Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
૮. સહધમ્મિકવગ્ગો
8. Sahadhammikavaggo
૧. સહધમ્મિકસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Sahadhammikasikkhāpadavaṇṇanā
સહધમ્મિકં વુચ્ચમાનોતિ સહધમ્મિકેન વુચ્ચમાનો. કરણત્થે ચેતં ઉપયોગવચનં. ‘‘પઞ્ચહિ સહધમ્મિકેહિ સિક્ખિતબ્બત્તા, તેસં વા સન્તકત્તા ‘સહધમ્મિક’ન્તિ લદ્ધનામેન બુદ્ધપઞ્ઞત્તેન સિક્ખાપદેન વુચ્ચમાનોતિ અત્થો’’તિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ દુબ્બચસિક્ખાપદવણ્ણના; પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૪૨૫-૪૨૬) દુબ્બચસિક્ખાપદે વુત્તત્તા ‘‘સહધમ્મિકં વુચ્ચમાનોતિ ઇમસ્સત્થો દુબ્બચસિક્ખાપદે વુત્તો’’તિ વુત્તં. અનાદરિયભયાતિ અનાદરકરણે ભયા, તત્થ પાચિત્તિયભયાતિ અત્થો. લેસેન એવં વદન્તસ્સાતિ ઉજુકં ‘‘ન સિક્ખિસ્સામી’’તિ અવત્વા ‘‘યાવ ન અઞ્ઞં ભિક્ખુ’’ન્તિઆદિના લેસેન વદન્તસ્સ.
Sahadhammikaṃ vuccamānoti sahadhammikena vuccamāno. Karaṇatthe cetaṃ upayogavacanaṃ. ‘‘Pañcahi sahadhammikehi sikkhitabbattā, tesaṃ vā santakattā ‘sahadhammika’nti laddhanāmena buddhapaññattena sikkhāpadena vuccamānoti attho’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. dubbacasikkhāpadavaṇṇanā; pārā. aṭṭha. 2.425-426) dubbacasikkhāpade vuttattā ‘‘sahadhammikaṃ vuccamānoti imassattho dubbacasikkhāpade vutto’’ti vuttaṃ. Anādariyabhayāti anādarakaraṇe bhayā, tattha pācittiyabhayāti attho. Lesena evaṃ vadantassāti ujukaṃ ‘‘na sikkhissāmī’’ti avatvā ‘‘yāva na aññaṃ bhikkhu’’ntiādinā lesena vadantassa.
સહધમ્મિકસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sahadhammikasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.