Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૫. સચેતનસુત્તવણ્ણના
5. Sacetanasuttavaṇṇanā
૧૫. પઞ્ચમે ઇસયો પતન્તિ સન્નિપતન્તિ એત્થાતિ ઇસિપતનન્તિ આહ ‘‘બુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધસઙ્ખાતાન’’ન્તિઆદિ. સબ્બૂપકરણાનિ સજ્જેત્વાતિ સબ્બાનિ રુક્ખસ્સ છેદનતચ્છનાદિસાધનાનિ ઉપકરણાનિ રઞ્ઞા આણત્તદિવસેયેવ સજ્જેત્વા. નાના કરીયતિ એતેનાતિ નાનાકરણં, નાનાભાવોતિ આહ ‘‘નાનત્ત’’ન્તિ. નેસન્તિ સરલોપેનાયં નિદ્દેસોતિ આહ ‘‘ન એસ’’ન્તિ. તથા અત્થેસન્તિ એત્થાપીતિ આહ ‘‘અત્થિ એસ’’ન્તિ. પવત્તનત્થં અભિસઙ્ખરણં અભિસઙ્ખારો, તસ્સ ગતિ વેગસા પવત્તિ. તં સન્ધાયાહ ‘‘પયોગસ્સ ગમન’’ન્તિ.
15. Pañcame isayo patanti sannipatanti etthāti isipatananti āha ‘‘buddhapaccekabuddhasaṅkhātāna’’ntiādi. Sabbūpakaraṇāni sajjetvāti sabbāni rukkhassa chedanatacchanādisādhanāni upakaraṇāni raññā āṇattadivaseyeva sajjetvā. Nānā karīyati etenāti nānākaraṇaṃ, nānābhāvoti āha ‘‘nānatta’’nti. Nesanti saralopenāyaṃ niddesoti āha ‘‘na esa’’nti. Tathā atthesanti etthāpīti āha ‘‘atthi esa’’nti. Pavattanatthaṃ abhisaṅkharaṇaṃ abhisaṅkhāro, tassa gati vegasā pavatti. Taṃ sandhāyāha ‘‘payogassa gamana’’nti.
સગણ્ડાતિ ખુદ્દાનુખુદ્દકગણ્ડા. તેનાહ ‘‘ઉણ્ણતોણતટ્ઠાનયુત્તા’’તિ. સકસાવાતિ સકસટા. તેનાહ ‘‘પૂતિસારેના’’તિઆદિ. એવં ગુણપતનેન પતિતાતિ યથા તં ચક્કં નાભિઅરનેમીનં સદોસતાય ન પતિટ્ઠાસિ, એવમેકચ્ચે પુગ્ગલા કાયવઙ્કાદિવસેન સદોસતાય ગુણપતનેન પતિતા સકટ્ઠાને ન તિટ્ઠન્તિ. એત્થ ચ ફરુસવાચાદયોપિ અપાયગમનીયા સોતાપત્તિમગ્ગેનેવ પહીયન્તીતિ દટ્ઠબ્બા.
Sagaṇḍāti khuddānukhuddakagaṇḍā. Tenāha ‘‘uṇṇatoṇataṭṭhānayuttā’’ti. Sakasāvāti sakasaṭā. Tenāha ‘‘pūtisārenā’’tiādi. Evaṃ guṇapatanena patitāti yathā taṃ cakkaṃ nābhiaranemīnaṃ sadosatāya na patiṭṭhāsi, evamekacce puggalā kāyavaṅkādivasena sadosatāya guṇapatanena patitā sakaṭṭhāne na tiṭṭhanti. Ettha ca pharusavācādayopi apāyagamanīyā sotāpattimaggeneva pahīyantīti daṭṭhabbā.
સચેતનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sacetanasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. સચેતનસુત્તં • 5. Sacetanasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. સચેતનસુત્તવણ્ણના • 5. Sacetanasuttavaṇṇanā