Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    8. ஸஹஸ்ஸவக்³கோ³

    8. Sahassavaggo

    100.

    100.

    ஸஹஸ்ஸமபி சே வாசா, அனத்த²பத³ஸங்ஹிதா;

    Sahassamapi ce vācā, anatthapadasaṃhitā;

    ஏகங் அத்த²பத³ங் ஸெய்யோ, யங் ஸுத்வா உபஸம்மதி.

    Ekaṃ atthapadaṃ seyyo, yaṃ sutvā upasammati.

    101.

    101.

    ஸஹஸ்ஸமபி சே கா³தா², அனத்த²பத³ஸங்ஹிதா;

    Sahassamapi ce gāthā, anatthapadasaṃhitā;

    ஏகங் கா³தா²பத³ங் ஸெய்யோ, யங் ஸுத்வா உபஸம்மதி.

    Ekaṃ gāthāpadaṃ seyyo, yaṃ sutvā upasammati.

    102.

    102.

    யோ ச கா³தா² ஸதங் பா⁴ஸே, அனத்த²பத³ஸங்ஹிதா 1;

    Yo ca gāthā sataṃ bhāse, anatthapadasaṃhitā 2;

    ஏகங் த⁴ம்மபத³ங் ஸெய்யோ, யங் ஸுத்வா உபஸம்மதி.

    Ekaṃ dhammapadaṃ seyyo, yaṃ sutvā upasammati.

    103.

    103.

    யோ ஸஹஸ்ஸங் ஸஹஸ்ஸேன, ஸங்கா³மே மானுஸே ஜினே;

    Yo sahassaṃ sahassena, saṅgāme mānuse jine;

    ஏகஞ்ச ஜெய்யமத்தானங் 3, ஸ வே ஸங்கா³மஜுத்தமோ.

    Ekañca jeyyamattānaṃ 4, sa ve saṅgāmajuttamo.

    104.

    104.

    அத்தா ஹவே ஜிதங் ஸெய்யோ, யா சாயங் இதரா பஜா;

    Attā have jitaṃ seyyo, yā cāyaṃ itarā pajā;

    அத்தத³ந்தஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, நிச்சங் ஸஞ்ஞதசாரினோ.

    Attadantassa posassa, niccaṃ saññatacārino.

    105.

    105.

    நேவ தே³வோ ந க³ந்த⁴ப்³போ³, ந மாரோ ஸஹ ப்³ரஹ்முனா;

    Neva devo na gandhabbo, na māro saha brahmunā;

    ஜிதங் அபஜிதங் கயிரா, ததா²ரூபஸ்ஸ ஜந்துனோ.

    Jitaṃ apajitaṃ kayirā, tathārūpassa jantuno.

    106.

    106.

    மாஸே மாஸே ஸஹஸ்ஸேன, யோ யஜேத² ஸதங் ஸமங்;

    Māse māse sahassena, yo yajetha sataṃ samaṃ;

    ஏகஞ்ச பா⁴விதத்தானங், முஹுத்தமபி பூஜயே;

    Ekañca bhāvitattānaṃ, muhuttamapi pūjaye;

    ஸாயேவ பூஜனா ஸெய்யோ, யஞ்சே வஸ்ஸஸதங் ஹுதங்.

    Sāyeva pūjanā seyyo, yañce vassasataṃ hutaṃ.

    107.

    107.

    யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜந்து, அக்³கி³ங் பரிசரே வனே;

    Yo ca vassasataṃ jantu, aggiṃ paricare vane;

    ஏகஞ்ச பா⁴விதத்தானங், முஹுத்தமபி பூஜயே;

    Ekañca bhāvitattānaṃ, muhuttamapi pūjaye;

    ஸாயேவ பூஜனா ஸெய்யோ, யஞ்சே வஸ்ஸஸதங் ஹுதங்.

    Sāyeva pūjanā seyyo, yañce vassasataṃ hutaṃ.

    108.

    108.

    யங் கிஞ்சி யிட்ட²ங் வ ஹுதங் வ 5 லோகே, ஸங்வச்ச²ரங் யஜேத² புஞ்ஞபெக்கோ²;

    Yaṃ kiñci yiṭṭhaṃ va hutaṃ va 6 loke, saṃvaccharaṃ yajetha puññapekkho;

    ஸப்³ப³ம்பி தங் ந சதுபா⁴க³மேதி, அபி⁴வாத³னா உஜ்ஜுக³தேஸு ஸெய்யோ.

    Sabbampi taṃ na catubhāgameti, abhivādanā ujjugatesu seyyo.

    109.

    109.

    அபி⁴வாத³னஸீலிஸ்ஸ, நிச்சங் வுட்³டா⁴பசாயினோ 7;

    Abhivādanasīlissa, niccaṃ vuḍḍhāpacāyino 8;

    சத்தாரோ த⁴ம்மா வட்³ட⁴ந்தி, ஆயு வண்ணோ ஸுக²ங் ப³லங்.

    Cattāro dhammā vaḍḍhanti, āyu vaṇṇo sukhaṃ balaṃ.

    110.

    110.

    யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, து³ஸ்ஸீலோ அஸமாஹிதோ;

    Yo ca vassasataṃ jīve, dussīlo asamāhito;

    ஏகாஹங் ஜீவிதங் ஸெய்யோ, ஸீலவந்தஸ்ஸ ஜா²யினோ.

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, sīlavantassa jhāyino.

    111.

    111.

    யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, து³ப்பஞ்ஞோ அஸமாஹிதோ;

    Yo ca vassasataṃ jīve, duppañño asamāhito;

    ஏகாஹங் ஜீவிதங் ஸெய்யோ, பஞ்ஞவந்தஸ்ஸ ஜா²யினோ.

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, paññavantassa jhāyino.

    112.

    112.

    யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, குஸீதோ ஹீனவீரியோ;

    Yo ca vassasataṃ jīve, kusīto hīnavīriyo;

    ஏகாஹங் ஜீவிதங் ஸெய்யோ, வீரியமாரப⁴தோ த³ள்ஹங்.

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, vīriyamārabhato daḷhaṃ.

    113.

    113.

    யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, அபஸ்ஸங் உத³யப்³ப³யங்;

    Yo ca vassasataṃ jīve, apassaṃ udayabbayaṃ;

    ஏகாஹங் ஜீவிதங் ஸெய்யோ, பஸ்ஸதோ உத³யப்³ப³யங்.

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, passato udayabbayaṃ.

    114.

    114.

    யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, அபஸ்ஸங் அமதங் பத³ங்;

    Yo ca vassasataṃ jīve, apassaṃ amataṃ padaṃ;

    ஏகாஹங் ஜீவிதங் ஸெய்யோ, பஸ்ஸதோ அமதங் பத³ங்.

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, passato amataṃ padaṃ.

    115.

    115.

    யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, அபஸ்ஸங் த⁴ம்மமுத்தமங்;

    Yo ca vassasataṃ jīve, apassaṃ dhammamuttamaṃ;

    ஏகாஹங் ஜீவிதங் ஸெய்யோ, பஸ்ஸதோ த⁴ம்மமுத்தமங்.

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, passato dhammamuttamaṃ.

    ஸஹஸ்ஸவக்³கோ³ அட்ட²மோ நிட்டி²தோ.

    Sahassavaggo aṭṭhamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. அனத்த²பத³ஸஞ்ஹிதங் (க॰) விஸேஸனங் ஹேதங் கா³தா²திபத³ஸ்ஸ
    2. anatthapadasañhitaṃ (ka.) visesanaṃ hetaṃ gāthātipadassa
    3. அத்தானங் (ஸீ॰ பீ॰)
    4. attānaṃ (sī. pī.)
    5. யிட்ட²ஞ்ச ஹுதஞ்ச (க॰)
    6. yiṭṭhañca hutañca (ka.)
    7. வத்³தா⁴பசாயினோ (ஸீ॰ பீ॰)
    8. vaddhāpacāyino (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 8. ஸஹஸ்ஸவக்³கோ³ • 8. Sahassavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact