Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    ૩. સભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના

    3. Sabhojanasikkhāpadavaṇṇanā

    ૨૭૯. તતિયસિક્ખાપદે – સયનિઘરેતિ સયનિયઘરે. યતો અય્યસ્સ ભિક્ખા દિન્નાતિ યસ્મા ભિક્ખા દિન્ના, યં આગતેન લદ્ધબ્બં તં વો લદ્ધં; ગચ્છથાતિ અધિપ્પાયો. પરિયુટ્ઠિતોતિ રાગપરિયુટ્ઠિતો; મેથુનાધિપ્પાયોતિ અત્થો.

    279. Tatiyasikkhāpade – sayanighareti sayaniyaghare. Yato ayyassa bhikkhā dinnāti yasmā bhikkhā dinnā, yaṃ āgatena laddhabbaṃ taṃ vo laddhaṃ; gacchathāti adhippāyo. Pariyuṭṭhitoti rāgapariyuṭṭhito; methunādhippāyoti attho.

    ૨૮૦. સહ ઉભોહિ જનેહીતિ સભોજનં; તસ્મિં સભોજને. અથ વા સભોજનેતિ સભોગે. રાગપરિયુટ્ઠિતસ્સ હિ પુરિસસ્સ ઇત્થી ભોગો ઇત્થિયા ચ પુરિસો. તેનેવસ્સ પદભાજને – ‘‘ઇત્થી ચેવ હોતિ પુરિસો ચા’’તિઆદિ વુત્તં. મહલ્લકે ઘરેતિ મહલ્લકે સયનિઘરે. પિટ્ઠસઙ્ઘાટસ્સ હત્થપાસં વિજહિત્વાતિ તસ્સ સયનિઘરે ગબ્ભસ્સ યો પિટ્ઠસઙ્ઘાટો, તસ્સ હત્થપાસં વિજહિત્વા; અન્તોસયનસ્સ આસન્ને ઠાને નિસીદતીતિ અત્થો. ઈદિસઞ્ચ સયનિઘરં મહાચતુસ્સાલાદીસુ હોતિ. પિટ્ઠિવંસં અતિક્કમિત્વાતિ ઇમિના મજ્ઝાતિક્કમં દસ્સેતિ. તસ્મા યથા વા તથા વા કતસ્સ ખુદ્દકસ્સ સયનિઘરસ્સ મજ્ઝાતિક્કમે આપત્તિ વેદિતબ્બા. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ.

    280. Saha ubhohi janehīti sabhojanaṃ; tasmiṃ sabhojane. Atha vā sabhojaneti sabhoge. Rāgapariyuṭṭhitassa hi purisassa itthī bhogo itthiyā ca puriso. Tenevassa padabhājane – ‘‘itthī ceva hoti puriso cā’’tiādi vuttaṃ. Mahallake ghareti mahallake sayanighare. Piṭṭhasaṅghāṭassa hatthapāsaṃ vijahitvāti tassa sayanighare gabbhassa yo piṭṭhasaṅghāṭo, tassa hatthapāsaṃ vijahitvā; antosayanassa āsanne ṭhāne nisīdatīti attho. Īdisañca sayanigharaṃ mahācatussālādīsu hoti. Piṭṭhivaṃsaṃ atikkamitvāti iminā majjhātikkamaṃ dasseti. Tasmā yathā vā tathā vā katassa khuddakassa sayanigharassa majjhātikkame āpatti veditabbā. Sesamettha uttānameva.

    પઠમપારાજિકસમુટ્ઠાનં – કિરિયં, સઞ્ઞાવિમોક્ખં, સચિત્તકં, લોકવજ્જં, કાયકમ્મં, અકુસલચિત્તં, દ્વિવેદનન્તિ.

    Paṭhamapārājikasamuṭṭhānaṃ – kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammaṃ, akusalacittaṃ, dvivedananti.

    સભોજનસિક્ખાપદં તતિયં.

    Sabhojanasikkhāpadaṃ tatiyaṃ.

    ૨૮૪. ચતુત્થપઞ્ચમસિક્ખાપદેસુ યં વત્તબ્બં સિયા, તં સબ્બં અનિયતદ્વયે વુત્તનયમેવ. યથા ચ સભોજનસિક્ખાપદં , એવમેતાનિપિ પઠમપારાજિકસમુટ્ઠાનાનેવાતિ.

    284. Catutthapañcamasikkhāpadesu yaṃ vattabbaṃ siyā, taṃ sabbaṃ aniyatadvaye vuttanayameva. Yathā ca sabhojanasikkhāpadaṃ , evametānipi paṭhamapārājikasamuṭṭhānānevāti.

    રહોપટિચ્છન્નસિક્ખાપદં ચતુત્થં, રહોનિસજ્જસિક્ખાપદં પઞ્ચમં.

    Rahopaṭicchannasikkhāpadaṃ catutthaṃ, rahonisajjasikkhāpadaṃ pañcamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૫. અચેલકવગ્ગો • 5. Acelakavaggo

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૩. સભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Sabhojanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
    ૩. સભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Sabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
    ૪. રહોપટિચ્છન્નસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Rahopaṭicchannasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૩. સભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Sabhojanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૩. સભોજનસિક્ખાપદં • 3. Sabhojanasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact