Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૪. દેવદૂતવગ્ગો

    4. Devadūtavaggo

    ૧.સબ્રહ્મકસુત્તં

    1. Sabrahmakasuttaṃ

    ૩૧. ‘‘સબ્રહ્મકાનિ , ભિક્ખવે, તાનિ કુલાનિ યેસં પુત્તાનં માતાપિતરો અજ્ઝાગારે પૂજિતા હોન્તિ. સપુબ્બાચરિયકાનિ, ભિક્ખવે, તાનિ કુલાનિ યેસં પુત્તાનં માતાપિતરો અજ્ઝાગારે પૂજિતા હોન્તિ. સાહુનેય્યાનિ , ભિક્ખવે, તાનિ કુલાનિ યેસં પુત્તાનં માતાપિતરો અજ્ઝાગારે પૂજિતા હોન્તિ. ‘બ્રહ્મા’તિ, ભિક્ખવે, માતાપિતૂનં એતં અધિવચનં. ‘પુબ્બાચરિયા’તિ, ભિક્ખવે, માતાપિતૂનં એતં અધિવચનં. ‘આહુનેય્યા’તિ , ભિક્ખવે, માતાપિતૂનં એતં અધિવચનં. તં કિસ્સ હેતુ? બહુકારા, ભિક્ખવે, માતાપિતરો પુત્તાનં, આપાદકા પોસકા, ઇમસ્સ લોકસ્સ દસ્સેતારોતિ.

    31. ‘‘Sabrahmakāni , bhikkhave, tāni kulāni yesaṃ puttānaṃ mātāpitaro ajjhāgāre pūjitā honti. Sapubbācariyakāni, bhikkhave, tāni kulāni yesaṃ puttānaṃ mātāpitaro ajjhāgāre pūjitā honti. Sāhuneyyāni , bhikkhave, tāni kulāni yesaṃ puttānaṃ mātāpitaro ajjhāgāre pūjitā honti. ‘Brahmā’ti, bhikkhave, mātāpitūnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. ‘Pubbācariyā’ti, bhikkhave, mātāpitūnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. ‘Āhuneyyā’ti , bhikkhave, mātāpitūnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Taṃ kissa hetu? Bahukārā, bhikkhave, mātāpitaro puttānaṃ, āpādakā posakā, imassa lokassa dassetāroti.

    ‘‘બ્રહ્માતિ માતાપિતરો, પુબ્બાચરિયાતિ વુચ્ચરે;

    ‘‘Brahmāti mātāpitaro, pubbācariyāti vuccare;

    આહુનેય્યા ચ પુત્તાનં, પજાય અનુકમ્પકા.

    Āhuneyyā ca puttānaṃ, pajāya anukampakā.

    ‘‘તસ્મા હિ ને નમસ્સેય્ય, સક્કરેય્ય ચ પણ્ડિતો;

    ‘‘Tasmā hi ne namasseyya, sakkareyya ca paṇḍito;

    અન્નેન અથ પાનેન, વત્થેન સયનેન ચ;

    Annena atha pānena, vatthena sayanena ca;

    ઉચ્છાદનેન ન્હાપનેન 1, પાદાનં ધોવનેન ચ.

    Ucchādanena nhāpanena 2, pādānaṃ dhovanena ca.

    ‘‘તાય નં પારિચરિયાય, માતાપિતૂસુ પણ્ડિતા;

    ‘‘Tāya naṃ pāricariyāya, mātāpitūsu paṇḍitā;

    ઇધેવ 3 નં પસંસન્તિ, પેચ્ચ સગ્ગે પમોદતી’’તિ 4. પઠમં;

    Idheva 5 naṃ pasaṃsanti, pecca sagge pamodatī’’ti 6. paṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. નહાપનેન (સી॰)
    2. nahāpanena (sī.)
    3. ઇધ ચેવ (સી॰)
    4. સગ્ગે ચ મોદતીતિ (સી॰) ઇતિવુ॰ ૧૦૬ ઇતિવુત્તકે
    5. idha ceva (sī.)
    6. sagge ca modatīti (sī.) itivu. 106 itivuttake



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧. સબ્રહ્મકસુત્તવણ્ણના • 1. Sabrahmakasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. સબ્રહ્મકસુત્તવણ્ણના • 1. Sabrahmakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact