṅgahitoti idha visuṃ na vuttoti daṭṭhabbaṃ.
941. பயுத்தாயுத்தவாசாயாதி பச்சயுப்பாத³னத்தா²ய பயுத்தா ச ஸா ஸக்யபுத்தியபா⁴வஸ்ஸ அயுத்தா அனநுரூபா சாதி பயுத்தாயுத்தா, ஸாயேவ வாசாதி பயுத்தாயுத்தவாசா, தாய.
941.Payuttāyuttavācāyāti paccayuppādanatthāya payuttā ca sā sakyaputtiyabhāvassa ayuttā ananurūpā cāti payuttāyuttā, sāyeva vācāti payuttāyuttavācā, tāya.
944. யா பி⁴க்கு²னீ விஞ்ஞாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜதி, தஸ்ஸா ச பாடிதே³ஸனீயங் ஸியாதி யோஜனா.
944. Yā bhikkhunī viññāpetvā bhuñjati, tassā ca pāṭidesanīyaṃ siyāti yojanā.
945. அனாமயோதி அகி³லானோ.
945.Anāmayoti agilāno.
946. ‘‘த³ஸஸதானீ’’திஆதி³கா³தா²ய ரத்தீனந்தி எத்த² ‘‘ஸத’’ந்தி ஸேஸோ. சா²த³னகிரியாய அச்சந்தஸங்யோகே³ உபயோக³வசனங். த³ஸஸதானி ஆபத்தியோ ரத்தீனங் ஸதங் சா²தெ³த்வாதி யோஜனா. ஏவங் கத்தப்³ப³யோஜனாயங் –
946.‘‘Dasasatānī’’tiādigāthāya rattīnanti ettha ‘‘sata’’nti seso. Chādanakiriyāya accantasaṃyoge upayogavacanaṃ. Dasasatāni āpattiyo rattīnaṃ sataṃ chādetvāti yojanā. Evaṃ kattabbayojanāyaṃ –
‘‘த³ஸ ஸதங் ரத்திஸதங், ஆபத்தியோ சா²த³யித்வான;
‘‘Dasa sataṃ rattisataṃ, āpattiyo chādayitvāna;
த³ஸ ரத்தியோ வஸித்வான, முச்செய்ய பாரிவாஸிகோ’’தி. (பரி॰ 477) –
Dasa rattiyo vasitvāna, mucceyya pārivāsiko’’ti. (pari. 477) –
அயங் பரிவாரகா³தா²பமாணங். ஏகதி³வஸங் ஸதங்ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தியோ ஆபஜ்ஜித்வா த³ஸதி³வஸே சா²த³னவஸேன ஸதங்தி³வஸே ஸஹஸ்ஸஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தியோ சா²த³யித்வாதி அத்தோ². அயமெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – யோ த³ஸதி³வஸே ஸதங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜித்வா த³ஸதி³வஸே படிச்சா²தே³தி, தேன ரத்திஸதங் ஆபத்திஸஹஸ்ஸங் படிச்சா²தி³தங் ஹோதீதி. த³ஸ ரத்தியோ வஸித்வானாதி ‘‘ஸப்³பா³வ தா ஆபத்தியோ த³ஸாஹபடிச்ச²ன்னா’’தி பரிவாஸங் யாசித்வா த³ஸ ரத்தியோ வஸித்வாதி அத்தோ². முச்செய்ய பாரிவாஸிகோதி பரிவாஸங் வஸந்தோ பி⁴க்கு² அத்தனா வஸிதப்³ப³பரிவாஸதோ முச்செய்ய, முத்தோ ப⁴வெய்யாதி அத்தோ².
Ayaṃ parivāragāthāpamāṇaṃ. Ekadivasaṃ sataṃsaṅghādisesāpattiyo āpajjitvā dasadivase chādanavasena sataṃdivase sahassasaṅghādisesāpattiyo chādayitvāti attho. Ayamettha saṅkhepattho – yo dasadivase sataṃ saṅghādisesā āpattiyo āpajjitvā dasadivase paṭicchādeti, tena rattisataṃ āpattisahassaṃ paṭicchāditaṃ hotīti. Dasa rattiyo vasitvānāti ‘‘sabbāva tā āpattiyo dasāhapaṭicchannā’’ti parivāsaṃ yācitvā dasa rattiyo vasitvāti attho. Mucceyya pārivāsikoti parivāsaṃ vasanto bhikkhu attanā vasitabbaparivāsato mucceyya, mutto bhaveyyāti attho.
947. பாராஜிகானி அட்டே²வாதி அக்³க³ஹிதக்³க³ஹணேன. தேவீஸ க³ருகாதி பி⁴க்கூ²ஹி அஸாதா⁴ரணா பி⁴க்கு²னீனங் த³ஸ, பி⁴க்கு²னீஹி அஸாதா⁴ரணா பி⁴க்கூ²னங் ச², உபி⁴ன்னங் ஸாதா⁴ரணா ஸத்தாதி ஏவங் தேவீஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா.
947.Pārājikāni aṭṭhevāti aggahitaggahaṇena. Tevīsa garukāti bhikkhūhi asādhāraṇā bhikkhunīnaṃ dasa, bhikkhunīhi asādhāraṇā bhikkhūnaṃ cha, ubhinnaṃ sādhāraṇā sattāti evaṃ tevīsa saṅghādisesā.
948. வுத்தானீதி யதா²வுத்தானி நிஸ்ஸக்³கி³யானி. த்³வேசத்தாலீஸ ஹொந்தீதி பி⁴க்கு²விப⁴ங்கா³க³தா திங்ஸ, பி⁴க்கூ²ஹி அஸாதா⁴ரணா பி⁴க்கு²னீனங் ஆதி³தோ த்³வாத³ஸ சாதி த்³வாசத்தாலீஸ நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹொந்தி. அட்டா²ஸீதிஸதங் பாசித்தியா புப்³பே³ த³ஸ்ஸிதாவ.
948.Vuttānīti yathāvuttāni nissaggiyāni. Dvecattālīsa hontīti bhikkhuvibhaṅgāgatā tiṃsa, bhikkhūhi asādhāraṇā bhikkhunīnaṃ ādito dvādasa cāti dvācattālīsa nissaggiyāni honti. Aṭṭhāsītisataṃ pācittiyā pubbe dassitāva.
949. ஸுஸிக்கே²னாதி ஸுட்டு² ஸிக்கி²தஅதி⁴ஸீலாதி³திவித⁴ஸிக்கே²ன ப⁴க³வதா.
949.Susikkhenāti suṭṭhu sikkhitaadhisīlāditividhasikkhena bhagavatā.
950. ஸுபஞ்ஞேனாதி ஸோப⁴ணா த³ஸப³லசதுவேஸாரஜ்ஜச²அஸாதா⁴ரணாத³யோ பஞ்ஞா யஸ்ஸ ஸோ ஸுபஞ்ஞோ, தேன. யஸஸ்ஸினாதி அட்ட²அரியபுக்³க³லஸமூஹஸங்கா²தபரிவாரயஸா ச ஸப்³ப³லோகப்³யாபககு³ணகோ⁴ஸஸங்கா²தகித்தியஸா ச தேன ஸமன்னாக³தத்தா யஸஸ்ஸினா. அட்³டு⁴ட்³டா⁴னி ஸதானி ப⁴வந்தீதி யதா²த³ஸ்ஸிதக³ணனாய பிண்ட³வஸேன பஞ்ஞாஸாதி⁴கானி தீணி ஸதானி ப⁴வந்தீதி அத்தோ². ஸுபஞ்ஞேன யஸஸ்ஸினா கோ³தமேன பஞ்ஞத்தானி ஸப்³பா³னி ஸிக்கா²பதா³னி அட்³டு⁴ட்³டா⁴னி ஸதானி ப⁴வந்தீதி யோஜனா.
950.Supaññenāti sobhaṇā dasabalacatuvesārajjachaasādhāraṇādayo paññā yassa so supañño, tena. Yasassināti aṭṭhaariyapuggalasamūhasaṅkhātaparivārayasā ca sabbalokabyāpakaguṇaghosasaṅkhātakittiyasā ca tena samannāgatattā yasassinā. Aḍḍhuḍḍhāni satāni bhavantīti yathādassitagaṇanāya piṇḍavasena paññāsādhikāni tīṇi satāni bhavantīti attho. Supaññena yasassinā gotamena paññattāni sabbāni sikkhāpadāni aḍḍhuḍḍhāni satāni bhavantīti yojanā.
951. ஏதேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு யோ ஸாரபூ⁴தோ வினிச்ச²யோ வத்தப்³போ³, ஸோ ஸகலோ மயா ஸமாஸேன ஸப்³ப³தா² ஸப்³பா³காரேன வுத்தோதி யோஜனா.
951.Etesu sikkhāpadesu yo sārabhūto vinicchayo vattabbo, so sakalo mayā samāsena sabbathā sabbākārena vuttoti yojanā.
952. இத³ங் உத்தரங் நாம பகரணங்.
952.Idaṃ uttaraṃ nāma pakaraṇaṃ.
953. தஸ்மாதி மயா விசாரெத்வா வுத்தத்தாவ. அத்தே²தி வசனத்த²பா⁴வத்தா²தி³பே⁴தே³ அத்தே² வா. அக்க²ரப³ந்தே⁴ வாதி அக்க²ரஸங்கா²தபத³ப³ந்தே⁴ வா. விஞ்ஞாஸஸ்ஸ கமேபி வாதி உத்³தே³ஸவஸேன க³ந்த²னிக்கே²பஸ்ஸ கமேபி. கங்கா² ந காதப்³பா³தி ‘‘யதா²அதி⁴ப்பேதஸ்ஸ இத³ங் வாசகங் நு கோ², அவாசக’’ந்தி வா ‘‘இத³மயுத்தங் நு கோ², யுத்த’’ந்தி வா ‘‘இத³மதி⁴கங் நு கோ², ஊன’’ந்தி வா ‘‘இத³மக⁴ட்டிதக்கமங் நு கோ², க⁴ட்டிதக்கம’’ந்தி வா ‘‘இத³ங் விருத்³த⁴ஸமயங் நு கோ², அவிருத்³த⁴ஸமய’’ந்தி வா ‘‘இத³ங் து³ருத்தங் நு கோ², ஸுவுத்த’’ந்தி வா ‘‘இத³ங் ஸத்த²கங் நு கோ², நிரத்த²க’’ந்தி வா கங்கா² விமதி யேன கேனசி ந காதப்³பா³. ப³ஹுமானதாதி ‘‘வினயோ ஸங்வரத்தா²யா’’திஆதி³னா (பரி॰ 366) நித்³தி³ட்ட²பயோஜனபரம்பராய மூலகாரணத்தா மஹதீ ஸம்மானா காதப்³பா³தி அத்தோ².
953.Tasmāti mayā vicāretvā vuttattāva. Attheti vacanatthabhāvatthādibhede atthe vā. Akkharabandhevāti akkharasaṅkhātapadabandhe vā. Viññāsassa kamepi vāti uddesavasena ganthanikkhepassa kamepi. Kaṅkhā na kātabbāti ‘‘yathāadhippetassa idaṃ vācakaṃ nu kho, avācaka’’nti vā ‘‘idamayuttaṃ nu kho, yutta’’nti vā ‘‘idamadhikaṃ nu kho, ūna’’nti vā ‘‘idamaghaṭṭitakkamaṃ nu kho, ghaṭṭitakkama’’nti vā ‘‘idaṃ viruddhasamayaṃ nu kho, aviruddhasamaya’’nti vā ‘‘idaṃ duruttaṃ nu kho, suvutta’’nti vā ‘‘idaṃ satthakaṃ nu kho, niratthaka’’nti vā kaṅkhā vimati yena kenaci na kātabbā. Bahumānatāti ‘‘vinayo saṃvaratthāyā’’tiādinā (pari. 366) niddiṭṭhapayojanaparamparāya mūlakāraṇattā mahatī sammānā kātabbāti attho.
954. யோ பி⁴க்கு² ஸஉத்தரங் உத்தரபகரணேன ஸஹிதங் வினயஸ்ஸவினிச்ச²யங் நாம பகரணங் ஜானாதி த⁴ம்மதோ சேவ அத்த²தோ ச வினிச்ச²யதோ ச ஸப்³ப³தா² அவபு³ஜ்ஜ²தி, ஸோ பி⁴க்கு² அத்தனா ஸிக்கி²தப்³பா³ய ஸிக்கா²ய ஸப்³ப³ஸோ விஞ்ஞாதத்தா ஸிக்கா²பகேன ஆசரியேன வினாபி ஸிக்கி²துங் ஸமத்தோ²தி. நிஸ்ஸயங் விமுஞ்சித்வாதி ஆசரியுபஜ்ஜா²யே நிஸ்ஸாய வாஸங் முஞ்சித்வா. யதா²காமங்க³தோ ஸியாதி யாதி³ஸா யாதி³ஸா அத்தனா கா³மிதா, தத்த² தத்த² க³மனாரஹோ ப⁴வெய்யாதி அத்தோ².
954.Yo bhikkhu sauttaraṃ uttarapakaraṇena sahitaṃ vinayassavinicchayaṃ nāma pakaraṇaṃ jānāti dhammato ceva atthato ca vinicchayato ca sabbathā avabujjhati, so bhikkhu attanā sikkhitabbāya sikkhāya sabbaso viññātattā sikkhāpakena ācariyena vināpi sikkhituṃ samatthoti. Nissayaṃ vimuñcitvāti ācariyupajjhāye nissāya vāsaṃ muñcitvā. Yathākāmaṅgato siyāti yādisā yādisā attanā gāmitā, tattha tattha gamanāraho bhaveyyāti attho.
955. நிஸ்ஸயங் தா³துகாமேன. ஸஹ விப⁴ங்கே³ன ஸவிப⁴ங்க³ங். ஸஹ மாதிகாய ஸமாதிகங். இத³ங் ஸஉத்தரங் வினயவினிச்ச²யபகரணங் ஸுட்டு² வாசுக்³க³தங் கத்வா க³ந்த²தோ ஸுட்டு² பகு³ணங் வாசுக்³க³தங் கத்வா அத்த²தோ, வினிச்ச²யதோ ச ஸம்மா ஜானித்வா ஏவங் தா³தப்³ப³ந்தி யோஜனா.
955. Nissayaṃ dātukāmena. Saha vibhaṅgena savibhaṅgaṃ. Saha mātikāya samātikaṃ. Idaṃ sauttaraṃ vinayavinicchayapakaraṇaṃ suṭṭhu vācuggataṃ katvā ganthato suṭṭhu paguṇaṃ vācuggataṃ katvā atthato, vinicchayato ca sammā jānitvā evaṃ dātabbanti yojanā.
956-7. யோ பி⁴க்கு² இமங் ஸஉத்தரங் வினயவினிச்ச²யபகரணங் வாசாய பட²தி, மனஸா சிந்தேதி, அஞ்ஞேஹி வுச்சமானங் ஸுணாதி, அத்த²ங் பரிபுச்ச²தி, பரங் வாசேதி, நிச்சங் அத்த²ங் உபபரிக்க²தி யதா²பரிபுச்சி²தமத்த²ங் ஹேதுஉதா³ஹரணபவத்திவஸேன உபக³ந்த்வா ஸமந்ததோ இக்க²தி பஞ்ஞாய நியமேதி வவத்த²பேதி, தஸ்ஸ பன பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வினயனிஸ்ஸிதா ஸப்³பே³வ அத்தா² ஆபத்தானாபத்திகப்பியாகப்பியாதி³பபே⁴தா³ ஸப்³பே³ அத்தா² ஹத்தே² ஆமலகங் விய கரதலே அமலமணிரதனங் விய உபட்ட²ஹந்தி பாகடா ப⁴வந்தீதி யோஜனா. நத்தி² ஏதஸ்ஸ மலந்தி அமலங், அமலமேவ ஆமலகந்தி மணிரதனங் வுச்சதி.
956-7.Yo bhikkhu imaṃ sauttaraṃ vinayavinicchayapakaraṇaṃ vācāya paṭhati, manasā cinteti, aññehi vuccamānaṃ suṇāti, atthaṃ paripucchati, paraṃ vāceti, niccaṃ atthaṃ upaparikkhati yathāparipucchitamatthaṃ hetuudāharaṇapavattivasena upagantvā samantato ikkhati paññāya niyameti vavatthapeti, tassa pana bhikkhussa vinayanissitā sabbeva atthā āpattānāpattikappiyākappiyādipabhedā sabbe atthā hatthe āmalakaṃ viya karatale amalamaṇiratanaṃ viya upaṭṭhahanti pākaṭā bhavantīti yojanā. Natthi etassa malanti amalaṃ, amalameva āmalakanti maṇiratanaṃ vuccati.
958. நத்தி² ஏதேஸங் பு³த்³தீ⁴தி அபு³த்³தீ⁴, அபு³த்³தீ⁴ ச தே ஜனா சாதி அபு³த்³தி⁴ஜனா, அபு³த்³தி⁴ஜனானங் ஸாரங் அவஸாரங் ஓஸீத³னங் த³தா³தி ஆத³தா³தி கரோதீதி அபு³த்³தி⁴ஜனஸாரத³ங், பு³த்³தி⁴விரஹிதானங் அகா³த⁴ங் க³ம்பீ⁴ரங். தேஹி அலத்³த⁴பதிட்ட²ங் அமதஸாக³ரங் ஸத்³த³த்த²ரஸாமதஸ்ஸ, நிப்³பா³னாமதஸ்ஸ வா படிலாப⁴காரணத்தா ஸாக³ரஸதி³ஸங் பரமங் உத்தமங் இமங் உத்தரங் ஸாக³ரங் ஆஸன்னபச்சக்க²ங் உத்தரபகரணஸங்கா²தங் ஸமுத்³த³ஸாக³ரங் ஸாரதோ³ ஹுத்வா உத்தரங் உத்தரந்தோ பரியோஸாபெந்தோ நரோ பி⁴க்கு² ஹி யஸ்மா வினயபாரகோ³ வினயபிடகஸ்ஸ பரியந்தங் க³தோ ஹுத்வா பாரகோ³ பாரங் ஸங்ஸாரஸ்ஸ பாரஸங்கா²தங் நிப்³பா³னங் க³ச்ச²ந்தோ ஸியா ப⁴வெய்யாதி யோஜனா.
958. Natthi etesaṃ buddhīti abuddhī, abuddhī ca te janā cāti abuddhijanā, abuddhijanānaṃ sāraṃ avasāraṃ osīdanaṃ dadāti ādadāti karotīti abuddhijanasāradaṃ, buddhivirahitānaṃ agādhaṃ gambhīraṃ. Tehi aladdhapatiṭṭhaṃ amatasāgaraṃ saddattharasāmatassa, nibbānāmatassa vā paṭilābhakāraṇattā sāgarasadisaṃ paramaṃ uttamaṃ imaṃ uttaraṃ sāgaraṃ āsannapaccakkhaṃ uttarapakaraṇasaṅkhātaṃ samuddasāgaraṃ sārado hutvā uttaraṃ uttaranto pariyosāpento naro bhikkhu hi yasmā vinayapārago vinayapiṭakassa pariyantaṃ gato hutvā pārago pāraṃ saṃsārassa pārasaṅkhātaṃ nibbānaṃ gacchanto siyā bhaveyyāti yojanā.
959. அதோதி தஸ்மாதே³வ காரணா அவபூரதோரதோ பாபபூரதோ நிராஸங்கதாய ஓரதோ நிவத்தோ பாபபீ⁴ருகோ நரோ தமங் விதூ⁴ய பாபபீ⁴ருகதாய ஏவ சித்தபரியுட்டா²னவஸேன உப்பஜ்ஜனகங் மோஹந்த⁴காரங் தத³ங்க³பஹானவஸேன வித⁴மெத்வா. ஸப்³ப³ங்க³ணகம்மத³ங் ஸப்³பே³ஸங் ராகா³தீ³னங் அங்க³ணானங் கம்மங் தத³ங்கா³தி³பஹானங் த³தா³தி ஆவஹதீதி ‘‘ஸப்³ப³ங்க³ணகம்மத³’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் ஸுக²ஸ்ஸ பத³ங் லோகியலோகுத்தரஸ்ஸ ஸுக²ஸ்ஸ காரணங் கு³ணஸங்ஹிதங் ஸீலாதீ³ஹி அத்த²பூ⁴தேஹி கு³ணேஹி ஸங்ஹிதங் யுத்தங் கு³ணப்பகாஸகங் ஹிதங் அமதோஸத⁴ங் விய ஸப்³ப³தோ³ஸஸப்³ப³ப்³யாதி⁴ரஹிததாய அஜராஅமதாதி³கு³ணாவஹத்தா ஹிதங் இமங் உத்தரங் நாம பகரணங் ஸக்கச்சங் ஆத³ரோ ஹுத்வா நிச்சங் ஸததங் ஸிக்கே² ‘‘ஏவங் பரிசயந்தங் கரோமீ’’தி சிந்தெத்வா ஏகந்தேன யதா²வுத்தபயோஜனஸாத⁴னயொக்³க³ங் கத்வா அஜ்ஜே²னாதி³வஸேன ஸிக்கெ²ய்ய ஏவ, ந அஜ்ஜு²பெக்க²கோ ப⁴வெய்யாதி யோஜனா.
959.Atoti tasmādeva kāraṇā avapūratorato pāpapūrato nirāsaṅkatāya orato nivatto pāpabhīruko naro tamaṃ vidhūya pāpabhīrukatāya eva cittapariyuṭṭhānavasena uppajjanakaṃ mohandhakāraṃ tadaṅgapahānavasena vidhametvā. Sabbaṅgaṇakammadaṃ sabbesaṃ rāgādīnaṃ aṅgaṇānaṃ kammaṃ tadaṅgādipahānaṃ dadāti āvahatīti ‘‘sabbaṅgaṇakammada’’nti laddhanāmaṃ sukhassa padaṃ lokiyalokuttarassa sukhassa kāraṇaṃ guṇasaṃhitaṃ sīlādīhi atthabhūtehi guṇehi saṃhitaṃ yuttaṃ guṇappakāsakaṃ hitaṃ amatosadhaṃ viya sabbadosasabbabyādhirahitatāya ajarāamatādiguṇāvahattā hitaṃ imaṃ uttaraṃ nāma pakaraṇaṃ sakkaccaṃ ādaro hutvā niccaṃ satataṃ sikkhe ‘‘evaṃ paricayantaṃ karomī’’ti cintetvā ekantena yathāvuttapayojanasādhanayoggaṃ katvā ajjhenādivasena sikkheyya eva, na ajjhupekkhako bhaveyyāti yojanā.
960. படுபா⁴வகரே பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலபூரணே, ஸாஸனபச்சத்தி²காபி⁴ப⁴வனே ச படுபா⁴வங் சே²கத்தங் வேஸாரஜ்ஜங் கரோதி அத்தானங் தா⁴ரெந்தானங் லஜ்ஜிபுக்³க³லானந்தி படுபா⁴வகரே பரமே ததோயேவ உத்தமே பிடகே வினயபிடகே படுதங் பாடவங் பஞ்ஞாகோஸல்லங் அபி⁴பத்த²யந்தேன படுனா யதினா நிம்மலப்பவத்திகேன படுனா விதி⁴னா சே²கேன ஸாரேன விதா⁴னேன இத³ங் ஸஉத்தரங் வினயவினிச்ச²யபகரணங் ஸததங் நிரந்தரங் பரியாபுணிதப்³ப³ங் உக்³க³ஹணதா⁴ரணபரிபுச்சா²சிந்தனாதி³வஸேன ஸிக்கி²தப்³ப³ந்தி யோஜனா.
960.Paṭubhāvakare pātimokkhasaṃvarasīlapūraṇe, sāsanapaccatthikābhibhavane ca paṭubhāvaṃ chekattaṃ vesārajjaṃ karoti attānaṃ dhārentānaṃ lajjipuggalānanti paṭubhāvakare parame tatoyeva uttame piṭake vinayapiṭake paṭutaṃ pāṭavaṃ paññākosallaṃ abhipatthayantena paṭunā yatinā nimmalappavattikena paṭunā vidhinā chekena sārena vidhānena idaṃ sauttaraṃ vinayavinicchayapakaraṇaṃ satataṃ nirantaraṃ pariyāpuṇitabbaṃ uggahaṇadhāraṇaparipucchācintanādivasena sikkhitabbanti yojanā.
இதி உத்தரே லீனத்த²பகாஸனியா
Iti uttare līnatthapakāsaniyā
ஸப்³ப³ஸங்கலனநயகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sabbasaṅkalananayakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.