Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    સાધારણાસાધારણકથાવણ્ણના

    Sādhāraṇāsādhāraṇakathāvaṇṇanā

    ૭૭૯-૮૦. સબ્બસિક્ખાપદાનન્તિ ઉભતોવિભઙ્ગાગતાનં સબ્બસિક્ખાપદાનં. ભિક્ખૂહિ ભિક્ખુનીહીતિ ઉભયત્થ સહત્થે કરણવચનં. ભિક્ખૂહિ ભિક્ખુનીનઞ્ચ, ભિક્ખુનીહિ ભિક્ખૂનઞ્ચાતિ ઉભયત્થ અસાધારણપઞ્ઞત્તઞ્ચ, તથા ભિક્ખૂહિ ભિક્ખુનીનઞ્ચ, ભિક્ખુનીહિ ભિક્ખૂનઞ્ચાતિ ઉભયત્થ સાધારણસિક્ખાપદઞ્ચ અહં વક્ખામીતિ યોજના. સમાહિતાતિ એકગ્ગચિત્તા. તં મયા વુચ્ચમાનં નિદાનાદિનયં. સુણાથાતિ સોતુજનં સક્કચ્ચસવને નિયોજેતિ.

    779-80.Sabbasikkhāpadānanti ubhatovibhaṅgāgatānaṃ sabbasikkhāpadānaṃ. Bhikkhūhi bhikkhunīhīti ubhayattha sahatthe karaṇavacanaṃ. Bhikkhūhi bhikkhunīnañca, bhikkhunīhi bhikkhūnañcāti ubhayattha asādhāraṇapaññattañca, tathā bhikkhūhi bhikkhunīnañca, bhikkhunīhi bhikkhūnañcāti ubhayattha sādhāraṇasikkhāpadañca ahaṃ vakkhāmīti yojanā. Samāhitāti ekaggacittā. Taṃ mayā vuccamānaṃ nidānādinayaṃ. Suṇāthāti sotujanaṃ sakkaccasavane niyojeti.

    ૭૮૧. ‘‘નિદાન’’ન્તિઆદિગાથા વુત્તત્થાવ.

    781.‘‘Nidāna’’ntiādigāthā vuttatthāva.

    ૭૮૨-૩. ‘‘કતિ વેસાલિયા’’તિઆદિ પુચ્છાગાથા ઉત્તાનત્થાયેવ.

    782-3.‘‘Kati vesāliyā’’tiādi pucchāgāthā uttānatthāyeva.

    ૭૮૬. ‘‘દસ વેસાલિયા’’તિઆદિવિસ્સજ્જનગાથાનં ‘‘મેથુન’’ન્તિઆદયો નિદ્દેસવસેન વુત્તા. વિગ્ગહોતિ મનુસ્સવિગ્ગહં પારાજિકં. ચતુત્થન્તિમવત્થુકન્તિ ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મપારાજિકં. અતિરેકચીવરન્તિ પઠમકથિનં. સુદ્ધકાળકેળકલોમકન્તિ એળકલોમવગ્ગે દુતિયં.

    786. ‘‘Dasa vesāliyā’’tiādivissajjanagāthānaṃ ‘‘methuna’’ntiādayo niddesavasena vuttā. Viggahoti manussaviggahaṃ pārājikaṃ. Catutthantimavatthukanti uttarimanussadhammapārājikaṃ. Atirekacīvaranti paṭhamakathinaṃ. Suddhakāḷakeḷakalomakanti eḷakalomavagge dutiyaṃ.

    ૭૮૭. ભૂતન્તિ પઠમે મુસાવાદવગ્ગે અટ્ઠમં. પરમ્પરઞ્ચેવાતિ પરમ્પરભોજનસિક્ખાપદં. મુખદ્વારન્તિ ચતુત્થે ભોજનવગ્ગે દસમં. ભિક્ખુનીસુ ચ અક્કોસોતિ ભિક્ખુનિપાતિમોક્ખે છટ્ઠે આરામવગ્ગે દુતિયં.

    787.Bhūtanti paṭhame musāvādavagge aṭṭhamaṃ. Paramparañcevāti paramparabhojanasikkhāpadaṃ. Mukhadvāranti catutthe bhojanavagge dasamaṃ. Bhikkhunīsu ca akkosoti bhikkhunipātimokkhe chaṭṭhe ārāmavagge dutiyaṃ.

    ૭૮૮. દ્વે અનુદ્ધંસનાનીતિ અટ્ઠમનવમસઙ્ઘાદિસેસા. ચીવરસ્સ પટિગ્ગહોતિ ચીવરવગ્ગે પઞ્ચમં.

    788.Dveanuddhaṃsanānīti aṭṭhamanavamasaṅghādisesā. Cīvarassa paṭiggahoti cīvaravagge pañcamaṃ.

    ૭૮૯. રૂપિયન્તિ એળકલોમવગ્ગે અટ્ઠમં. સુત્તવિઞ્ઞત્તીતિ પત્તવગ્ગે છટ્ઠં. ઉજ્ઝાપનન્તિ દુતિયે ભૂતગામવગ્ગે તતિયં. પરિપાચિતપિણ્ડોતિ તતિયે ઓવાદવગ્ગે નવમં. તથેવ ગણભોજનન્તિ ચતુત્થે ભોજનવગ્ગે દુતિયં.

    789.Rūpiyanti eḷakalomavagge aṭṭhamaṃ. Suttaviññattīti pattavagge chaṭṭhaṃ. Ujjhāpananti dutiye bhūtagāmavagge tatiyaṃ. Paripācitapiṇḍoti tatiye ovādavagge navamaṃ. Tatheva gaṇabhojananti catutthe bhojanavagge dutiyaṃ.

    ૭૯૦. વિકાલે ભોજનઞ્ચેવાતિ તત્થેવ સત્તમં. ચારિત્તન્તિ અચેલકવગ્ગે પઞ્ચમે છટ્ઠં. ન્હાનન્તિ સુરાપાનવગ્ગે છટ્ઠે સત્તમં. ઊનવીસતિવસ્સન્તિ સત્તમે સપ્પાણકવગ્ગે પઞ્ચમં. દત્વા સઙ્ઘેન ચીવરન્તિ અટ્ઠમે સહધમ્મિકવગ્ગે નવમં.

    790.Vikāle bhojanañcevāti tattheva sattamaṃ. Cārittanti acelakavagge pañcame chaṭṭhaṃ. Nhānanti surāpānavagge chaṭṭhe sattamaṃ. Ūnavīsativassanti sattame sappāṇakavagge pañcamaṃ. Datvā saṅghena cīvaranti aṭṭhame sahadhammikavagge navamaṃ.

    ૭૯૧. વોસાસન્તીતિ દુતિયં ભિક્ખુપાટિદેસનીયં. નચ્ચં વા ગીતં વાતિ પઠમે લસુણવગ્ગે દસમં. ચારિકદ્વયન્તિ ચતુત્થે તુવટ્ટવગ્ગે સત્તમટ્ઠમાનિ. છન્દદાનેનાતિ અટ્ઠમે કુમારિભૂતવગ્ગે એકાદસમં. ‘‘છન્દદાનેતી’’તિ વા પાઠો. ‘‘છન્દદાનં ઇતિ ઇમે’’તિ પદચ્છેદો.

    791.Vosāsantīti dutiyaṃ bhikkhupāṭidesanīyaṃ. Naccaṃ vā gītaṃ vāti paṭhame lasuṇavagge dasamaṃ. Cārikadvayanti catutthe tuvaṭṭavagge sattamaṭṭhamāni. Chandadānenāti aṭṭhame kumāribhūtavagge ekādasamaṃ. ‘‘Chandadānetī’’ti vā pāṭho. ‘‘Chandadānaṃ iti ime’’ti padacchedo.

    ૭૯૨. કુટીતિ છટ્ઠો સઙ્ઘાદિસેસો. કોસિયન્તિ નિસ્સગ્ગિયેસુ દુતિયે એળકલોમવગ્ગે પઠમં. સેય્યન્તિ મુસાવાદવગ્ગે પઞ્ચમં. પથવીતિ મુસાવાદવગ્ગે દસમં. ભૂતગામકન્તિ ભૂતગામવગ્ગે દુતિયે પઠમં. સપ્પાણકઞ્ચ સિઞ્ચન્તીતિ ભૂતગામવગ્ગે દસમં.

    792.Kuṭīti chaṭṭho saṅghādiseso. Kosiyanti nissaggiyesu dutiye eḷakalomavagge paṭhamaṃ. Seyyanti musāvādavagge pañcamaṃ. Pathavīti musāvādavagge dasamaṃ. Bhūtagāmakanti bhūtagāmavagge dutiye paṭhamaṃ. Sappāṇakañca siñcantīti bhūtagāmavagge dasamaṃ.

    ૮૦૦. છઊનાનિ તીણેવ સતાનીતિ છહિ ઊનાનિ તીણેવ સતાનિ, ચતુનવુતાધિકાનિ દ્વિસતાનીતિ અત્થો. સમચેતસાતિ –

    800.Chaūnāni tīṇeva satānīti chahi ūnāni tīṇeva satāni, catunavutādhikāni dvisatānīti attho. Samacetasāti –

    ‘‘વધકે દેવદત્તમ્હિ, ચોરે અઙ્ગુલિમાલકે;

    ‘‘Vadhake devadattamhi, core aṅgulimālake;

    ધનપાલે રાહુલે ચ, સબ્બત્થ સમમાનસો’’તિ. (મિ॰ પ॰ ૬.૬.૫; ધ॰ પ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧૬ દેવદત્તવત્થુ; ઇતિવુ॰ અટ્ઠ॰ ૧૦૦) –

    Dhanapāle rāhule ca, sabbattha samamānaso’’ti. (mi. pa. 6.6.5; dha. pa. aṭṭha. 1.16 devadattavatthu; itivu. aṭṭha. 100) –

    વચનતો સબ્બેસુ હિતાહિતેસુ, લાભાલાભાદીસુ ચ અટ્ઠસુ લોકધમ્મેસુ નિબ્બિકારતાય ચ સમાનચિત્તેન તથાગતેન.

    Vacanato sabbesu hitāhitesu, lābhālābhādīsu ca aṭṭhasu lokadhammesu nibbikāratāya ca samānacittena tathāgatena.

    વુત્તાવસેસાતિ વેસાલિયાદીસુ છસુ નગરેસુ વુત્તેહિ અવસિટ્ઠાનિ. ઇમે સબ્બે ઇમાનિ સબ્બાનિ સિક્ખાપદાનિ સાવત્થિયં કતાનિ ભવન્તિ, પઞ્ઞત્તાનિ હોન્તીતિ અત્થો.

    Vuttāvasesāti vesāliyādīsu chasu nagaresu vuttehi avasiṭṭhāni. Ime sabbe imāni sabbāni sikkhāpadāni sāvatthiyaṃ katāni bhavanti, paññattāni hontīti attho.

    ૮૦૧. પારાજિકાનિ ચત્તારીતિ વેસાલિયં વુત્તં મેથુનમનુસ્સવિગ્ગહઉત્તરિમનુસ્સધમ્મં, રાજગહે અદિન્નાદાનન્તિ ચત્તારિ. સત્ત સઙ્ઘાદિસેસકાતિ રાજગહે વુત્તા દ્વે અનુદ્ધંસના, દ્વે ચ ભેદા, આળવિયં કુટિકારો, કોસમ્બિયં મહલ્લકવિહારો, દોવચસ્સન્તિ સત્ત. નિસ્સગ્ગિયાનિ અટ્ઠેવાતિ વેસાલિયં અતિરેકચીવરં, કાળકએળકલોમં, રાજગહે ચીવરપટિગ્ગહણં, રૂપિયપટિગ્ગહણં, સુત્તવિઞ્ઞત્તિ, આળવિયં કોસિયમિસ્સકં, કપિલવત્થુમ્હિ એળકલોમધોવનં, ઊનપઞ્ચબન્ધનન્તિ અટ્ઠ.

    801.Pārājikāni cattārīti vesāliyaṃ vuttaṃ methunamanussaviggahauttarimanussadhammaṃ, rājagahe adinnādānanti cattāri. Satta saṅghādisesakāti rājagahe vuttā dve anuddhaṃsanā, dve ca bhedā, āḷaviyaṃ kuṭikāro, kosambiyaṃ mahallakavihāro, dovacassanti satta. Nissaggiyāni aṭṭhevāti vesāliyaṃ atirekacīvaraṃ, kāḷakaeḷakalomaṃ, rājagahe cīvarapaṭiggahaṇaṃ, rūpiyapaṭiggahaṇaṃ, suttaviññatti, āḷaviyaṃ kosiyamissakaṃ, kapilavatthumhi eḷakalomadhovanaṃ, ūnapañcabandhananti aṭṭha.

    દ્વત્તિંસેવ ચ ખુદ્દકાતિ વેસાલિયં ભૂતારોચનં, પરમ્પરભોજનં, અપ્પટિગ્ગહણં, અચેલકં, ‘‘યા પન ભિક્ખુની ભિક્ખું અક્કોસેય્યા’’તિ પઞ્ચ, રાજગહે ઉજ્ઝાપનકં, ભિક્ખુનિપરિપાચિતપિણ્ડો, ગણભોજનં, વિકાલભોજનં, ‘‘યો પન ભિક્ખુ નિમન્તિતો’’તિઆદિ ચ, ‘‘ઓરેનડ્ઢમાસં નહાયેય્યા’’તિ, ઊનવીસતિવસ્સં, ‘‘સમગ્ગેન સઙ્ઘેન ચીવરં દત્વા’’તિ ભિક્ખૂનં અટ્ઠ, ભિક્ખુનીનં પન ‘‘નચ્ચં વા ગીતં વા’’તિઆદિ ચ, ‘‘યા પન ભિક્ખુની અન્તોવસ્સ’’ન્તિઆદિ ચ, ‘‘યા પન ભિક્ખુની વસ્સંવુત્થા’’તિઆદિ ચાતિ દ્વયં, ‘‘યા પન ભિક્ખુની પારિવાસિકછન્દદાનેના’’તિઆદિ ચાતિ ચત્તારિ, આળવિયં અનુપસમ્પન્નેન ઉત્તરિ દિરત્તતિરત્તં, ‘‘પથવિં ખણેય્ય વા’’તિઆદિ, ભૂતગામપાતબ્યતાય, ‘‘જાનં સપ્પાણકં ઉદક’’ન્તિ ચત્તારિ, કોસમ્બિયં અઞ્ઞવાદકે વિહેસકે, યાવદ્વારકોસા અગ્ગળટ્ઠપનાય, સુરામેરયપાને, અનાદરિયે, ‘‘યો પન ભિક્ખુ ભિક્ખૂહિ સહધમ્મિક’’ન્તિઆદિ ચાતિ પઞ્ચ, કપિલવત્થુમ્હિ ‘‘ભિક્ખુનુપસ્સયં ગન્ત્વા’’તિઆદિ, ‘‘અગિલાનેન ભિક્ખુના ચાતુમાસ’’ન્તિઆદિ, ‘‘અટ્ઠિમયં વા દન્તમયં વા’’તિઆદિ તીણિ ભિક્ખૂનં, ભિક્ખુનીનં પન ‘‘ઉદકસુદ્ધિકં પના’’તિઆદિ, ‘‘ઓવાદાય વા’’તિઆદીતિ દ્વે, ભગ્ગેસુ ‘‘અગિલાનો વિસિબ્બનાપેક્ખો’’તિઆદિ એકન્તિ એતાનિ બાત્તિંસેવ પાચિત્તિયાનિ.

    Dvattiṃseva ca khuddakāti vesāliyaṃ bhūtārocanaṃ, paramparabhojanaṃ, appaṭiggahaṇaṃ, acelakaṃ, ‘‘yā pana bhikkhunī bhikkhuṃ akkoseyyā’’ti pañca, rājagahe ujjhāpanakaṃ, bhikkhuniparipācitapiṇḍo, gaṇabhojanaṃ, vikālabhojanaṃ, ‘‘yo pana bhikkhu nimantito’’tiādi ca, ‘‘orenaḍḍhamāsaṃ nahāyeyyā’’ti, ūnavīsativassaṃ, ‘‘samaggena saṅghena cīvaraṃ datvā’’ti bhikkhūnaṃ aṭṭha, bhikkhunīnaṃ pana ‘‘naccaṃ vā gītaṃ vā’’tiādi ca, ‘‘yā pana bhikkhunī antovassa’’ntiādi ca, ‘‘yā pana bhikkhunī vassaṃvutthā’’tiādi cāti dvayaṃ, ‘‘yā pana bhikkhunī pārivāsikachandadānenā’’tiādi cāti cattāri, āḷaviyaṃ anupasampannena uttari dirattatirattaṃ, ‘‘pathaviṃ khaṇeyya vā’’tiādi, bhūtagāmapātabyatāya, ‘‘jānaṃ sappāṇakaṃ udaka’’nti cattāri, kosambiyaṃ aññavādake vihesake, yāvadvārakosā aggaḷaṭṭhapanāya, surāmerayapāne, anādariye, ‘‘yo pana bhikkhu bhikkhūhi sahadhammika’’ntiādi cāti pañca, kapilavatthumhi ‘‘bhikkhunupassayaṃ gantvā’’tiādi, ‘‘agilānena bhikkhunā cātumāsa’’ntiādi, ‘‘aṭṭhimayaṃ vā dantamayaṃ vā’’tiādi tīṇi bhikkhūnaṃ, bhikkhunīnaṃ pana ‘‘udakasuddhikaṃ panā’’tiādi, ‘‘ovādāya vā’’tiādīti dve, bhaggesu ‘‘agilāno visibbanāpekkho’’tiādi ekanti etāni bāttiṃseva pācittiyāni.

    ૮૦૨. દ્વે ગારય્હાતિ ‘‘ભિક્ખુ પનેવ કુલેસૂ’’તિઆદિ, ‘‘યાનિ ખો પન તાનિ આરઞ્ઞકાની’’તિઆદિ ચાતિ દ્વે પાટિદેસનીયા. તયો સેખાતિ કોસમ્બિયં ન સુરુસુરુકારકં, ભગ્ગેસુ ન સામિસેન હત્થેન પાનીયથાલકં, ન સસિત્થકં પત્તધોવનન્તિ તીણિ સેખિયાનિ. છપ્પઞ્ઞાસેવ સિક્ખાપદાનિ પિણ્ડિતાનિ વેસાલિયાદીસુ છસુ નગરેસુ પઞ્ઞત્તાનિ ભવન્તીતિ યોજના.

    802.Dvegārayhāti ‘‘bhikkhu paneva kulesū’’tiādi, ‘‘yāni kho pana tāni āraññakānī’’tiādi cāti dve pāṭidesanīyā. Tayo sekhāti kosambiyaṃ na surusurukārakaṃ, bhaggesu na sāmisena hatthena pānīyathālakaṃ, na sasitthakaṃ pattadhovananti tīṇi sekhiyāni. Chappaññāseva sikkhāpadāni piṇḍitāni vesāliyādīsu chasu nagaresu paññattāni bhavantīti yojanā.

    ૮૦૩. સત્તસુ નગરેસુ પઞ્ઞત્તાનિ એતાનિ સબ્બાનેવ સિક્ખાપદાનિ પન અડ્ઢુડ્ઢાનિ સતાનેવ ભવન્તિ. સાવત્થિયં પઞ્ઞત્તેહિ ચતુનવુતાધિકદ્વિસતસિક્ખાપદેહિ સદ્ધિં છસુ નગરેસુ પઞ્ઞત્તાનિ છપઞ્ઞાસ સિક્ખાપદાનિ પઞ્ઞાસાધિકાનિ તીણિ સતાનિ ભવન્તીતિ અત્થો. અડ્ઢેન ચતુત્થં યેસં તાનિ અડ્ઢુડ્ઢાનિ.

