Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૬. સક્કચ્ચસુત્તં
6. Sakkaccasuttaṃ
૭૦. અથ ખો આયસ્મતો સારિપુત્તસ્સ રહોગતસ્સ પટિસલ્લીનસ્સ એવં ચેતસો પરિવિતક્કો ઉદપાદિ – ‘‘કિં નુ ખો, ભિક્ખુ, સક્કત્વા ગરું કત્વા ઉપનિસ્સાય વિહરન્તો અકુસલં પજહેય્ય, કુસલં ભાવેય્યા’’તિ? અથ ખો આયસ્મતો સારિપુત્તસ્સ એતદહોસિ – ‘‘સત્થારં ખો, ભિક્ખુ, સક્કત્વા ગરું કત્વા ઉપનિસ્સાય વિહરન્તો અકુસલં પજહેય્ય, કુસલં ભાવેય્ય. ધમ્મં ખો, ભિક્ખુ…પે॰… સઙ્ઘં ખો, ભિક્ખુ…પે॰… સિક્ખં ખો, ભિક્ખુ…પે॰… સમાધિં ખો, ભિક્ખુ…પે॰… અપ્પમાદં ખો, ભિક્ખુ…પે॰… પટિસન્થારં ખો, ભિક્ખુ સક્કત્વા ગરું કત્વા ઉપનિસ્સાય વિહરન્તો અકુસલં પજહેય્ય, કુસલં ભાવેય્યા’’તિ.
70. Atha kho āyasmato sāriputtassa rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘kiṃ nu kho, bhikkhu, sakkatvā garuṃ katvā upanissāya viharanto akusalaṃ pajaheyya, kusalaṃ bhāveyyā’’ti? Atha kho āyasmato sāriputtassa etadahosi – ‘‘satthāraṃ kho, bhikkhu, sakkatvā garuṃ katvā upanissāya viharanto akusalaṃ pajaheyya, kusalaṃ bhāveyya. Dhammaṃ kho, bhikkhu…pe… saṅghaṃ kho, bhikkhu…pe… sikkhaṃ kho, bhikkhu…pe… samādhiṃ kho, bhikkhu…pe… appamādaṃ kho, bhikkhu…pe… paṭisanthāraṃ kho, bhikkhu sakkatvā garuṃ katvā upanissāya viharanto akusalaṃ pajaheyya, kusalaṃ bhāveyyā’’ti.
અથ ખો આયસ્મતો સારિપુત્તસ્સ એતદહોસિ – ‘‘ઇમે ખો મે ધમ્મા પરિસુદ્ધા પરિયોદાતા, યંનૂનાહં ઇમે ધમ્મે ગન્ત્વા 1 ભગવતો આરોચેય્યં. એવં મે ઇમે ધમ્મા પરિસુદ્ધા ચેવ ભવિસ્સન્તિ પરિસુદ્ધસઙ્ખાતતરા ચ. સેય્યથાપિ નામ પુરિસો સુવણ્ણનિક્ખં અધિગચ્છેય્ય પરિસુદ્ધં પરિયોદાતં. તસ્સ એવમસ્સ – ‘અયં ખો મે સુવણ્ણનિક્ખો પરિસુદ્ધો પરિયોદાતો, યંનૂનાહં ઇમં સુવણ્ણનિક્ખં ગન્ત્વા 2 કમ્મારાનં દસ્સેય્યં. એવં મે અયં સુવણ્ણનિક્ખો સકમ્મારગતો પરિસુદ્ધો ચેવ ભવિસ્સતિ પરિસુદ્ધસઙ્ખાતતરો ચ. એવમેવં 3 મે ઇમે ધમ્મા પરિસુદ્ધા પરિયોદાતા, યંનૂનાહં ઇમે ધમ્મે ગન્ત્વા 4 ભગવતો આરોચેય્યં. એવં મે ઇમે ધમ્મા પરિસુદ્ધા ચેવ ભવિસ્સન્તિ પરિસુદ્ધસઙ્ખાતતરા ચા’’’તિ.
Atha kho āyasmato sāriputtassa etadahosi – ‘‘ime kho me dhammā parisuddhā pariyodātā, yaṃnūnāhaṃ ime dhamme gantvā 5 bhagavato āroceyyaṃ. Evaṃ me ime dhammā parisuddhā ceva bhavissanti parisuddhasaṅkhātatarā ca. Seyyathāpi nāma puriso suvaṇṇanikkhaṃ adhigaccheyya parisuddhaṃ pariyodātaṃ. Tassa evamassa – ‘ayaṃ kho me suvaṇṇanikkho parisuddho pariyodāto, yaṃnūnāhaṃ imaṃ suvaṇṇanikkhaṃ gantvā 6 kammārānaṃ dasseyyaṃ. Evaṃ me ayaṃ suvaṇṇanikkho sakammāragato parisuddho ceva bhavissati parisuddhasaṅkhātataro ca. Evamevaṃ 7 me ime dhammā parisuddhā pariyodātā, yaṃnūnāhaṃ ime dhamme gantvā 8 bhagavato āroceyyaṃ. Evaṃ me ime dhammā parisuddhā ceva bhavissanti parisuddhasaṅkhātatarā cā’’’ti.
અથ ખો આયસ્મા સારિપુત્તો સાયન્હસમયં પટિસલ્લાના વુટ્ઠિતો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા સારિપુત્તો ભગવન્તં એતદવોચ –
Atha kho āyasmā sāriputto sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā sāriputto bhagavantaṃ etadavoca –
‘‘ઇધ મય્હં, ભન્તે, રહોગતસ્સ પટિસલ્લીનસ્સ એવં ચેતસો પરિવિતક્કો ઉદપાદિ – ‘કિં નુ ખો, ભિક્ખુ, સક્કત્વા ગરું કત્વા ઉપનિસ્સાય વિહરન્તો અકુસલં પજહેય્ય, કુસલં ભાવેય્યા’તિ? અથ ખો તસ્સ મય્હં, ભન્તે, એતદહોસિ – ‘સત્થારં ખો, ભિક્ખુ, સક્કત્વા ગરું કત્વા ઉપનિસ્સાય વિહરન્તો અકુસલં પજહેય્ય, કુસલં ભાવેય્ય. ધમ્મં ખો, ભિક્ખુ …પે॰… પટિસન્થારં ખો, ભિક્ખુ સક્કત્વા…પે॰… કુસલં ભાવેય્યા’તિ. અથ ખો તસ્સ મય્હં, ભન્તે, એતદહોસિ – ‘ઇમે ખો મે ધમ્મા પરિસુદ્ધા પરિયોદાતા, યંનૂનાહં ઇમે ધમ્મે ગન્ત્વા ભગવતો આરોચેય્યં. એવં મે ઇમે ધમ્મા પરિસુદ્ધા ચેવ ભવિસ્સન્તિ પરિસુદ્ધસઙ્ખાતતરા ચ. સેય્યથાપિ નામ પુરિસો સુવણ્ણનિક્ખં અધિગચ્છેય્ય પરિસુદ્ધં પરિયોદાતં. તસ્સ એવમસ્સ – અયં ખો મે સુવણ્ણનિક્ખો પરિસુદ્ધો પરિયોદાતો, યંનૂનાહં ઇમં સુવણ્ણનિક્ખં ગન્ત્વા કમ્મારાનં દસ્સેય્યં. એવં મે અયં સુવણ્ણનિક્ખો સકમ્મારગતો પરિસુદ્ધો ચેવ ભવિસ્સતિ પરિસુદ્ધસઙ્ખાતતરો ચ. એવમેવં મે ઇમે ધમ્મા પરિસુદ્ધા પરિયોદાતા, યંનૂનાહં ઇમે ધમ્મે ગન્ત્વા ભગવતો આરોચેય્યં. એવં મે ઇમે ધમ્મા પરિસુદ્ધા ચેવ ભવિસ્સન્તિ પરિસુદ્ધસઙ્ખાતતરા ચા’’’તિ.
‘‘Idha mayhaṃ, bhante, rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘kiṃ nu kho, bhikkhu, sakkatvā garuṃ katvā upanissāya viharanto akusalaṃ pajaheyya, kusalaṃ bhāveyyā’ti? Atha kho tassa mayhaṃ, bhante, etadahosi – ‘satthāraṃ kho, bhikkhu, sakkatvā garuṃ katvā upanissāya viharanto akusalaṃ pajaheyya, kusalaṃ bhāveyya. Dhammaṃ kho, bhikkhu …pe… paṭisanthāraṃ kho, bhikkhu sakkatvā…pe… kusalaṃ bhāveyyā’ti. Atha kho tassa mayhaṃ, bhante, etadahosi – ‘ime kho me dhammā parisuddhā pariyodātā, yaṃnūnāhaṃ ime dhamme gantvā bhagavato āroceyyaṃ. Evaṃ me ime dhammā parisuddhā ceva bhavissanti parisuddhasaṅkhātatarā ca. Seyyathāpi nāma puriso suvaṇṇanikkhaṃ adhigaccheyya parisuddhaṃ pariyodātaṃ. Tassa evamassa – ayaṃ kho me suvaṇṇanikkho parisuddho pariyodāto, yaṃnūnāhaṃ imaṃ suvaṇṇanikkhaṃ gantvā kammārānaṃ dasseyyaṃ. Evaṃ me ayaṃ suvaṇṇanikkho sakammāragato parisuddho ceva bhavissati parisuddhasaṅkhātataro ca. Evamevaṃ me ime dhammā parisuddhā pariyodātā, yaṃnūnāhaṃ ime dhamme gantvā bhagavato āroceyyaṃ. Evaṃ me ime dhammā parisuddhā ceva bhavissanti parisuddhasaṅkhātatarā cā’’’ti.
‘‘સાધુ સાધુ, સારિપુત્ત ! સત્થારં ખો, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સક્કત્વા ગરું કત્વા ઉપનિસ્સાય વિહરન્તો અકુસલં પજહેય્ય, કુસલં ભાવેય્ય. ધમ્મં ખો, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સક્કત્વા ગરું કત્વા ઉપનિસ્સાય વિહરન્તો અકુસલં પજહેય્ય, કુસલં ભાવેય્ય. સઙ્ઘં ખો…પે॰… સિક્ખં ખો… સમાધિં ખો… અપ્પમાદં ખો… પટિસન્થારં ખો, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સક્કત્વા ગરું કત્વા ઉપનિસ્સાય વિહરન્તો અકુસલં પજહેય્ય, કુસલં ભાવેય્યા’’તિ.
‘‘Sādhu sādhu, sāriputta ! Satthāraṃ kho, sāriputta, bhikkhu sakkatvā garuṃ katvā upanissāya viharanto akusalaṃ pajaheyya, kusalaṃ bhāveyya. Dhammaṃ kho, sāriputta, bhikkhu sakkatvā garuṃ katvā upanissāya viharanto akusalaṃ pajaheyya, kusalaṃ bhāveyya. Saṅghaṃ kho…pe… sikkhaṃ kho… samādhiṃ kho… appamādaṃ kho… paṭisanthāraṃ kho, sāriputta, bhikkhu sakkatvā garuṃ katvā upanissāya viharanto akusalaṃ pajaheyya, kusalaṃ bhāveyyā’’ti.
એવં વુત્તે આયસ્મા સારિપુત્તો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘ઇમસ્સ ખો અહં, ભન્તે, ભગવતા સંખિત્તેન ભાસિતસ્સ એવં વિત્થારેન અત્થં આજાનામિ. સો વત, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે સગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યો સો, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મેપિ સો અગારવો’’.
Evaṃ vutte āyasmā sāriputto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘imassa kho ahaṃ, bhante, bhagavatā saṃkhittena bhāsitassa evaṃ vitthārena atthaṃ ājānāmi. So vata, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhamme sagāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yo so, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhammepi so agāravo’’.
‘‘સો વત, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે સગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યો સો, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘેપિ સો અગારવો.
‘‘So vata, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe sagāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yo so, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghepi so agāravo.
‘‘સો વત, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે અગારવો સિક્ખાય સગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યો સો, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે અગારવો સિક્ખાયપિ સો અગારવો.
‘‘So vata, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe agāravo sikkhāya sagāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yo so, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe agāravo sikkhāyapi so agāravo.
‘‘સો વત, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે અગારવો સિક્ખાય અગારવો સમાધિસ્મિં સગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યો સો, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે અગારવો સિક્ખાય અગારવો સમાધિસ્મિમ્પિ સો અગારવો.
‘‘So vata, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe agāravo sikkhāya agāravo samādhismiṃ sagāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yo so, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe agāravo sikkhāya agāravo samādhismimpi so agāravo.
‘‘સો વત, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે અગારવો સિક્ખાય અગારવો સમાધિસ્મિં અગારવો અપ્પમાદે સગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યો સો, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે અગારવો સિક્ખાય અગારવો સમાધિસ્મિં અગારવો અપ્પમાદેપિ સો અગારવો.
‘‘So vata, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe agāravo sikkhāya agāravo samādhismiṃ agāravo appamāde sagāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yo so, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe agāravo sikkhāya agāravo samādhismiṃ agāravo appamādepi so agāravo.
‘‘સો વત, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે અગારવો સિક્ખાય અગારવો સમાધિસ્મિં અગારવો અપ્પમાદે અગારવો પટિસન્થારે સગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યો સો, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો…પે॰… અપ્પમાદે અગારવો પટિસન્થારેપિ સો અગારવો.
‘‘So vata, bhante, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe agāravo sikkhāya agāravo samādhismiṃ agāravo appamāde agāravo paṭisanthāre sagāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yo so, bhante, bhikkhu satthari agāravo…pe… appamāde agāravo paṭisanthārepi so agāravo.
‘‘સો વત, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો ધમ્મે અગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યો સો, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો ધમ્મેપિ સો સગારવો…પે॰….
‘‘So vata, bhante, bhikkhu satthari sagāravo dhamme agāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yo so, bhante, bhikkhu satthari sagāravo dhammepi so sagāravo…pe….
‘‘સો વત, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો…પે॰ … અપ્પમાદે સગારવો પટિસન્થારે અગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યો સો, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો…પે॰… અપ્પમાદે સગારવો પટિસન્થારેપિ સો સગારવો.
‘‘So vata, bhante, bhikkhu satthari sagāravo…pe. … appamāde sagāravo paṭisanthāre agāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yo so, bhante, bhikkhu satthari sagāravo…pe… appamāde sagāravo paṭisanthārepi so sagāravo.
‘‘સો વત, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો ધમ્મેપિ સગારવો ભવિસ્સતીતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. યો સો, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો ધમ્મેપિ સો સગારવો…પે॰….
‘‘So vata, bhante, bhikkhu satthari sagāravo dhammepi sagāravo bhavissatīti ṭhānametaṃ vijjati. Yo so, bhante, bhikkhu satthari sagāravo dhammepi so sagāravo…pe….
‘‘સો વત, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો…પે॰… અપ્પમાદે સગારવો પટિસન્થારેપિ સગારવો ભવિસ્સતીતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. યો સો, ભન્તે, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો ધમ્મે સગારવો સઙ્ઘે સગારવો સિક્ખાય સગારવો સમાધિસ્મિં સગારવો અપ્પમાદે સગારવો પટિસન્થારેપિ સો સગારવો’’તિ.
‘‘So vata, bhante, bhikkhu satthari sagāravo…pe… appamāde sagāravo paṭisanthārepi sagāravo bhavissatīti ṭhānametaṃ vijjati. Yo so, bhante, bhikkhu satthari sagāravo dhamme sagāravo saṅghe sagāravo sikkhāya sagāravo samādhismiṃ sagāravo appamāde sagāravo paṭisanthārepi so sagāravo’’ti.
‘‘ઇમસ્સ ખો અહં, ભન્તે, ભગવતા સંખિત્તેન ભાસિતસ્સ એવં વિત્થારેન અત્થં આજાનામી’’તિ.
‘‘Imassa kho ahaṃ, bhante, bhagavatā saṃkhittena bhāsitassa evaṃ vitthārena atthaṃ ājānāmī’’ti.
‘‘સાધુ સાધુ, સારિપુત્ત! સાધુ ખો ત્વં, સારિપુત્ત, ઇમસ્સ મયા સંખિત્તેન ભાસિતસ્સ એવં વિત્થારેન અત્થં આજાનાસિ. સો વત, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે સગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ…પે॰… યો સો, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે અગારવો સિક્ખાય અગારવો સમાધિસ્મિં અગારવો અપ્પમાદેપિ સો અગારવો.
‘‘Sādhu sādhu, sāriputta! Sādhu kho tvaṃ, sāriputta, imassa mayā saṃkhittena bhāsitassa evaṃ vitthārena atthaṃ ājānāsi. So vata, sāriputta, bhikkhu satthari agāravo dhamme sagāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati…pe… yo so, sāriputta, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe agāravo sikkhāya agāravo samādhismiṃ agāravo appamādepi so agāravo.
‘‘સો વત, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે અગારવો સિક્ખાય અગારવો સમાધિસ્મિં અગારવો અપ્પમાદે અગારવો પટિસન્થારે સગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યો સો, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ અગારવો ધમ્મે અગારવો સઙ્ઘે અગારવો સિક્ખાય અગારવો સમાધિસ્મિં અગારવો અપ્પમાદે અગારવો પટિસન્થારેપિ સો અગારવો.
‘‘So vata, sāriputta, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe agāravo sikkhāya agāravo samādhismiṃ agāravo appamāde agāravo paṭisanthāre sagāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yo so, sāriputta, bhikkhu satthari agāravo dhamme agāravo saṅghe agāravo sikkhāya agāravo samādhismiṃ agāravo appamāde agāravo paṭisanthārepi so agāravo.
‘‘સો વત, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો ધમ્મે અગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ…પે॰… યો સો, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો ધમ્મેપિ સો સગારવો …પે॰….
‘‘So vata, sāriputta, bhikkhu satthari sagāravo dhamme agāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati…pe… yo so, sāriputta, bhikkhu satthari sagāravo dhammepi so sagāravo …pe….
‘‘સો વત, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો ધમ્મે સગારવો…પે॰… અપ્પમાદે સગારવો પટિસન્થારે અગારવો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યો સો, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો…પે॰… અપ્પમાદે સગારવો પટિસન્થારેપિ સો સગારવો.
‘‘So vata, sāriputta, bhikkhu satthari sagāravo dhamme sagāravo…pe… appamāde sagāravo paṭisanthāre agāravo bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yo so, sāriputta, bhikkhu satthari sagāravo…pe… appamāde sagāravo paṭisanthārepi so sagāravo.
‘‘સો વત, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો ધમ્મેપિ સગારવો ભવિસ્સતીતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. યો સો, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો ધમ્મેપિ સો સગારવો…પે॰….
‘‘So vata, sāriputta, bhikkhu satthari sagāravo dhammepi sagāravo bhavissatīti ṭhānametaṃ vijjati. Yo so, sāriputta, bhikkhu satthari sagāravo dhammepi so sagāravo…pe….
‘‘સો વત, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો…પે॰… અપ્પમાદે સગારવો પટિસન્થારેપિ સો સગારવો ભવિસ્સતીતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. યો સો, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સત્થરિ સગારવો…પે॰… અપ્પમાદે સગારવો પટિસન્થારેપિ સો સગારવો’’તિ.
‘‘So vata, sāriputta, bhikkhu satthari sagāravo…pe… appamāde sagāravo paṭisanthārepi so sagāravo bhavissatīti ṭhānametaṃ vijjati. Yo so, sāriputta, bhikkhu satthari sagāravo…pe… appamāde sagāravo paṭisanthārepi so sagāravo’’ti.
‘‘ઇમસ્સ ખો, સારિપુત્ત, મયા સંખિત્તેન ભાસિતસ્સ એવં વિત્થારેન અત્થો દટ્ઠબ્બો’’તિ. છટ્ઠં.
‘‘Imassa kho, sāriputta, mayā saṃkhittena bhāsitassa evaṃ vitthārena attho daṭṭhabbo’’ti. Chaṭṭhaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. સક્કચ્ચસુત્તવણ્ણના • 6. Sakkaccasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫-૬. પારિચ્છત્તકસુત્તાદિવણ્ણના • 5-6. Pāricchattakasuttādivaṇṇanā