Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
૨. સબ્બાસવસુત્તવણ્ણના
2. Sabbāsavasuttavaṇṇanā
૧૪. અપુબ્બપદવણ્ણનાતિ અત્થસંવણ્ણનાવસેન હેટ્ઠા અગ્ગહિતતાય અપુબ્બસ્સ અભિનવસ્સ પદસ્સ વણ્ણના અત્થવિભજના. ‘‘હિત્વા પુનપ્પુનાગતમત્થ’’ન્તિ હિ વુત્તં. નિવાસટ્ઠાનભૂતા ભૂતપુબ્બનિવાસટ્ઠાનભૂતા, નિવાસટ્ઠાને વા ભૂતા નિબ્બત્તા નિવાસટ્ઠાનભૂતા, તત્થ માપિતાતિ અત્થો. યથા કાકન્દી માકન્દી કોસમ્બીતિ યથા કાકન્દસ્સ ઇસિનો નિવાસટ્ઠાને માપિતા નગરી કાકન્દી, માકન્દસ્સ નિવાસટ્ઠાને માપિતા માકન્દી, કુસમ્બસ્સનિવાસટ્ઠાને માપિતા કોસમ્બીતિ વુચ્ચતિ, એવં સાવત્થીતિ દસ્સેતિ. ઉપનેત્વા સમીપે કત્વા ભુઞ્જિતબ્બતો ઉપભોગો, સવિઞ્ઞાણકવત્થુ. પરિતો સબ્બદા ભુઞ્જિતબ્બતો પરિભોગો, નિવાસનપારુપનાદિ અવિઞ્ઞાણકવત્થુ. સબ્બમેત્થ અત્થીતિ નિરુત્તિનયેન સાવત્થી-સદ્દસિદ્ધિમાહ. સત્થસમાયોગેતિ સત્થસ્સ નગરિયા સમાગમે, સત્થે તં નગરં ઉપગતેતિ અત્થો. પુચ્છિતે સત્થિકજનેહિ.
14.Apubbapadavaṇṇanāti atthasaṃvaṇṇanāvasena heṭṭhā aggahitatāya apubbassa abhinavassa padassa vaṇṇanā atthavibhajanā. ‘‘Hitvā punappunāgatamattha’’nti hi vuttaṃ. Nivāsaṭṭhānabhūtā bhūtapubbanivāsaṭṭhānabhūtā, nivāsaṭṭhāne vā bhūtā nibbattā nivāsaṭṭhānabhūtā, tattha māpitāti attho. Yathā kākandī mākandī kosambīti yathā kākandassa isino nivāsaṭṭhāne māpitā nagarī kākandī, mākandassa nivāsaṭṭhāne māpitā mākandī, kusambassanivāsaṭṭhāne māpitā kosambīti vuccati, evaṃ sāvatthīti dasseti. Upanetvā samīpe katvā bhuñjitabbato upabhogo, saviññāṇakavatthu. Parito sabbadā bhuñjitabbato paribhogo, nivāsanapārupanādi aviññāṇakavatthu. Sabbamettha atthīti niruttinayena sāvatthī-saddasiddhimāha. Satthasamāyogeti satthassa nagariyā samāgame, satthe taṃ nagaraṃ upagateti attho. Pucchite satthikajanehi.
સમોહિતન્તિ સન્નિચિતં. રમ્મન્તિ અન્તો બહિ ચ ભૂમિભાગસમ્પત્તિયા ચેવ આરામુય્યાનસમ્પત્તિયા ચ રમણીયં. દસ્સનેય્યન્તિ વિસિખાસન્નિવેસસમ્પત્તિયા ચેવ પાસાદકૂટાગારાદિસમ્પત્તિયા ચ દસ્સનીયં પસ્સિતબ્બયુત્તં. ઉપભોગપરિભોગવત્થુસમ્પત્તિયા ચેવ નિવાસસુખતાય ચ નિબદ્ધવાસં વસન્તાનં ઇતરેસઞ્ચ સત્તાનં મનં રમેતીતિ મનોરમં. દસહિ સદ્દેહીતિ હત્થિસદ્દો, અસ્સ-રથ-ભેરિ-સઙ્ખ-મુદિઙ્ગ-વીણા-ગીત સમ્મતાળસદ્દો, અસ્નાથ-પિવથ-ખાદથાતિ-સદ્દોતિ ઇમેહિ દસહિ સદ્દેહિ. અવિવિત્તન્તિ ન વિવિત્તં, સબ્બકાલં ઘોસિતન્તિ અત્થો.
Samohitanti sannicitaṃ. Rammanti anto bahi ca bhūmibhāgasampattiyā ceva ārāmuyyānasampattiyā ca ramaṇīyaṃ. Dassaneyyanti visikhāsannivesasampattiyā ceva pāsādakūṭāgārādisampattiyā ca dassanīyaṃ passitabbayuttaṃ. Upabhogaparibhogavatthusampattiyā ceva nivāsasukhatāya ca nibaddhavāsaṃ vasantānaṃ itaresañca sattānaṃ manaṃ rametīti manoramaṃ. Dasahi saddehīti hatthisaddo, assa-ratha-bheri-saṅkha-mudiṅga-vīṇā-gīta sammatāḷasaddo, asnātha-pivatha-khādathāti-saddoti imehi dasahi saddehi. Avivittanti na vivittaṃ, sabbakālaṃ ghositanti attho.
વુદ્ધિં વેપુલ્લતં પત્તન્તિ તન્નિવાસી સત્તવુદ્ધિયા વુદ્ધિં, તાય પરિવુદ્ધિતાયેવ વિપુલભાવં પત્તં, બહુજનં આકિણ્ણમનુસ્સન્તિ અત્થો. વિત્તૂપકરણસમિદ્ધિયા ઇદ્ધં. સબ્બકાલં સુભિક્ખભાવેન ફીતં. અન્તમસો વિઘાસાદે ઉપાદાય સબ્બેસં કપણદ્ધિકવનિબ્બકયાચકાનમ્પિ ઇચ્છિ તત્થનિપ્ફત્તિયા મનુઞ્ઞં જાતં, પગેવ ઇસ્સરિયે ઠિતાનન્તિ દસ્સનત્થં પુન ‘‘મનોરમ’’ન્તિ વુત્તં. અળકમન્દાવાતિ આટાનાટાદીસુ દસસુ વેસ્સવણમહારાજસ્સ નગરીસુ અળકમન્દા નામ એકા નગરી, યા લોકે અળાકા એવ વુચ્ચતિ . સા યથા પુઞ્ઞકમ્મીનં આવાસભૂતા આરામરામણેય્યકાદિના સોભગ્ગપ્પત્તા, એવં સાવત્થીપીતિ વુત્તં ‘‘અળકમન્દાવા’’તિ. દેવાનન્તિ વેસ્સવણપક્ખિયાનં ચાતુમહારાજિકદેવાનં.
Vuddhiṃ vepullataṃ pattanti tannivāsī sattavuddhiyā vuddhiṃ, tāya parivuddhitāyeva vipulabhāvaṃ pattaṃ, bahujanaṃ ākiṇṇamanussanti attho. Vittūpakaraṇasamiddhiyā iddhaṃ. Sabbakālaṃ subhikkhabhāvena phītaṃ. Antamaso vighāsāde upādāya sabbesaṃ kapaṇaddhikavanibbakayācakānampi icchi tatthanipphattiyā manuññaṃ jātaṃ, pageva issariye ṭhitānanti dassanatthaṃ puna ‘‘manorama’’nti vuttaṃ. Aḷakamandāvāti āṭānāṭādīsu dasasu vessavaṇamahārājassa nagarīsu aḷakamandā nāma ekā nagarī, yā loke aḷākā eva vuccati . Sā yathā puññakammīnaṃ āvāsabhūtā ārāmarāmaṇeyyakādinā sobhaggappattā, evaṃ sāvatthīpīti vuttaṃ ‘‘aḷakamandāvā’’ti. Devānanti vessavaṇapakkhiyānaṃ cātumahārājikadevānaṃ.
જિનાતીતિ ઇમિના સોત-સદ્દો વિય કત્તુસાધનો જેત-સદ્દોતિ દસ્સેતિ. રઞ્ઞાતિ પસેનદિકોસલરાજેન. રાજગતં જયં આરોપેત્વા કુમારો જિતવાતિ જેતોતિ વુત્તો. મઙ્ગલકબ્યતાયાતિઆદિના ‘‘જેય્યો’’તિ એતસ્મિં અત્થે ‘‘જેતો’’તિ વુત્તન્તિ દસ્સેતિ. સબ્બકામસમિદ્ધિતાયાતિ સબ્બેહિ ઉપભોગપરિભોગવત્થૂહિ ફીતભાવેન વિભવસમ્પન્નતાયાતિ અત્થો. સમિદ્ધાપિ મચ્છરિનો કિઞ્ચિ ન દેન્તીતિ આહ ‘‘વિગતમલમચ્છેરતાયા’’તિ, રાગદોસાદિમલાનઞ્ચેવ મચ્છરિયસ્સ ચ અભાવેનાતિ અત્થો. સમિદ્ધા અમચ્છરિનોપિ ચ કરુણાસદ્ધાદિગુણવિરહિતા અત્તનો સન્તકં પરેસં ન દદેય્યુન્તિ આહ ‘‘કરુણાદિગુણસમઙ્ગિતાય ચા’’તિ. તેનાતિ અનાથાનં પિણ્ડદાનેન. સદ્દત્થતો પન દાતબ્બભાવેન સબ્બકાલં ઉપટ્ઠપિતો અનાથાનં પિણ્ડો એતસ્સ અત્થીતિ અનાથપિણ્ડિકો. પઞ્ચવિધસેનાસનઙ્ગસમ્પત્તિયાતિ ‘‘નાતિદૂરં નચ્ચાસન્નં ગમનાગમનસમ્પન્ન’’ન્તિ એકં અઙ્ગં, ‘‘દિવા અપ્પાકિણ્ણં રત્તિં અપ્પસદ્દં અપ્પનિગ્ઘોસ’’ન્તિ એકં, ‘‘અપ્પડંસમકસવાતાતપસરીસપસમ્ફસ્સ’’ન્તિ એકં, ‘‘તસ્મિં ખો પન સેનાસને વિહરન્તસ્સ અપ્પકસિરેન ઉપ્પજ્જન્તિ ચીવર…પે॰… પરિક્ખારા’’તિ એકં, ‘‘તસ્મિં ખો પન સેનાસને થેરા ભિક્ખૂ વિહરન્તિ બહુસ્સુતા’’તિ એકં, એવમેતેહિ પઞ્ચવિધસેનાસનઙ્ગેહિ સમ્પન્નતાય. યદિ જેતવનં તથં અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામોતિ આહ ‘‘સો હી’’તિઆદિ.
Jinātīti iminā sota-saddo viya kattusādhano jeta-saddoti dasseti. Raññāti pasenadikosalarājena. Rājagataṃ jayaṃ āropetvā kumāro jitavāti jetoti vutto. Maṅgalakabyatāyātiādinā ‘‘jeyyo’’ti etasmiṃ atthe ‘‘jeto’’ti vuttanti dasseti. Sabbakāmasamiddhitāyāti sabbehi upabhogaparibhogavatthūhi phītabhāvena vibhavasampannatāyāti attho. Samiddhāpi maccharino kiñci na dentīti āha ‘‘vigatamalamaccheratāyā’’ti, rāgadosādimalānañceva macchariyassa ca abhāvenāti attho. Samiddhā amaccharinopi ca karuṇāsaddhādiguṇavirahitā attano santakaṃ paresaṃ na dadeyyunti āha ‘‘karuṇādiguṇasamaṅgitāya cā’’ti. Tenāti anāthānaṃ piṇḍadānena. Saddatthato pana dātabbabhāvena sabbakālaṃ upaṭṭhapito anāthānaṃ piṇḍo etassa atthīti anāthapiṇḍiko. Pañcavidhasenāsanaṅgasampattiyāti ‘‘nātidūraṃ naccāsannaṃ gamanāgamanasampanna’’nti ekaṃ aṅgaṃ, ‘‘divā appākiṇṇaṃ rattiṃ appasaddaṃ appanigghosa’’nti ekaṃ, ‘‘appaḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassa’’nti ekaṃ, ‘‘tasmiṃ kho pana senāsane viharantassa appakasirena uppajjanti cīvara…pe… parikkhārā’’ti ekaṃ, ‘‘tasmiṃ kho pana senāsane therā bhikkhū viharanti bahussutā’’ti ekaṃ, evametehi pañcavidhasenāsanaṅgehi sampannatāya. Yadi jetavanaṃ tathaṃ anāthapiṇḍikassa ārāmoti āha ‘‘so hī’’tiādi.
કીતકાલતો પટ્ઠાય અનાથપિણ્ડિકસ્સેવ તં વનં, અથ કસ્મા ઉભિન્નં પરિકિત્તનન્તિ આહ ‘‘જેતવને’’તિઆદિ. ‘‘યદિપિ સો ભૂમિભાગો કોટિસન્થરેન મહાસેટ્ઠિના કીતો, રુક્ખા પન જેતેન ન વિક્કીતાતિ જેતવનન્તિ વત્તબ્બતં લભી’’તિ વદન્તિ.
Kītakālato paṭṭhāya anāthapiṇḍikasseva taṃ vanaṃ, atha kasmā ubhinnaṃ parikittananti āha ‘‘jetavane’’tiādi. ‘‘Yadipi so bhūmibhāgo koṭisantharena mahāseṭṭhinā kīto, rukkhā pana jetena na vikkītāti jetavananti vattabbataṃ labhī’’ti vadanti.
કસ્મા ઇદં સુત્તમભાસીતિ કથેતુકમ્યતાય સુત્તનિક્ખેપં પુચ્છતિ. સામઞ્ઞતો હિ ભગવતો દેસનાકારણં પાકટમેવાતિ. કો પનાયં સુત્તનિક્ખેપોતિ? અત્તજ્ઝાસયો. પરેહિ અનજ્ઝિટ્ઠો એવ હિ ભગવા અત્તનો અજ્ઝાસયેન ઇમં સુત્તં દેસેતીતિ આચરિયા. યસ્મા પનેસ ભિક્ખૂનં ઉપક્કિલિટ્ઠચિત્તતં વિદિત્વા ‘‘ઇમે ભિક્ખૂ ઇમાય દેસનાય ઉપક્કિલેસવિસોધનં કત્વા આસવક્ખયાય પટિપજ્જિસ્સન્તી’’તિ અયં દેસના આરદ્ધા, તસ્મા પરજ્ઝાસયોતિ અપરે. ઉભયમ્પિ પન યુત્તં. અત્તજ્ઝાસયાદીનઞ્હિ સંસગ્ગભેદસ્સ સમ્ભવો હેટ્ઠા દસ્સિતોવાતિ. તેસં ભિક્ખૂનન્તિ તદા ધમ્મપટિગ્ગાહતભિક્ખૂનં. ઉપક્કિલેસવિસોધનન્તિ સમથવિપસ્સનુપક્કિલેસતો ચિત્તસ્સ વિસોધનં. પઠમઞ્હિ ભગવા અનુપુબ્બિકથાદિના પટિપત્તિયા સંકિલેસં નીહરિત્વા પચ્છા સામુક્કંસિકં દેસનં દેસેતિ ખેત્તે ખાણુકણ્ટકગુમ્બાદિકે અવહરિત્વા કસનં વિય, તસ્મા કમ્મટ્ઠાનમેવ અવત્વા ઇમાય અનુપુબ્બિયા દેસના પવત્તાતિ અધિપ્પાયો.
Kasmā idaṃ suttamabhāsīti kathetukamyatāya suttanikkhepaṃ pucchati. Sāmaññato hi bhagavato desanākāraṇaṃ pākaṭamevāti. Ko panāyaṃ suttanikkhepoti? Attajjhāsayo. Parehi anajjhiṭṭho eva hi bhagavā attano ajjhāsayena imaṃ suttaṃ desetīti ācariyā. Yasmā panesa bhikkhūnaṃ upakkiliṭṭhacittataṃ viditvā ‘‘ime bhikkhū imāya desanāya upakkilesavisodhanaṃ katvā āsavakkhayāya paṭipajjissantī’’ti ayaṃ desanā āraddhā, tasmā parajjhāsayoti apare. Ubhayampi pana yuttaṃ. Attajjhāsayādīnañhi saṃsaggabhedassa sambhavo heṭṭhā dassitovāti. Tesaṃ bhikkhūnanti tadā dhammapaṭiggāhatabhikkhūnaṃ. Upakkilesavisodhananti samathavipassanupakkilesato cittassa visodhanaṃ. Paṭhamañhi bhagavā anupubbikathādinā paṭipattiyā saṃkilesaṃ nīharitvā pacchā sāmukkaṃsikaṃ desanaṃ deseti khette khāṇukaṇṭakagumbādike avaharitvā kasanaṃ viya, tasmā kammaṭṭhānameva avatvā imāya anupubbiyā desanā pavattāti adhippāyo.
સંવરભૂતન્તિ સીલસંવરાદિસંવરભૂતં સંવરણસભાવં કારણં, તં પન અત્થતો દસ્સનાદિ એવાતિ વેદિતબ્બં. સંવરિતાતિ પવત્તિતું અપ્પદાનવસેન સમ્મા, સબ્બથા વા વારિતા. એવંભૂતા ચ યસ્મા પવત્તિદ્વારપિધાનેન પિહિતા નામ હોન્તિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘વિદહિતા હુત્વા’’તિ. એવં અચ્ચન્તિકસ્સ સંવરસ્સ કારણભૂતં અનચ્ચન્તિકં સંવરં દસ્સેત્વા ઇદાનિ અચ્ચન્તિકમેવ સંવરં દસ્સેન્તો યસ્મિં દસ્સનાદિમ્હિ સતિ ઉપ્પજ્જનારહા આસવા ન ઉપ્પજ્જન્તિ, સો તેસં અનુપ્પાદો નિરોધો ખયો પહાનન્તિ ચ વુચ્ચમાનો અત્થતો અપ્પવત્તિમત્તન્તિ તસ્સ ચ દસ્સનાદિ કારણન્તિ આહ ‘‘યેન કારણેન અનુપ્પાદનિરોધસઙ્ખાતં ખયં ગચ્છન્તિ પહીયન્તિ નપ્પવત્તન્તિ, તં કારણન્તિ અત્થો’’તિ.
Saṃvarabhūtanti sīlasaṃvarādisaṃvarabhūtaṃ saṃvaraṇasabhāvaṃ kāraṇaṃ, taṃ pana atthato dassanādi evāti veditabbaṃ. Saṃvaritāti pavattituṃ appadānavasena sammā, sabbathā vā vāritā. Evaṃbhūtā ca yasmā pavattidvārapidhānena pihitā nāma honti, tasmā vuttaṃ ‘‘vidahitā hutvā’’ti. Evaṃ accantikassa saṃvarassa kāraṇabhūtaṃ anaccantikaṃ saṃvaraṃ dassetvā idāni accantikameva saṃvaraṃ dassento yasmiṃ dassanādimhi sati uppajjanārahā āsavā na uppajjanti, so tesaṃ anuppādo nirodho khayo pahānanti ca vuccamāno atthato appavattimattanti tassa ca dassanādi kāraṇanti āha ‘‘yena kāraṇena anuppādanirodhasaṅkhātaṃ khayaṃ gacchanti pahīyanti nappavattanti, taṃ kāraṇanti attho’’ti.
ચક્ખુતોપિ…પે॰… મનતોપીતિ (ધ॰ સ॰ મૂલટી॰ ૧૪-૧૯) ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદિવીથીસુ તદનુગતમનોવિઞ્ઞાણવીથીસુ ચ કિઞ્ચાપિ કુસલાદીનમ્પિ પવત્તિ અત્થિ, કામાસવાદયો એવ પન વણતો યૂસં વિય પગ્ઘરણકઅસુચિભાવેન સન્દન્તિ, તસ્મા તે એવ ‘‘આસવા’’તિ વુચ્ચન્તિ. તત્થ હિ પગ્ઘરણઅસુચિમ્હિ નિરુળ્હો આસવ-સદ્દોતિ. ધમ્મતો યાવ ગોત્રભુન્તિ તતો પરં મગ્ગફલેસુ અપ્પવત્તનતો વુત્તં. એતે હિ આરમ્મણવસેન ધમ્મે ગચ્છન્તા તતો પરં ન ગચ્છન્તિ. નનુ તતો પરં ભવઙ્ગાદીનિપિ ગચ્છન્તીતિ ચે? ન, તેસમ્પિ પુબ્બે આલમ્બિતેસુ લોકિયધમ્મેસુ સાસવભાવેન અન્તોગધત્તા તતો પરતાભાવતો. એત્થ ચ ગોત્રભુવચનેન ગોત્રભુવોદાનફલસમાપત્તિપુરેચારિકપરિકમ્માનિ વુત્તાનીતિ વેદિતબ્બાનિ. પઠમમગ્ગપુરેચારિકમેવ વા ગોત્રભુ અવધિનિદસ્સનભાવેન ગહિતં, તતો પરં પન મગ્ગફલસમાનતાય અઞ્ઞેસુ મગ્ગેસુ મગ્ગવીથિયં સમાપત્તિવીથિયં નિરોધાનન્તરઞ્ચ પવત્તમાનેસુ ફલેસુ નિબ્બાને ચ આસવાનં પવત્તિ નિવારિતાતિ વેદિતબ્બં. સવન્તીતિ ગચ્છન્તિ, આરમ્મણકરણવસેન પવત્તન્તીતિ અત્થો. અવધિઅત્થો આ-કારો, અવધિ ચ મરિયાદાભિવિધિભેદતો દુવિધો. તત્થ મરિયાદં કિરિયં બહિ કત્વા પવત્તતિ યથા ‘‘આપાટલિપુત્તા વુટ્ઠો દેવો’’તિ. અભિવિધિ પન કિરિયં બ્યાપેત્વા પવત્તતિ યથા ‘‘આભવગ્ગા ભગવતો યસો પવત્તતી’’તિ. અભિવિધિઅત્થો ચાયં આ-કારો ઇધ ગહિતોતિ વુત્તં ‘‘અન્તોકરણત્થો’’તિ.
Cakkhutopi…pe… manatopīti (dha. sa. mūlaṭī. 14-19) cakkhuviññāṇādivīthīsu tadanugatamanoviññāṇavīthīsu ca kiñcāpi kusalādīnampi pavatti atthi, kāmāsavādayo eva pana vaṇato yūsaṃ viya paggharaṇakaasucibhāvena sandanti, tasmā te eva ‘‘āsavā’’ti vuccanti. Tattha hi paggharaṇaasucimhi niruḷho āsava-saddoti. Dhammato yāva gotrabhunti tato paraṃ maggaphalesu appavattanato vuttaṃ. Ete hi ārammaṇavasena dhamme gacchantā tato paraṃ na gacchanti. Nanu tato paraṃ bhavaṅgādīnipi gacchantīti ce? Na, tesampi pubbe ālambitesu lokiyadhammesu sāsavabhāvena antogadhattā tato paratābhāvato. Ettha ca gotrabhuvacanena gotrabhuvodānaphalasamāpattipurecārikaparikammāni vuttānīti veditabbāni. Paṭhamamaggapurecārikameva vā gotrabhu avadhinidassanabhāvena gahitaṃ, tato paraṃ pana maggaphalasamānatāya aññesu maggesu maggavīthiyaṃ samāpattivīthiyaṃ nirodhānantarañca pavattamānesu phalesu nibbāne ca āsavānaṃ pavatti nivāritāti veditabbaṃ. Savantīti gacchanti, ārammaṇakaraṇavasena pavattantīti attho. Avadhiattho ā-kāro, avadhi ca mariyādābhividhibhedato duvidho. Tattha mariyādaṃ kiriyaṃ bahi katvā pavattati yathā ‘‘āpāṭaliputtā vuṭṭho devo’’ti. Abhividhi pana kiriyaṃ byāpetvā pavattati yathā ‘‘ābhavaggā bhagavato yaso pavattatī’’ti. Abhividhiattho cāyaṃ ā-kāro idha gahitoti vuttaṃ ‘‘antokaraṇattho’’ti.
મદિરાદયોતિ આદિ-સદ્દેન સિન્ધવકાદમ્બરિકાપોતિકાદીનં સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો. ચિરપારિવાસિયટ્ઠો વિરપરિવુત્થતા પુરાણભાવો. અવિજ્જા નાહોસીતિઆદીતિ એત્થ આદિ-સદ્દેન ‘‘પુરિમા, ભિક્ખવે, કોટિ ન પઞ્ઞાયતિ ભવતણ્હાયા’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૬૨) ઇદં સુત્તં સઙ્ગહિતં. અવિજ્જાસવભવાસવાનં ચિરપરિવુત્થતાય દસ્સિતાય તબ્ભાવભાવિનો કામાસવસ્સ ચિરપરિવુત્થતા દસ્સિતાવ હોતિ. અઞ્ઞેસુ ચ યથાવુત્તે ધમ્મે ઓકાસઞ્ચ આરમ્મણં કત્વા પવત્તમાનેસુ માનાદીસુ વિજ્જમાનેસુ અત્તત્તનિયાદિગ્ગાહવસેન અભિબ્યાપનં મદકરણવસેન આસવસદિસતા ચ એતેસંયેવ, ન અઞ્ઞેસન્તિ એતેસ્વેવ આસવ-સદ્દો નિરુળ્હોતિ દટ્ઠબ્બો. ન ચેત્થ દિટ્ઠાસવો નાગતોતિ ગહેતબ્બં ભવતણ્હાય વિય ભવદિટ્ઠિયાપિ ભવાસવગ્ગહણેનેવ ગહિતત્તા. આયતં અનાદિકાલિકત્તા. પસવન્તીતિ ફલન્તિ. ન હિ તં કિઞ્ચિ સંસારદુક્ખં અત્થિ, યં આસવેહિ વિના ઉપ્પજ્જેય્ય. પુરિમાનિ ચેત્થાતિ એત્થ એતેસુ ચતૂસુ અત્થવિતપ્પેસુ પુરિમાનિ તીણિ. યત્થાતિ યેસુ સુત્તાભિધમ્મપદેસેસુ. તત્થ યુજ્જન્તિ કિલેસેસુયેવ યથાવુત્તસ્સ અત્થત્તયસ્સ સમ્ભવતો. પચ્છિમં ‘‘આયતં વા સંસારદુક્ખં સવન્તી’’તિ વુત્તનિબ્બચનં. કમ્મેપિ યુજ્જતિ દુક્ખપ્પસવનસ્સ કિલેસકમ્મસાધારણત્તા.
Madirādayoti ādi-saddena sindhavakādambarikāpotikādīnaṃ saṅgaho daṭṭhabbo. Cirapārivāsiyaṭṭho viraparivutthatā purāṇabhāvo. Avijjā nāhosītiādīti ettha ādi-saddena ‘‘purimā, bhikkhave, koṭi na paññāyati bhavataṇhāyā’’ti (a. ni. 10.62) idaṃ suttaṃ saṅgahitaṃ. Avijjāsavabhavāsavānaṃ ciraparivutthatāya dassitāya tabbhāvabhāvino kāmāsavassa ciraparivutthatā dassitāva hoti. Aññesu ca yathāvutte dhamme okāsañca ārammaṇaṃ katvā pavattamānesu mānādīsu vijjamānesu attattaniyādiggāhavasena abhibyāpanaṃ madakaraṇavasena āsavasadisatā ca etesaṃyeva, na aññesanti etesveva āsava-saddo niruḷhoti daṭṭhabbo. Na cettha diṭṭhāsavo nāgatoti gahetabbaṃ bhavataṇhāya viya bhavadiṭṭhiyāpi bhavāsavaggahaṇeneva gahitattā. Āyataṃ anādikālikattā. Pasavantīti phalanti. Na hi taṃ kiñci saṃsāradukkhaṃ atthi, yaṃ āsavehi vinā uppajjeyya. Purimāni cetthāti ettha etesu catūsu atthavitappesu purimāni tīṇi. Yatthāti yesu suttābhidhammapadesesu. Tattha yujjanti kilesesuyeva yathāvuttassa atthattayassa sambhavato. Pacchimaṃ ‘‘āyataṃ vā saṃsāradukkhaṃ savantī’’ti vuttanibbacanaṃ. Kammepi yujjati dukkhappasavanassa kilesakammasādhāraṇattā.
દિટ્ઠધમ્મા વુચ્ચન્તિ પચ્ચક્ખભૂતા ખન્ધા, દિટ્ઠધમ્મે ભવા દિટ્ઠધમ્મિકા. વિવાદમૂલભૂતાતિ વિવાદસ્સ મૂલકારણભૂતા કોધૂપનાહ-મક્ખ-પળાસ-ઇસ્સા-મચ્છરિય-માયા-સાઠેય્ય-થમ્ભ-સારમ્ભ-માનાતિમાના.
Diṭṭhadhammā vuccanti paccakkhabhūtā khandhā, diṭṭhadhamme bhavā diṭṭhadhammikā. Vivādamūlabhūtāti vivādassa mūlakāraṇabhūtā kodhūpanāha-makkha-paḷāsa-issā-macchariya-māyā-sāṭheyya-thambha-sārambha-mānātimānā.
યેન દેવૂપપત્યસ્સાતિ યેન કમ્મકિલેસપ્પકારેન આસવેન દેવેસુ ઉપપત્તિ નિબ્બત્તિ અસ્સ મય્હન્તિ સમ્બન્ધો. ગન્ધબ્બો વા વિહઙ્ગમો આકાસચારી અસ્સન્તિ વિભત્તિં પરિણામેત્વા યોજેતબ્બં. એત્થ ચ યક્ખગન્ધબ્બતાય વિનિમુત્તા સબ્બા દેવગતિ દેવગ્ગહણેન ગહિતા. અવસેસા ચ અકુસલા ધમ્માતિ અકુસલકમ્મતો અવસેસા અકુસલા ધમ્મા આસવાતિ આગતાતિ સમ્બન્ધો.
Yena devūpapatyassāti yena kammakilesappakārena āsavena devesu upapatti nibbatti assa mayhanti sambandho. Gandhabbo vā vihaṅgamo ākāsacārī assanti vibhattiṃ pariṇāmetvā yojetabbaṃ. Ettha ca yakkhagandhabbatāya vinimuttā sabbā devagati devaggahaṇena gahitā. Avasesā ca akusalā dhammāti akusalakammato avasesā akusalā dhammā āsavāti āgatāti sambandho.
પટિઘાતાયાતિ પટિસેધનાય. પરૂપવા…પે॰… ઉપદ્દવાતિ ઇદં યદિ ભગવા સિક્ખાપદં ન પઞ્ઞપેય્ય, તતો અસદ્ધમ્મપ્પટિસેવનઅદિન્નાદાનપાણાતિપાતાદિહેતુ યે ઉપ્પજ્જેય્યું પરૂપવાદાદયો દિટ્ઠધમ્મિકા નાનપ્પકારા અનત્થા, યે ચ તન્નિમિત્તા એવ નિરયાદીસુ નિબ્બત્તસ્સ પઞ્ચવિધબન્ધનકમ્મકારણાદિવસેન મહાદુક્ખાનુભવાદિપ્પકારા અનત્થા, તે સન્ધાય વુત્તં. તે પનેતેતિ એતે કામરાગાદિકિલેસ-તેભૂમકકમ્મપરૂપવાદાદિઉપદ્દવપ્પકારા આસવા. યત્થાતિ યસ્મિં વિનયાદિપાળિપદેસે. યથાતિ યેન દુવિધાદિપ્પકારેન અઞ્ઞેસુ ચ સુત્તન્તેસુ આગતાતિ સમ્બન્ધો.
Paṭighātāyāti paṭisedhanāya. Parūpavā…pe… upaddavāti idaṃ yadi bhagavā sikkhāpadaṃ na paññapeyya, tato asaddhammappaṭisevanaadinnādānapāṇātipātādihetu ye uppajjeyyuṃ parūpavādādayo diṭṭhadhammikā nānappakārā anatthā, ye ca tannimittā eva nirayādīsu nibbattassa pañcavidhabandhanakammakāraṇādivasena mahādukkhānubhavādippakārā anatthā, te sandhāya vuttaṃ. Te paneteti ete kāmarāgādikilesa-tebhūmakakammaparūpavādādiupaddavappakārā āsavā. Yatthāti yasmiṃ vinayādipāḷipadese. Yathāti yena duvidhādippakārena aññesu ca suttantesu āgatāti sambandho.
નિરયં ગમેન્તીતિ નિરયગામિનિયા. છક્કનિપાતે આહુનેય્યસુત્તે. તત્થ હિ આસવા છધા આગતા આસવ-સદ્દાભિધેય્યસ્સ અત્થસ્સ પભેદોપચારેન આસવ-પદે પભેદોતિ વુત્તો, કોટ્ઠાસત્થો વા પદ-સદ્દોતિ આસવપદેતિ આસવપ્પકારે સદ્દકોટ્ઠાસે અત્થકોટ્ઠાસે વાતિ અત્થો.
Nirayaṃ gamentīti nirayagāminiyā. Chakkanipāte āhuneyyasutte. Tattha hi āsavā chadhā āgatā āsava-saddābhidheyyassa atthassa pabhedopacārena āsava-pade pabhedoti vutto, koṭṭhāsattho vā pada-saddoti āsavapadeti āsavappakāre saddakoṭṭhāse atthakoṭṭhāse vāti attho.
તથા હીતિ તસ્મા સંવરણં પિદહનં પવત્તિતું અપ્પદાનં, તેનેવ કારણેનાતિ અત્થો. સીલાદિસંવરે અધિપ્પેતે પવત્તિતું અપ્પદાનવસેન થકનભાવસામઞ્ઞતો દ્વારં સંવરિત્વાતિ ગેહદ્વારસંવરણમ્પિ ઉદાહટં. સીલસંવરોતિઆદિ હેટ્ઠા મૂલપરિયાયવણ્ણનાય વુત્તમ્પિ ઇમસ્સ સુત્તસ્સ અત્થવણ્ણનં પરિપુણ્ણં કત્વા વત્તુકામો પુન વદતિ. યુત્તં તાવ સીલસતિઞાણાનં સંવરત્થો પાળિયં તથા આગતત્તા, ખન્તિવીરિયાનં પન કથન્તિ આહ ‘‘તેસઞ્ચા’’તિઆદિ. તસ્સત્થો – યદિપિ ‘‘ખમો હોતિ…પે॰… સીતસ્સ ઉપ્પન્નં કામવિતક્કં નાધિવાસેતી’’તિઆદિનિદ્દેસે ખન્તિવીરિયાનં સંવરપરિયાયો નાગતો, ઉદ્દેસે પન સબ્બાસવસંવરપરિયાયન્તિ સંવરપરિયાયેન ગહિતત્તા અત્થેવ તેસં સંવરભાવોતિ.
Tathāhīti tasmā saṃvaraṇaṃ pidahanaṃ pavattituṃ appadānaṃ, teneva kāraṇenāti attho. Sīlādisaṃvare adhippete pavattituṃ appadānavasena thakanabhāvasāmaññato dvāraṃ saṃvaritvāti gehadvārasaṃvaraṇampi udāhaṭaṃ. Sīlasaṃvarotiādi heṭṭhā mūlapariyāyavaṇṇanāya vuttampi imassa suttassa atthavaṇṇanaṃ paripuṇṇaṃ katvā vattukāmo puna vadati. Yuttaṃ tāva sīlasatiñāṇānaṃ saṃvarattho pāḷiyaṃ tathā āgatattā, khantivīriyānaṃ pana kathanti āha ‘‘tesañcā’’tiādi. Tassattho – yadipi ‘‘khamo hoti…pe… sītassa uppannaṃ kāmavitakkaṃ nādhivāsetī’’tiādiniddese khantivīriyānaṃ saṃvarapariyāyo nāgato, uddese pana sabbāsavasaṃvarapariyāyanti saṃvarapariyāyena gahitattā attheva tesaṃ saṃvarabhāvoti.
પુબ્બે સીલસતિઞાણાનં પાઠન્તરેન સંવરભાવો દસ્સિતોતિ ઇદાનિ તં ઇમિનાપિ સુત્તેન ગહિતભાવં દસ્સેતું ‘‘અપિચા’’તિઆદિ વુત્તં. ખન્તિવીરિયસંવરા વુત્તાયેવ ‘‘ખમો હોતિ સીતસ્સા’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૧.૧૪) પાળિયા દસ્સનવસેન. ‘‘તઞ્ચ અનાસનં, તઞ્ચ અગોચર’’ન્તિ અયં પનેત્થ સીલસંવરોતિ તઞ્ચ ‘‘યથારૂપે’’તિઆદિના વુત્તં અયુત્તં અનિયતવત્થુકં રહો પટિચ્છન્નાસનં, તઞ્ચ યથાવુત્તં અયુત્તં વેસિયાદિગોચરં, ‘‘પટિસઙ્ખાયોનિસો પરિવજ્જેતી’’તિ આગતં યં પરિવજ્જનં, અયં પન એત્થ એતસ્મિં સુત્તે આગતો સીલસંવરોતિ અત્થો. અનાસનપરિવજ્જનેન હિ અનાચારપરિવજ્જનં વુત્તં, અનાચારાગોચરપરિવજ્જનં ચારિત્તસીલતાયસીલસંવરો. તથા હિ ભગવતા ‘‘પાતિમોક્ખસંવરસંવુતો વિહરતી’’તિ (વિભ॰ ૫૦૮) સીલસંવરવિભજને આચારગોચરસમ્પત્તિં દસ્સેન્તેન ‘‘અત્થિ અનાચારો, અત્થિ અગોચરો’’તિઆદિના (વિભ॰ ૫૧૩, ૫૧૪) અનાચારાગોચરા વિભજિત્વા દસ્સિતા. ઇદઞ્ચ એકદેસેન સમુદાયનિદસ્સનં દટ્ઠબ્બં સમુદ્દપબ્બતનિદસ્સનં વિય.
Pubbe sīlasatiñāṇānaṃ pāṭhantarena saṃvarabhāvo dassitoti idāni taṃ imināpi suttena gahitabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi vuttaṃ. Khantivīriyasaṃvarā vuttāyeva ‘‘khamo hoti sītassā’’tiādinā (ma. ni. 1.14) pāḷiyā dassanavasena. ‘‘Tañca anāsanaṃ, tañca agocara’’nti ayaṃ panettha sīlasaṃvaroti tañca ‘‘yathārūpe’’tiādinā vuttaṃ ayuttaṃ aniyatavatthukaṃ raho paṭicchannāsanaṃ, tañca yathāvuttaṃ ayuttaṃ vesiyādigocaraṃ, ‘‘paṭisaṅkhāyoniso parivajjetī’’ti āgataṃ yaṃ parivajjanaṃ, ayaṃ pana ettha etasmiṃ sutte āgato sīlasaṃvaroti attho. Anāsanaparivajjanena hi anācāraparivajjanaṃ vuttaṃ, anācārāgocaraparivajjanaṃ cārittasīlatāyasīlasaṃvaro. Tathā hi bhagavatā ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharatī’’ti (vibha. 508) sīlasaṃvaravibhajane ācāragocarasampattiṃ dassentena ‘‘atthi anācāro, atthi agocaro’’tiādinā (vibha. 513, 514) anācārāgocarā vibhajitvā dassitā. Idañca ekadesena samudāyanidassanaṃ daṭṭhabbaṃ samuddapabbatanidassanaṃ viya.
સબ્બત્થ પટિસઙ્ખા ઞાણસંવરોતિ એત્થ ‘‘યોનિસોમનસિકારો, પટિસઙ્ખા ઞાણસંવરો’’તિ વત્તબ્બં . ન હિ દસ્સનપહાતબ્બનિદ્દેસે પટિસઙ્ખાગહણં અત્થિ, ‘‘યોનિસો મનસિ કરોતી’’તિ પન વુત્તં. યોનિસોમનસિકરણમ્પિ અત્થતો પટિસઙ્ખા ઞાણસંવરમેવાતિ એવં પન અત્થે ગય્હમાને યુત્તમેતં સિયા. કેચિ પન ‘‘યત્થ યત્થ ‘ઇધ પટિસઙ્ખા યોનિસો’તિ આગતં , તં સબ્બં સન્ધાય ‘સબ્બત્થ પટિસઙ્ખા ઞાણસંવરો’તિ વુત્ત’’ન્તિ વદન્તિ. તેસં મતેન ‘‘ઇદં દુક્ખન્તિ યોનિસો મનસિ કરોતી’’તિઆદિકસ્સ ઞાણસંવરેન ચ અસઙ્ગહો સિયા, ‘‘દસ્સનં પટિસેવના ભાવના ચ ઞાણસંવરો’’તિ ચ વચનં વિરુજ્ઝેય્ય, તસ્મા વુત્તનયેનેવેત્થ અત્થો વેદિતબ્બો. ‘‘સબ્બત્થ પટિસઙ્ખા ઞાણસંવરો’’તિ ઇમિના સત્તસુપિ ઠાનેસુ યં ઞાણં, સો ઞાણસંવરોતિ પરિવજ્જનાદિવસેન વુત્તા સીલાદયો સીલસંવરાદયોતિ અયમત્થો દસ્સિતો. એવં સતિ સંવરાનં સઙ્કરો વિય હોતીતિ તે અસઙ્કરતો દસ્સેતું ‘‘અગ્ગહિતગ્ગહણેના’’તિ વુત્તં પરિવજ્જનવિસેસસંવરાધિવાસનવિનોદનાનં સીલસંવરાદિભાવેન ગહિતત્તા, તથા અગ્ગહિતાનં ગહણેનાતિ અત્થો. તે પન અગ્ગહિતે સરૂપતો દસ્સેન્તો ‘‘દસ્સનં પટિસેવના ભાવના’’તિ આહ.
Sabbattha paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaroti ettha ‘‘yonisomanasikāro, paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaro’’ti vattabbaṃ . Na hi dassanapahātabbaniddese paṭisaṅkhāgahaṇaṃ atthi, ‘‘yoniso manasi karotī’’ti pana vuttaṃ. Yonisomanasikaraṇampi atthato paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaramevāti evaṃ pana atthe gayhamāne yuttametaṃ siyā. Keci pana ‘‘yattha yattha ‘idha paṭisaṅkhā yoniso’ti āgataṃ , taṃ sabbaṃ sandhāya ‘sabbattha paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaro’ti vutta’’nti vadanti. Tesaṃ matena ‘‘idaṃ dukkhanti yoniso manasi karotī’’tiādikassa ñāṇasaṃvarena ca asaṅgaho siyā, ‘‘dassanaṃ paṭisevanā bhāvanā ca ñāṇasaṃvaro’’ti ca vacanaṃ virujjheyya, tasmā vuttanayenevettha attho veditabbo. ‘‘Sabbattha paṭisaṅkhā ñāṇasaṃvaro’’ti iminā sattasupi ṭhānesu yaṃ ñāṇaṃ, so ñāṇasaṃvaroti parivajjanādivasena vuttā sīlādayo sīlasaṃvarādayoti ayamattho dassito. Evaṃ sati saṃvarānaṃ saṅkaro viya hotīti te asaṅkarato dassetuṃ ‘‘aggahitaggahaṇenā’’ti vuttaṃ parivajjanavisesasaṃvarādhivāsanavinodanānaṃ sīlasaṃvarādibhāvena gahitattā, tathā aggahitānaṃ gahaṇenāti attho. Te pana aggahite sarūpato dassento ‘‘dassanaṃ paṭisevanā bhāvanā’’ti āha.
એતેન સીલસંવરાદિના કરણભૂતેન, કારણભૂતેન વા. ધમ્માતિ કુસલાકુસલધમ્મા. સીલસંવરાદિના હિ સહજાતકોટિયા, ઉપનિસ્સયકોટિયા વા પચ્ચયભૂતેન અનુપ્પન્ના કુસલા ધમ્મા ઉપ્પત્તિં ગચ્છન્તિ ઉપ્પજ્જન્તિ, તથા અનિરુદ્ધા અકુસલા ધમ્મા નિરોધં ગચ્છન્તિ નિરુજ્ઝન્તીતિ અત્થો. પાળિયં પન ‘‘અનુપ્પન્ના ચેવ આસવા ન ઉપ્પજ્જન્તિ, ઉપ્પન્ના ચ આસવા પહીયન્તી’’તિ અકુસલધમ્માનં અનુપ્પાદપહાનાનિ એવ વુત્તાનિ, ન કુસલધમ્માનં ઉપ્પાદાદયોતિ? નયિદમેવં દટ્ઠબ્બં, ‘‘યોનિસો ચ ખો, ભિક્ખવે, મનસિકરોતો’’તિઆદિના કુસલધમ્માનમ્પિ ઉપ્પત્તિ પકાસિતાવ આસવસંવરણસ્સ પધાનભાવેન ગહિતત્તા. તથા હિ પરિયોસાનેપિ ‘‘યે આસવા દસ્સના પહાતબ્બા, તે દસ્સના પહીના હોન્તી’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૧.૨૮) આસવપ્પહાનમેવ પધાનં કત્વા નિગમિતં.
Etena sīlasaṃvarādinā karaṇabhūtena, kāraṇabhūtena vā. Dhammāti kusalākusaladhammā. Sīlasaṃvarādinā hi sahajātakoṭiyā, upanissayakoṭiyā vā paccayabhūtena anuppannā kusalā dhammā uppattiṃ gacchanti uppajjanti, tathā aniruddhā akusalā dhammā nirodhaṃ gacchanti nirujjhantīti attho. Pāḷiyaṃ pana ‘‘anuppannā ceva āsavā na uppajjanti, uppannā ca āsavā pahīyantī’’ti akusaladhammānaṃ anuppādapahānāni eva vuttāni, na kusaladhammānaṃ uppādādayoti? Nayidamevaṃ daṭṭhabbaṃ, ‘‘yoniso ca kho, bhikkhave, manasikaroto’’tiādinā kusaladhammānampi uppatti pakāsitāva āsavasaṃvaraṇassa padhānabhāvena gahitattā. Tathā hi pariyosānepi ‘‘ye āsavā dassanā pahātabbā, te dassanā pahīnā hontī’’tiādinā (ma. ni. 1.28) āsavappahānameva padhānaṃ katvā nigamitaṃ.
૧૫. જાનતો પસ્સતોતિ એત્થ દસ્સનમ્પિ પઞ્ઞાચક્ખુનાવ દસ્સનં અધિપ્પેતં, ન મંસચક્ખુના દિબ્બચક્ખુના વાતિ આહ ‘‘દ્વેપિ પદાનિ એકત્થાની’’તિ. એવં સન્તેપીતિ પદદ્વયસ્સ એકત્થત્થેપિ. ઞાણલક્ખણન્તિ ઞાણસ્સ સભાવં, વિસયસ્સ યથાસભાવાવબોધનન્તિ અત્થો. તેનાહ ‘‘જાનનલક્ખણઞ્હિ ઞાણ’’ન્તિ. ઞાણપ્પભાવન્તિ ઞાણાનુભાવં, ઞાણકિચ્ચં વિસયોભાસનન્તિ અત્થો. તેનેવાહ ‘‘ઞાણેન વિવટે ધમ્મે’’તિ. ‘‘જાનતો પસ્સતો’’તિ ચ જાનનદસ્સનમુખેન પુગ્ગલાધિટ્ઠાના દેસના પવત્તાતિ આહ ‘‘ઞાણલક્ખણં ઞાણપ્પભાવં ઉપાદાય પુગ્ગલં નિદ્દિસતી’’તિ. જાનતો પસ્સતોતિ ‘‘યોનિસો ચ મનસિકારં અયોનિસો ચ મનસિકાર’’ન્તિ વક્ખમાનત્તા યોનિસોમનસિકારવિસયજાનનં, અયોનિસોમનસિકારવિસયદસ્સનં. તઞ્ચ ખો પન નેસં આસવાનં ખયૂપાયસભાવસ્સ અધિપ્પેતત્તા ઉપ્પાદનાનુપ્પાદનવસેન ન આરમ્મણમત્તેનાતિ અયમત્થો યુત્તોતિ આહ ‘‘યોનિસોમનસિકારં…પે॰… અયમેત્થ સારો’’તિ.
15.Jānato passatoti ettha dassanampi paññācakkhunāva dassanaṃ adhippetaṃ, na maṃsacakkhunā dibbacakkhunā vāti āha ‘‘dvepi padāni ekatthānī’’ti. Evaṃ santepīti padadvayassa ekatthatthepi. Ñāṇalakkhaṇanti ñāṇassa sabhāvaṃ, visayassa yathāsabhāvāvabodhananti attho. Tenāha ‘‘jānanalakkhaṇañhi ñāṇa’’nti. Ñāṇappabhāvanti ñāṇānubhāvaṃ, ñāṇakiccaṃ visayobhāsananti attho. Tenevāha ‘‘ñāṇena vivaṭe dhamme’’ti. ‘‘Jānato passato’’ti ca jānanadassanamukhena puggalādhiṭṭhānā desanā pavattāti āha ‘‘ñāṇalakkhaṇaṃ ñāṇappabhāvaṃ upādāya puggalaṃ niddisatī’’ti. Jānato passatoti ‘‘yoniso ca manasikāraṃ ayoniso ca manasikāra’’nti vakkhamānattā yonisomanasikāravisayajānanaṃ, ayonisomanasikāravisayadassanaṃ. Tañca kho pana nesaṃ āsavānaṃ khayūpāyasabhāvassa adhippetattā uppādanānuppādanavasena na ārammaṇamattenāti ayamattho yuttoti āha ‘‘yonisomanasikāraṃ…pe… ayamettha sāro’’ti.
‘‘જાનતો’’તિ વત્વા જાનનઞ્ચ અનુસ્સવાકારપટિવિતક્કમત્તવસેન ન ઇધાધિપ્પેતં, અથ ખો રૂપાદિ વિય ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન યોનિસોમનસિકારાયોનિસોમનસિકારે પચ્ચક્ખે કત્વા તેસં ઉપ્પાદવસેન દસ્સનન્તિ ઇમમત્થં વિભાવેતું ‘‘પસ્સતો’’તિ વુત્તન્તિ એવં વા એત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. અઞ્ઞત્થાપિ હિ ‘‘એવં જાનતો એવં પસ્સતો (ઇતિવુ॰ ૧૦૨), જાનં જાનાતિ પસ્સં પસ્સતિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૦૩), એવં જાનન્તા એવં પસ્સન્તા (મ॰ નિ॰ ૧.૪૦૭), અજાનતં અપસ્સત’’ન્તિ ચ આદીસુ ઞાણકિચ્ચસ્સ સામઞ્ઞવિસેસદીપનવસેનેતં પદદ્વયં આગતન્તિ. કેચીતિ અભયગિરિવાસિસારસમાસાચરિયા. તે હિ ‘‘સમાધિના જાનતો વિપસ્સનાય પસ્સતો જાનં જાનાતિ પસ્સં પસ્સતિ, એવં જાનના સમથો, પસ્સના વિપસ્સના’’તિ ચ આદિના પપઞ્ચેન્તિ. તેતિ પપઞ્ચા. ઇમસ્મિં અત્થેતિ ‘‘જાનતો’’તિઆદિનયપ્પવત્તે ઇમસ્મિં સુત્તપદઅત્થે નિદ્ધારિયમાને. ન યુજ્જન્તિ જાનનદસ્સનાનં યોનિસોમનસિકારાયોનિસોમનસિકારવિસયભાવસ્સ પાળિયં વુત્તત્તા.
‘‘Jānato’’ti vatvā jānanañca anussavākārapaṭivitakkamattavasena na idhādhippetaṃ, atha kho rūpādi viya cakkhuviññāṇena yonisomanasikārāyonisomanasikāre paccakkhe katvā tesaṃ uppādavasena dassananti imamatthaṃ vibhāvetuṃ ‘‘passato’’ti vuttanti evaṃ vā ettha attho daṭṭhabbo. Aññatthāpi hi ‘‘evaṃ jānato evaṃ passato (itivu. 102), jānaṃ jānāti passaṃ passati (ma. ni. 1.203), evaṃ jānantā evaṃ passantā (ma. ni. 1.407), ajānataṃ apassata’’nti ca ādīsu ñāṇakiccassa sāmaññavisesadīpanavasenetaṃ padadvayaṃ āgatanti. Kecīti abhayagirivāsisārasamāsācariyā. Te hi ‘‘samādhinā jānato vipassanāya passato jānaṃ jānāti passaṃ passati, evaṃ jānanā samatho, passanā vipassanā’’ti ca ādinā papañcenti. Teti papañcā. Imasmiṃ attheti ‘‘jānato’’tiādinayappavatte imasmiṃ suttapadaatthe niddhāriyamāne. Na yujjanti jānanadassanānaṃ yonisomanasikārāyonisomanasikāravisayabhāvassa pāḷiyaṃ vuttattā.
આસવપ્પહાનં આસવાનં અચ્ચન્તપ્પહાનં. સો પન નેસં અનુપ્પાદો સબ્બેન સબ્બં ખીણતા અભાવો એવાતિ આહ ‘‘આસવાનં અચ્ચન્તખયમસમુપ્પાદં ખીણાકારં નત્થિભાવ’’ન્તિ. ઉજુમગ્ગાનુસારિનોતિ કિલેસવઙ્કસ્સ કાયવઙ્કાદીનઞ્ચ પહાનેન ઉજુભૂતે સવિપસ્સને હેટ્ઠિમમગ્ગે અનુસ્સરન્તસ્સ. તદેવ હિસ્સ સિક્ખનં. ખયસ્મિં પઠમં ઞાણં. તતો અઞ્ઞા અનન્તરાતિ ખયસઙ્ખાતે અગ્ગમગ્ગે તપ્પરિયાપન્નમેવ ઞાણં પઠમં ઉપ્પજ્જતિ , તદનન્તરં પન અઞ્ઞં અરહત્તન્તિ. યદિપિ ગાથાયં ‘‘ખયસ્મિં’’ઇચ્ચેવ વુત્તં, સમુચ્છેદવસેન પન આસવેહિ ખીણોતીતિ મગ્ગો ખયોતિ વુચ્ચતીતિ આહ ‘‘મગ્ગો આસવક્ખયોતિ વુત્તો’’તિ. સમણોતિ સમિતપાપો અધિપ્પેતો. સો પન ખીણાસવો હોતીતિ ‘‘આસવાનં ખયા’’તિ ઇમસ્સ ફલપરિયાયતા વુત્તા, નિપ્પરિયાયેન પન આસવક્ખયો મગ્ગો, તેન પત્તબ્બતો ફલં. એતેનેવ નિબ્બાનસ્સપિ આસવક્ખયભાવો વુત્તોતિ વેદિતબ્બો.
Āsavappahānaṃ āsavānaṃ accantappahānaṃ. So pana nesaṃ anuppādo sabbena sabbaṃ khīṇatā abhāvo evāti āha ‘‘āsavānaṃ accantakhayamasamuppādaṃkhīṇākāraṃ natthibhāva’’nti. Ujumaggānusārinoti kilesavaṅkassa kāyavaṅkādīnañca pahānena ujubhūte savipassane heṭṭhimamagge anussarantassa. Tadeva hissa sikkhanaṃ. Khayasmiṃ paṭhamaṃ ñāṇaṃ. Tato aññā anantarāti khayasaṅkhāte aggamagge tappariyāpannameva ñāṇaṃ paṭhamaṃ uppajjati , tadanantaraṃ pana aññaṃ arahattanti. Yadipi gāthāyaṃ ‘‘khayasmiṃ’’icceva vuttaṃ, samucchedavasena pana āsavehi khīṇotīti maggo khayoti vuccatīti āha ‘‘maggo āsavakkhayoti vutto’’ti. Samaṇoti samitapāpo adhippeto. So pana khīṇāsavo hotīti ‘‘āsavānaṃ khayā’’ti imassa phalapariyāyatā vuttā, nippariyāyena pana āsavakkhayo maggo, tena pattabbato phalaṃ. Eteneva nibbānassapi āsavakkhayabhāvo vuttoti veditabbo.
‘‘જાનતો પસ્સતો’’તિ જાનતો એવ પસ્સતો એવાતિ એવમેત્થ નિયમો ઇચ્છિતો, ન અઞ્ઞથા વિસેસાભાવતો અનિટ્ઠસાધનતો ચાતિ તસ્સ નિયમસ્સ ફલં દસ્સેતું ‘‘નો અજાનતો નો અપસ્સતો’’તિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘યો પન ન જાનાતિ ન પસ્સતિ, તસ્સ નેવ વદામીતિ અત્થો’’તિ. ઇમિના દૂરીકતાયોનિસોમનસિકારો ઇધાધિપ્પેતો, યોનિસોમનસિકારો ચ આસવક્ખયસ્સ એકન્તિકકારણન્તિ દસ્સેતિ. એતેનાતિ ‘‘નો અજાનતો નો અપસ્સતો’’તિ વચનેન. તે પટિક્ખિત્તાતિ કે પન તેતિ? ‘‘બાલે ચ પણ્ડિતે ચ સન્ધાવિત્વા સંસરિત્વા દુક્ખસ્સન્તં કરિસ્સન્તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૧૬૮; મ॰ નિ॰ ૨.૨૨૮), અહેતૂ અપચ્ચયા સત્તા વિસુજ્ઝન્તી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૧૬૮; મ॰ નિ॰ ૨.૨૨૭) એવમાદિવાદા. તેસુ હિ કેચિ અભિજાતિસઙ્કન્તિમત્તેન ભવસઙ્કન્તિમત્તેન ચ સંસારસુદ્ધિં પટિજાનન્તિ, અઞ્ઞે ઇસ્સરપજાપતિકાલાદિવસેન, તયિદં સબ્બં ‘‘સંસારાદીહી’’તિ એત્થેવ સઙ્ગહિતન્તિ દટ્ઠબ્બં.
‘‘Jānato passato’’ti jānato eva passato evāti evamettha niyamo icchito, na aññathā visesābhāvato aniṭṭhasādhanato cāti tassa niyamassa phalaṃ dassetuṃ ‘‘no ajānato noapassato’’ti vuttanti āha ‘‘yo pana na jānāti na passati, tassa neva vadāmīti attho’’ti. Iminā dūrīkatāyonisomanasikāro idhādhippeto, yonisomanasikāro ca āsavakkhayassa ekantikakāraṇanti dasseti. Etenāti ‘‘no ajānato no apassato’’ti vacanena. Te paṭikkhittāti ke pana teti? ‘‘Bāle ca paṇḍite ca sandhāvitvā saṃsaritvā dukkhassantaṃ karissanti (dī. ni. 1.168; ma. ni. 2.228), ahetū apaccayā sattā visujjhantī’’ti (dī. ni. 1.168; ma. ni. 2.227) evamādivādā. Tesu hi keci abhijātisaṅkantimattena bhavasaṅkantimattena ca saṃsārasuddhiṃ paṭijānanti, aññe issarapajāpatikālādivasena, tayidaṃ sabbaṃ ‘‘saṃsārādīhī’’ti ettheva saṅgahitanti daṭṭhabbaṃ.