    803. Sattasu nagaresu paññattāni etāni sabbāneva sikkhāpadāni pana aḍḍhuḍḍhāni satāneva bhavanti. Sāvatthiyaṃ paññattehi catunavutādhikadvisatasikkhāpadehi saddhiṃ chasu nagaresu paññattāni chapaññāsa sikkhāpadāni paññāsādhikāni tīṇi satāni bhavantīti attho. Aḍḍhena catutthaṃ yesaṃ tāni aḍḍhuḍḍhāni.

    ૮૦૪-૧૦. એવં નિદાનવસેન નગરં દસ્સેત્વા ઇદાનિ નિદાનમઞ્ઞમસેસેત્વા ઉભતોવિભઙ્ગાગતાનં સબ્બેસં સિક્ખાપદાનં કેવલં પિણ્ડવસેન ગણનં દસ્સેતુમાહ ‘‘સિક્ખાપદાનિ ભિક્ખૂન’’ન્તિઆદિ.

    804-10. Evaṃ nidānavasena nagaraṃ dassetvā idāni nidānamaññamasesetvā ubhatovibhaṅgāgatānaṃ sabbesaṃ sikkhāpadānaṃ kevalaṃ piṇḍavasena gaṇanaṃ dassetumāha ‘‘sikkhāpadāni bhikkhūna’’ntiādi.

    ૮૧૧. એવં સબ્બસિક્ખાપદાનં નિદાનઞ્ચ ગણનઞ્ચ દસ્સેત્વા ઇદાનિ અસાધારણાનિ દસ્સેતુમાહ ‘‘છચત્તાલીસા’’તિઆદિ. ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીહિ અસાધારણભાવં મહેસિના ગમિતાનિ સિક્ખાપદાનિ છચત્તાલીસેવ હોન્તીતિ યોજના. ઇમિના ઉદ્દેસમાહ.

    811. Evaṃ sabbasikkhāpadānaṃ nidānañca gaṇanañca dassetvā idāni asādhāraṇāni dassetumāha ‘‘chacattālīsā’’tiādi. Bhikkhūnaṃ bhikkhunīhi asādhāraṇabhāvaṃ mahesinā gamitāni sikkhāpadāni chacattālīseva hontīti yojanā. Iminā uddesamāha.

    ૮૧૪. ‘‘છ ચ સઙ્ઘાદિસેસા’’તિઆદીહિ દ્વીહિ ગાથાહિ નિદ્દેસં દસ્સેત્વા ‘‘વિસ્સટ્ઠી’’તિઆદિના પટિનિદ્દેસમાહ.

    814. ‘‘Cha ca saṅghādisesā’’tiādīhi dvīhi gāthāhi niddesaṃ dassetvā ‘‘vissaṭṭhī’’tiādinā paṭiniddesamāha.

    ૮૧૫. ‘‘નિસ્સગ્ગિયે આદિવગ્ગસ્મિ’’ન્તિ પદચ્છેદો. ધોવનન્તિ અઞ્ઞાતિકાય ભિક્ખુનિયા ચીવરધોવનં. પટિગ્ગહોતિ તસ્સાયેવ હત્થતો ચીવરપટિગ્ગહણં.

    815. ‘‘Nissaggiye ādivaggasmi’’nti padacchedo. Dhovananti aññātikāya bhikkhuniyā cīvaradhovanaṃ. Paṭiggahoti tassāyeva hatthato cīvarapaṭiggahaṇaṃ.

    ૮૧૬. આરઞ્ઞન્તિ એકૂનતિંસતિમં સિક્ખાપદં.

    816.Āraññanti ekūnatiṃsatimaṃ sikkhāpadaṃ.

    ૮૧૭. ભિક્ખૂનં, ભિક્ખુનીનઞ્ચ વુત્તાનિ સબ્બાનિ પાચિત્તિયાનિ ગણનાવસા અટ્ઠાસીતિસતં ભવન્તીતિ યોજના. અટ્ઠાસીતિસતન્તિ ભિક્ખુનિપાતિમોક્ખાગતં છસટ્ઠિસતપાચિત્તિયં વક્ખમાનેહિ ભિક્ખુનિયતેહિ બાવીસતિપાચિત્તિયેહિ સદ્ધિં અટ્ઠાસીતિસતં હોતિ. તતોતિ અટ્ઠાસીતાધિકસતપાચિત્તિયતો નિદ્ધારિતાનિ એતાનિ દ્વાવીસતિ ખુદ્દકાનિ ભિક્ખૂનં પાતિમોક્ખકે ભવન્તીતિ યોજના.

    817. Bhikkhūnaṃ, bhikkhunīnañca vuttāni sabbāni pācittiyāni gaṇanāvasā aṭṭhāsītisataṃ bhavantīti yojanā. Aṭṭhāsītisatanti bhikkhunipātimokkhāgataṃ chasaṭṭhisatapācittiyaṃ vakkhamānehi bhikkhuniyatehi bāvīsatipācittiyehi saddhiṃ aṭṭhāsītisataṃ hoti. Tatoti aṭṭhāsītādhikasatapācittiyato niddhāritāni etāni dvāvīsati khuddakāni bhikkhūnaṃ pātimokkhake bhavantīti yojanā.

    ૮૧૮. ભિક્ખુનિવગ્ગોતિ ભિક્ખુનીનં ઓવાદવગ્ગો. પરમ્પરભોજને પઞ્ઞત્તં સિક્ખાપદં પરમ્પરભોજનં, પરમ્પરભોજનેન સહ વત્તતીતિ સપરમ્પરભોજનો.

    818.Bhikkhunivaggoti bhikkhunīnaṃ ovādavaggo. Paramparabhojane paññattaṃ sikkhāpadaṃ paramparabhojanaṃ, paramparabhojanena saha vattatīti saparamparabhojano.

    ૮૨૨. ‘‘એકતો પન પઞ્ઞત્તા’’તિઆદિ નિગમનં. ભિક્ખુનીહિ અસાધારણતં ગતા એકતોવ પઞ્ઞત્તા ઇમે ઇમાનિ સિક્ખાપદાનિ પિણ્ડિતાનિ છચત્તાલીસ હોન્તીતિ યોજના.

    822.‘‘Ekato pana paññattā’’tiādi nigamanaṃ. Bhikkhunīhi asādhāraṇataṃ gatā ekatova paññattā ime imāni sikkhāpadāni piṇḍitāni chacattālīsa hontīti yojanā.

    ૮૨૩. મહેસિના ભિક્ખૂહિ અસાધારણભાવં ગમિતાનિ ભિક્ખુનીનં સિક્ખાપદાનિ પરિપિણ્ડિતાનિ સતં, તિંસ ચ ભવન્તીતિ યોજના.

    823. Mahesinā bhikkhūhi asādhāraṇabhāvaṃ gamitāni bhikkhunīnaṃ sikkhāpadāni paripiṇḍitāni sataṃ, tiṃsa ca bhavantīti yojanā.

    ૮૨૪. એવં ઉદ્દિટ્ઠાનં નિદ્દેસમાહ ‘‘પારાજિકાની’’તિઆદિના. પારાજિકાનિ ચત્તારીતિ ઉબ્ભજાણુમણ્ડલિકવજ્જપટિચ્છાદિકઉક્ખિત્તાનુવત્તિકઅટ્ઠવત્થુકસઙ્ખાતાનિ ચત્તારિ પારાજિકાનિ.

    824. Evaṃ uddiṭṭhānaṃ niddesamāha ‘‘pārājikānī’’tiādinā. Pārājikāni cattārīti ubbhajāṇumaṇḍalikavajjapaṭicchādikaukkhittānuvattikaaṭṭhavatthukasaṅkhātāni cattāri pārājikāni.

    ૮૨૬. દ્વીહિ ગાથાહિ નિદ્દિટ્ઠાનં પટિનિદ્દેસો ‘‘ભિક્ખુનીનં તુ સઙ્ઘાદિસેસેહી’’તિઆદિ. ચતુન્નં પારાજિકાનં ઉદ્દેસવસેનેવ પાકટત્તા પટિનિદ્દેસે અગ્ગહણં. આદિતો છાતિ ઉસ્સયવાદિકાદયો છ સઙ્ઘાદિસેસા. ‘‘આદિતો’’તિ ઇદં ‘‘યાવતતિયકા’’તિ ઇમિનાપિ યોજેતબ્બં, અટ્ઠસુ યાવતતિયકેસુ પુરિમાનિ ચત્તારિ સિક્ખાપદાનીતિ વુત્તં હોતિ.

    826. Dvīhi gāthāhi niddiṭṭhānaṃ paṭiniddeso ‘‘bhikkhunīnaṃ tu saṅghādisesehī’’tiādi. Catunnaṃ pārājikānaṃ uddesavaseneva pākaṭattā paṭiniddese aggahaṇaṃ. Ādito chāti ussayavādikādayo cha saṅghādisesā. ‘‘Ādito’’ti idaṃ ‘‘yāvatatiyakā’’ti imināpi yojetabbaṃ, aṭṭhasu yāvatatiyakesu purimāni cattāri sikkhāpadānīti vuttaṃ hoti.

    ૮૨૭. સત્તઞ્ઞદત્થિકાદીનીતિ આદિ-સદ્દેન અઞ્ઞદત્થિકસિક્ખાપદતો પચ્છિમાનિ ચત્તારિ, પુરિમાનિ ‘‘અઞ્ઞં વિઞ્ઞાપેય્ય, અઞ્ઞં ચેતાપેય્યા’’તિ દ્વે ચ ગહિતાનિ. પત્તો ચેવાતિ પઠમં પત્તસન્નિચયસિક્ખાપદમાહ. દુતિયવગ્ગે પુરિમસિક્ખાપદદ્વયં ‘‘ગરું લહુ’’ન્તિ ઇમિના ગહિતં.

    827.Sattaññadatthikādīnīti ādi-saddena aññadatthikasikkhāpadato pacchimāni cattāri, purimāni ‘‘aññaṃ viññāpeyya, aññaṃ cetāpeyyā’’ti dve ca gahitāni. Patto cevāti paṭhamaṃ pattasannicayasikkhāpadamāha. Dutiyavagge purimasikkhāpadadvayaṃ ‘‘garuṃ lahu’’nti iminā gahitaṃ.

    ૮૨૮. ઇધ ભિક્ખુનિપાતિમોક્ખે એતાનિ પન દ્વાદસેવ નિસ્સગ્ગિયાનિ સત્થારા ભિક્ખુનીનં વસેન એકતો પઞ્ઞત્તાનીતિ યોજના.

    828.Idha bhikkhunipātimokkhe etāni pana dvādaseva nissaggiyāni satthārā bhikkhunīnaṃ vasena ekato paññattānīti yojanā.

    ૮૨૯-૩૦. ‘‘સબ્બેવ ગણનાવસા’’તિઆદિ નિગમનં. ભિક્ખૂહિ અસાધારણતં ગતા ભિક્ખુનીનં એકતો પઞ્ઞત્તા સતં, તિંસ ભવન્તીતિ યોજના.

    829-30.‘‘Sabbeva gaṇanāvasā’’tiādi nigamanaṃ. Bhikkhūhi asādhāraṇataṃ gatā bhikkhunīnaṃ ekato paññattā sataṃ, tiṃsa bhavantīti yojanā.

    ૮૩૧-૩. ‘‘અસાધારણા ઉભિન્ન’’ન્તિ પદચ્છેદો. ઉભિન્નં અસાધારણસિક્ખાપદાનિ સતઞ્ચ સત્તતિ ચ છ ચ ભવન્તિ. એવમુદ્દિટ્ઠાનં નિદ્દેસો ‘‘પારાજિકાનિ ચત્તારી’’તિઆદિ. ભિક્ખૂહિ અસાધારણાનિ ભિક્ખુનીનં ચત્તારિ પારાજિકાનિ. દસચ્છ ચાતિ ભિક્ખૂહિ અસાધારણાનિ ભિક્ખુનીનં સઙ્ઘાદિસેસા દસ, ભિક્ખુનીહિ અસાધારણાનિ ભિક્ખૂનં વિસ્સટ્ઠિઆદિકા સઙ્ઘાદિસેસા છ ચાતિ સઙ્ઘાદિસેસા સોળસ.

    831-3. ‘‘Asādhāraṇā ubhinna’’nti padacchedo. Ubhinnaṃ asādhāraṇasikkhāpadāni satañca sattati ca cha ca bhavanti. Evamuddiṭṭhānaṃ niddeso ‘‘pārājikāni cattārī’’tiādi. Bhikkhūhi asādhāraṇāni bhikkhunīnaṃ cattāri pārājikāni. Dasacchati bhikkhūhi asādhāraṇāni bhikkhunīnaṃ saṅghādisesā dasa, bhikkhunīhi asādhāraṇāni bhikkhūnaṃ vissaṭṭhiādikā saṅghādisesā cha cāti saṅghādisesā soḷasa.

    અનિયતા દુવે ચેવાતિ ભિક્ખુનીહિ અસાધારણાનિ ભિક્ખૂનં અનિયતા દ્વે ચ. નિસ્સગ્ગા ચતુવીસતીતિ ભિક્ખુનીહિ અસાધારણાનિ ભિક્ખૂનં દ્વાદસ, ભિક્ખૂહિ અસાધારણાનિ ભિક્ખુનીનં દ્વાદસાતિ એવં નિસ્સગ્ગિયા ચતુવીસતિ ચ. સતં અટ્ઠારસ ખુદ્દકાતિ ભિક્ખુનીહિ અસાધારણાનિ ભિક્ખૂનં બાવીસતિ, ભિક્ખૂહિ અસાધારણાનિ ભિક્ખુનીનં છન્નવુતીતિ અટ્ઠારસાધિકસતં ખુદ્દકાનિ ચ. એત્થાતિ ઇમસ્મિં અસાધારણસઙ્ગહે.

    Aniyatā duve cevāti bhikkhunīhi asādhāraṇāni bhikkhūnaṃ aniyatā dve ca. Nissaggā catuvīsatīti bhikkhunīhi asādhāraṇāni bhikkhūnaṃ dvādasa, bhikkhūhi asādhāraṇāni bhikkhunīnaṃ dvādasāti evaṃ nissaggiyā catuvīsati ca. Sataṃ aṭṭhārasa khuddakāti bhikkhunīhi asādhāraṇāni bhikkhūnaṃ bāvīsati, bhikkhūhi asādhāraṇāni bhikkhunīnaṃ channavutīti aṭṭhārasādhikasataṃ khuddakāni ca. Etthāti imasmiṃ asādhāraṇasaṅgahe.

    દ્વાદસેવ ચ ગારય્હાતિ ભિક્ખુનીહિ અસાધારણાનિ ભિક્ખૂનં ચત્તારિ, ભિક્ખૂહિ અસાધારણાનિ ભિક્ખુનીનં અટ્ઠાતિ એતે પાટિદેસનીયા ચાતિ ઇમે છસત્તતિઅધિકાનિ સતસિક્ખાપદાનિ ઉભિન્નમ્પિ અસાધારણાનીતિ યોજના.

    Dvādaseva ca gārayhāti bhikkhunīhi asādhāraṇāni bhikkhūnaṃ cattāri, bhikkhūhi asādhāraṇāni bhikkhunīnaṃ aṭṭhāti ete pāṭidesanīyā cāti ime chasattatiadhikāni satasikkhāpadāni ubhinnampi asādhāraṇānīti yojanā.

    ૮૩૪. ઉભિન્નમ્પિ સાધારણાનિ સત્થુના પઞ્ઞત્તાનિ સિક્ખાપદાનિ સતઞ્ચ સત્તતિ ચ ચત્તારિ ચ ભવન્તીતિ પકાસિતાતિ યોજના.

    834. Ubhinnampi sādhāraṇāni satthunā paññattāni sikkhāpadāni satañca sattati ca cattāri ca bhavantīti pakāsitāti yojanā.

    ૮૩૫-૬. પારાજિકાનિ ચત્તારીતિ મેથુનઅદિન્નાદાનમનુસ્સવિગ્ગહઉત્તરિમનુસ્સધમ્મપારાજિકાનિ ચત્તારિ ચ. સત્ત સઙ્ઘાદિસેસકાતિ સઞ્ચરિત્તઅમૂલકઅઞ્ઞભાગિયા, ચત્તારો યાવતતિયકા ચાતિ સઙ્ઘાદિસેસા સત્ત ચ. અટ્ઠારસ ચ નિસ્સગ્ગાતિ નિસ્સગ્ગિયેસુ પઠમે ચીવરવગ્ગે ધોવનપટિગ્ગહણસિક્ખાપદદ્વયવજ્જિતાનિ અટ્ઠ, એળકલોમવગ્ગે અટ્ઠમનવમદસમાનીતિ તયો, પત્તવગ્ગે પઠમપત્તવસ્સિકસાટિકઆરઞ્ઞકસિક્ખાપદત્તયસ્સ વજ્જિતાનિ સત્ત ચાતિ ઇમાનિ અટ્ઠારસ નિસ્સગ્ગિયસિક્ખાપદાનિ ચ. સમસત્તતિ ખુદ્દકાતિ –

    835-6.Pārājikāni cattārīti methunaadinnādānamanussaviggahauttarimanussadhammapārājikāni cattāri ca. Satta saṅghādisesakāti sañcarittaamūlakaaññabhāgiyā, cattāro yāvatatiyakā cāti saṅghādisesā satta ca. Aṭṭhārasa ca nissaggāti nissaggiyesu paṭhame cīvaravagge dhovanapaṭiggahaṇasikkhāpadadvayavajjitāni aṭṭha, eḷakalomavagge aṭṭhamanavamadasamānīti tayo, pattavagge paṭhamapattavassikasāṭikaāraññakasikkhāpadattayassa vajjitāni satta cāti imāni aṭṭhārasa nissaggiyasikkhāpadāni ca. Samasattati khuddakāti –

    ‘‘સબ્બો ભિક્ખુનિવગ્ગોપિ…પે॰… દ્વાવીસતિ ભવન્તિ હી’’તિ. (ઉ॰ વિ॰ ૮૧૮-૮૨૧) –

    ‘‘Sabbo bhikkhunivaggopi…pe… dvāvīsati bhavanti hī’’ti. (u. vi. 818-821) –

    વુત્તા ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીહિ અસાધારણાતિ ઇમેહિ બાવીસતિપાચિત્તિયેહિ વજ્જિતાનિ અવસેસાનિ સત્તતિ પાચિત્તિયાનિ ચ ઉભયસાધારણવસેન પઞ્ઞત્તાનિ. પઞ્ચસત્તતિ સેખિયાપિ ચાતિ ઉભિન્નં ભિક્ખુભિક્ખુનીનં સમસિક્ખતા સાધારણસિક્ખાપદાનિ સબ્બસો સતં, સત્તતિ, ચત્તારિ ચ હોન્તીતિ યોજના.

    Vuttā bhikkhūnaṃ bhikkhunīhi asādhāraṇāti imehi bāvīsatipācittiyehi vajjitāni avasesāni sattati pācittiyāni ca ubhayasādhāraṇavasena paññattāni. Pañcasattati sekhiyāpi cāti ubhinnaṃ bhikkhubhikkhunīnaṃ samasikkhatā sādhāraṇasikkhāpadāni sabbaso sataṃ, sattati, cattāri ca hontīti yojanā.

    ઇતિ ઉત્તરે લીનત્થપકાસનિયા

    Iti uttare līnatthapakāsaniyā

    સાધારણાસાધારણકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sādhāraṇāsādhāraṇakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact