Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    ૨. સક્કારસુત્તવણ્ણના

    2. Sakkārasuttavaṇṇanā

    ૮૧. દુતિયે સક્કારેનાતિ સક્કારેન હેતુભૂતેન, અથ વા સક્કારેનાતિ સક્કારહેતુના, સક્કારહેતુકેન વા. સક્કારઞ્હિ નિસ્સાય ઇધેકચ્ચે પુગ્ગલા પાપિચ્છા ઇચ્છાપકતા ઇચ્છાચારે ઠત્વા ‘‘સક્કારં નિબ્બત્તેસ્સામા’’તિ અનેકવિહિતં અનેસનં અપ્પતિરૂપં આપજ્જિત્વા ઇતો ચુતા અપાયેસુ નિબ્બત્તન્તિ, અપરે યથાસક્કારં લભિત્વા તન્નિમિત્તં માનમદમચ્છરિયાદિવસેન પમાદં આપજ્જિત્વા ઇતો ચુતા અપાયેસુ નિબ્બત્તન્તિ. યં સન્ધાય વુત્તં – ‘‘સક્કારેન અભિભૂતા પરિયાદિન્નચિત્તા’’તિ. તત્થ અભિભૂતાતિ અજ્ઝોત્થટા. પરિયાદિન્નચિત્તાતિ ખેપિતચિત્તા, ઇચ્છાચારેન માનમદાદિના ચ ખયં પાપિતકુસલચિત્તા. અથ વા પરિયાદિન્નચિત્તાતિ પરિતો આદિન્નચિત્તા, વુત્તપ્પકારેન અકુસલકોટ્ઠાસેન યથા કુસલચિત્તસ્સ ઉપ્પત્તિવારો ન હોતિ, એવં સમન્તતો ગહિતચિત્તસન્તાનાતિ અત્થો. અસક્કારેનાતિ હીળેત્વા પરિભવિત્વા પરેહિ અત્તનિ પવત્તિતેન અસક્કારેન હેતુના, અસક્કારહેતુકેન વા માનાદિના. સક્કારેન ચ અસક્કારેન ચાતિ કેહિચિ પવત્તિતેન સક્કારેન કેહિચિ પવત્તિતેન અસક્કારેન ચ. યે હિ કેહિચિ પઠમં સક્કતા હુત્વા તેહિયેવ અસારભાવં ઞત્વા પચ્છા અસક્કતા હોન્તિ, તાદિસે સન્ધાય વુત્તં ‘‘સક્કારેન ચ અસક્કારેન ચા’’તિ.

    81. Dutiye sakkārenāti sakkārena hetubhūtena, atha vā sakkārenāti sakkārahetunā, sakkārahetukena vā. Sakkārañhi nissāya idhekacce puggalā pāpicchā icchāpakatā icchācāre ṭhatvā ‘‘sakkāraṃ nibbattessāmā’’ti anekavihitaṃ anesanaṃ appatirūpaṃ āpajjitvā ito cutā apāyesu nibbattanti, apare yathāsakkāraṃ labhitvā tannimittaṃ mānamadamacchariyādivasena pamādaṃ āpajjitvā ito cutā apāyesu nibbattanti. Yaṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘sakkārena abhibhūtā pariyādinnacittā’’ti. Tattha abhibhūtāti ajjhotthaṭā. Pariyādinnacittāti khepitacittā, icchācārena mānamadādinā ca khayaṃ pāpitakusalacittā. Atha vā pariyādinnacittāti parito ādinnacittā, vuttappakārena akusalakoṭṭhāsena yathā kusalacittassa uppattivāro na hoti, evaṃ samantato gahitacittasantānāti attho. Asakkārenāti hīḷetvā paribhavitvā parehi attani pavattitena asakkārena hetunā, asakkārahetukena vā mānādinā. Sakkārena ca asakkārena cāti kehici pavattitena sakkārena kehici pavattitena asakkārena ca. Ye hi kehici paṭhamaṃ sakkatā hutvā tehiyeva asārabhāvaṃ ñatvā pacchā asakkatā honti, tādise sandhāya vuttaṃ ‘‘sakkārena ca asakkārena cā’’ti.

    એત્થ સક્કારેન અભિભૂતા દેવદત્તાદયો નિદસ્સેતબ્બા. વુત્તમ્પિ ચેતં –

    Ettha sakkārena abhibhūtā devadattādayo nidassetabbā. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘ફલં વે કદલિં હન્તિ, ફલં વેળું ફલં નળં;

    ‘‘Phalaṃ ve kadaliṃ hanti, phalaṃ veḷuṃ phalaṃ naḷaṃ;

    સક્કારો કાપુરિસં હન્તિ, ગબ્ભો અસ્સતરિં યથા’’તિ. (સં॰ નિ॰ ૧.૧૮૩; અ॰ નિ॰ ૪.૬૮; ચૂળવ॰ ૩૩૫);

