Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૨. સક્કારસુત્તં

    2. Sakkārasuttaṃ

    ૮૧. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    81. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘દિટ્ઠા મયા, ભિક્ખવે, સત્તા સક્કારેન અભિભૂતા, પરિયાદિન્નચિત્તા, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપન્ના.

    ‘‘Diṭṭhā mayā, bhikkhave, sattā sakkārena abhibhūtā, pariyādinnacittā, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapannā.

    ‘‘દિટ્ઠા મયા, ભિક્ખવે, સત્તા અસક્કારેન અભિભૂતા, પરિયાદિન્નચિત્તા, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપન્ના.

    ‘‘Diṭṭhā mayā, bhikkhave, sattā asakkārena abhibhūtā, pariyādinnacittā, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapannā.

    ‘‘દિટ્ઠા મયા, ભિક્ખવે, સત્તા સક્કારેન ચ અસક્કારેન ચ તદુભયેન અભિભૂતા, પરિયાદિન્નચિત્તા, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપન્ના.

    ‘‘Diṭṭhā mayā, bhikkhave, sattā sakkārena ca asakkārena ca tadubhayena abhibhūtā, pariyādinnacittā, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapannā.

    ‘‘તં ખો પનાહં, ભિક્ખવે, નાઞ્ઞસ્સ સમણસ્સ વા બ્રાહ્મણસ્સ વા સુત્વા વદામિ; ( ) 1 અપિ ચ, ભિક્ખવે, યદેવ મે સામં ઞાતં સામં દિટ્ઠં સામં વિદિતં તમેવાહં વદામિ.

    ‘‘Taṃ kho panāhaṃ, bhikkhave, nāññassa samaṇassa vā brāhmaṇassa vā sutvā vadāmi; ( ) 2 api ca, bhikkhave, yadeva me sāmaṃ ñātaṃ sāmaṃ diṭṭhaṃ sāmaṃ viditaṃ tamevāhaṃ vadāmi.

    ‘‘દિટ્ઠા મયા, ભિક્ખવે, સત્તા સક્કારેન અભિભૂતા, પરિયાદિન્નચિત્તા, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપન્ના.

    ‘‘Diṭṭhā mayā, bhikkhave, sattā sakkārena abhibhūtā, pariyādinnacittā, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapannā.

    ‘‘દિટ્ઠા મયા, ભિક્ખવે, સત્તા અસક્કારેન અભિભૂતા, પરિયાદિન્નચિત્તા, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપન્ના.

    ‘‘Diṭṭhā mayā, bhikkhave, sattā asakkārena abhibhūtā, pariyādinnacittā, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapannā.

    ‘‘દિટ્ઠા મયા, ભિક્ખવે, સત્તા સક્કારેન ચ અસક્કારેન ચ તદુભયેન અભિભૂતા, પરિયાદિન્નચિત્તા, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપન્ના’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Diṭṭhā mayā, bhikkhave, sattā sakkārena ca asakkārena ca tadubhayena abhibhūtā, pariyādinnacittā, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapannā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યસ્સ સક્કરિયમાનસ્સ, અસક્કારેન ચૂભયં;

    ‘‘Yassa sakkariyamānassa, asakkārena cūbhayaṃ;

    સમાધિ ન વિકમ્પતિ, અપ્પમાદવિહારિનો 3.

    Samādhi na vikampati, appamādavihārino 4.

    ‘‘તં ઝાયિનં સાતતિકં, સુખુમં દિટ્ઠિવિપસ્સકં ;

    ‘‘Taṃ jhāyinaṃ sātatikaṃ, sukhumaṃ diṭṭhivipassakaṃ ;

    ઉપાદાનક્ખયારામં, આહુ સપ્પુરિસો ઇતી’’તિ.

    Upādānakkhayārāmaṃ, āhu sappuriso itī’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. દુતિયં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. (દિટ્ઠા મયા ભિક્ખવે સત્તા સક્કારેન અભિભૂતા. …પે॰… અસક્કારેન અભિભૂતા …પે॰… સક્કારેન ચ અસક્કારેન ચ તદુભયેન અભિભૂતા પરિયાદિન્નચિત્તા કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપન્ના.) (સ્યા॰) પુરિમવગ્ગે મિચ્છાદિટ્ઠિકસમ્માદિટ્ઠિકસુત્તેહિ પન સમેતિ, અન્વયબ્યતિરેકવાક્યાનં પન અનન્તરિતત્તા પાસંસતરા.)
    2. (diṭṭhā mayā bhikkhave sattā sakkārena abhibhūtā. …pe… asakkārena abhibhūtā …pe… sakkārena ca asakkārena ca tadubhayena abhibhūtā pariyādinnacittā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapannā.) (syā.) purimavagge micchādiṭṭhikasammādiṭṭhikasuttehi pana sameti, anvayabyatirekavākyānaṃ pana anantaritattā pāsaṃsatarā.)
    3. અપ્પમાણવિહારિનો (સી॰ અટ્ઠ॰)
    4. appamāṇavihārino (sī. aṭṭha.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૨. સક્કારસુત્તવણ્ણના • 2. Sakkārasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact