Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૮. સદ્ધસુત્તં

    8. Saddhasuttaṃ

    ૩૮. ‘‘પઞ્ચિમે , ભિક્ખવે, સદ્ધે કુલપુત્તે આનિસંસા. કતમે પઞ્ચ? યે તે, ભિક્ખવે, લોકે સન્તો સપ્પુરિસા તે સદ્ધઞ્ઞેવ પઠમં અનુકમ્પન્તા અનુકમ્પન્તિ, નો તથા અસ્સદ્ધં; સદ્ધઞ્ઞેવ પઠમં ઉપસઙ્કમન્તા ઉપસઙ્કમન્તિ, નો તથા અસ્સદ્ધં; સદ્ધઞ્ઞેવ પઠમં પટિગ્ગણ્હન્તા પટિગ્ગણ્હન્તિ, નો તથા અસ્સદ્ધં; સદ્ધઞ્ઞેવ પઠમં ધમ્મં દેસેન્તા દેસેન્તિ, નો તથા અસ્સદ્ધં; સદ્ધો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ સદ્ધે કુલપુત્તે આનિસંસા.

    38. ‘‘Pañcime , bhikkhave, saddhe kulaputte ānisaṃsā. Katame pañca? Ye te, bhikkhave, loke santo sappurisā te saddhaññeva paṭhamaṃ anukampantā anukampanti, no tathā assaddhaṃ; saddhaññeva paṭhamaṃ upasaṅkamantā upasaṅkamanti, no tathā assaddhaṃ; saddhaññeva paṭhamaṃ paṭiggaṇhantā paṭiggaṇhanti, no tathā assaddhaṃ; saddhaññeva paṭhamaṃ dhammaṃ desentā desenti, no tathā assaddhaṃ; saddho kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. Ime kho, bhikkhave, pañca saddhe kulaputte ānisaṃsā.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, સુભૂમિયં ચતુમહાપથે મહાનિગ્રોધો સમન્તા પક્ખીનં પટિસરણં હોતિ; એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, સદ્ધો કુલપુત્તો બહુનો જનસ્સ પટિસરણં હોતિ ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીનં ઉપાસકાનં ઉપાસિકાન’’ન્તિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, subhūmiyaṃ catumahāpathe mahānigrodho samantā pakkhīnaṃ paṭisaraṇaṃ hoti; evamevaṃ kho, bhikkhave, saddho kulaputto bahuno janassa paṭisaraṇaṃ hoti bhikkhūnaṃ bhikkhunīnaṃ upāsakānaṃ upāsikāna’’nti.

    ‘‘સાખાપત્તફલૂપેતો 1, ખન્ધિમાવ 2 મહાદુમો;

    ‘‘Sākhāpattaphalūpeto 3, khandhimāva 4 mahādumo;

    મૂલવા ફલસમ્પન્નો, પતિટ્ઠા હોતિ પક્ખિનં.

    Mūlavā phalasampanno, patiṭṭhā hoti pakkhinaṃ.

    ‘‘મનોરમે આયતને, સેવન્તિ નં વિહઙ્ગમા;

    ‘‘Manorame āyatane, sevanti naṃ vihaṅgamā;

    છાયં છાયત્થિકા 5 યન્તિ, ફલત્થા ફલભોજિનો.

    Chāyaṃ chāyatthikā 6 yanti, phalatthā phalabhojino.

    ‘‘તથેવ સીલસમ્પન્નં, સદ્ધં પુરિસપુગ્ગલં;

    ‘‘Tatheva sīlasampannaṃ, saddhaṃ purisapuggalaṃ;

    નિવાતવુત્તિં અત્થદ્ધં, સોરતં સખિલં મુદું.

    Nivātavuttiṃ atthaddhaṃ, sorataṃ sakhilaṃ muduṃ.

    ‘‘વીતરાગા વીતદોસા, વીતમોહા અનાસવા;

    ‘‘Vītarāgā vītadosā, vītamohā anāsavā;

    પુઞ્ઞક્ખેત્તાનિ લોકસ્મિં, સેવન્તિ તાદિસં નરં.

    Puññakkhettāni lokasmiṃ, sevanti tādisaṃ naraṃ.

    ‘‘તે તસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ, સબ્બદુક્ખાપનૂદનં;

    ‘‘Te tassa dhammaṃ desenti, sabbadukkhāpanūdanaṃ;

    યં સો ધમ્મં ઇધઞ્ઞાય, પરિનિબ્બાતિ અનાસવો’’તિ. અટ્ઠમં;

    Yaṃ so dhammaṃ idhaññāya, parinibbāti anāsavo’’ti. aṭṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. સાખાપત્તબહુપેતો (કત્થચિ), સાખાપત્તપલાસૂપેતો (?)
    2. ખન્ધિમા ચ (સી॰)
    3. sākhāpattabahupeto (katthaci), sākhāpattapalāsūpeto (?)
    4. khandhimā ca (sī.)
    5. છાયત્થિનો (સી॰)
    6. chāyatthino (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. સદ્ધસુત્તવણ્ણના • 8. Saddhasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૮. સદ્ધસુત્તવણ્ણના • 8. Saddhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact