Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૯૪. સાધિનજાતકં (૧૧)

    494. Sādhinajātakaṃ (11)

    ૨૦૨.

    202.

    અબ્ભુતો વત લોકસ્મિં, ઉપ્પજ્જિ લોમહંસનો;

    Abbhuto vata lokasmiṃ, uppajji lomahaṃsano;

    દિબ્બો રથો પાતુરહુ, વેદેહસ્સ યસસ્સિનો.

    Dibbo ratho pāturahu, vedehassa yasassino.

    ૨૦૩.

    203.

    દેવપુત્તો મહિદ્ધિકો, માતલિ 1 દેવસારથિ;

    Devaputto mahiddhiko, mātali 2 devasārathi;

    નિમન્તયિત્થ રાજાનં, વેદેહં મિથિલગ્ગહં.

    Nimantayittha rājānaṃ, vedehaṃ mithilaggahaṃ.

    ૨૦૪.

    204.

    એહિમં રથમારુય્હ, રાજસેટ્ઠ દિસમ્પતિ;

    Ehimaṃ rathamāruyha, rājaseṭṭha disampati;

    દેવા દસ્સનકામા તે, તાવતિંસા સઇન્દકા;

    Devā dassanakāmā te, tāvatiṃsā saindakā;

    સરમાના હિ તે દેવા, સુધમ્માયં સમચ્છરે.

    Saramānā hi te devā, sudhammāyaṃ samacchare.

    ૨૦૫.

    205.

    તતો ચ રાજા સાધિનો 3, વેદેહો મિથિલગ્ગહો 4;

    Tato ca rājā sādhino 5, vedeho mithilaggaho 6;

    સહસ્સયુત્તમારુય્હ 7, અગા દેવાન સન્તિકે;

    Sahassayuttamāruyha 8, agā devāna santike;

    તં દેવા પટિનન્દિંસુ, દિસ્વા રાજાનમાગતં.

    Taṃ devā paṭinandiṃsu, disvā rājānamāgataṃ.

    ૨૦૬.

    206.

    સ્વાગતં તે મહારાજ, અથો તે અદુરાગતં;

    Svāgataṃ te mahārāja, atho te adurāgataṃ;

    નિસીદ દાનિ રાજીસિ 9, દેવરાજસ્સ સન્તિકે.

    Nisīda dāni rājīsi 10, devarājassa santike.

    ૨૦૭.

    207.

    સક્કોપિ પટિનન્દિત્થ, વેદેહં મિથિલગ્ગહં;

    Sakkopi paṭinandittha, vedehaṃ mithilaggahaṃ;

    નિમન્તયિત્થ 11 કામેહિ, આસનેન ચ વાસવો.

    Nimantayittha 12 kāmehi, āsanena ca vāsavo.

    ૨૦૮.

    208.

    સાધુ ખોસિ અનુપ્પત્તો, આવાસં વસવત્તિનં;

    Sādhu khosi anuppatto, āvāsaṃ vasavattinaṃ;

    વસ દેવેસુ રાજીસિ, સબ્બકામસમિદ્ધિસુ;

    Vasa devesu rājīsi, sabbakāmasamiddhisu;

    તાવતિંસેસુ દેવેસુ, ભુઞ્જ કામે અમાનુસે.

    Tāvatiṃsesu devesu, bhuñja kāme amānuse.

    ૨૦૯.

    209.

    અહં પુરે સગ્ગગતો રમામિ, નચ્ચેહિ ગીતેહિ ચ વાદિતેહિ;

    Ahaṃ pure saggagato ramāmi, naccehi gītehi ca vāditehi;

    સો દાનિ અજ્જ ન રમામિ સગ્ગે, આયું નુ ખીણો 13 મરણં નુ સન્તિકે;

    So dāni ajja na ramāmi sagge, āyuṃ nu khīṇo 14 maraṇaṃ nu santike;

    ઉદાહુ મૂળ્હોસ્મિ જનિન્દસેટ્ઠ.

    Udāhu mūḷhosmi janindaseṭṭha.

    ૨૧૦.

    210.

    ન તાયુ 15 ખીણં મરણઞ્ચ 16 દૂરે, ન ચાપિ મૂળ્હો નરવીરસેટ્ઠ;

    Na tāyu 17 khīṇaṃ maraṇañca 18 dūre, na cāpi mūḷho naravīraseṭṭha;

    તુય્હઞ્ચ 19 પુઞ્ઞાનિ પરિત્તકાનિ, યેસં વિપાકં ઇધ વેદયિત્થો 20.

    Tuyhañca 21 puññāni parittakāni, yesaṃ vipākaṃ idha vedayittho 22.

    ૨૧૧.

    211.

    વસ દેવાનુભાવેન, રાજસેટ્ઠ દિસમ્પતિ;

    Vasa devānubhāvena, rājaseṭṭha disampati;

    તાવતિંસેસુ દેવેસુ, ભુઞ્જ કામે અમાનુસે.

    Tāvatiṃsesu devesu, bhuñja kāme amānuse.

    ૨૧૨.

    212.

    યથા યાચિતકં યાનં, યથા યાચિતકં ધનં;

    Yathā yācitakaṃ yānaṃ, yathā yācitakaṃ dhanaṃ;

    એવં સમ્પદમેવેતં, યં પરતો દાનપચ્ચયા.

    Evaṃ sampadamevetaṃ, yaṃ parato dānapaccayā.

    ૨૧૩.

    213.

    ન ચાહમેતમિચ્છામિ, યં પરતો દાનપચ્ચયા;

    Na cāhametamicchāmi, yaṃ parato dānapaccayā;

    સયંકતાનિ પુઞ્ઞાનિ, તં મે આવેણિકં 23 ધનં.

    Sayaṃkatāni puññāni, taṃ me āveṇikaṃ 24 dhanaṃ.

    ૨૧૪.

    214.

    સોહં ગન્ત્વા મનુસ્સેસુ, કાહામિ કુસલં બહું;

    Sohaṃ gantvā manussesu, kāhāmi kusalaṃ bahuṃ;

    દાનેન સમચરિયાય, સંયમેન દમેન ચ;

    Dānena samacariyāya, saṃyamena damena ca;

    યં કત્વા સુખિતો હોતિ, ન ચ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Yaṃ katvā sukhito hoti, na ca pacchānutappati.

    ૨૧૫.

    215.

    ઇમાનિ તાનિ ખેત્તાનિ, ઇમં નિક્ખં સુકુણ્ડલં;

    Imāni tāni khettāni, imaṃ nikkhaṃ sukuṇḍalaṃ;

    ઇમા તા હરિતાનૂપા, ઇમા નજ્જો સવન્તિયો.

    Imā tā haritānūpā, imā najjo savantiyo.

    ૨૧૬.

    216.

    ઇમા તા પોક્ખરણી રમ્મા, ચક્કવાકપકૂજિતા 25;

    Imā tā pokkharaṇī rammā, cakkavākapakūjitā 26;

    મન્દાલકેહિ સઞ્છન્ના, પદુમુપ્પલકેહિ ચ;

    Mandālakehi sañchannā, padumuppalakehi ca;

    યસ્સિમાનિ મમાયિંસુ, કિં નુ તે દિસતં ગતા.

    Yassimāni mamāyiṃsu, kiṃ nu te disataṃ gatā.

    ૨૧૭.

    217.

    તાનીધ ખેત્તાનિ સો ભૂમિભાગો, તેયેવ આરામવનુપચારા 27;

    Tānīdha khettāni so bhūmibhāgo, teyeva ārāmavanupacārā 28;

    તમેવ મય્હં જનતં અપસ્સતો, સુઞ્ઞંવ મે નારદ ખાયતે દિસા.

    Tameva mayhaṃ janataṃ apassato, suññaṃva me nārada khāyate disā.

    ૨૧૮.

    218.

    દિટ્ઠા મયા વિમાનાનિ, ઓભાસેન્તા ચતુદ્દિસા;

    Diṭṭhā mayā vimānāni, obhāsentā catuddisā;

    સમ્મુખા દેવરાજસ્સ, તિદસાનઞ્ચ સમ્મુખા.

    Sammukhā devarājassa, tidasānañca sammukhā.

    ૨૧૯.

    219.

    વુત્થં મે ભવનં દિબ્યં 29, ભુત્તા કામા અમાનુસા;

    Vutthaṃ me bhavanaṃ dibyaṃ 30, bhuttā kāmā amānusā;

    તાવતિંસેસુ દેવેસુ, સબ્બકામસમિદ્ધિસુ.

    Tāvatiṃsesu devesu, sabbakāmasamiddhisu.

    ૨૨૦.

    220.

    સોહં એતાદિસં હિત્વા, પુઞ્ઞાયમ્હિ ઇધાગતો;

    Sohaṃ etādisaṃ hitvā, puññāyamhi idhāgato;

    ધમ્મમેવ ચરિસ્સામિ, નાહં રજ્જેન અત્થિકો.

    Dhammameva carissāmi, nāhaṃ rajjena atthiko.

    ૨૨૧.

    221.

    અદણ્ડાવચરં મગ્ગં, સમ્માસમ્બુદ્ધદેસિતં;

    Adaṇḍāvacaraṃ maggaṃ, sammāsambuddhadesitaṃ;

    તં મગ્ગં પટિપજ્જિસ્સં, યેન ગચ્છન્તિ સુબ્બતાતિ.

    Taṃ maggaṃ paṭipajjissaṃ, yena gacchanti subbatāti.

    સાધિનજાતકં 31 એકાદસમં.

    Sādhinajātakaṃ 32 ekādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. માતલી (સી॰)
    2. mātalī (sī.)
    3. સાધીનો (સી॰ પી॰)
    4. પમુખો રથમારુહિ (સી॰ પી॰)
    5. sādhīno (sī. pī.)
    6. pamukho rathamāruhi (sī. pī.)
    7. યુત્તં અભિરુય્હ (સી॰)
    8. yuttaṃ abhiruyha (sī.)
    9. રાજિસિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. rājisi (sī. syā. pī.)
    11. નિમન્તયી ચ (સી॰ પી॰)
    12. nimantayī ca (sī. pī.)
    13. ખીણં (સ્યા॰)
    14. khīṇaṃ (syā.)
    15. ન ચાયુ (સી॰ પી॰ ક॰)
    16. મરણં તે (સી॰ પી॰)
    17. na cāyu (sī. pī. ka.)
    18. maraṇaṃ te (sī. pī.)
    19. તવઞ્ચ (સી॰ પી॰), તવ ચ (ક॰)
    20. વેદયતો (પી॰ ક॰)
    21. tavañca (sī. pī.), tava ca (ka.)
    22. vedayato (pī. ka.)
    23. આવેણિયં (સી॰ સ્યા॰ પી॰), આવેનિકં (ક॰)
    24. āveṇiyaṃ (sī. syā. pī.), āvenikaṃ (ka.)
    25. ચક્કવાકૂપકૂજિતા (સી॰ પી॰)
    26. cakkavākūpakūjitā (sī. pī.)
    27. તે આરામા તે વન’મે પચારા (સી॰ પી॰), તે યેવ આરામવનાનિ સઞ્ચરા (ક॰)
    28. te ārāmā te vana’me pacārā (sī. pī.), te yeva ārāmavanāni sañcarā (ka.)
    29. દિબ્બં (સી॰ પી॰)
    30. dibbaṃ (sī. pī.)
    31. સાધિનરાજજાતકં (સ્યા॰)
    32. sādhinarājajātakaṃ (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૯૪] ૧૧. સાધિનજાતકવણ્ણના • [494] 11. Sādhinajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact