Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
(૮) ૩. યમકવગ્ગો
(8) 3. Yamakavaggo
૧-૧૦. સદ્ધાસુત્તાદિવણ્ણના
1-10. Saddhāsuttādivaṇṇanā
૭૧-૮૦. અટ્ઠમસ્સ પઠમાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ. દસમે કુચ્છિતં સીદતીતિ કુસીતો દ-કારસ્સ ત-કારં કત્વા. યસ્સ ધમ્મસ્સ વસેન પુગ્ગલો ‘‘કુસીતો’’તિ વુચ્ચતિ, સો કુસિતભાવો ઇધ કુસિત-સદ્દેન વુત્તો. વિનાપિ હિ ભાવજોતનસદ્દં ભાવત્થો વિઞ્ઞાયતિ યથા ‘‘પટસ્સ સુક્ક’’ન્તિ, તસ્મા કુસીતભાવવત્થૂનીતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘કોસજ્જકારણાનીતિ અત્થો’’તિ. કમ્મં નામ સમણસારુપ્પં ઈદિસન્તિ આહ ‘‘ચીવરવિચારણાદી’’તિ. વીરિયન્તિ પધાનવીરિયં. તં પન ચઙ્કમનવસેન કરણે કાયિકન્તિપિ વત્તબ્બતં લભતીતિ આહ ‘‘દુવિધમ્પી’’તિ. પત્તિયાતિ પાપુણનત્થં. ઓસીદનન્તિ ભાવનાનુયોગે સઙ્કોચો. માસેહિ આચિતં નિચિતં વિયાતિ માસાચિતં, તં મઞ્ઞે. યસ્મા માસા તિન્તા વિસેસેન ગરુકા હોન્તિ, તસ્મા ‘‘યથા તિન્તમાસો’’તિઆદિ વુત્તં. વુટ્ઠિતો હોતિ ગિલાનભાવાતિ અધિપ્પાયો.
71-80. Aṭṭhamassa paṭhamādīni uttānatthāneva. Dasame kucchitaṃ sīdatīti kusīto da-kārassa ta-kāraṃ katvā. Yassa dhammassa vasena puggalo ‘‘kusīto’’ti vuccati, so kusitabhāvo idha kusita-saddena vutto. Vināpi hi bhāvajotanasaddaṃ bhāvattho viññāyati yathā ‘‘paṭassa sukka’’nti, tasmā kusītabhāvavatthūnīti attho. Tenāha ‘‘kosajjakāraṇānīti attho’’ti. Kammaṃ nāma samaṇasāruppaṃ īdisanti āha ‘‘cīvaravicāraṇādī’’ti. Vīriyanti padhānavīriyaṃ. Taṃ pana caṅkamanavasena karaṇe kāyikantipi vattabbataṃ labhatīti āha ‘‘duvidhampī’’ti. Pattiyāti pāpuṇanatthaṃ. Osīdananti bhāvanānuyoge saṅkoco. Māsehi ācitaṃ nicitaṃ viyāti māsācitaṃ, taṃ maññe. Yasmā māsā tintā visesena garukā honti, tasmā ‘‘yathā tintamāso’’tiādi vuttaṃ. Vuṭṭhito hoti gilānabhāvāti adhippāyo.
તેસન્તિ આરમ્ભવત્થૂનં. ઇમિનાવ નયેનાતિ ઇમિના કુસીતવત્થૂસુ વુત્તેનેવ નયેન ‘‘દુવિધમ્પિ વીરિયં આરભતી’’તિઆદિના. ઇદં પઠમન્તિ ‘‘ઇદં, હન્દાહં, વીરિયં આરભામી’’તિ, ‘‘એવં ભાવનાય અબ્ભુસ્સહનં પઠમં આરમ્ભવત્થૂ’’તિઆદિના ચ અત્થો વેદિતબ્બો. યથા તથા પઠમં પવત્તં અબ્ભુસ્સહનઞ્હિ ઉપરિ વીરિયારમ્ભસ્સ કારણં હોતિ. અનુરૂપપચ્ચવેક્ખણસહિતાનિ હિ અબ્ભુસ્સહનાનિ તમ્મૂલકાનિ વા પચ્ચવેક્ખણાનિ અટ્ઠ આરમ્ભવત્થૂનીતિ વેદિતબ્બાનિ.
Tesanti ārambhavatthūnaṃ. Imināva nayenāti iminā kusītavatthūsu vutteneva nayena ‘‘duvidhampi vīriyaṃ ārabhatī’’tiādinā. Idaṃ paṭhamanti ‘‘idaṃ, handāhaṃ, vīriyaṃ ārabhāmī’’ti, ‘‘evaṃ bhāvanāya abbhussahanaṃ paṭhamaṃ ārambhavatthū’’tiādinā ca attho veditabbo. Yathā tathā paṭhamaṃ pavattaṃ abbhussahanañhi upari vīriyārambhassa kāraṇaṃ hoti. Anurūpapaccavekkhaṇasahitāni hi abbhussahanāni tammūlakāni vā paccavekkhaṇāni aṭṭha ārambhavatthūnīti veditabbāni.
સદ્ધાસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Saddhāsuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
યમકવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Yamakavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
૮૧-૬૨૬. સેસં ઉત્તાનમેવ.
81-626. Sesaṃ uttānameva.
ઇતિ મનોરથપૂરણિયા અઙ્ગુત્તરનિકાય-અટ્ઠકથાય
Iti manorathapūraṇiyā aṅguttaranikāya-aṭṭhakathāya
અટ્ઠકનિપાતવણ્ણનાય અનુત્તાનત્થદીપના સમત્તા.
Aṭṭhakanipātavaṇṇanāya anuttānatthadīpanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૧. પઠમસદ્ધાસુત્તં • 1. Paṭhamasaddhāsuttaṃ
૨. દુતિયસદ્ધાસુત્તં • 2. Dutiyasaddhāsuttaṃ
૩. પઠમમરણસ્સતિસુત્તં • 3. Paṭhamamaraṇassatisuttaṃ
૪. દુતિયમરણસ્સતિસુત્તં • 4. Dutiyamaraṇassatisuttaṃ
૫. પઠમસમ્પદાસુત્તં • 5. Paṭhamasampadāsuttaṃ
૬. દુતિયસમ્પદાસુત્તં • 6. Dutiyasampadāsuttaṃ
૭. ઇચ્છાસુત્તં • 7. Icchāsuttaṃ
૮. અલંસુત્તં • 8. Alaṃsuttaṃ
૯. પરિહાનસુત્તં • 9. Parihānasuttaṃ
૧૦. કુસીતારમ્ભવત્થુસુત્તં • 10. Kusītārambhavatthusuttaṃ
૧. સતિસમ્પજઞ્ઞસુત્તં • 1. Satisampajaññasuttaṃ
૨. પુણ્ણિયસુત્તં • 2. Puṇṇiyasuttaṃ
૩. મૂલકસુત્તં • 3. Mūlakasuttaṃ
૪. ચોરસુત્તં • 4. Corasuttaṃ
૫. સમણસુત્તં • 5. Samaṇasuttaṃ
૬. યસસુત્તં • 6. Yasasuttaṃ
૭. પત્તનિકુજ્જનસુત્તં • 7. Pattanikujjanasuttaṃ
૮. અપ્પસાદપવેદનીયસુત્તં • 8. Appasādapavedanīyasuttaṃ
૯. પટિસારણીયસુત્તં • 9. Paṭisāraṇīyasuttaṃ
૧૦. સમ્માવત્તનસુત્તં • 10. Sammāvattanasuttaṃ
(૧૦) ૫. સામઞ્ઞવગ્ગો • (10) 5. Sāmaññavaggo
(૧૧). રાગપેય્યાલં • (11). Rāgapeyyālaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૧-૨. સદ્ધાસુત્તદ્વયવણ્ણના • 1-2. Saddhāsuttadvayavaṇṇanā
૩-૯. મરણસ્સતિસુત્તદ્વયાદિવણ્ણના • 3-9. Maraṇassatisuttadvayādivaṇṇanā
૧૦. કુસીતારમ્ભવત્થુસુત્તવણ્ણના • 10. Kusītārambhavatthusuttavaṇṇanā
૧-૨. સતિસમ્પજઞ્ઞસુત્તવણ્ણના • 1-2. Satisampajaññasuttavaṇṇanā
૩. મૂલકસુત્તવણ્ણના • 3. Mūlakasuttavaṇṇanā
૪. ચોરસુત્તવણ્ણના • 4. Corasuttavaṇṇanā
૫. સમણસુત્તવણ્ણના • 5. Samaṇasuttavaṇṇanā
૬. યસસુત્તવણ્ણના • 6. Yasasuttavaṇṇanā
૭. પત્તનિકુજ્જનસુત્તવણ્ણના • 7. Pattanikujjanasuttavaṇṇanā
૮. અપ્પસાદપવેદનીયસુત્તવણ્ણના • 8. Appasādapavedanīyasuttavaṇṇanā
૯. પટિસારણીયસુત્તવણ્ણના • 9. Paṭisāraṇīyasuttavaṇṇanā
૧૦. સમ્માવત્તનસુત્તવણ્ણના • 10. Sammāvattanasuttavaṇṇanā
(૧૦) ૫. સામઞ્ઞવગ્ગો • (10) 5. Sāmaññavaggo