    Sakkāro kāpurisaṃ hanti, gabbho assatariṃ yathā’’ti. (saṃ. ni. 1.183; a. ni. 4.68; cūḷava. 335);

    સાધૂનં ઉપરિ કતેન અસક્કારેન અભિભૂતા દણ્ડકીરાજકાલિઙ્ગરાજમજ્ઝરાજાદયો નિદસ્સેતબ્બા. વુત્તમ્પિ ચેતં –

    Sādhūnaṃ upari katena asakkārena abhibhūtā daṇḍakīrājakāliṅgarājamajjharājādayo nidassetabbā. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘કિસઞ્હિ વચ્છં અવકિરિય દણ્ડકી,

    ‘‘Kisañhi vacchaṃ avakiriya daṇḍakī,

    ઉચ્છિન્નમૂલો સજનો સરટ્ઠો;

    Ucchinnamūlo sajano saraṭṭho;

    કુક્કુળનામે નિરયમ્હિ પચ્ચતિ,

    Kukkuḷanāme nirayamhi paccati,

    તસ્સ ફુલિઙ્ગાનિ પતન્તિ કાયે.

    Tassa phuliṅgāni patanti kāye.

    ‘‘યો સઞ્ઞતે પબ્બજિતે અવઞ્ચયિ,

    ‘‘Yo saññate pabbajite avañcayi,

    ધમ્મં ભણન્તે સમણે અદૂસકે;

    Dhammaṃ bhaṇante samaṇe adūsake;

    તં નાળિકેરં સુનખા પરત્થ,

    Taṃ nāḷikeraṃ sunakhā parattha,

    સઙ્ગમ્મ ખાદન્તિ વિફન્દમાનં’’. (જા॰ ૨.૧૭.૭૦-૭૧);

    Saṅgamma khādanti viphandamānaṃ’’. (jā. 2.17.70-71);

    ‘‘ઉપહચ્ચ મનં મજ્ઝો, માતઙ્ગસ્મિં યસસ્સિને;

    ‘‘Upahacca manaṃ majjho, mātaṅgasmiṃ yasassine;

    સપારિસજ્જો ઉચ્છિન્નો, મજ્ઝારઞ્ઞં તદા અહૂ’’તિ. (જા॰ ૨.૧૯.૯૬);

    Sapārisajjo ucchinno, majjhāraññaṃ tadā ahū’’ti. (jā. 2.19.96);

    સક્કારેન ચ અસક્કારેન ચ અભિભૂતા અઞ્ઞતિત્થિયા નાટપુત્તાદયો નિદસ્સેતબ્બા.

    Sakkārena ca asakkārena ca abhibhūtā aññatitthiyā nāṭaputtādayo nidassetabbā.

    ગાથાસુ ઉભયન્તિ ઉભયેન સક્કારેન ચ અસક્કારેન ચ. સમાધિ ન વિકમ્પતીતિ ન ચલતિ, એકગ્ગભાવેન તિટ્ઠતિ. કસ્સ પન ન ચલતીતિ આહ ‘‘અપ્પમાદવિહારિનો’’તિ. યો પમાદકરધમ્માનં રાગાદીનં સુટ્ઠુ પહીનત્તા અપ્પમાદવિહારી અરહા, તસ્સ. સો હિ લોકધમ્મેહિ ન વિકમ્પતિ. સુખુમદિટ્ઠિવિપસ્સકન્તિ ફલસમાપત્તિઅત્થં સુખુમાય દિટ્ઠિયા પઞ્ઞાય અભિણ્હં પવત્તવિપસ્સનત્તા સુખુમદિટ્ઠિવિપસ્સકં. ઉપાદાનક્ખયારામન્તિ ચતુન્નં ઉપાદાનાનં ખયં પરિયોસાનભૂતં અરહત્તફલં આરમિતબ્બં એતસ્સાતિ ઉપાદાનક્ખયારામં. સેસં વુત્તનયમેવ.

    Gāthāsu ubhayanti ubhayena sakkārena ca asakkārena ca. Samādhi na vikampatīti na calati, ekaggabhāvena tiṭṭhati. Kassa pana na calatīti āha ‘‘appamādavihārino’’ti. Yo pamādakaradhammānaṃ rāgādīnaṃ suṭṭhu pahīnattā appamādavihārī arahā, tassa. So hi lokadhammehi na vikampati. Sukhumadiṭṭhivipassakanti phalasamāpattiatthaṃ sukhumāya diṭṭhiyā paññāya abhiṇhaṃ pavattavipassanattā sukhumadiṭṭhivipassakaṃ. Upādānakkhayārāmanti catunnaṃ upādānānaṃ khayaṃ pariyosānabhūtaṃ arahattaphalaṃ āramitabbaṃ etassāti upādānakkhayārāmaṃ. Sesaṃ vuttanayameva.

    દુતિયસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi / ૨. સક્કારસુત્તં • 2. Sakkārasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact