Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૬. સાળ્હસુત્તવણ્ણના
6. Sāḷhasuttavaṇṇanā
૧૯૬. છટ્ઠે દ્વયેનાતિ દ્વીહિ કોટ્ઠાસેહિ. ઓઘસ્સ નિત્થરણન્તિ ચતુરોઘનિત્થરણં. તપોજિગુચ્છાહેતૂતિ દુક્કરકારિકસઙ્ખાતેન તપેન પાપજિગુચ્છનહેતુ . અઞ્ઞતરં સામઞ્ઞઙ્ગન્તિ એકં સમણધમ્મકોટ્ઠાસં. અપરિસુદ્ધકાયસમાચારાતિઆદીસુ પુરિમેહિ તીહિ પદેહિ કાયિકવાચસિકચેતસિકસીલાનં અપરિસુદ્ધતં દસ્સેત્વા પચ્છિમેન પદેન અપરિસુદ્ધાજીવતં દસ્સેતિ. ઞાણદસ્સનાયાતિ મગ્ગઞાણસઙ્ખાતાય દસ્સનાય. અનુત્તરાય સમ્બોધાયાતિ અરહત્તાય, અરહત્તઞાણફસ્સેન ફુસિતું અભબ્બાતિ વુત્તં હોતિ. સાલલટ્ઠિન્તિ સાલરુક્ખં. નવન્તિ તરુણં. અકુક્કુચ્ચકજાતન્તિ ‘‘ભવેય્ય નુ ખો, ન ભવેય્યા’’તિ અજનેતબ્બકુક્કુચ્ચં. લેખણિયા લિખેય્યાતિ અવલેખનમત્તકેન અવલિખેય્ય. ધોવેય્યાતિ ઘંસેય્ય. અન્તો અવિસુદ્ધાતિ અબ્ભન્તરે અસુદ્ધા અપનીતસારા.
196. Chaṭṭhe dvayenāti dvīhi koṭṭhāsehi. Oghassanittharaṇanti caturoghanittharaṇaṃ. Tapojigucchāhetūti dukkarakārikasaṅkhātena tapena pāpajigucchanahetu . Aññataraṃ sāmaññaṅganti ekaṃ samaṇadhammakoṭṭhāsaṃ. Aparisuddhakāyasamācārātiādīsu purimehi tīhi padehi kāyikavācasikacetasikasīlānaṃ aparisuddhataṃ dassetvā pacchimena padena aparisuddhājīvataṃ dasseti. Ñāṇadassanāyāti maggañāṇasaṅkhātāya dassanāya. Anuttarāya sambodhāyāti arahattāya, arahattañāṇaphassena phusituṃ abhabbāti vuttaṃ hoti. Sālalaṭṭhinti sālarukkhaṃ. Navanti taruṇaṃ. Akukkuccakajātanti ‘‘bhaveyya nu kho, na bhaveyyā’’ti ajanetabbakukkuccaṃ. Lekhaṇiyā likheyyāti avalekhanamattakena avalikheyya. Dhoveyyāti ghaṃseyya. Anto avisuddhāti abbhantare asuddhā apanītasārā.
એવમેવ ખોતિ એત્થ ઇદં ઓપમ્મસંસન્દનં – સાલલટ્ઠિ વિય હિ અત્તભાવો દટ્ઠબ્બો, નદીસોતં વિય સંસારસોતં, પારં ગન્તુકામપુરિસો વિય દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિયો ગહેત્વા ઠિતપુરિસો, સાલલટ્ઠિયા બહિદ્ધા સુપરિકમ્મકતકાલો વિય બહિદ્ધા તપચરણં ગાળ્હં કત્વા ગહિતકાલો, અન્તો અસુદ્ધકાલો વિય અબ્ભન્તરે સીલાનં અપરિસુદ્ધકાલો, સાલલટ્ઠિયા સંસીદિત્વા અધોગમનં વિય દિટ્ઠિગતિકસ્સ સંસારસોતે સંસીદનં વેદિતબ્બં.
Evameva khoti ettha idaṃ opammasaṃsandanaṃ – sālalaṭṭhi viya hi attabhāvo daṭṭhabbo, nadīsotaṃ viya saṃsārasotaṃ, pāraṃ gantukāmapuriso viya dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo gahetvā ṭhitapuriso, sālalaṭṭhiyā bahiddhā suparikammakatakālo viya bahiddhā tapacaraṇaṃ gāḷhaṃ katvā gahitakālo, anto asuddhakālo viya abbhantare sīlānaṃ aparisuddhakālo, sālalaṭṭhiyā saṃsīditvā adhogamanaṃ viya diṭṭhigatikassa saṃsārasote saṃsīdanaṃ veditabbaṃ.
ફિયારિત્તં બન્ધેય્યાતિ ફિયઞ્ચ અરિત્તઞ્ચ યોજેય્ય. એવમેવાતિ એત્થાપિ ઇદં ઓપમ્મસંસન્દનં – સાલલટ્ઠિ વિય અત્તભાવો, નદીસોતં વિય સંસારસોતં, પારં ગન્તુકામપુરિસો વિય યોગાવચરો, બહિદ્ધા સુપરિકમ્મકતકાલો વિય છસુ દ્વારેસુ સંવરસ્સ પચ્ચુપટ્ઠિતકાલો, અન્તો સુવિસોધિતભાવો વિય અબ્ભન્તરે પરિસુદ્ધસીલભાવો, ફિયારિત્તબન્ધનં વિય કાયિકચેતસિકવીરિયકરણં, સોત્થિના પારિમતીરગમનં વિય અનુપુબ્બેન સીલં પૂરેત્વા સમાધિં પૂરેત્વા પઞ્ઞં પૂરેત્વા નિબ્બાનગમનં દટ્ઠબ્બં.
Phiyārittaṃ bandheyyāti phiyañca arittañca yojeyya. Evamevāti etthāpi idaṃ opammasaṃsandanaṃ – sālalaṭṭhi viya attabhāvo, nadīsotaṃ viya saṃsārasotaṃ, pāraṃ gantukāmapuriso viya yogāvacaro, bahiddhā suparikammakatakālo viya chasu dvāresu saṃvarassa paccupaṭṭhitakālo, anto suvisodhitabhāvo viya abbhantare parisuddhasīlabhāvo, phiyārittabandhanaṃ viya kāyikacetasikavīriyakaraṇaṃ, sotthinā pārimatīragamanaṃ viya anupubbena sīlaṃ pūretvā samādhiṃ pūretvā paññaṃ pūretvā nibbānagamanaṃ daṭṭhabbaṃ.
કણ્ડચિત્રકાનીતિ સરલટ્ઠિસરરજ્જુસરપાસાદસરસાણિસરપોક્ખરણિસરપદુમાનીતિ અનેકાનિ કણ્ડેહિ કત્તબ્બચિત્રાનિ. અથ ખો સો તીહિ ઠાનેહીતિ સો એવં બહૂનિ કણ્ડચિત્રકાનિ જાનન્તોપિ ન રાજારહો હોતિ, તીહિયેવ પન ઠાનેહિ હોતીતિ અત્થો. સમ્માસમાધિ હોતીતિ મગ્ગસમાધિના ચ ફલસમાધિના ચ સમાહિતો હોતીતિ અયમેત્થ અત્થો. સમ્માદિટ્ઠીતિ મગ્ગસમ્માદિટ્ઠિયા સમન્નાગતો. ઇદં દુક્ખન્તિઆદીહિ ચતૂહિ સચ્ચેહિ ચત્તારો મગ્ગા તીણિ ચ ફલાનિ કથિતાનિ. અયં પન મગ્ગેનેવ અવિરાધિતં વિજ્ઝતિ નામાતિ વેદિતબ્બો. સમ્માવિમુત્તીતિ અરહત્તફલવિમુત્તિયા સમન્નાગતો. અવિજ્જાક્ખન્ધં પદાલેતીતિ અરહત્તમગ્ગેન પદાલેતિ નામાતિ વુચ્ચતિ. ઇમિના હિ હેટ્ઠા અરહત્તમગ્ગેન અવિજ્જાક્ખન્ધો પદાલિતો , ઇધ પન પદાલિતં ઉપાદાય પદાલેતીતિ વત્તું વટ્ટતીતિ.
Kaṇḍacitrakānīti saralaṭṭhisararajjusarapāsādasarasāṇisarapokkharaṇisarapadumānīti anekāni kaṇḍehi kattabbacitrāni. Atha kho so tīhi ṭhānehīti so evaṃ bahūni kaṇḍacitrakāni jānantopi na rājāraho hoti, tīhiyeva pana ṭhānehi hotīti attho. Sammāsamādhihotīti maggasamādhinā ca phalasamādhinā ca samāhito hotīti ayamettha attho. Sammādiṭṭhīti maggasammādiṭṭhiyā samannāgato. Idaṃ dukkhantiādīhi catūhi saccehi cattāro maggā tīṇi ca phalāni kathitāni. Ayaṃ pana maggeneva avirādhitaṃ vijjhati nāmāti veditabbo. Sammāvimuttīti arahattaphalavimuttiyā samannāgato. Avijjākkhandhaṃ padāletīti arahattamaggena padāleti nāmāti vuccati. Iminā hi heṭṭhā arahattamaggena avijjākkhandho padālito , idha pana padālitaṃ upādāya padāletīti vattuṃ vaṭṭatīti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. સાળ્હસુત્તં • 6. Sāḷhasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. સાળ્હસુત્તવણ્ણના • 6. Sāḷhasuttavaṇṇanā