Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૮. સહધમ્મિકવગ્ગો
8. Sahadhammikavaggo
૧. સહધમ્મિકસિક્ખાપદ-અત્થયોજના
1. Sahadhammikasikkhāpada-atthayojanā
૪૩૪. સહધમ્મિકવગ્ગસ્સ પઠમે યન્તિ યં પઞ્ઞત્તં. ‘‘સિક્ખમાનેના’’તિ એત્થ માનપચ્ચયસ્સ અનાગતત્થભાવં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘સિક્ખિતુકામેના’’તિ. ‘‘સિક્ખમાનેના’’તિપદં ‘‘ભિક્ખુના’’તિપદે એવ ન કેવલં કારકવિસેસનં હોતિ, અથ ખો ‘‘અઞ્ઞાતબ્બ’’ન્તિઆદિપદેસુપિ કિરિયાવિસેસનં હોતીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘હુત્વા’’તિ. પદત્થતોતિ પદતો ચ અત્થતો ચ, પદાનં અત્થતો વાતિ. પઠમં.
434. Sahadhammikavaggassa paṭhame yanti yaṃ paññattaṃ. ‘‘Sikkhamānenā’’ti ettha mānapaccayassa anāgatatthabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘sikkhitukāmenā’’ti. ‘‘Sikkhamānenā’’tipadaṃ ‘‘bhikkhunā’’tipade eva na kevalaṃ kārakavisesanaṃ hoti, atha kho ‘‘aññātabba’’ntiādipadesupi kiriyāvisesanaṃ hotīti dassento āha ‘‘hutvā’’ti. Padatthatoti padato ca atthato ca, padānaṃ atthato vāti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૮. સહધમ્મિકવગ્ગો • 8. Sahadhammikavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. સહધમ્મિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Sahadhammikasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. સહધમ્મિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Sahadhammikasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧. સહધમ્મિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Sahadhammikasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. સહધમ્મિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Sahadhammikasikkhāpadavaṇṇanā