Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
૫. ચૂળયમકવગ્ગો
5. Cūḷayamakavaggo
૧. સાલેય્યકસુત્તવણ્ણના
1. Sāleyyakasuttavaṇṇanā
૪૩૯. મહાજનકાયે સન્નિપતિતેતિ કેચિ ‘‘પહંસનવિધિં દસ્સેત્વા રાજકુમારં હાસેસ્સામા’’તિ, કેચિ ‘‘તં કીળનં પસ્સિસ્સામા’’તિ એવં મહાજનસમૂહે સન્નિપતિતે. દેવનટન્તિ દિબ્બગન્ધબ્બં. કુસલં કુસલન્તિ વચનં ઉપાદાયાતિ ‘‘કચ્ચિ કુસલં? આમ કુસલ’’ન્તિ વચનપટિવચનવસેન પવત્તકુસલવાદિતાય તે મનુસ્સા આદિતો કુસલાતિ સમઞ્ઞં લભિંસુ. તેસં કુસલાનં ઇસ્સરાતિ રાજકુમારા કોસલા. કોસલે જાતા. તેસં નિવાસોતિ સબ્બં પુબ્બે વુત્તનયમેવ. તેનાહ ‘‘સો પદેસો કોસલાતિ વુચ્ચતી’’તિ.
439.Mahājanakāyesannipatiteti keci ‘‘pahaṃsanavidhiṃ dassetvā rājakumāraṃ hāsessāmā’’ti, keci ‘‘taṃ kīḷanaṃ passissāmā’’ti evaṃ mahājanasamūhe sannipatite. Devanaṭanti dibbagandhabbaṃ. Kusalaṃ kusalanti vacanaṃ upādāyāti ‘‘kacci kusalaṃ? Āma kusala’’nti vacanapaṭivacanavasena pavattakusalavāditāya te manussā ādito kusalāti samaññaṃ labhiṃsu. Tesaṃ kusalānaṃ issarāti rājakumārā kosalā. Kosale jātā. Tesaṃ nivāsoti sabbaṃ pubbe vuttanayameva. Tenāha ‘‘so padeso kosalāti vuccatī’’ti.
ચારિકં ચરમાનોતિ સામઞ્ઞવચનમ્પિ ‘‘મહતા…પે॰… તદવસરી’’તિ વચનતો વિસેસં નિવિટ્ઠમેવાતિ આહ ‘‘અતુરિતચારિકં ચરમાનો’’તિ. મહતાતિ ગુણમહત્તેનપિ સઙ્ખ્યામહત્તેનપિ મહતા. તસ્મિઞ્હિ ભિક્ખુસમૂહે કેચિ અધિસીલસિક્ખાવસેન સીલસમ્પન્ના, તથા કેચિ સીલસમાધિસમ્પન્ના, કેચિ સીલસમાધિપઞ્ઞાસમ્પન્નાતિ ગુણમહત્તેનપિ સો ભિક્ખુસમૂહો મહાતિ. તં અનામસિત્વા સઙ્ખ્યામહત્તમેવ દસ્સેન્તો ‘‘સતં વા’’તિઆદિમાહ. અઞ્ઞગામપટિબદ્ધજીવિકાવસેન સમોસરન્તિ એત્થાતિ સમોસરણં, ગામો નિવાસગામો. ન્તિ સાલં બ્રાહ્મણગામં. વિહારોતિ ભગવતો વિહરણટ્ઠાનં. એત્થાતિ એતસ્મિં સાલેય્યકસુત્તે. અનિયમિતોતિ અસુકસ્મિં આરામે પબ્બતે રુક્ખમૂલે વાતિ ન નિયમિતો, સરૂપગ્ગહણવસેન ન નિયમિત્વા વુત્તો. તસ્માતિ અનિયમિતત્તા. અત્થાપત્તિસિદ્ધમત્થં પરિકપ્પનવસેન દસ્સેન્તો ‘‘વનસણ્ડો ભવિસ્સતી’’તિ આહ, અદ્ધા ભવેય્યાતિ અત્થો.
Cārikaṃ caramānoti sāmaññavacanampi ‘‘mahatā…pe… tadavasarī’’ti vacanato visesaṃ niviṭṭhamevāti āha ‘‘aturitacārikaṃ caramāno’’ti. Mahatāti guṇamahattenapi saṅkhyāmahattenapi mahatā. Tasmiñhi bhikkhusamūhe keci adhisīlasikkhāvasena sīlasampannā, tathā keci sīlasamādhisampannā, keci sīlasamādhipaññāsampannāti guṇamahattenapi so bhikkhusamūho mahāti. Taṃ anāmasitvā saṅkhyāmahattameva dassento ‘‘sataṃ vā’’tiādimāha. Aññagāmapaṭibaddhajīvikāvasena samosaranti etthāti samosaraṇaṃ, gāmo nivāsagāmo. Nti sālaṃ brāhmaṇagāmaṃ. Vihāroti bhagavato viharaṇaṭṭhānaṃ. Etthāti etasmiṃ sāleyyakasutte. Aniyamitoti asukasmiṃ ārāme pabbate rukkhamūle vāti na niyamito, sarūpaggahaṇavasena na niyamitvā vutto. Tasmāti aniyamitattā. Atthāpattisiddhamatthaṃ parikappanavasena dassento ‘‘vanasaṇḍo bhavissatī’’ti āha, addhā bhaveyyāti attho.
ઉપલભિંસૂતિ (સારત્થ॰ ટી॰ ૧.૧.વેરઞ્જકણ્ડવણ્ણના; દી॰ નિ॰ ટી॰ ૧.૨૫૫; અ॰ નિ॰ ટી॰ ૨.૩.૬૪) સવનવસેન ઉપલભિંસૂતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો ‘‘સોતદ્વાર…પે॰… જાનિંસૂ’’તિ આહ. અવધારણફલત્તા સબ્બમ્પિ વાક્યં અન્તોગધાવધારણન્તિ આહ ‘‘પદપૂરણમત્તે વા નિપાતો’’તિ. અવધારણત્થેતિ પન ઇમિના ઇટ્ઠત્થાવધારણત્થં ખો-સદ્દગ્ગહણન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘અસ્સોસુ’’ન્તિ પદં ખો-સદ્દે ગહિતે તેન ફુલ્લિતમણ્ડિતવિભૂસિતં વિય હોન્તં પૂરિતં નામ હોતિ, તેન ચ પુરિમપચ્છિમપદાનિ સંસિલિટ્ઠાનિ હોન્તિ, ન તસ્મિં અગ્ગહિતેતિ આહ ‘‘પદપૂરણેન બ્યઞ્જનસિલિટ્ઠતામત્તમેવા’’તિ. મત્ત-સદ્દો વિસેસનિવત્તિઅત્થો. તેનસ્સ અનત્થન્તરદીપનતં દસ્સેતિ, એવ-સદ્દેન પન બ્યઞ્જનસિલિટ્ઠતાય એકન્તિકતં. સાલાયં જાતા સંવડ્ઢકા સાલેય્યકા યથા ‘‘કત્તેય્યકા ઉબ્ભેય્યકા’’તિ.
Upalabhiṃsūti (sārattha. ṭī. 1.1.verañjakaṇḍavaṇṇanā; dī. ni. ṭī. 1.255; a. ni. ṭī. 2.3.64) savanavasena upalabhiṃsūti imamatthaṃ dassento ‘‘sotadvāra…pe… jāniṃsū’’ti āha. Avadhāraṇaphalattā sabbampi vākyaṃ antogadhāvadhāraṇanti āha ‘‘padapūraṇamatte vānipāto’’ti. Avadhāraṇattheti pana iminā iṭṭhatthāvadhāraṇatthaṃ kho-saddaggahaṇanti dasseti. ‘‘Assosu’’nti padaṃ kho-sadde gahite tena phullitamaṇḍitavibhūsitaṃ viya hontaṃ pūritaṃ nāma hoti, tena ca purimapacchimapadāni saṃsiliṭṭhāni honti, na tasmiṃ aggahiteti āha ‘‘padapūraṇena byañjanasiliṭṭhatāmattamevā’’ti. Matta-saddo visesanivattiattho. Tenassa anatthantaradīpanataṃ dasseti, eva-saddena pana byañjanasiliṭṭhatāya ekantikataṃ. Sālāyaṃ jātā saṃvaḍḍhakā sāleyyakā yathā ‘‘katteyyakā ubbheyyakā’’ti.
સમિતપાપત્તાતિ અચ્ચન્તં અનવસેસતો સવાસનં સમિતપાપત્તા. એવઞ્હિ બાહિરકવીતરાગસેક્ખાસેક્ખપાપસમનતો ભગવતો પાપસમનં વિસેસિતં હોતિ. અનેકત્થત્તા નિપાતાનં ઇધ અનુસ્સવત્થો અધિપ્પેતોતિ આહ ‘‘ખલૂતિ અનુસ્સવનત્થે નિપાતો’’તિ. આલપનમત્તન્તિ પિયાલાપવચનં. પિયસમુદાહારા હેતે ‘‘ભો’’તિ વા ‘‘આવુસો’’તિ વા ‘‘દેવાનંપિયા’’તિ વા. ગોત્તવસેનાતિ એત્થ તં તાયતીતિ ગોત્તં. ગોતમોતિ હિ પવત્તમાનં અભિધાનં બુદ્ધિઞ્ચ એકંસિકવિસયતાય તાયતિ રક્ખતીતિ ગોતમગોત્તં. યથા હિ બુદ્ધિ આરમ્મણભૂતેન અત્થેન વિના ન વત્તતિ, એવં અભિધાનં અભિધેય્યભૂતેન, તસ્મા સો તાનિ તાયતિ રક્ખતીતિ વુચ્ચતિ. સો પન અત્થતો અઞ્ઞકુલપરમ્પરાસાધારણં તસ્સ કુલસ્સ આદિપુરિસસમુદાગતં તંકુલપરિયાપન્નસાધારણં સામઞ્ઞરૂપન્તિ દટ્ઠબ્બં. ઉચ્ચાકુલપરિદીપનં ઉદિતોદિતવિપુલખત્તિયકુલવિભાવનતો. સબ્બખત્તિયાનઞ્હિ આદિભૂતમહાસમ્મતમહારાજતો પટ્ઠાય અસમ્ભિન્નં ઉળારતમં સક્યરાજકુલં. કેનચિ પારિજુઞ્ઞેનાતિ ઞાતિપારિજુઞ્ઞભોગપારિજુઞ્ઞાદિના કેનચિપિ પારિજુઞ્ઞેન પરિહાનિયા અનભિભૂતો અનજ્ઝોત્થટો. તથા હિ કદાચિપિ તસ્સ કુલસ્સ તાદિસપારિજુઞ્ઞાભાવો, અભિનિક્ખમનકાલે ચ તતો સમિદ્ધતમભાવો લોકે પાકટો પઞ્ઞાતોતિ. સક્યકુલા પબ્બજિતોતિ ઇદં વચનં ભગવતો સદ્ધાપબ્બજિતભાવદીપનં વુત્તં મહન્તં ઞાતિપરિવટ્ટં મહન્તઞ્ચ ભોગક્ખન્ધં પહાય પબ્બજિતભાવદીપનતો. એત્થ ચ સમણોતિ ઇમિના પરિક્ખકજનેહિ ભગવતો બહુમતભાવો દસ્સિતો સમિતપાપતાદીપનતો, ગોતમોતિ ઇમિના લોકિયજનેહિ ઉળારતમકુલીનતાદીપનતો.
Samitapāpattāti accantaṃ anavasesato savāsanaṃ samitapāpattā. Evañhi bāhirakavītarāgasekkhāsekkhapāpasamanato bhagavato pāpasamanaṃ visesitaṃ hoti. Anekatthattā nipātānaṃ idha anussavattho adhippetoti āha ‘‘khalūti anussavanatthe nipāto’’ti. Ālapanamattanti piyālāpavacanaṃ. Piyasamudāhārā hete ‘‘bho’’ti vā ‘‘āvuso’’ti vā ‘‘devānaṃpiyā’’ti vā. Gottavasenāti ettha taṃ tāyatīti gottaṃ. Gotamoti hi pavattamānaṃ abhidhānaṃ buddhiñca ekaṃsikavisayatāya tāyati rakkhatīti gotamagottaṃ. Yathā hi buddhi ārammaṇabhūtena atthena vinā na vattati, evaṃ abhidhānaṃ abhidheyyabhūtena, tasmā so tāni tāyati rakkhatīti vuccati. So pana atthato aññakulaparamparāsādhāraṇaṃ tassa kulassa ādipurisasamudāgataṃ taṃkulapariyāpannasādhāraṇaṃ sāmaññarūpanti daṭṭhabbaṃ. Uccākulaparidīpanaṃ uditoditavipulakhattiyakulavibhāvanato. Sabbakhattiyānañhi ādibhūtamahāsammatamahārājato paṭṭhāya asambhinnaṃ uḷāratamaṃ sakyarājakulaṃ. Kenaci pārijuññenāti ñātipārijuññabhogapārijuññādinā kenacipi pārijuññena parihāniyā anabhibhūto anajjhotthaṭo. Tathā hi kadācipi tassa kulassa tādisapārijuññābhāvo, abhinikkhamanakāle ca tato samiddhatamabhāvo loke pākaṭo paññātoti. Sakyakulā pabbajitoti idaṃ vacanaṃ bhagavato saddhāpabbajitabhāvadīpanaṃ vuttaṃ mahantaṃ ñātiparivaṭṭaṃ mahantañca bhogakkhandhaṃ pahāya pabbajitabhāvadīpanato. Ettha ca samaṇoti iminā parikkhakajanehi bhagavato bahumatabhāvo dassito samitapāpatādīpanato, gotamoti iminā lokiyajanehi uḷāratamakulīnatādīpanato.
અબ્ભુગ્ગતોતિ એત્થ અભિ-સદ્દો ઇત્થમ્ભૂતાખ્યાને, તંયોગતો પન ‘‘ભવન્તં ગોતમ’’ન્તિ ઉપયોગવચનં સામિઅત્થેપિ સમાનં ઇત્થમ્ભૂતયોગદીપનતો ‘‘ઇત્થમ્ભૂતાખ્યાનત્થે’’તિ વુત્તં. તેનાહ ‘‘તસ્સ ખો પન ભોતો ગોતમસ્સાતિ અત્થો’’તિ. કલ્યાણોતિ ભદ્દકો. સા ચસ્સ કલ્યાણતા ઉળારવિસયતાયાતિ આહ ‘‘કલ્યાણગુણસમન્નાગતો’’તિ. તંવિસયતા હેત્થ સમન્નાગમો. સેટ્ઠોતિ એત્થાપિ એસેવ નયો યથા ‘‘ભગવાતિ વચનં સેટ્ઠ’’ન્તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૧.વેરઞ્જકણ્ડવણ્ણના; વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૪૨; ઉદા॰ અટ્ઠ॰ ૧; ઇતિવુ॰ અટ્ઠ॰ નિદાનવણ્ણના; મહાનિ॰ અટ્ઠ॰ ૫૦). ‘‘ભગવા અરહ’’ન્તિઆદિના ગુણાનં સંકિત્તનતો સંસદ્દનતો ચ કિત્તિસદ્દો વણ્ણોતિ આહ ‘‘કિત્તિયેવા’’તિ. કિત્તિપરિયાયોપિ હિ સદ્દ-સદ્દો યથા તં ‘‘ઉળારસદ્દા ઇસયો ગુણવન્તો તપસ્સિનો’’તિ. થુતિઘોસોતિ અભિત્થવુદાહારો. અજ્ઝોત્થરિત્વાતિ પટિપક્ખાભાવેન અનઞ્ઞસાધારણતાય ચ અભિભવિત્વા.
Abbhuggatoti ettha abhi-saddo itthambhūtākhyāne, taṃyogato pana ‘‘bhavantaṃ gotama’’nti upayogavacanaṃ sāmiatthepi samānaṃ itthambhūtayogadīpanato ‘‘itthambhūtākhyānatthe’’ti vuttaṃ. Tenāha ‘‘tassa kho pana bhoto gotamassāti attho’’ti. Kalyāṇoti bhaddako. Sā cassa kalyāṇatā uḷāravisayatāyāti āha ‘‘kalyāṇaguṇasamannāgato’’ti. Taṃvisayatā hettha samannāgamo. Seṭṭhoti etthāpi eseva nayo yathā ‘‘bhagavāti vacanaṃ seṭṭha’’nti (pārā. aṭṭha. 1.verañjakaṇḍavaṇṇanā; visuddhi. 1.142; udā. aṭṭha. 1; itivu. aṭṭha. nidānavaṇṇanā; mahāni. aṭṭha. 50). ‘‘Bhagavā araha’’ntiādinā guṇānaṃ saṃkittanato saṃsaddanato ca kittisaddo vaṇṇoti āha ‘‘kittiyevā’’ti. Kittipariyāyopi hi sadda-saddo yathā taṃ ‘‘uḷārasaddā isayo guṇavanto tapassino’’ti. Thutighosoti abhitthavudāhāro. Ajjhottharitvāti paṭipakkhābhāvena anaññasādhāraṇatāya ca abhibhavitvā.
સો ભગવાતિ યો સો સમતિંસ પારમિયો પૂરેત્વા સબ્બકિલેસે ભઞ્જિત્વા અનુત્તરં સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુદ્ધો દેવાનં અતિદેવો સક્કાનં અતિસક્કો બ્રહ્માનં અતિબ્રહ્મા લોકનાથો ભાગ્યવન્તતાદીહિ કારણેહિ ભગવાતિ લદ્ધનામો, સો ભગવા. ‘‘ભગવા’’તિ હિ ઇદં સત્થુ નામકિત્તનં. તથા હિ વુત્તં ‘‘ભગવાતિ નેતં નામં માતરા કત’’ન્તિઆદિ (મહાનિ॰ ૧૪૯, ૧૯૮, ૨૧૦; ચૂળનિ॰ અજિતમાણવપુચ્છાનિદ્દેસ ૨). પરતો પન ‘‘ભગવા’’તિ ગુણકિત્તનમેવ. એવં ‘‘અરહ’’ન્તિઆદીહિ પદેહિ યે સદેવકે લોકે અતિવિય પઞ્ઞાતા બુદ્ધગુણા, તે નાનપ્પકારતો વિભાવિતાતિ દસ્સેતું પચ્ચેકં ઇતિપિ-સદ્દો યોજેતબ્બોતિ આહ ‘‘ઇતિપિ અરહં, ઇતિપિ સમાસમ્બુદ્ધો…પે॰… ઇતિપિ ભગવા’’તિ. ‘‘ઇતિપેતં ભૂતં, ઇતિપેતં તચ્છ’’ન્તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૬) વિય હિ ઇધ ઇતિ-સદ્દો આસન્નપચ્ચક્ખકારણત્થો, પિ-સદ્દો સમ્પિણ્ડનત્થો તેન તેસં ગુણાનં બહુભાવદીપનતો. તાનિ ગુણસલ્લક્ખણકારણાનિ સદ્ધાસમ્પન્નાનં વિઞ્ઞુજાતિકાનં પચ્ચક્ખાનિ એવાતિ દસ્સેન્તો ‘‘ઇમિના ચ ઇમિના ચ કારણેનાતિ વુત્તં હોતી’’તિઆદિ. તતો વિસુદ્ધિમગ્ગતો. તેસન્તિ ‘‘અરહ’’ન્તિઆદીનં. વિત્થારો અત્થનિદ્દેસો ગહેતબ્બો. તતો એવ તંસંવણ્ણનાયં (વિસુદ્ધિ॰ મહાટી॰ ૧.૧૩૦) વુત્તો ‘‘આરકાતિ અરહં સુવિદૂરભાવતો, આરકાતિ અરહં આસન્નભાવતો, રહિતબ્બસ્સ અભાવતો, સયઞ્ચ અરહિતબ્બતો, નત્થિ એતસ્સ રહોગમનં ગતીસુ પચ્ચાજાતિ, પાસંસભાવતો વા અરહ’’ન્તિઆદિના ‘‘અરહ’’ન્તિઆદીનં પદાનં અત્થો વિત્થારતો વેદિતબ્બો.
So bhagavāti yo so samatiṃsa pāramiyo pūretvā sabbakilese bhañjitvā anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddho devānaṃ atidevo sakkānaṃ atisakko brahmānaṃ atibrahmā lokanātho bhāgyavantatādīhi kāraṇehi bhagavāti laddhanāmo, so bhagavā. ‘‘Bhagavā’’ti hi idaṃ satthu nāmakittanaṃ. Tathā hi vuttaṃ ‘‘bhagavāti netaṃ nāmaṃ mātarā kata’’ntiādi (mahāni. 149, 198, 210; cūḷani. ajitamāṇavapucchāniddesa 2). Parato pana ‘‘bhagavā’’ti guṇakittanameva. Evaṃ ‘‘araha’’ntiādīhi padehi ye sadevake loke ativiya paññātā buddhaguṇā, te nānappakārato vibhāvitāti dassetuṃ paccekaṃ itipi-saddo yojetabboti āha ‘‘itipi arahaṃ, itipi samāsambuddho…pe… itipi bhagavā’’ti. ‘‘Itipetaṃ bhūtaṃ, itipetaṃ taccha’’ntiādīsu (dī. ni. 1.6) viya hi idha iti-saddo āsannapaccakkhakāraṇattho, pi-saddo sampiṇḍanattho tena tesaṃ guṇānaṃ bahubhāvadīpanato. Tāni guṇasallakkhaṇakāraṇāni saddhāsampannānaṃ viññujātikānaṃ paccakkhāni evāti dassento ‘‘iminā ca iminā ca kāraṇenāti vuttaṃ hotī’’tiādi. Tato visuddhimaggato. Tesanti ‘‘araha’’ntiādīnaṃ. Vitthāro atthaniddeso gahetabbo. Tato eva taṃsaṃvaṇṇanāyaṃ (visuddhi. mahāṭī. 1.130) vutto ‘‘ārakāti arahaṃ suvidūrabhāvato, ārakāti arahaṃ āsannabhāvato, rahitabbassa abhāvato, sayañca arahitabbato, natthi etassa rahogamanaṃ gatīsu paccājāti, pāsaṃsabhāvato vā araha’’ntiādinā ‘‘araha’’ntiādīnaṃ padānaṃ attho vitthārato veditabbo.
ભવન્તિ ચેત્થ (વિસુદ્ધિ॰ મહાટી॰ ૧.૧૩૦; સારત્થ॰ ટી॰ ૧.વેરઞ્જકણ્ડવણ્ણના) –
Bhavanti cettha (visuddhi. mahāṭī. 1.130; sārattha. ṭī. 1.verañjakaṇḍavaṇṇanā) –
‘‘સમ્મા નપ્પટિપજ્જન્તિ, યે નિહીનાસયા નરા;
‘‘Sammā nappaṭipajjanti, ye nihīnāsayā narā;
આરકા તેહિ ભગવા, દૂરે તેનારહં મતો.
Ārakā tehi bhagavā, dūre tenārahaṃ mato.
યે સમ્મા પટિપજ્જન્તિ, સુપ્પણીતાધિમુત્તિકા;
Ye sammā paṭipajjanti, suppaṇītādhimuttikā;
ભગવા તેહિ આસન્નો, તેનાપિ અરહં જિનો.
Bhagavā tehi āsanno, tenāpi arahaṃ jino.
પાપધમ્મા રહા નામ, સાધૂહિ રહિતબ્બતો;
Pāpadhammā rahā nāma, sādhūhi rahitabbato;
તેસં સુટ્ઠુ પહીનત્તા, ભગવા અરહં મતો.
Tesaṃ suṭṭhu pahīnattā, bhagavā arahaṃ mato.
યે સચ્છિકતસદ્ધમ્મા, અરિયા સુદ્ધગોચરા;
Ye sacchikatasaddhammā, ariyā suddhagocarā;
ન તેહિ રહિતો હોતિ, નાથો તેનારહં મતો.
Na tehi rahito hoti, nātho tenārahaṃ mato.
રહો વા ગમનં યસ્સ, સંસારે નત્થિ સબ્બસો;
Raho vā gamanaṃ yassa, saṃsāre natthi sabbaso;
પહીનજાતિમરણો, અરહં સુગતો મતો.
Pahīnajātimaraṇo, arahaṃ sugato mato.
ગુણેહિ સદિસો નત્થિ, યસ્મા લોકે સદેવકે;
Guṇehi sadiso natthi, yasmā loke sadevake;
તસ્મા પાસંસિયત્તાપિ, અરહં દ્વિપદુત્તમો.
Tasmā pāsaṃsiyattāpi, arahaṃ dvipaduttamo.
આરકા મન્દબુદ્ધીનં, આસન્ના ચ વિજાનતં;
Ārakā mandabuddhīnaṃ, āsannā ca vijānataṃ;
રહાનં સુપ્પહીનત્તા, વિદૂનમરહેય્યતો;
Rahānaṃ suppahīnattā, vidūnamaraheyyato;
ભવેસુ ચ રહાભાવા, પાસંસા અરહં જિનો’’તિ.
Bhavesu ca rahābhāvā, pāsaṃsā arahaṃ jino’’ti.
સુન્દરન્તિ ભદ્દકં. તઞ્ચ પસ્સન્તસ્સ હિતસુખાવહભાવેન વેદિતબ્બન્તિ આહ ‘‘અત્થાવહં સુખાવહ’’ન્તિ. તત્થ અત્થાવહન્તિ દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકપરમત્થસઞ્હિતહિતાવહં. સુખાવહન્તિ તપ્પરિયાપન્નતિવિધસુખાવહં. તથારૂપાનન્તિ તાદિસાનં. યાદિસેહિ પન ગુણેહિ ભગવા સમન્નાગતો, તેહિ ચતુપ્પમાણિકસ્સ લોકસ્સ સબ્બથાપિ અચ્ચન્તાય પસાદનીયોતિ દસ્સેતું ‘‘અનેકેહિપી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ યથાભૂત…પે॰… અરહતન્તિ ઇમિના ધમ્મપ્પમાણાનં લૂખપ્પમાણાનં સત્તાનં ભગવતો પસાદાવહતમાહ, ઇતરેન ઇતરેસં. દસ્સનમત્તમ્પિ સાધુ હોતીતિ એત્થ કોસિયસકુણસ્સ વત્થુ કથેતબ્બં. એકં પદમ્પિ સોતું લભિસ્સામ, સાધુતરંયેવ ભવિસ્સતીતિ એત્થ મણ્ડૂકદેવપુત્તવત્થુ કથેતબ્બં.
Sundaranti bhaddakaṃ. Tañca passantassa hitasukhāvahabhāvena veditabbanti āha ‘‘atthāvahaṃ sukhāvaha’’nti. Tattha atthāvahanti diṭṭhadhammikasamparāyikaparamatthasañhitahitāvahaṃ. Sukhāvahanti tappariyāpannatividhasukhāvahaṃ. Tathārūpānanti tādisānaṃ. Yādisehi pana guṇehi bhagavā samannāgato, tehi catuppamāṇikassa lokassa sabbathāpi accantāya pasādanīyoti dassetuṃ ‘‘anekehipī’’tiādi vuttaṃ. Tattha yathābhūta…pe… arahatanti iminā dhammappamāṇānaṃ lūkhappamāṇānaṃ sattānaṃ bhagavato pasādāvahatamāha, itarena itaresaṃ. Dassanamattampisādhuhotīti ettha kosiyasakuṇassa vatthu kathetabbaṃ. Ekaṃ padampi sotuṃ labhissāma, sādhutaraṃyeva bhavissatīti ettha maṇḍūkadevaputtavatthu kathetabbaṃ.
ઇમિના નયેન અગારિકપુચ્છા આગતાતિ ઇદં યેભુય્યવસેન વુત્તં. યેભુય્યેન હિ અગારિકા એવં પુચ્છન્તિ. અનગારિકપુચ્છાયપિ એસેવ નયો. યથા ન સક્કોન્તિ…પે॰… વિસ્સજ્જેન્તોતિ ઇમિના સત્થુ તેસં બ્રાહ્મણગહપતિકાનં નિગ્ગણ્હનવિધિં દસ્સેતિ. તેસઞ્હિ સંખિત્તરુચિતાય સઙ્ખેપદેસના, તાય અત્થં અજાનન્તા વિત્થારદેસનં આયાચન્તિ, સા ચ નેસં સંખિત્તરુચિતા પણ્ડિતમાનિતાય, સો ચ માનો યથાદેસિતસ્સ અત્થસ્સ અજાનન્તે અપ્પતિટ્ઠો હોતિ , ઇતિ ભગવા તેસં માનનિગ્ગહવિધિં ચિન્તેત્વા સઙ્ખેપેનેવ પઞ્હં વિસ્સજ્જેસિ, ન સબ્બસો દેસનાય અસલ્લક્ખણત્થં. તેનાહ ‘‘પણ્ડિતમાનિકા હી’’તિઆદિ. યસ્મા મં તુમ્હે યાચથ, સંખિત્તેન વુત્તમત્થં ન જાનિત્થાતિ અધિપ્પાયો.
Iminā nayena agārikapucchā āgatāti idaṃ yebhuyyavasena vuttaṃ. Yebhuyyena hi agārikā evaṃ pucchanti. Anagārikapucchāyapi eseva nayo. Yathā na sakkonti…pe… vissajjentoti iminā satthu tesaṃ brāhmaṇagahapatikānaṃ niggaṇhanavidhiṃ dasseti. Tesañhi saṃkhittarucitāya saṅkhepadesanā, tāya atthaṃ ajānantā vitthāradesanaṃ āyācanti, sā ca nesaṃ saṃkhittarucitā paṇḍitamānitāya, so ca māno yathādesitassa atthassa ajānante appatiṭṭho hoti , iti bhagavā tesaṃ mānaniggahavidhiṃ cintetvā saṅkhepeneva pañhaṃ vissajjesi, na sabbaso desanāya asallakkhaṇatthaṃ. Tenāha ‘‘paṇḍitamānikā hī’’tiādi. Yasmā maṃ tumhe yācatha, saṃkhittena vuttamatthaṃ na jānitthāti adhippāyo.
