Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. સદ્ધસુત્તવણ્ણના

    9. Saddhasuttavaṇṇanā

    . નવમે દોણિયા બદ્ધોતિ યવસસ્સદોણિયા સમીપે બદ્ધો. અન્તરં કરિત્વાતિ અબ્ભન્તરે કત્વા. ઝાયતીતિ ચિન્તેતિ. પજ્ઝાયતીતિ ઇતો ચિતો ચ નાનપ્પકારકં ઝાયતિ. નિજ્ઝાયતીતિ નિરન્તરવસેન નિબદ્ધં ઝાયતિ. પથવિમ્પિ નિસ્સાય ઝાયતીતિ સમાપત્તિયં સનિકન્તિકવસેનેતં વુત્તં. સમાપત્તિયઞ્હિ સનિકન્તિકત્તા એસ ખળુઙ્કો નામ કતો. આપાદીસુપિ એસેવ નયો.

    9. Navame doṇiyā baddhoti yavasassadoṇiyā samīpe baddho. Antaraṃ karitvāti abbhantare katvā. Jhāyatīti cinteti. Pajjhāyatīti ito cito ca nānappakārakaṃ jhāyati. Nijjhāyatīti nirantaravasena nibaddhaṃ jhāyati. Pathavimpi nissāya jhāyatīti samāpattiyaṃ sanikantikavasenetaṃ vuttaṃ. Samāpattiyañhi sanikantikattā esa khaḷuṅko nāma kato. Āpādīsupi eseva nayo.

    કથઞ્ચ સદ્ધ આજાનીયઝાયિતં હોતીતિ કથં કારણાકારણં જાનન્તસ્સ સિન્ધવસ્સ ઝાયિતં હોતિ. યથા ઇણન્તિઆદીસુ ઇણસદિસં બન્ધનસદિસં ધનજાનિસદિસં કલિસઙ્ખાતમહાપરાધસદિસઞ્ચ કત્વા અત્તનો અભિમુખસ્સ પતોદસ્સ અજ્ઝોહરણસઙ્ખાતં પતનં વિપસ્સતીતિ અત્થો. નેવ પથવિં નિસ્સાય ઝાયતીતિ સમાપત્તિસુખનિકન્તિયા અભાવેન પથવિઆરમ્મણાય ચતુક્કપઞ્ચકજ્ઝાનસઞ્ઞાય ન ઝાયતિ, નિયન્તિયા અભાવેનેવ સો આજાનીયો નામ હોતીતિ. ઝાયતિ ચ પનાતિ નિબ્બાનારમ્મણાય ફલસમાપત્તિયા ઝાયતિ. પથવિયં પથવિસઞ્ઞા વિભૂતા હોતીતિ પથવારમ્મણે ઉપ્પન્ના ચતુક્કપઞ્ચકજ્ઝાનસઞ્ઞા વિભૂતા પાકટા હોતિ. ‘‘વિભૂતા, ભન્તે, રૂપસઞ્ઞા અવિભૂતા અટ્ઠિકસઞ્ઞા’’તિ ઇમસ્મિઞ્હિ સુત્તે સમતિક્કમસ્સ અત્થિતાય વિભૂતતા વુત્તા, ઇધ પન વિપસ્સનાવસેન અનિચ્ચદુક્ખાનત્તતો દિટ્ઠત્તા વિભૂતા નામ જાતા. આપોસઞ્ઞાદીસુપિ એસેવ નયો. એવમેત્થ હેટ્ઠા વિય સમાપત્તિવસેન સમતિક્કમં અવત્વા વિપસ્સનાચારવસેન સમતિક્કમો વુત્તો. એવં ઝાયીતિ એવં વિપસ્સનાપટિપાટિયા આગન્ત્વા ઉપ્પાદિતાય ફલસમાપત્તિયા ઝાયન્તો.

    Kathañca saddha ājānīyajhāyitaṃ hotīti kathaṃ kāraṇākāraṇaṃ jānantassa sindhavassa jhāyitaṃ hoti. Yathā iṇantiādīsu iṇasadisaṃ bandhanasadisaṃ dhanajānisadisaṃ kalisaṅkhātamahāparādhasadisañca katvā attano abhimukhassa patodassa ajjhoharaṇasaṅkhātaṃ patanaṃ vipassatīti attho. Neva pathaviṃ nissāya jhāyatīti samāpattisukhanikantiyā abhāvena pathaviārammaṇāya catukkapañcakajjhānasaññāya na jhāyati, niyantiyā abhāveneva so ājānīyo nāma hotīti. Jhāyati ca panāti nibbānārammaṇāya phalasamāpattiyā jhāyati. Pathaviyaṃ pathavisaññā vibhūtā hotīti pathavārammaṇe uppannā catukkapañcakajjhānasaññā vibhūtā pākaṭā hoti. ‘‘Vibhūtā, bhante, rūpasaññā avibhūtā aṭṭhikasaññā’’ti imasmiñhi sutte samatikkamassa atthitāya vibhūtatā vuttā, idha pana vipassanāvasena aniccadukkhānattato diṭṭhattā vibhūtā nāma jātā. Āposaññādīsupi eseva nayo. Evamettha heṭṭhā viya samāpattivasena samatikkamaṃ avatvā vipassanācāravasena samatikkamo vutto. Evaṃ jhāyīti evaṃ vipassanāpaṭipāṭiyā āgantvā uppāditāya phalasamāpattiyā jhāyanto.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. સદ્ધસુત્તં • 9. Saddhasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૧૦. કિમત્થિયસુત્તાદિવણ્ણના • 1-10. Kimatthiyasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact