Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    14. சுத்³த³ஸமவக்³கோ³

    14. Cuddasamavaggo

    (137) 2. ஸளாயதனுப்பத்திகதா²

    (137) 2. Saḷāyatanuppattikathā

    691. ஸளாயதனங் அபுப்³ப³ங் அசரிமங் மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் ஸண்டா²தீதி? ஆமந்தா. ஸப்³ப³ங்க³பச்சங்கீ³ அஹீனிந்த்³ரியோ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் ஓக்கமதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    691. Saḷāyatanaṃ apubbaṃ acarimaṃ mātukucchismiṃ saṇṭhātīti? Āmantā. Sabbaṅgapaccaṅgī ahīnindriyo mātukucchismiṃ okkamatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    உபபத்தேஸியேன சித்தேன சக்கா²யதனங் ஸண்டா²தீதி? ஆமந்தா. உபபத்தேஸியேன சித்தேன ஹத்தா² ஸண்ட²ந்தி, பாதா³ ஸண்ட²ந்தி, ஸீஸங் ஸண்டா²தி, கண்ணோ ஸண்டா²தி, நாஸிகா ஸண்டா²தி, முக²ங் ஸண்டா²தி, த³ந்தா ஸண்ட²ந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Upapattesiyena cittena cakkhāyatanaṃ saṇṭhātīti? Āmantā. Upapattesiyena cittena hatthā saṇṭhanti, pādā saṇṭhanti, sīsaṃ saṇṭhāti, kaṇṇo saṇṭhāti, nāsikā saṇṭhāti, mukhaṃ saṇṭhāti, dantā saṇṭhantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    உபபத்தேஸியேன சித்தேன ஸோதாயதனங்…பே॰… கா⁴னாயதனங்…பே॰… ஜிவ்ஹாயதனங் ஸண்டா²தீதி? ஆமந்தா. உபபத்தேஸியேன சித்தேன ஹத்தா² ஸண்ட²ந்தி, பாதா³ ஸண்ட²ந்தி, ஸீஸங் ஸண்டா²தி, கண்ணோ ஸண்டா²தி, நாஸிகா ஸண்டா²தி, முக²ங் ஸண்டா²தி, த³ந்தா ஸண்ட²ந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Upapattesiyena cittena sotāyatanaṃ…pe… ghānāyatanaṃ…pe… jivhāyatanaṃ saṇṭhātīti? Āmantā. Upapattesiyena cittena hatthā saṇṭhanti, pādā saṇṭhanti, sīsaṃ saṇṭhāti, kaṇṇo saṇṭhāti, nāsikā saṇṭhāti, mukhaṃ saṇṭhāti, dantā saṇṭhantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    692. மாதுகுச்சி²க³தஸ்ஸ பச்சா² சக்கா²யதனங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் சக்கு²படிலாபா⁴ய கம்மங் கரோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… மாதுகுச்சி²க³தஸ்ஸ பச்சா² ஸோதாயதனங்…பே॰… கா⁴னாயதனங்…பே॰… ஜிவ்ஹாயதனங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா. மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் ஜிவ்ஹாபடிலாபா⁴ய கம்மங் கரோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    692. Mātukucchigatassa pacchā cakkhāyatanaṃ uppajjatīti? Āmantā. Mātukucchismiṃ cakkhupaṭilābhāya kammaṃ karotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… mātukucchigatassa pacchā sotāyatanaṃ…pe… ghānāyatanaṃ…pe… jivhāyatanaṃ uppajjatīti? Āmantā. Mātukucchismiṃ jivhāpaṭilābhāya kammaṃ karotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    மாதுகுச்சி²க³தஸ்ஸ பச்சா² கேஸா லோமா நகா² த³ந்தா அட்டீ² உப்பஜ்ஜந்தீதி? ஆமந்தா. மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் அட்டி²படிலாபா⁴ய கம்மங் கரோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Mātukucchigatassa pacchā kesā lomā nakhā dantā aṭṭhī uppajjantīti? Āmantā. Mātukucchismiṃ aṭṭhipaṭilābhāya kammaṃ karotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘மாதுகுச்சி²க³தஸ்ஸ பச்சா² கேஸா லோமா நகா² த³ந்தா அட்டீ² உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா –

    Na vattabbaṃ – ‘‘mātukucchigatassa pacchā kesā lomā nakhā dantā aṭṭhī uppajjantī’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –

    ‘‘பட²மங் கலலங் ஹோதி, கலலா ஹோதி அப்³பு³த³ங்;

    ‘‘Paṭhamaṃ kalalaṃ hoti, kalalā hoti abbudaṃ;

    அப்³பு³தா³ ஜாயதே பேஸி 1, பேஸி நிப்³ப³த்ததே 2 க⁴னோ;

    Abbudā jāyate pesi 3, pesi nibbattate 4 ghano;

    க⁴னா பஸாகா² ஜாயந்தி, கேஸா லோமா நகா²பி ச.

    Ghanā pasākhā jāyanti, kesā lomā nakhāpi ca.

    ‘‘யஞ்சஸ்ஸ பு⁴ஞ்ஜதி மாதா, அன்னங் பானஞ்ச போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Yañcassa bhuñjati mātā, annaṃ pānañca bhojanaṃ;

    தேன ஸோ தத்த² யாபேதி, மாதுகுச்சி²க³தோ நரோ’’தி 5.

    Tena so tattha yāpeti, mātukucchigato naro’’ti 6.

    அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி மாதுகுச்சி²க³தஸ்ஸ பச்சா² கேஸா லோமா நகா² த³ந்தா அட்டீ² உப்பஜ்ஜந்தீதி.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi mātukucchigatassa pacchā kesā lomā nakhā dantā aṭṭhī uppajjantīti.

    ஸளாயதனுப்பத்திகதா² நிட்டி²தா.

    Saḷāyatanuppattikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. பேஸீ (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. நிப்³ப³த்ததீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰, ஸங்॰ நி॰ 1.235), நிப்³ப³த்ததி (பீ॰ க॰)
    3. pesī (syā. kaṃ. pī.)
    4. nibbattatī (sī. syā., saṃ. ni. 1.235), nibbattati (pī. ka.)
    5. ஸங்॰ நி॰ 1.235
    6. saṃ. ni. 1.235



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 2. ஸளாயதனுப்பத்திகதா²வண்ணனா • 2. Saḷāyatanuppattikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 2. ஸளாயதனுப்பத்திகதா²வண்ணனா • 2. Saḷāyatanuppattikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 2. ஸளாயதனுப்பத்திகதா²வண்ணனா • 2. Saḷāyatanuppattikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact