Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૯. સક્કઙ્ગપઞ્હો
9. Sakkaṅgapañho
૯. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘સક્કસ્સ તીણિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ તીણિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, સક્કો એકન્તસુખસમપ્પિતો, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન એકન્તપવિવેકસુખાભિરતેન ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, સક્કસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
9. ‘‘Bhante nāgasena, ‘sakkassa tīṇi aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni tīṇi aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, sakko ekantasukhasamappito, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena ekantapavivekasukhābhiratena bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, sakkassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, સક્કો દેવે દિસ્વા પગ્ગણ્હાતિ, હાસમભિજનેતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન કુસલેસુ ધમ્મેસુ અલીનમતન્દિતં સન્તં માનસં પગ્ગહેતબ્બં, હાસમભિજનેતબ્બં, ઉટ્ઠહિતબ્બં ઘટિતબ્બં વાયમિતબ્બં . ઇદં, મહારાજ, સક્કસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, sakko deve disvā paggaṇhāti, hāsamabhijaneti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena kusalesu dhammesu alīnamatanditaṃ santaṃ mānasaṃ paggahetabbaṃ, hāsamabhijanetabbaṃ, uṭṭhahitabbaṃ ghaṭitabbaṃ vāyamitabbaṃ . Idaṃ, mahārāja, sakkassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, સક્કસ્સ અનભિરતિ નુપ્પજ્જતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન સુઞ્ઞાગારે અનભિરતિ ન ઉપ્પાદેતબ્બા. ઇદં, મહારાજ, સક્કસ્સ તતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, થેરેન સુભૂતિના –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, sakkassa anabhirati nuppajjati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena suññāgāre anabhirati na uppādetabbā. Idaṃ, mahārāja, sakkassa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena subhūtinā –
‘‘‘સાસને તે મહાવીર, યતો પબ્બજિતો અહં;
‘‘‘Sāsane te mahāvīra, yato pabbajito ahaṃ;
નાભિજાનામિ ઉપ્પન્નં, માનસં કામસંહિત’’’ન્તિ.
Nābhijānāmi uppannaṃ, mānasaṃ kāmasaṃhita’’’nti.
સક્કઙ્ગપઞ્હો નવમો.
Sakkaṅgapañho navamo.