૪૪૦. ‘‘એકવિધેન ઞાણવત્થુ’’ન્તિઆદીસુ (વિભ॰ ૭૫૧) વિય કોટ્ઠાસત્થો વિધ-સદ્દો, સો ચ વિભત્તિવચનવિપલ્લાસં કત્વા પચ્ચત્તે કરણવચનવસેન ‘‘તિવિધ’’ન્તિ વુત્તો. અત્થો પન કરણપુથુવચનવસેન દટ્ઠબ્બોતિ આહ ‘‘તિવિધન્તિ તીહિ કોટ્ઠાસેહી’’તિ. પકારત્થો વા વિધ-સદ્દો, પકારત્થત્તાયેવ લબ્ભમાનં અધમ્મચરિયાવિસમચરિયાભાવસામઞ્ઞં, કાયદ્વારિકભાવસામઞ્ઞં વા ઉપાદાય એકત્તં નેત્વા ‘‘તિવિધ’’ન્તિ વુત્તં. પકારભેદે પન અપેક્ખિતે ‘‘તિવિધા’’ઇચ્ચેવ વુત્તં હોતિ. કાયેનાતિ એત્થ કાયોતિ ચોપનકાયો અધિપ્પેતો, સો ચ અધમ્મચરિયાય દ્વારભૂતો તેન વિના તસ્સા અપ્પવત્તનતો. કાયેનાતિ ચ હેતુમ્હિ કરણવચનં. કિઞ્ચાપિ હિ અધમ્મચરિયાસઙ્ખાતચેતનાસમુટ્ઠાના સા વિઞ્ઞત્તિ, ન ચ સા પટ્ઠાને આગતેસુ ચતુવીસતિયા પચ્ચયેસુ એકેનપિ પચ્ચયેન ચેતનાય પચ્ચયો હોતિ, તસ્સા પન તથાપવત્તમાનાય કાયકમ્મસઞ્ઞિતાય ચેતનાય પવત્તિ હોતીતિ તેન દ્વારેન લક્ખિતબ્બભાવતો તસ્સા કારણં વિય ચ સબ્બોહારમત્તં હોતિ. કાયદ્વારેનાતિ વા કાયેન દ્વારભૂતેન કાયદ્વારભૂતેનાતિ તં ઇત્થમ્ભૂતલક્ખણે કરણવચનં. અધમ્મં ચરતિ એતાયાતિ અધમ્મચરિયા, તથાપવત્તા ચેતના. અધમ્મોતિ પન તંસમુટ્ઠાનો પયોગો દટ્ઠબ્બો. ધમ્મતો અનપેતાતિ ધમ્મા, ન ધમ્માતિ અધમ્મા, અધમ્મા ચ સા ચરિયા ચાતિ અધમ્મચરિયા. પચ્ચનીકસમનટ્ઠેન સમં, સમાનં સદિસં યુત્તન્તિ વા સમં, સુચરિતં. સમતો વિગતં, વિરુદ્ધં વા તસ્સાતિ વિસમં, દુચ્ચરિતં. સા એવ વિસમા ચરિયાતિ વિસમચરિયા. સબ્બેસુ કણ્હસુક્કપદેસૂતિ ‘‘ચતુબ્બિધં વાચાય અધમ્મચરિયાવિસમચરિયા હોતી’’તિઆદિના ઉદ્દેસનિદ્દેસવસેન આગતેસુ સબ્બેસુ કણ્હપદેસુ – ‘‘તિવિધં ખો ગહપતયો કાયેન ધમ્મચરિયાસમચરિયા હોતી’’તિઆદિના ઉદ્દેસનિદ્દેસવસેન આગતેસુ સબ્બેસુ સુક્કપદેસુ ચ.
440. ‘‘Ekavidhena ñāṇavatthu’’ntiādīsu (vibha. 751) viya koṭṭhāsattho vidha-saddo, so ca vibhattivacanavipallāsaṃ katvā paccatte karaṇavacanavasena ‘‘tividha’’nti vutto. Attho pana karaṇaputhuvacanavasena daṭṭhabboti āha ‘‘tividhanti tīhi koṭṭhāsehī’’ti. Pakārattho vā vidha-saddo, pakāratthattāyeva labbhamānaṃ adhammacariyāvisamacariyābhāvasāmaññaṃ, kāyadvārikabhāvasāmaññaṃ vā upādāya ekattaṃ netvā ‘‘tividha’’nti vuttaṃ. Pakārabhede pana apekkhite ‘‘tividhā’’icceva vuttaṃ hoti. Kāyenāti ettha kāyoti copanakāyo adhippeto, so ca adhammacariyāya dvārabhūto tena vinā tassā appavattanato. Kāyenāti ca hetumhi karaṇavacanaṃ. Kiñcāpi hi adhammacariyāsaṅkhātacetanāsamuṭṭhānā sā viññatti, na ca sā paṭṭhāne āgatesu catuvīsatiyā paccayesu ekenapi paccayena cetanāya paccayo hoti, tassā pana tathāpavattamānāya kāyakammasaññitāya cetanāya pavatti hotīti tena dvārena lakkhitabbabhāvato tassā kāraṇaṃ viya ca sabbohāramattaṃ hoti. Kāyadvārenāti vā kāyena dvārabhūtena kāyadvārabhūtenāti taṃ itthambhūtalakkhaṇe karaṇavacanaṃ. Adhammaṃ carati etāyāti adhammacariyā, tathāpavattā cetanā. Adhammoti pana taṃsamuṭṭhāno payogo daṭṭhabbo. Dhammato anapetāti dhammā, na dhammāti adhammā, adhammā ca sā cariyā cāti adhammacariyā. Paccanīkasamanaṭṭhena samaṃ, samānaṃ sadisaṃ yuttanti vā samaṃ, sucaritaṃ. Samato vigataṃ, viruddhaṃ vā tassāti visamaṃ, duccaritaṃ. Sā eva visamā cariyāti visamacariyā. Sabbesu kaṇhasukkapadesūti ‘‘catubbidhaṃ vācāya adhammacariyāvisamacariyā hotī’’tiādinā uddesaniddesavasena āgatesu sabbesu kaṇhapadesu – ‘‘tividhaṃ kho gahapatayo kāyena dhammacariyāsamacariyā hotī’’tiādinā uddesaniddesavasena āgatesu sabbesu sukkapadesu ca.
રોદેતિ કુરૂરકમ્મન્તતાય પરપટિબદ્ધે સત્તે અસ્સૂનિ મોચેતીતિ રુદ્દો, સો એવ લુદ્દો ર-કારસ્સ લ-કારં કત્વા. કક્ખળોતિ લુદ્દો. દારુણોતિ ફરુસો. સાહસિકોતિ સાહસ્સકારી. સચેપિ ન લિપ્પન્તિ. તથાવિધો પરેસં ઘાતનસીલો લોહિતપાણીત્વેવ વુચ્ચતિ યથા દાનસીલો પરેસં દાનત્થં અધોતહત્થોપિ ‘‘પયતપાણી’’ત્વેવ વુચ્ચતિ. પહરણં પહારદાનમત્તં હતં, પવુદ્ધં પહરણં પરસ્સ મારણં પહતન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘હતે’’તિઆદિમાહ. તત્થ નિવિટ્ઠોતિ અભિનિવિટ્ઠો પસુતો.
Rodeti kurūrakammantatāya parapaṭibaddhe satte assūni mocetīti ruddo, so eva luddo ra-kārassa la-kāraṃ katvā. Kakkhaḷoti luddo. Dāruṇoti pharuso. Sāhasikoti sāhassakārī. Sacepi na lippanti. Tathāvidho paresaṃ ghātanasīlo lohitapāṇītveva vuccati yathā dānasīlo paresaṃ dānatthaṃ adhotahatthopi ‘‘payatapāṇī’’tveva vuccati. Paharaṇaṃ pahāradānamattaṃ hataṃ, pavuddhaṃ paharaṇaṃ parassa māraṇaṃ pahatanti dassento ‘‘hate’’tiādimāha. Tattha niviṭṭhoti abhiniviṭṭho pasuto.
યસ્સ વસેન ‘‘પરસ્સા’’તિ સામિનિદ્દેસો, તં સાપતેય્યં. યઞ્હિ સામઞ્ઞતો ગહિતં, તં તેનેવ સામિનિદ્દેસેન પકાસિતન્તિ આહ ‘‘પરસ્સ સન્તક’’ન્તિ. પરસ્સપરવિત્તૂપકરણન્તિ વા એકમેવેતં સમાસપદં, યં કિઞ્ચિ પરસન્તકં વિસેસતો પરસ્સ વિત્તૂપકરણં વાતિ અત્થો. તેહિ પરેહીતિ યેસં સન્તકં, તેહિ. યસ્સ વસેન પુરિસો ‘‘થેનો’’તિ વુચ્ચતિ, તં થેય્યન્તિ આહ ‘‘અવહરણચિત્તસ્સેતં અધિવચન’’ન્તિ. થેય્યસઙ્ખાતેન, ન વિસ્સાસતાવકાલિકાદિવસેનાતિ અત્થો.
Yassa vasena ‘‘parassā’’ti sāminiddeso, taṃ sāpateyyaṃ. Yañhi sāmaññato gahitaṃ, taṃ teneva sāminiddesena pakāsitanti āha ‘‘parassa santaka’’nti. Parassaparavittūpakaraṇanti vā ekamevetaṃ samāsapadaṃ, yaṃ kiñci parasantakaṃ visesato parassa vittūpakaraṇaṃ vāti attho. Tehi parehīti yesaṃ santakaṃ, tehi. Yassa vasena puriso ‘‘theno’’ti vuccati, taṃ theyyanti āha ‘‘avaharaṇacittassetaṃ adhivacana’’nti. Theyyasaṅkhātena, na vissāsatāvakālikādivasenāti attho.
મતે વાતિ વા-સદ્દો અવુત્તવિકપ્પત્થો. તેન પબ્બજિતાદિભાવં સઙ્ગણ્હાતિ. એતેનુપાયેનાતિ યં માતરિ મતાય, નટ્ઠાય વા પિતા રક્ખતિ, સા પિતુરક્ખિતા. યં ઉભોસુ અસન્તેસુ ભાતા રક્ખતિ, સા ભાતુરક્ખિતાતિ એવમાદિં સન્ધાયાહ. સભાગકુલાનીતિ આવાહકિરિયાય સભાગાનિ કુલાનિ. દસ્સુકવિધિં વા ઉદ્દિસ્સ ઠપિતદણ્ડારાજાદીહિ. સમ્માદિટ્ઠિસુત્તે (મ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૮૯) ‘‘અસદ્ધમ્માધિપ્પાયેન કાયદ્વારપ્પવત્તા અગમનીયટ્ઠાનવીતિક્કમચેતના’’તિ એવં વુત્તમિચ્છાચારલક્ખણવસેન.
Mate vāti vā-saddo avuttavikappattho. Tena pabbajitādibhāvaṃ saṅgaṇhāti. Etenupāyenāti yaṃ mātari matāya, naṭṭhāya vā pitā rakkhati, sā piturakkhitā. Yaṃ ubhosu asantesu bhātā rakkhati, sā bhāturakkhitāti evamādiṃ sandhāyāha. Sabhāgakulānīti āvāhakiriyāya sabhāgāni kulāni. Dassukavidhiṃ vā uddissa ṭhapitadaṇḍārājādīhi. Sammādiṭṭhisutte (ma. ni. aṭṭha. 1.89) ‘‘asaddhammādhippāyena kāyadvārappavattā agamanīyaṭṭhānavītikkamacetanā’’ti evaṃ vuttamicchācāralakkhaṇavasena.
હત્થપાદાદિહેતૂતિ હત્થપાદાદિભેદનહેતુ. ધનહેતૂતિ ધનસ્સ લાભહેતુ જાનિહેતુ ચ. લાભોતિ ઘાસચ્છાદનાનિ લબ્ભતીતિ લાભો. કિઞ્ચિક્ખન્તિ કિઞ્ચિમત્તકં આમિસજાતં. તેનાહ ‘‘યં વા’’તિઆદિ. જાનન્તોયેવાતિ મુસાભાવં તસ્સ વત્થુનો અત્થિ, તં જાનન્તો એવ.
Hatthapādādihetūti hatthapādādibhedanahetu. Dhanahetūti dhanassa lābhahetu jānihetu ca. Lābhoti ghāsacchādanāni labbhatīti lābho. Kiñcikkhanti kiñcimattakaṃ āmisajātaṃ. Tenāha ‘‘yaṃ vā’’tiādi. Jānantoyevāti musābhāvaṃ tassa vatthuno atthi, taṃ jānanto eva.
અણ્ડકાતિ વુચ્ચતિ રુક્ખે અણ્ડસદિસા ગણ્ઠિયો. યથા થદ્ધા વિસમા દુબ્બિનીતા ચ હોન્તિ, એવમેવં ખુંસનવમ્ભનવસેન પવત્તવાચાપિ હિ ‘‘અણ્ડકા’’તિ વુત્તા. તેનાહ ‘‘યથા સદોસે રુક્ખે’’તિઆદિ. કક્કસાતિ ફરુસા એવ, સો પનસ્સા કક્કસભાવો બ્યાપાદનિમિત્તતાય તતો પૂતિકાતિ. તેનાહ ‘‘યથા નામા’’તિઆદિ. કટુકાતિ અનિટ્ઠા. અમનાપાતિ ન મનવડ્ઢની, તતો એવ દોસજનની, ચિત્તસન્દોસુપ્પત્તિકારિકા. મમ્મેસૂતિ ઘટ્ટનેન દુક્ખુપ્પત્તિતો મમ્મસદિસેસુ જાતિઆદીસુ. લગ્ગનકારીતિ એવં વદન્તસ્સ એવં વદામીતિ અત્થાધિપ્પાયેન લગ્ગનકારી, ન બ્યઞ્જનવસેન. કોધસ્સ આસન્ના તસ્સ કારણભાવતો. સદોસવાચાયાતિ અત્તનો સમુટ્ઠાપકદોસસ્સ વસેન સદોસવાચાય વેવચનાનિ.
Aṇḍakāti vuccati rukkhe aṇḍasadisā gaṇṭhiyo. Yathā thaddhā visamā dubbinītā ca honti, evamevaṃ khuṃsanavambhanavasena pavattavācāpi hi ‘‘aṇḍakā’’ti vuttā. Tenāha ‘‘yathā sadose rukkhe’’tiādi. Kakkasāti pharusā eva, so panassā kakkasabhāvo byāpādanimittatāya tato pūtikāti. Tenāha ‘‘yathā nāmā’’tiādi. Kaṭukāti aniṭṭhā. Amanāpāti na manavaḍḍhanī, tato eva dosajananī, cittasandosuppattikārikā. Mammesūti ghaṭṭanena dukkhuppattito mammasadisesu jātiādīsu. Lagganakārīti evaṃ vadantassa evaṃ vadāmīti atthādhippāyena lagganakārī, na byañjanavasena. Kodhassa āsannā tassa kāraṇabhāvato. Sadosavācāyāti attano samuṭṭhāpakadosassa vasena sadosavācāya vevacanāni.
અકાલેનાતિ અયુત્તકાલેન. અકારણનિસ્સિતન્તિ નિપ્ફલં. ફલઞ્હિ કારણનિસ્સિતં નામ તદવિનાભાવતો. અકારણનિસ્સિતં નિપ્ફલં, સમ્ફન્તિ અત્થો. અસભાવવત્તાતિ અયાથાવવાદી. અસંવરવિનયપટિસંયુત્તસ્સાતિ સંવરવિનયરહિતસ્સ, અત્તનો સુણન્તસ્સ ચ ન સંવરવિનયાવહસ્સ વત્તા. હદયમઞ્જૂસાયં નિધેતુન્તિ અહિતસંહિતત્તા ચિત્તં અનુપ્પવિસેત્વા નિધેતું . અયુત્તકાલેતિ ધમ્મં કથેન્તેન યો અત્થો યસ્મિં કાલે વત્તબ્બો, તતો પુબ્બે પચ્છા તસ્સ અકાલો, તસ્મિં અયુત્તકાલે વત્તા હોતિ. અનપદેસન્તિ ભગવતા અસુકસુત્તે એવં વુત્તન્તિ સુત્તાપદેસવિરહિતં. અપરિચ્છેદન્તિ પરિચ્છેદરહિતં . યથા પન વાચા પરિચ્છેદરહિતા હોતિ, તં દસ્સેતું ‘‘સુત્તં વા’’તિઆદિ વુત્તં. ઉપલબ્ભન્તિ અનુયોગં. બાહિરકથંયેવાતિ યં સુત્તં, જાતકં વા નિક્ખિત્તં, તસ્સ સરીરભૂતં કથં અનામસિત્વા તતો બહિભૂતંયેવ કથં. સમ્પજ્જિત્વાતિ વિરુળ્હં આપજ્જિત્વા. પવેણિજાતકાવાતિ અનુજાતપારોહમૂલાનિયેવ તિટ્ઠન્તિ. આહરિત્વાતિ નિક્ખિત્તસુત્તતો અઞ્ઞમ્પિ અનુયોગઉપમાવત્થુવસેન તદનુપયોગિનં આહરિત્વા. જાનાપેતુન્તિ એતદત્થમિદં વુત્તન્તિ જાનાપેતું યો સક્કોતિ. તસ્સ કથેતુન્તિ તસ્સ તથારૂપસ્સ ધમ્મકથિકસ્સ બહુમ્પિ કથેતું વટ્ટતિ. ન અત્થનિસ્સિતન્તિ અત્તનો પરેસઞ્ચ ન હિતાવહં.
Akālenāti ayuttakālena. Akāraṇanissitanti nipphalaṃ. Phalañhi kāraṇanissitaṃ nāma tadavinābhāvato. Akāraṇanissitaṃ nipphalaṃ, samphanti attho. Asabhāvavattāti ayāthāvavādī. Asaṃvaravinayapaṭisaṃyuttassāti saṃvaravinayarahitassa, attano suṇantassa ca na saṃvaravinayāvahassa vattā. Hadayamañjūsāyaṃ nidhetunti ahitasaṃhitattā cittaṃ anuppavisetvā nidhetuṃ . Ayuttakāleti dhammaṃ kathentena yo attho yasmiṃ kāle vattabbo, tato pubbe pacchā tassa akālo, tasmiṃ ayuttakāle vattā hoti. Anapadesanti bhagavatā asukasutte evaṃ vuttanti suttāpadesavirahitaṃ. Aparicchedanti paricchedarahitaṃ . Yathā pana vācā paricchedarahitā hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘suttaṃ vā’’tiādi vuttaṃ. Upalabbhanti anuyogaṃ. Bāhirakathaṃyevāti yaṃ suttaṃ, jātakaṃ vā nikkhittaṃ, tassa sarīrabhūtaṃ kathaṃ anāmasitvā tato bahibhūtaṃyeva kathaṃ. Sampajjitvāti viruḷhaṃ āpajjitvā. Paveṇijātakāvāti anujātapārohamūlāniyeva tiṭṭhanti. Āharitvāti nikkhittasuttato aññampi anuyogaupamāvatthuvasena tadanupayoginaṃ āharitvā. Jānāpetunti etadatthamidaṃ vuttanti jānāpetuṃ yo sakkoti. Tassa kathetunti tassa tathārūpassa dhammakathikassa bahumpi kathetuṃ vaṭṭati. Na atthanissitanti attano paresañca na hitāvahaṃ.
અભિજ્ઝાયનં યેભુય્યેન પરસન્તકસ્સ દસ્સનવસેન હોતીતિ ‘‘અભિજ્ઝાય ઓલોકેતા હોતી’’તિ વુત્તં. અભિજ્ઝાયન્તો વા અભિજ્ઝાયિતં વત્થું યત્થ કત્થચિ ઠિતમ્પિ પચ્ચક્ખતો પસ્સન્તો વિય અભિજ્ઝાયતીતિ વુત્તં ‘‘અભિજ્ઝાય ઓલોકેતા હોતી’’તિ. કમ્મપથભેદો ન હોતિ, કેવલં લોભમત્તોવ હોતિ પરિણામનવસેન અપ્પવત્તત્તા. યથા પન કમ્મપથભેદો હોતિ, તં દસ્સેતું ‘‘યદા પના’’તિઆદિ વુત્તં. પરિણામેતીતિ અત્તનો સન્તકભાવેન પરિગ્ગય્હ નામેતિ.
Abhijjhāyanaṃ yebhuyyena parasantakassa dassanavasena hotīti ‘‘abhijjhāya oloketā hotī’’ti vuttaṃ. Abhijjhāyanto vā abhijjhāyitaṃ vatthuṃ yattha katthaci ṭhitampi paccakkhato passanto viya abhijjhāyatīti vuttaṃ ‘‘abhijjhāya oloketā hotī’’ti. Kammapathabhedo na hoti, kevalaṃ lobhamattova hoti pariṇāmanavasena appavattattā. Yathā pana kammapathabhedo hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘yadā panā’’tiādi vuttaṃ. Pariṇāmetīti attano santakabhāvena pariggayha nāmeti.
વિપન્નચિત્તોતિ બ્યાપાદેન વિપત્તિં આપાદિતચિત્તો. તેનાહ ‘‘પૂતિભૂતચિત્તો’’તિ. બ્યાપાદો હિ વિસં વિય લોહિતસ્સ ચિત્તં પૂતિભાવં જનેતિ. દોસેન દુટ્ઠચિત્તસઙ્કપ્પોતિ વિસેન વિય સપ્પિઆદિકોપેન દૂસિતચિત્તસઙ્કપ્પો. ઘાતીયન્તૂતિ હનીયન્તુ. વધં પાપુણન્તૂતિ મરણં પાપુણન્તુ. મા વા અહેસુન્તિ સબ્બેન સબ્બં ન હોન્તુ. તેનાહ ‘‘કિઞ્ચિપિ મા અહેસુ’’ન્તિ, અનવસેસવિનાસં પાપુણન્તૂતિ અત્થો. હઞ્ઞન્તૂતિ આદિચિન્તનેનેવાતિ એકન્તતો વિનાસચિન્તાય એવ.
Vipannacittoti byāpādena vipattiṃ āpāditacitto. Tenāha ‘‘pūtibhūtacitto’’ti. Byāpādo hi visaṃ viya lohitassa cittaṃ pūtibhāvaṃ janeti. Dosena duṭṭhacittasaṅkappoti visena viya sappiādikopena dūsitacittasaṅkappo. Ghātīyantūti hanīyantu. Vadhaṃ pāpuṇantūti maraṇaṃ pāpuṇantu. Mā vā ahesunti sabbena sabbaṃ na hontu. Tenāha ‘‘kiñcipi mā ahesu’’nti, anavasesavināsaṃ pāpuṇantūti attho. Haññantūti ādicintanenevāti ekantato vināsacintāya eva.
મિચ્છાદિટ્ઠિકોતિ અયોનિસો ઉપ્પન્નદિટ્ઠિકો. સો ચ એકન્તતો કુસલપટિપક્ખદિટ્ઠિકોતિ આહ ‘‘અકુસલદસ્સનો’’તિ. વિપલ્લત્થદસ્સનોતિ ધમ્મતાય વિપરિયાસગ્ગાહી. નત્થિ દિન્નન્તિ દેય્યધમ્મસીસેન દાનં વુત્તન્તિ આહ ‘‘દિન્નસ્સ ફલાભાવં સન્ધાય વદતી’’તિ. દિન્નં પન અન્નાદિવત્થું કથં પટિક્ખિપતિ. એસ નયો ‘‘યિટ્ઠં હુત’’ન્તિ એત્થાપિ. મહાયાગોતિ સબ્બસાધારણં મહાદાનં. પહેણકસક્કારોતિ પાહુનકાનં કત્તબ્બસક્કારો. ફલન્તિ આનિસંસફલઞ્ચ નિસ્સન્દફલઞ્ચ. વિપાકોતિ સદિસં ફલં. પરલોકે ઠિતસ્સ અયં લોકો નત્થીતિ પરલોકે ઠિતસ્સ કમ્મુના લદ્ધબ્બો અયં લોકો ન હોતિ. ઇધલોકે ઠિતસ્સપિ પરલોકો નત્થીતિ ઇધલોકે ઠિતસ્સ કમ્મુના લદ્ધબ્બો પરલોકો ન હોતિ. તત્થ કારણમાહ ‘‘સબ્બે તત્થ તત્થેવ ઉચ્છિજ્જન્તી’’તિ . ઇમે સત્તા યત્થ યત્થ ભવયોનિગતિઆદીસુ ઠિતા તત્થ તત્થેવ ઉચ્છિજ્જન્તિ નિરુદયવિનાસવસેન વિનસ્સન્તિ. ફલાભાવવસેનાતિ માતાપિતૂસુ સમ્માપટિપત્તિમિચ્છાપટિપત્તીનં ફલસ્સ અભાવવસેન ‘‘નત્થિ માતા, નત્થિ પિતા’’તિ વદતિ, ન માતાપિતૂનં, નાપિ તેસુ સમ્માપટિપત્તિમિચ્છાપટિપત્તીનં અભાવવસેન તેસં લોકપચ્ચક્ખત્તા. બુબ્બુળકસ્સ વિય ઇમેસં સત્તાનં ઉપ્પાદો નામ કેવલોવ, ન ચવિત્વા આગમનપુબ્બકોતિ દસ્સનત્થં ‘‘નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા’’તિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘ચવિત્વા ઉપપજ્જનકસત્તા નામ નત્થીતિ વદતી’’તિ. સમણેન નામ યાથાવતો જાનન્તેન કસ્સચિ કિઞ્ચિ અકથેત્વા સઞ્ઞતેન ભવિતબ્બં, અઞ્ઞથા અહોપુરિસિકા નામ સિયા, કિં પરો પરસ્સ કરિસ્સતિ, તથા અત્તનો સમ્પાદનસ્સ કસ્સચિ અવસરો એવ નત્થિ તત્થ તત્થેવ ઉચ્છિજ્જનતોતિ આહ ‘‘યે ઇમઞ્ચ…પે॰… પવેદેન્તી’’તિ. એત્તાવતાતિ ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિના બ્યપદેસેન. દસવત્થુકાતિ પટિક્ખિપિતબ્બાનિ દસ વત્થૂનિ એતિસ્સાતિ દસવત્થુકા.
Micchādiṭṭhikoti ayoniso uppannadiṭṭhiko. So ca ekantato kusalapaṭipakkhadiṭṭhikoti āha ‘‘akusaladassano’’ti. Vipallatthadassanoti dhammatāya vipariyāsaggāhī. Natthi dinnanti deyyadhammasīsena dānaṃ vuttanti āha ‘‘dinnassa phalābhāvaṃ sandhāya vadatī’’ti. Dinnaṃ pana annādivatthuṃ kathaṃ paṭikkhipati. Esa nayo ‘‘yiṭṭhaṃ huta’’nti etthāpi. Mahāyāgoti sabbasādhāraṇaṃ mahādānaṃ. Paheṇakasakkāroti pāhunakānaṃ kattabbasakkāro. Phalanti ānisaṃsaphalañca nissandaphalañca. Vipākoti sadisaṃ phalaṃ. Paraloke ṭhitassa ayaṃ loko natthīti paraloke ṭhitassa kammunā laddhabbo ayaṃ loko na hoti. Idhaloke ṭhitassapi paraloko natthīti idhaloke ṭhitassa kammunā laddhabbo paraloko na hoti. Tattha kāraṇamāha ‘‘sabbe tattha tattheva ucchijjantī’’ti . Ime sattā yattha yattha bhavayonigatiādīsu ṭhitā tattha tattheva ucchijjanti nirudayavināsavasena vinassanti. Phalābhāvavasenāti mātāpitūsu sammāpaṭipattimicchāpaṭipattīnaṃ phalassa abhāvavasena ‘‘natthi mātā, natthi pitā’’ti vadati, na mātāpitūnaṃ, nāpi tesu sammāpaṭipattimicchāpaṭipattīnaṃ abhāvavasena tesaṃ lokapaccakkhattā. Bubbuḷakassa viya imesaṃ sattānaṃ uppādo nāma kevalova, na cavitvā āgamanapubbakoti dassanatthaṃ ‘‘natthi sattā opapātikā’’ti vuttanti āha ‘‘cavitvā upapajjanakasattā nāma natthīti vadatī’’ti. Samaṇena nāma yāthāvato jānantena kassaci kiñci akathetvā saññatena bhavitabbaṃ, aññathā ahopurisikā nāma siyā, kiṃ paro parassa karissati, tathā attano sampādanassa kassaci avasaro eva natthi tattha tattheva ucchijjanatoti āha ‘‘ye imañca…pe… pavedentī’’ti. Ettāvatāti ‘‘natthi dinna’’ntiādinā byapadesena. Dasavatthukāti paṭikkhipitabbāni dasa vatthūni etissāti dasavatthukā.
૪૪૧. અનભિજ્ઝાદયો હેટ્ઠા અત્થતો પકાસિતત્તા ઉત્તાનત્થાયેવ.
441.Anabhijjhādayo heṭṭhā atthato pakāsitattā uttānatthāyeva.