Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. સમચિત્તવગ્ગવણ્ણના

    4. Samacittavaggavaṇṇanā

    ૩૩. ચતુત્થસ્સ પઠમે અસપ્પુરિસભૂમીતિ અસપ્પુરિસાનં પતિટ્ઠાનટ્ઠાનં. સપ્પુરિસભૂમિયમ્પિ એસેવ નયો. અકતઞ્ઞૂતિ કતં ન જાનાતિ. અકતવેદીતિ કતં પાકટં કત્વા ન જાનાતિ. ઉપઞ્ઞાતન્તિ વણ્ણિતં થોમિતં પસત્થં. યદિદન્તિ યા અયં. અકતઞ્ઞુતા અકતવેદિતાતિ પરેન કતસ્સ ઉપકારસ્સ અજાનનઞ્ચેવ પાકટં કત્વા અજાનનઞ્ચ. કેવલાતિ સકલા. સુક્કપક્ખેપિ વુત્તનયેનેવ અત્થો વેદિતબ્બો.

    33. Catutthassa paṭhame asappurisabhūmīti asappurisānaṃ patiṭṭhānaṭṭhānaṃ. Sappurisabhūmiyampi eseva nayo. Akataññūti kataṃ na jānāti. Akatavedīti kataṃ pākaṭaṃ katvā na jānāti. Upaññātanti vaṇṇitaṃ thomitaṃ pasatthaṃ. Yadidanti yā ayaṃ. Akataññutā akataveditāti parena katassa upakārassa ajānanañceva pākaṭaṃ katvā ajānanañca. Kevalāti sakalā. Sukkapakkhepi vuttanayeneva attho veditabbo.

    ૩૪. દુતિયે માતુ ચ પિતુ ચાતિ જનકમાતુ ચ જનકપિતુ ચ. એકેન, ભિક્ખવે, અંસેન માતરં પરિહરેય્યાતિ એકસ્મિં અંસકૂટે ઠપેત્વા માતરં પટિજગ્ગેય્ય. એકેન અંસેન પિતરં પરિહરેય્યાતિ એકસ્મિં અંસકૂટે ઠપેત્વા પિતરં પટિજગ્ગેય્ય. વસ્સસતાયુકો વસ્સસતજીવીતિ વસ્સસતાયુકકાલે જાતો સકલં વસ્સસતં જીવન્તો. ઇદં વુત્તં હોતિ – સચે પુત્તો નામ ‘‘માતાપિતૂનં પટિકરિસ્સામી’’તિ ઉટ્ઠાય સમુટ્ઠાય દક્ખિણે અંસકૂટે માતરં, વામે પિતરં ઠપેત્વા વસ્સસતાયુકો સકલમ્પિ વસ્સસતં જીવમાનો પરિહરેય્ય. સો ચ નેસં ઉચ્છાદનપરિમદ્દનન્હાપનસમ્બાહનેનાતિ સો ચ પુત્તો નેસં માતાપિતૂનં અંસકૂટેસુ ઠિતાનંયેવ દુગ્ગન્ધપટિવિનોદનત્થં સુગન્ધકરણેન ઉચ્છાદનેન, પરિસ્સમવિનોદનત્થં હત્થપરિમદ્દનેન, સીતુણ્હકાલે ચ ઉણ્હોદકસીતોદકન્હાપનેન, હત્થપાદાદીનં આકડ્ઢનપરિકડ્ઢનસઙ્ખાતેન સમ્બાહનેન ઉપટ્ઠાનં કરેય્ય. તે ચ તત્થેવાતિ તે ચ માતાપિતરો તત્થેવ તસ્સ અંસકૂટેસુ નિસિન્નાવ મુત્તકરીસં ચજેય્યું. નત્વેવ , ભિક્ખવેતિ, ભિક્ખવે, એવમ્પિ નત્વેવ માતાપિતૂનં કતં વા હોતિ પટિકતં વા.

    34. Dutiye mātu ca pitu cāti janakamātu ca janakapitu ca. Ekena, bhikkhave, aṃsena mātaraṃ parihareyyāti ekasmiṃ aṃsakūṭe ṭhapetvā mātaraṃ paṭijaggeyya. Ekena aṃsena pitaraṃ parihareyyāti ekasmiṃ aṃsakūṭe ṭhapetvā pitaraṃ paṭijaggeyya. Vassasatāyuko vassasatajīvīti vassasatāyukakāle jāto sakalaṃ vassasataṃ jīvanto. Idaṃ vuttaṃ hoti – sace putto nāma ‘‘mātāpitūnaṃ paṭikarissāmī’’ti uṭṭhāya samuṭṭhāya dakkhiṇe aṃsakūṭe mātaraṃ, vāme pitaraṃ ṭhapetvā vassasatāyuko sakalampi vassasataṃ jīvamāno parihareyya. So ca nesaṃ ucchādanaparimaddananhāpanasambāhanenāti so ca putto nesaṃ mātāpitūnaṃ aṃsakūṭesu ṭhitānaṃyeva duggandhapaṭivinodanatthaṃ sugandhakaraṇena ucchādanena, parissamavinodanatthaṃ hatthaparimaddanena, sītuṇhakāle ca uṇhodakasītodakanhāpanena, hatthapādādīnaṃ ākaḍḍhanaparikaḍḍhanasaṅkhātena sambāhanena upaṭṭhānaṃ kareyya. Te ca tatthevāti te ca mātāpitaro tattheva tassa aṃsakūṭesu nisinnāva muttakarīsaṃ cajeyyuṃ. Natveva,bhikkhaveti, bhikkhave, evampi natveva mātāpitūnaṃ kataṃ vā hoti paṭikataṃ vā.

    ઇસ્સરાધિપચ્ચે રજ્જેતિ ચક્કવત્તિરજ્જં સન્ધાયેવમાહ. આપાદકાતિ વડ્ઢકા અનુપાલકા. પુત્તા હિ માતાપિતૂહિ વડ્ઢિતા ચેવ અનુપાલિતા ચ. પોસકાતિ હત્થપાદે વડ્ઢેત્વા હદયલોહિતં પાયેત્વા પોસકા. પુત્તા હિ માતાપિતૂહિ પુટ્ઠા ભતા અન્નપાનાદીહિ પટિજગ્ગિતા. ઇમસ્સ લોકસ્સ દસ્સેતારોતિ સચે હિ માતાપિતરો જાતદિવસેયેવ પુત્તં પાદે ગહેત્વા અરઞ્ઞે વા નદિયં વા પપાતે વા ખિપેય્યું, ઇમસ્મિં લોકે ઇટ્ઠાનિટ્ઠારમ્મણં ન પસ્સેય્ય. એવં અકત્વા આપાદિતત્તા પોસિતત્તા એસ ઇમસ્મિં લોકે ઇટ્ઠાનિટ્ઠારમ્મણં માતાપિતરો નિસ્સાય પસ્સતીતિ ત્યાસ્સ ઇમસ્સ લોકસ્સ દસ્સેતારો નામ હોન્તિ. સમાદપેતીતિ ગણ્હાપેતિ. ઇમસ્મિં સુત્તે સદ્ધાસીલચાગપઞ્ઞા લોકિયલોકુત્તરમિસ્સકા કથિતા. ધમ્મસેનાપતિસારિપુત્તત્થેરસદિસોવ ભિક્ખુ તેસુ પતિટ્ઠાપેતિ નામાતિ વેદિતબ્બો.

    Issarādhipacce rajjeti cakkavattirajjaṃ sandhāyevamāha. Āpādakāti vaḍḍhakā anupālakā. Puttā hi mātāpitūhi vaḍḍhitā ceva anupālitā ca. Posakāti hatthapāde vaḍḍhetvā hadayalohitaṃ pāyetvā posakā. Puttā hi mātāpitūhi puṭṭhā bhatā annapānādīhi paṭijaggitā. Imassa lokassa dassetāroti sace hi mātāpitaro jātadivaseyeva puttaṃ pāde gahetvā araññe vā nadiyaṃ vā papāte vā khipeyyuṃ, imasmiṃ loke iṭṭhāniṭṭhārammaṇaṃ na passeyya. Evaṃ akatvā āpāditattā positattā esa imasmiṃ loke iṭṭhāniṭṭhārammaṇaṃ mātāpitaro nissāya passatīti tyāssa imassa lokassa dassetāro nāma honti. Samādapetīti gaṇhāpeti. Imasmiṃ sutte saddhāsīlacāgapaññā lokiyalokuttaramissakā kathitā. Dhammasenāpatisāriputtattherasadisova bhikkhu tesu patiṭṭhāpeti nāmāti veditabbo.

    ૩૫. તતિયે તેનુપસઙ્કમીતિ સો હિ બ્રાહ્મણો ‘‘સમણો કિર ગોતમો કથિતં વિસ્સજ્જેતિ, પુચ્છાયસ્સ વિરજ્ઝનં નામ નત્થિ. અહમસ્સ વિરજ્ઝનપઞ્હં અભિસઙ્ખરિસ્સામી’’તિ પણીતભોજનં ભુઞ્જિત્વા ગબ્ભદ્વારં પિદહિત્વા નિસિન્નો ચિન્તેતું આરભિ. અથસ્સ એતદહોસિ – ‘‘ઇમસ્મિં ઠાને ઉચ્ચાસદ્દમહાસદ્દો વત્તતિ, ચિત્તં ન એકગ્ગં હોતિ, ભૂમિઘરં કારેસ્સામી’’તિ ભૂમિઘરં કારેત્વા તત્થ પવિસિત્વા – ‘‘એવં પુટ્ઠો એવં કથેસ્સતિ, એવં પુટ્ઠો એવં કથેસ્સતી’’તિ એકં ગણ્હિત્વા એકં વિસ્સજ્જેન્તો સકલદિવસં કિઞ્ચિ પસ્સિતું નાસક્ખિ. તસ્સ ઇમિનાવ નીહારેન ચત્તારો માસા વીતિવત્તા. સો ચતુન્નં માસાનં અચ્ચયેન ઉભતોકોટિકં પઞ્હં નામ અદ્દસ. એવં કિરસ્સ અહોસિ – ‘‘અહં સમણં ગોતમં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘કિંવાદી ભવ’ન્તિ પુચ્છિસ્સામિ. સચે ‘કિરિયવાદિમ્હી’તિ વક્ખતિ, ‘સબ્બાકુસલાનં નામ તુમ્હે કિરિયં વદેથા’તિ નં નિગ્ગણ્હિસ્સામિ. સચે ‘અકિરિયવાદિમ્હી’તિ વક્ખતિ, ‘કુસલધમ્માનં નામ તુમ્હે અકિરિયં વદેથા’તિ નં નિગ્ગણ્હિસ્સામિ. ઇદઞ્હિ ઉભતોકોટિકં પઞ્હં પુટ્ઠો નેવ ઉગ્ગિલિતું સક્ખિસ્સતિ ન નિગ્ગિલિતું. એવં મમ જયો ભવિસ્સતિ, સમણસ્સ ગોતમસ્સ પરાજયો’’તિ ઉટ્ઠાય અપ્ફોટેત્વા ભૂમિઘરા નિક્ખમ્મ ‘‘એવરૂપં પઞ્હં પુચ્છન્તેન ન એકકેન ગન્તું વટ્ટતી’’તિ નગરે ઘોસનં કારેત્વા સકલનાગરેહિ પરિવુતો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ. કિંવાદીતિ કિંલદ્ધિકો. કિમક્ખાયીતિ કિં નામ સાવકાનં પટિપદં અક્ખાયીતિ પુચ્છિ. અથસ્સ ભગવા ચતૂહિ માસેહિ પઞ્હં અભિસઙ્ખરિત્વા ‘‘દિટ્ઠો મે સમણસ્સ ગોતમસ્સ પરાજયપઞ્હો’’તિ માનં પગ્ગય્હ આગતભાવં ઞત્વા એકપદેનેવ તં પઞ્હં ભિન્દન્તો કિરિયવાદી ચાહં, બ્રાહ્મણાતિઆદિમાહ. અથ બ્રાહ્મણો અત્તનો માનં અપનેત્વા ભગવન્તં આયાચન્તો યથાકથં પનાતિઆદિમાહ. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    35. Tatiye tenupasaṅkamīti so hi brāhmaṇo ‘‘samaṇo kira gotamo kathitaṃ vissajjeti, pucchāyassa virajjhanaṃ nāma natthi. Ahamassa virajjhanapañhaṃ abhisaṅkharissāmī’’ti paṇītabhojanaṃ bhuñjitvā gabbhadvāraṃ pidahitvā nisinno cintetuṃ ārabhi. Athassa etadahosi – ‘‘imasmiṃ ṭhāne uccāsaddamahāsaddo vattati, cittaṃ na ekaggaṃ hoti, bhūmigharaṃ kāressāmī’’ti bhūmigharaṃ kāretvā tattha pavisitvā – ‘‘evaṃ puṭṭho evaṃ kathessati, evaṃ puṭṭho evaṃ kathessatī’’ti ekaṃ gaṇhitvā ekaṃ vissajjento sakaladivasaṃ kiñci passituṃ nāsakkhi. Tassa imināva nīhārena cattāro māsā vītivattā. So catunnaṃ māsānaṃ accayena ubhatokoṭikaṃ pañhaṃ nāma addasa. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘ahaṃ samaṇaṃ gotamaṃ upasaṅkamitvā ‘kiṃvādī bhava’nti pucchissāmi. Sace ‘kiriyavādimhī’ti vakkhati, ‘sabbākusalānaṃ nāma tumhe kiriyaṃ vadethā’ti naṃ niggaṇhissāmi. Sace ‘akiriyavādimhī’ti vakkhati, ‘kusaladhammānaṃ nāma tumhe akiriyaṃ vadethā’ti naṃ niggaṇhissāmi. Idañhi ubhatokoṭikaṃ pañhaṃ puṭṭho neva uggilituṃ sakkhissati na niggilituṃ. Evaṃ mama jayo bhavissati, samaṇassa gotamassa parājayo’’ti uṭṭhāya apphoṭetvā bhūmigharā nikkhamma ‘‘evarūpaṃ pañhaṃ pucchantena na ekakena gantuṃ vaṭṭatī’’ti nagare ghosanaṃ kāretvā sakalanāgarehi parivuto yena bhagavā tenupasaṅkami. Kiṃvādīti kiṃladdhiko. Kimakkhāyīti kiṃ nāma sāvakānaṃ paṭipadaṃ akkhāyīti pucchi. Athassa bhagavā catūhi māsehi pañhaṃ abhisaṅkharitvā ‘‘diṭṭho me samaṇassa gotamassa parājayapañho’’ti mānaṃ paggayha āgatabhāvaṃ ñatvā ekapadeneva taṃ pañhaṃ bhindanto kiriyavādī cāhaṃ, brāhmaṇātiādimāha. Atha brāhmaṇo attano mānaṃ apanetvā bhagavantaṃ āyācanto yathākathaṃ panātiādimāha. Sesamettha uttānatthamevāti.

    ૩૬. ચતુત્થે દક્ખિણેય્યાતિ દક્ખિણા વુચ્ચતિ દાનં, તસ્સ પટિગ્ગહણયુત્તા કતિ પુગ્ગલાતિ પુચ્છતિ. સેખોતિ ઇમિના સત્ત સેક્ખે દસ્સેતિ. એત્થ ચ સીલવન્તપુથુજ્જનોપિ સોતાપન્નેનેવ સઙ્ગહિતો. આહુનેય્યા યજમાનાનં હોન્તીતિ દાનં દદન્તાનં આહુનસ્સ અરહા દાનપટિગ્ગાહકા નામ હોન્તીતિ અત્થો. ખેત્તન્તિ વત્થુ પતિટ્ઠા, પુઞ્ઞસ્સ વિરુહનટ્ઠાનન્તિ અત્થો.

    36. Catutthe dakkhiṇeyyāti dakkhiṇā vuccati dānaṃ, tassa paṭiggahaṇayuttā kati puggalāti pucchati. Sekhoti iminā satta sekkhe dasseti. Ettha ca sīlavantaputhujjanopi sotāpanneneva saṅgahito. Āhuneyyā yajamānānaṃ hontīti dānaṃ dadantānaṃ āhunassa arahā dānapaṭiggāhakā nāma hontīti attho. Khettanti vatthu patiṭṭhā, puññassa viruhanaṭṭhānanti attho.

    ૩૭. પઞ્ચમે પુબ્બારામેતિ સાવત્થિતો પુરત્થિમદિસાભાગે આરામે. મિગારમાતુપાસાદેતિ વિસાખાય ઉપાસિકાય પાસાદે. સા હિ મિગારસેટ્ઠિના માતુટ્ઠાને ઠપિતત્તાપિ, સબ્બજેટ્ઠકસ્સ પુત્તસ્સ અય્યકસેટ્ઠિનોવ સમાનનામકત્તાપિ મિગારમાતાતિ વુચ્ચતિ. તાય કારિતો સહસ્સગબ્ભો પાસાદો મિગારમાતુપાસાદો નામ. થેરો તસ્મિં વિહરતિ. તત્ર ખો આયસ્મા સારિપુત્તોતિ તસ્મિં પાસાદે વિહરન્તો ધમ્મસેનાપતિસારિપુત્તત્થેરો.

    37. Pañcame pubbārāmeti sāvatthito puratthimadisābhāge ārāme. Migāramātupāsādeti visākhāya upāsikāya pāsāde. Sā hi migāraseṭṭhinā mātuṭṭhāne ṭhapitattāpi, sabbajeṭṭhakassa puttassa ayyakaseṭṭhinova samānanāmakattāpi migāramātāti vuccati. Tāya kārito sahassagabbho pāsādo migāramātupāsādo nāma. Thero tasmiṃ viharati. Tatra kho āyasmā sāriputtoti tasmiṃ pāsāde viharanto dhammasenāpatisāriputtatthero.

    ભિક્ખૂ આમન્તેસીતિ કસ્મિં કાલે આમન્તેસિ? કાનિચિ હિ સુત્તાનિ પુરેભત્તે ભાસિતાનિ અત્થિ, કાનિચિ પચ્છાભત્તે, કાનિચિ પુરિમયામે, કાનિચિ મજ્ઝિમયામે, કાનિચિ પચ્છિમયામે. ઇદં પન સમચિત્તપટિપદાસુત્તં પચ્છાભત્તે ભાસિતં. તસ્મા સાયન્હસમયે આમન્તેસિ.

    Bhikkhū āmantesīti kasmiṃ kāle āmantesi? Kānici hi suttāni purebhatte bhāsitāni atthi, kānici pacchābhatte, kānici purimayāme, kānici majjhimayāme, kānici pacchimayāme. Idaṃ pana samacittapaṭipadāsuttaṃ pacchābhatte bhāsitaṃ. Tasmā sāyanhasamaye āmantesi.

    ન કેવલં ચેતં થેરેનેવ ભાસિતં, તથાગતેનાપિ ભાસિતં. કત્થ નિસીદિત્વાતિ? વિસાખાય રતનપાસાદે નિસીદિત્વા. તથાગતો હિ પઠમબોધિયં વીસતિ વસ્સાનિ અનિબદ્ધવાસો હુત્વા યત્થ યત્થ ફાસુકં હોતિ, તત્થ તત્થેવ ગન્ત્વા વસિ. પઠમં અન્તોવસ્સઞ્હિ ઇસિપતને ધમ્મચક્કં પવત્તેત્વા અટ્ઠારસ મહાબ્રહ્મકોટિયો અમતપાનં પાયેત્વા બારાણસિં ઉપનિસ્સાય ઇસિપતને વસિ. દુતિયં અન્તોવસ્સં રાજગહં ઉપનિસ્સાય વેળુવને, તતિયચતુત્થાનિપિ તત્થેવ, પઞ્ચમં અન્તોવસ્સં વેસાલિં ઉપનિસ્સાય મહાવને કૂટાગારસાલાયં, છટ્ઠં અન્તોવસ્સં મકુલપબ્બતે, સત્તમં તાવતિંસભવને, અટ્ઠમં ભગ્ગે સુસુમારગિરં નિસ્સાય ભેસકળાવને, નવમં કોસમ્બિયં, દસમં પાલિલેય્યકે વનસણ્ડે, એકાદસમં નાલાયં બ્રાહ્મણગામે, દ્વાદસમં વેરઞ્જાયં, તેરસમં ચાલિયપબ્બતે, ચુદ્દસમં જેતવને, પઞ્ચદસમં કપિલવત્થુસ્મિં, સોળસમં આળવકં દમેત્વા ચતુરાસીતિપાણસહસ્સાનિ અમતપાનં પાયેત્વા આળવિયં, સત્તરસમં રાજગહેયેવ, અટ્ઠારસમં ચાલિયપબ્બતેયેવ, તથા એકૂનવીસતિમં, વીસતિમં પન અન્તોવસ્સં રાજગહંયેવ ઉપનિસ્સાય વસિ. એવં વીસતિ વસ્સાનિ અનિબદ્ધવાસો હુત્વા યત્થ યત્થ ફાસુકં હોતિ, તત્થ તત્થેવ વસિ.

    Na kevalaṃ cetaṃ thereneva bhāsitaṃ, tathāgatenāpi bhāsitaṃ. Kattha nisīditvāti? Visākhāya ratanapāsāde nisīditvā. Tathāgato hi paṭhamabodhiyaṃ vīsati vassāni anibaddhavāso hutvā yattha yattha phāsukaṃ hoti, tattha tattheva gantvā vasi. Paṭhamaṃ antovassañhi isipatane dhammacakkaṃ pavattetvā aṭṭhārasa mahābrahmakoṭiyo amatapānaṃ pāyetvā bārāṇasiṃ upanissāya isipatane vasi. Dutiyaṃ antovassaṃ rājagahaṃ upanissāya veḷuvane, tatiyacatutthānipi tattheva, pañcamaṃ antovassaṃ vesāliṃ upanissāya mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ, chaṭṭhaṃ antovassaṃ makulapabbate, sattamaṃ tāvatiṃsabhavane, aṭṭhamaṃ bhagge susumāragiraṃ nissāya bhesakaḷāvane, navamaṃ kosambiyaṃ, dasamaṃ pālileyyake vanasaṇḍe, ekādasamaṃ nālāyaṃ brāhmaṇagāme, dvādasamaṃ verañjāyaṃ, terasamaṃ cāliyapabbate, cuddasamaṃ jetavane, pañcadasamaṃ kapilavatthusmiṃ, soḷasamaṃ āḷavakaṃ dametvā caturāsītipāṇasahassāni amatapānaṃ pāyetvā āḷaviyaṃ, sattarasamaṃ rājagaheyeva, aṭṭhārasamaṃ cāliyapabbateyeva, tathā ekūnavīsatimaṃ, vīsatimaṃ pana antovassaṃ rājagahaṃyeva upanissāya vasi. Evaṃ vīsati vassāni anibaddhavāso hutvā yattha yattha phāsukaṃ hoti, tattha tattheva vasi.

    તતો પટ્ઠાય પન દ્વે સેનાસનાનિ ધુવપરિભોગાનિ અકાસિ. કતરાનિ દ્વે? જેતવનઞ્ચ પુબ્બારામઞ્ચ. કસ્મા? દ્વિન્નં કુલાનં ગુણમહન્તતાય. અનાથપિણ્ડિકસ્સ હિ વિસાખાય ચ ગુણં સન્ધાય ગુણં પટિચ્ચ સત્થા તાનિ સેનાસનાનિ ધુવપરિભોગેન પરિભુઞ્જિ. ઉતુવસ્સં ચારિકં ચરિત્વાપિ હિ અન્તોવસ્સે દ્વીસુયેવ સેનાસનેસુ વસતિ. એવં વસન્તો પન જેતવને રત્તિં વસિત્વા પુનદિવસે ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો દક્ખિણદ્વારેન સાવત્થિં પિણ્ડાય પવિસિત્વા પાચીનદ્વારેન નિક્ખમિત્વા પુબ્બારામે દિવાવિહારં કરોતિ. પુબ્બારામે રત્તિં વસિત્વા પુનદિવસે પાચીનદ્વારેન સાવત્થિં પિણ્ડાય પવિસિત્વા દક્ખિણદ્વારેન નિક્ખમિત્વા જેતવને દિવાવિહારં કરોતિ. તસ્મિં પન દિવસે સમ્માસમ્બુદ્ધો જેતવનેયેવ વસિ. યત્થ કત્થચિ વસન્તસ્સ ચસ્સ પઞ્ચવિધકિચ્ચં અવિજહિતમેવ હોતિ. તં હેટ્ઠા વિત્થારિતમેવ. તેસુ કિચ્ચેસુ પચ્છિમયામકિચ્ચકાલે ભગવા લોકં ઓલોકેન્તો સાવત્થિવાસીનઞ્ચ સમન્તા ચ સાવત્થિયા ગાવુતઅડ્ઢયોજનયોજનપરમે ઠાને અપરિમાણાનં સત્તાનં અભિસમયભાવં અદ્દસ.

    Tato paṭṭhāya pana dve senāsanāni dhuvaparibhogāni akāsi. Katarāni dve? Jetavanañca pubbārāmañca. Kasmā? Dvinnaṃ kulānaṃ guṇamahantatāya. Anāthapiṇḍikassa hi visākhāya ca guṇaṃ sandhāya guṇaṃ paṭicca satthā tāni senāsanāni dhuvaparibhogena paribhuñji. Utuvassaṃ cārikaṃ caritvāpi hi antovasse dvīsuyeva senāsanesu vasati. Evaṃ vasanto pana jetavane rattiṃ vasitvā punadivase bhikkhusaṅghaparivuto dakkhiṇadvārena sāvatthiṃ piṇḍāya pavisitvā pācīnadvārena nikkhamitvā pubbārāme divāvihāraṃ karoti. Pubbārāme rattiṃ vasitvā punadivase pācīnadvārena sāvatthiṃ piṇḍāya pavisitvā dakkhiṇadvārena nikkhamitvā jetavane divāvihāraṃ karoti. Tasmiṃ pana divase sammāsambuddho jetavaneyeva vasi. Yattha katthaci vasantassa cassa pañcavidhakiccaṃ avijahitameva hoti. Taṃ heṭṭhā vitthāritameva. Tesu kiccesu pacchimayāmakiccakāle bhagavā lokaṃ olokento sāvatthivāsīnañca samantā ca sāvatthiyā gāvutaaḍḍhayojanayojanaparame ṭhāne aparimāṇānaṃ sattānaṃ abhisamayabhāvaṃ addasa.

    તતો ‘‘કસ્મિં નુ ખો કાલે અભિસમયો ભવિસ્સતી’’તિ ઓલોકેન્તો ‘‘સાયન્હસમયે’’તિ દિસ્વા ‘‘મયિ નુ ખો કથેન્તે અભિસમયો ભવિસ્સતિ, સાવકે કથેન્તે ભવિસ્સતી’’તિ ‘‘સારિપુત્તત્થેરે કથેન્તે ભવિસ્સતી’’તિ અદ્દસ. તતો ‘‘કત્થ નિસીદિત્વા કથેન્તે ભવિસ્સતી’’તિ ઓલોકેન્તો ‘‘વિસાખાય રતનપાસાદે નિસીદિત્વા’’તિ દિસ્વા ‘‘બુદ્ધાનં નામ તયો સાવકસન્નિપાતા હોન્તિ, અગ્ગસાવકાનં એકો. તેસુ અજ્જ ધમ્મસેનાપતિસારિપુત્તત્થેરસ્સ સાવકસન્નિપાતો ભવિસ્સતી’’તિ અદ્દસ. દિસ્વા પાતોવ સરીરપટિજગ્ગનં કત્વા નિવત્થનિવાસનો સુગતચીવરં પારુપિત્વા સેલમયપત્તં આદાય ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો દક્ખિણદ્વારેન નગરં પવિસિત્વા પિણ્ડાય ચરન્તો ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ સુલભપિણ્ડપાતં કત્વા વાતપ્પહતા વિય નાવા પટિનિવત્તિત્વા દક્ખિણદ્વારેન નિક્ખમિત્વા બહિદ્વારે અટ્ઠાસિ. તતો અસીતિ મહાસાવકા ભિક્ખુનિપરિસા ઉપાસકપરિસા ઉપાસિકાપરિસાતિ ચતસ્સો પરિસા સત્થારં પરિવારયિંસુ.

    Tato ‘‘kasmiṃ nu kho kāle abhisamayo bhavissatī’’ti olokento ‘‘sāyanhasamaye’’ti disvā ‘‘mayi nu kho kathente abhisamayo bhavissati, sāvake kathente bhavissatī’’ti ‘‘sāriputtatthere kathente bhavissatī’’ti addasa. Tato ‘‘kattha nisīditvā kathente bhavissatī’’ti olokento ‘‘visākhāya ratanapāsāde nisīditvā’’ti disvā ‘‘buddhānaṃ nāma tayo sāvakasannipātā honti, aggasāvakānaṃ eko. Tesu ajja dhammasenāpatisāriputtattherassa sāvakasannipāto bhavissatī’’ti addasa. Disvā pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā nivatthanivāsano sugatacīvaraṃ pārupitvā selamayapattaṃ ādāya bhikkhusaṅghaparivuto dakkhiṇadvārena nagaraṃ pavisitvā piṇḍāya caranto bhikkhusaṅghassa sulabhapiṇḍapātaṃ katvā vātappahatā viya nāvā paṭinivattitvā dakkhiṇadvārena nikkhamitvā bahidvāre aṭṭhāsi. Tato asīti mahāsāvakā bhikkhuniparisā upāsakaparisā upāsikāparisāti catasso parisā satthāraṃ parivārayiṃsu.

    સત્થા સારિપુત્તત્થેરં આમન્તેસિ – ‘‘સારિપુત્ત, તયા પુબ્બારામં ગન્તું વટ્ટતિ, તવ ચ પરિસં ગહેત્વા ગચ્છાહી’’તિ. ‘‘સાધુ, ભન્તે’’તિ થેરો અત્તનો પરિવારેહિ પઞ્ચહિ ભિક્ખુસતેહિ પરિવુતો પુબ્બારામં અગમાસિ. એતેનેવ નિયામેન અસીતિ મહાસાવકે પુબ્બારામમેવ પેસેત્વા સયં એકેન આનન્દત્થેરેનેવ સદ્ધિં જેતવનં અગમાસિ. આનન્દત્થેરોપિ વિહારે સત્થુ વત્તં કત્વા વન્દિત્વા ‘‘પુબ્બારામં ગચ્છામિ, ભન્તે’’તિ આહ. એવં કરોહિ આનન્દાતિ. સત્થારં વન્દિત્વા તત્થેવ અગમાસિ. સત્થા એકકોવ જેતવને ઓહીનો.

    Satthā sāriputtattheraṃ āmantesi – ‘‘sāriputta, tayā pubbārāmaṃ gantuṃ vaṭṭati, tava ca parisaṃ gahetvā gacchāhī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti thero attano parivārehi pañcahi bhikkhusatehi parivuto pubbārāmaṃ agamāsi. Eteneva niyāmena asīti mahāsāvake pubbārāmameva pesetvā sayaṃ ekena ānandatthereneva saddhiṃ jetavanaṃ agamāsi. Ānandattheropi vihāre satthu vattaṃ katvā vanditvā ‘‘pubbārāmaṃ gacchāmi, bhante’’ti āha. Evaṃ karohi ānandāti. Satthāraṃ vanditvā tattheva agamāsi. Satthā ekakova jetavane ohīno.

    તં દિવસઞ્હિ ચતસ્સો પરિસા થેરસ્સેવ ધમ્મકથં સોતુકામા અહેસું. કોસલમહારાજાપિ બલકાયેન પરિવુતો પુબ્બારામમેવ ગતો. તથા પઞ્ચસતઉપાસકપરિવારો અનાથપિણ્ડિકો. વિસાખા પન મહાઉપાસિકા દ્વીહિ જઙ્ઘસહસ્સેહિ પરિવુતો અગમાસિ. સત્તપણ્ણાસાય કુલસતસહસ્સાનં વસનટ્ઠાને સાવત્થિનગરે ગેહપાલકદારકે ઠપેત્વા સેસજનો ગન્ધચુણ્ણમાલાદીનિ ગહેત્વા પુબ્બારામમેવ અગમાસિ. ચતૂસુ દ્વારગામેસુ ગાવુતઅડ્ઢયોજનયોજનપરમટ્ઠાને સબ્બેયેવ મનુસ્સા ગન્ધચુણ્ણમાલાદિહત્થા પુબ્બારામમેવ અગમંસુ. સકલવિહારો મિસ્સકપુપ્ફેહિ અભિકિણ્ણો વિય અહોસિ.

    Taṃ divasañhi catasso parisā therasseva dhammakathaṃ sotukāmā ahesuṃ. Kosalamahārājāpi balakāyena parivuto pubbārāmameva gato. Tathā pañcasataupāsakaparivāro anāthapiṇḍiko. Visākhā pana mahāupāsikā dvīhi jaṅghasahassehi parivuto agamāsi. Sattapaṇṇāsāya kulasatasahassānaṃ vasanaṭṭhāne sāvatthinagare gehapālakadārake ṭhapetvā sesajano gandhacuṇṇamālādīni gahetvā pubbārāmameva agamāsi. Catūsu dvāragāmesu gāvutaaḍḍhayojanayojanaparamaṭṭhāne sabbeyeva manussā gandhacuṇṇamālādihatthā pubbārāmameva agamaṃsu. Sakalavihāro missakapupphehi abhikiṇṇo viya ahosi.

    ધમ્મસેનાપતિસારિપુત્તત્થેરોપિ ખો વિહારં ગન્ત્વા વિહારપરિવેણે અઙ્ગણટ્ઠાને અટ્ઠાસિ. ભિક્ખૂ થેરસ્સ આસનં પઞ્ઞાપયિંસુ. થેરો તત્થ નિસીદિત્વા ઉપટ્ઠાકત્થેરેન વત્તે કતે ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ ઓવાદં કત્વા ગન્ધકુટિં પવિસિત્વા સમાપત્તિં અપ્પેત્વા નિસીદિ. સો પરિચ્છિન્નકાલવસેન સમાપત્તિતો વુટ્ઠાય અચિરવતિં ગન્ત્વા રજોજલ્લં પવાહેત્વા પટિપ્પસ્સદ્ધદરથો ઓતિણ્ણતિત્થેનેવ ઉત્તરિત્વા નિવત્થનિવાસનો સઙ્ઘાટિં પારુપિત્વા અટ્ઠાસિ. ભિક્ખુસઙ્ઘોપિ સમ્મુખસમ્મુખટ્ઠાનેન ઓતરિત્વા સરીરે રજોજલ્લં પવાહેત્વા પચ્ચુત્તરિત્વા થેરં પરિવારયિંસુ. અન્તોવિહારેપિ થેરસ્સ ધમ્માસનં પઞ્ઞાપયિંસુ. ચતસ્સોપિ પરિસા અત્તનો અત્તનો ઓકાસં ઞત્વા મગ્ગં ઠપેત્વા નિસીદિંસુ. સારિપુત્તત્થેરોપિ પઞ્ચભિક્ખુસતપરિવારો ધમ્મસભં આગન્ત્વા સીહમત્થકપ્પતિટ્ઠિતે સમુસ્સિતસેતચ્છત્તે રતનપલ્લઙ્કે ચિત્તબીજનિં ગહેત્વા પુરત્થાભિમુખો નિસીદિ. નિસીદિત્વા પરિસં ઓલોકેત્વા – ‘‘મહતી વતાયં પરિસા, ઇમિસ્સા ન અપ્પમત્તિકા પરિત્તકધમ્મદેસના અનુચ્છવિકા, કતરધમ્મદેસના નુ ખો અનુચ્છવિકા ભવિસ્સતી’’તિ તીણિ પિટકાનિ આવજ્જમાનો ઇમં સંયોજનપરિયાય ધમ્મદેસનં અદ્દસ.

    Dhammasenāpatisāriputtattheropi kho vihāraṃ gantvā vihārapariveṇe aṅgaṇaṭṭhāne aṭṭhāsi. Bhikkhū therassa āsanaṃ paññāpayiṃsu. Thero tattha nisīditvā upaṭṭhākattherena vatte kate bhikkhusaṅghassa ovādaṃ katvā gandhakuṭiṃ pavisitvā samāpattiṃ appetvā nisīdi. So paricchinnakālavasena samāpattito vuṭṭhāya aciravatiṃ gantvā rajojallaṃ pavāhetvā paṭippassaddhadaratho otiṇṇatittheneva uttaritvā nivatthanivāsano saṅghāṭiṃ pārupitvā aṭṭhāsi. Bhikkhusaṅghopi sammukhasammukhaṭṭhānena otaritvā sarīre rajojallaṃ pavāhetvā paccuttaritvā theraṃ parivārayiṃsu. Antovihārepi therassa dhammāsanaṃ paññāpayiṃsu. Catassopi parisā attano attano okāsaṃ ñatvā maggaṃ ṭhapetvā nisīdiṃsu. Sāriputtattheropi pañcabhikkhusataparivāro dhammasabhaṃ āgantvā sīhamatthakappatiṭṭhite samussitasetacchatte ratanapallaṅke cittabījaniṃ gahetvā puratthābhimukho nisīdi. Nisīditvā parisaṃ oloketvā – ‘‘mahatī vatāyaṃ parisā, imissā na appamattikā parittakadhammadesanā anucchavikā, kataradhammadesanā nu kho anucchavikā bhavissatī’’ti tīṇi piṭakāni āvajjamāno imaṃ saṃyojanapariyāya dhammadesanaṃ addasa.

    એવં દેસનં સલ્લક્ખેત્વા તં દેસેતુકામો ભિક્ખૂ આમન્તેસિ આવુસો, ભિક્ખવેતિ. આવુસોતિ હિ અવત્વા, ભિક્ખવેતિ વચનં બુદ્ધાલાપો નામ હોતિ, અયં પનાયસ્મા ‘‘દસબલેન સમાનં આલપનં ન કરિસ્સામી’’તિ સત્થુ ગારવવસેન સાવકાલાપં કરોન્તો, ‘‘આવુસો ભિક્ખવે’’તિ આહ. એતદવોચાતિ એતં ‘‘અજ્ઝત્તસંયોજનઞ્ચ, આવુસો, પુગ્ગલં દેસેસ્સામિ બહિદ્ધાસંયોજનઞ્ચા’’તિ ધમ્મદેસનાપદં અવોચ.

    Evaṃ desanaṃ sallakkhetvā taṃ desetukāmo bhikkhū āmantesi āvuso, bhikkhaveti. Āvusoti hi avatvā, bhikkhaveti vacanaṃ buddhālāpo nāma hoti, ayaṃ panāyasmā ‘‘dasabalena samānaṃ ālapanaṃ na karissāmī’’ti satthu gāravavasena sāvakālāpaṃ karonto, ‘‘āvuso bhikkhave’’ti āha. Etadavocāti etaṃ ‘‘ajjhattasaṃyojanañca, āvuso, puggalaṃ desessāmi bahiddhāsaṃyojanañcā’’ti dhammadesanāpadaṃ avoca.

    તસ્મિં પન રતનપાસાદે અધિવત્થો એકો સોતાપન્નો દેવપુત્તો અત્થિ, સો બુદ્ધેહિ વા સાવકેહિ વા દેસનાય આરદ્ધમત્તાયયેવ જાનાતિ – ‘‘અયં દેસના ઉત્તાનિકા ભવિસ્સતિ, અયં ગમ્ભીરા. અયં ઝાનનિસ્સિતા ભવિસ્સતિ, અયં વિપસ્સનાનિસ્સિતા. અયં મગ્ગનિસ્સિતા અયં ફલનિસ્સિતા, અયં નિબ્બાનનિસ્સિતા’’તિ. સો તસ્મિમ્પિ દિવસે થેરેન દેસનાય આરદ્ધમત્તાય એવં અઞ્ઞાસિ – ‘‘યેન નીહારેન મય્હં અય્યેન ધમ્મસેનાપતિના સારિપુત્તત્થેરેન દેસના આરદ્ધા, અયં દેસના વિપસ્સનાગાળ્હા ભવિસ્સતિ, છહિ મુખેહિ વિપસ્સનં કથેસ્સતિ. દેસનાપરિયોસાને કોટિસતસહસ્સદેવતા અરહત્તં પાપુણિસ્સન્તિ, સોતાપન્નાદીનં પન દેવમનુસ્સાનં પરિચ્છેદો ન ભવિસ્સતિ. દેસનાય અનુચ્છવિકં કત્વા મય્હં અય્યસ્સ સાધુકારં દસ્સામી’’તિ દેવાનુભાવેન મહન્તં સદ્દં કત્વા – ‘‘સાધુ સાધુ અય્યા’’તિ આહ.

    Tasmiṃ pana ratanapāsāde adhivattho eko sotāpanno devaputto atthi, so buddhehi vā sāvakehi vā desanāya āraddhamattāyayeva jānāti – ‘‘ayaṃ desanā uttānikā bhavissati, ayaṃ gambhīrā. Ayaṃ jhānanissitā bhavissati, ayaṃ vipassanānissitā. Ayaṃ magganissitā ayaṃ phalanissitā, ayaṃ nibbānanissitā’’ti. So tasmimpi divase therena desanāya āraddhamattāya evaṃ aññāsi – ‘‘yena nīhārena mayhaṃ ayyena dhammasenāpatinā sāriputtattherena desanā āraddhā, ayaṃ desanā vipassanāgāḷhā bhavissati, chahi mukhehi vipassanaṃ kathessati. Desanāpariyosāne koṭisatasahassadevatā arahattaṃ pāpuṇissanti, sotāpannādīnaṃ pana devamanussānaṃ paricchedo na bhavissati. Desanāya anucchavikaṃ katvā mayhaṃ ayyassa sādhukāraṃ dassāmī’’ti devānubhāvena mahantaṃ saddaṃ katvā – ‘‘sādhu sādhu ayyā’’ti āha.

    દેવરાજેન સાધુકારે દિન્ને પરિવારકપાસાદસહસ્સે અધિવત્થા દેવતા સબ્બાવ સાધુકારં અદંસુ. તાસં સાધુકારસદ્દેન સબ્બા પુબ્બારામે વસનદેવતા, તાસં સદ્દેન ગાવુતમત્તે દેવતા, તતો અડ્ઢયોજને યોજનેતિ એતેનુપાયેન એકચક્કવાળે, દ્વીસુ ચક્કવાળેસુ, તીસુ ચક્કવાળેસૂતિ દસસહસ્સચક્કવાળેસુ દેવતા સાધુકારમદંસુ. તાસં સાધુકારસદ્દેન પથવિટ્ઠકનાગા ચ આકાસટ્ઠકદેવતા ચ. તતો અબ્ભવલાહકા, ઉણ્હવલાહકા, સીતવલાહકા, વસ્સવલાહકા, ચાતુમહારાજિકા ચત્તારો મહારાજાનો, તાવતિંસા દેવતા, સક્કો દેવરાજા, યામા દેવતા, સુયામો દેવરાજા , તુસિતા દેવતા, સન્તુસિતો દેવરાજા, નિમ્માનરતી દેવતા, સુનિમ્મિતો દેવરાજા, વસવત્તી દેવતા, વસવત્તી દેવરાજા, બ્રહ્મપારિસજ્જા, બ્રહ્મપુરોહિતા, મહાબ્રહ્માનો, પરિત્તાભા, અપ્પમાણાભા, આભસ્સરા, પરિત્તસુભા, અપ્પમાણસુભા, સુભકિણ્હા, વેહપ્ફલા, અવિહા, અતપ્પા, સુદસ્સા, સુદસ્સી, અકનિટ્ઠા દેવતાતિ અસઞ્ઞે ચ અરૂપાવચરસત્તે ચ ઠપેત્વા સોતાયતનપવત્તિટ્ઠાને સબ્બા દેવતા સાધુકારમદંસુ.

    Devarājena sādhukāre dinne parivārakapāsādasahasse adhivatthā devatā sabbāva sādhukāraṃ adaṃsu. Tāsaṃ sādhukārasaddena sabbā pubbārāme vasanadevatā, tāsaṃ saddena gāvutamatte devatā, tato aḍḍhayojane yojaneti etenupāyena ekacakkavāḷe, dvīsu cakkavāḷesu, tīsu cakkavāḷesūti dasasahassacakkavāḷesu devatā sādhukāramadaṃsu. Tāsaṃ sādhukārasaddena pathaviṭṭhakanāgā ca ākāsaṭṭhakadevatā ca. Tato abbhavalāhakā, uṇhavalāhakā, sītavalāhakā, vassavalāhakā, cātumahārājikā cattāro mahārājāno, tāvatiṃsā devatā, sakko devarājā, yāmā devatā, suyāmo devarājā , tusitā devatā, santusito devarājā, nimmānaratī devatā, sunimmito devarājā, vasavattī devatā, vasavattī devarājā, brahmapārisajjā, brahmapurohitā, mahābrahmāno, parittābhā, appamāṇābhā, ābhassarā, parittasubhā, appamāṇasubhā, subhakiṇhā, vehapphalā, avihā, atappā, sudassā, sudassī, akaniṭṭhā devatāti asaññe ca arūpāvacarasatte ca ṭhapetvā sotāyatanapavattiṭṭhāne sabbā devatā sādhukāramadaṃsu.

    તતો ખીણાસવમહાબ્રહ્માનો – ‘‘મહા વતાયં સાધુકારસદ્દો, પથવિતલતો પટ્ઠાય યાવ અકનિટ્ઠલોકં આગતો, કિમત્થં નુ ખો એસો’’તિ આવજ્જેન્તો ‘‘ધમ્મસેનાપતિસારિપુત્તત્થેરો પુબ્બારામે વિસાખાય રતનપાસાદે નિસીદિત્વા સંયોજનપરિયાયધમ્મદેસનમારભિ, અમ્હેહિપિ તત્થ કાયસક્ખીહિ ભવિતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા તત્થ અગમંસુ. પુબ્બારામો દેવતાહિ પરિપુણ્ણો, સમન્તા પુબ્બારામસ્સ ગાવુતં અડ્ઢયોજનં, યોજનન્તિ સકલચક્કવાળં હેટ્ઠા પથવિતલેન તિરિયં ચક્કવાળપરિયન્તેન પરિચ્છિન્નં દસહિ ચક્કવાળસહસ્સેહિ સન્નિપતિતાહિ દેવતાહિ નિરન્તરમહોસિ, આરગ્ગનિતુદનમત્તે ઠાને ઉપરિમકોટિયા સટ્ઠિ દેવતા સુખુમત્તભાવે માપેત્વા અટ્ઠંસુ.

    Tato khīṇāsavamahābrahmāno – ‘‘mahā vatāyaṃ sādhukārasaddo, pathavitalato paṭṭhāya yāva akaniṭṭhalokaṃ āgato, kimatthaṃ nu kho eso’’ti āvajjento ‘‘dhammasenāpatisāriputtatthero pubbārāme visākhāya ratanapāsāde nisīditvā saṃyojanapariyāyadhammadesanamārabhi, amhehipi tattha kāyasakkhīhi bhavituṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā tattha agamaṃsu. Pubbārāmo devatāhi paripuṇṇo, samantā pubbārāmassa gāvutaṃ aḍḍhayojanaṃ, yojananti sakalacakkavāḷaṃ heṭṭhā pathavitalena tiriyaṃ cakkavāḷapariyantena paricchinnaṃ dasahi cakkavāḷasahassehi sannipatitāhi devatāhi nirantaramahosi, āragganitudanamatte ṭhāne uparimakoṭiyā saṭṭhi devatā sukhumattabhāve māpetvā aṭṭhaṃsu.

    અથાયસ્મા સારિપુત્તો ‘‘મહન્તં વતિદં હલાહલં, કિં નુ ખો એત’’ન્તિ આવજ્જેન્તો દસસહસ્સચક્કવાળે ઠિતાનં દેવતાનં એકચક્કવાળે સન્નિપતિતભાવં અદ્દસ. અથ યસ્મા બુદ્ધાનં અધિટ્ઠાનકિચ્ચં નત્થિ, પરિસપરિમાણેનેવ પસ્સન્તિ ચેવ સદ્દઞ્ચ સાવેન્તિ. સાવકાનં પન અધિટ્ઠાનં વટ્ટતિ. તસ્મા થેરો સમાપત્તિં સમાપજ્જિત્વા સમાપત્તિતો વુટ્ઠાય મહગ્ગતચિત્તેન અધિટ્ઠાસિ – ‘‘ચક્કવાળપરિયન્તા પરિસા સબ્બાપિ મં પસ્સતુ, ધમ્મઞ્ચ મે દેસેન્તસ્સ સદ્દં સુણાતૂ’’તિ. અધિટ્ઠિતકાલતો પટ્ઠાય દક્ખિણજાણુપસ્સે ચ ચક્કવાળમુખવટ્ટિયઞ્ચ નિસીદિત્વા ‘‘ધમ્મસેનાપતિસારિપુત્તત્થેરો નામ કીદિસો દીઘો રસ્સો સામો ઓદાતો’’તિ વત્તબ્બકારણં નાહોસિ, સબ્બેસમ્પિ સબ્બદિસાસુ નિસિન્નાનં અભિમુખેયેવ પઞ્ઞાયિત્થ, નભમજ્ઝે ઠિતચન્દો વિય અહોસિ. ધમ્મં દેસેન્તસ્સાપિસ્સ દક્ખિણજાણુપસ્સે ચ ચક્કવાળમુખવટ્ટિયઞ્ચ નિસિન્ના સબ્બે એકકંસેનેવ સદ્દં સુણિંસુ.

    Athāyasmā sāriputto ‘‘mahantaṃ vatidaṃ halāhalaṃ, kiṃ nu kho eta’’nti āvajjento dasasahassacakkavāḷe ṭhitānaṃ devatānaṃ ekacakkavāḷe sannipatitabhāvaṃ addasa. Atha yasmā buddhānaṃ adhiṭṭhānakiccaṃ natthi, parisaparimāṇeneva passanti ceva saddañca sāventi. Sāvakānaṃ pana adhiṭṭhānaṃ vaṭṭati. Tasmā thero samāpattiṃ samāpajjitvā samāpattito vuṭṭhāya mahaggatacittena adhiṭṭhāsi – ‘‘cakkavāḷapariyantā parisā sabbāpi maṃ passatu, dhammañca me desentassa saddaṃ suṇātū’’ti. Adhiṭṭhitakālato paṭṭhāya dakkhiṇajāṇupasse ca cakkavāḷamukhavaṭṭiyañca nisīditvā ‘‘dhammasenāpatisāriputtatthero nāma kīdiso dīgho rasso sāmo odāto’’ti vattabbakāraṇaṃ nāhosi, sabbesampi sabbadisāsu nisinnānaṃ abhimukheyeva paññāyittha, nabhamajjhe ṭhitacando viya ahosi. Dhammaṃ desentassāpissa dakkhiṇajāṇupasse ca cakkavāḷamukhavaṭṭiyañca nisinnā sabbe ekakaṃseneva saddaṃ suṇiṃsu.

    એવં અધિટ્ઠહિત્વા થેરો અજ્ઝત્તસંયોજનઞ્ચ, આવુસોતિ ઇમં ધમ્મદેસનં આરભિ. તત્થ અજ્ઝત્તન્તિ કામભવો. બહિદ્ધાતિ રૂપારૂપભવો. કિઞ્ચાપિ હિ સત્તા કામભવે અપ્પં કાલં વસન્તિ કપ્પસ્સ ચતુત્થમેવ કોટ્ઠાસં, ઇતરેસુ તીસુ કોટ્ઠાસેસુ કામભવો સુઞ્ઞો હોતિ તુચ્છો, રૂપભવે બહું કાલં વસન્તિ, તથાપિ તેસં યસ્મા કામભવે ચુતિપટિસન્ધિયો બહુકા હોન્તિ, અપ્પકા રૂપારૂપભવેસુ. યત્થ ચ ચુતિપટિસન્ધિયો બહુકા, તત્થ આલયોપિ પત્થનાપિ અભિલાસોપિ બહુ હોતિ. યત્થ અપ્પા, તત્થ અપ્પો. તસ્મા કામભવો અજ્ઝત્તં નામ જાતં, રૂપારૂપભવા બહિદ્ધા નામ. ઇતિ અજ્ઝત્તસઙ્ખાતે કામભવે છન્દરાગો અજ્ઝત્તસંયોજનં નામ, બહિદ્ધાસઙ્ખાતેસુ રૂપારૂપભવેસુ છન્દરાગો બહિદ્ધાસંયોજનં નામ. ઓરમ્ભાગિયાનિ વા પઞ્ચ સંયોજનાનિ અજ્ઝત્તસંયોજનં નામ, ઉદ્ધમ્ભાગિયાનિ પઞ્ચ બહિદ્ધાસંયોજનં નામ. તત્રાયં વચનત્થો – ઓરં વુચ્ચતિ કામધાતુ, તત્થ ઉપપત્તિનિપ્ફાદનતો તં ઓરં ભજન્તીતિ ઓરમ્ભાગિયાનિ . ઉદ્ધં વુચ્ચતિ રૂપારૂપધાતુ, તત્થ ઉપપત્તિનિપ્ફાદનતો તં ઉદ્ધં ભજન્તીતિ ઉદ્ધમ્ભાગિયાનિ.

    Evaṃ adhiṭṭhahitvā thero ajjhattasaṃyojanañca, āvusoti imaṃ dhammadesanaṃ ārabhi. Tattha ajjhattanti kāmabhavo. Bahiddhāti rūpārūpabhavo. Kiñcāpi hi sattā kāmabhave appaṃ kālaṃ vasanti kappassa catutthameva koṭṭhāsaṃ, itaresu tīsu koṭṭhāsesu kāmabhavo suñño hoti tuccho, rūpabhave bahuṃ kālaṃ vasanti, tathāpi tesaṃ yasmā kāmabhave cutipaṭisandhiyo bahukā honti, appakā rūpārūpabhavesu. Yattha ca cutipaṭisandhiyo bahukā, tattha ālayopi patthanāpi abhilāsopi bahu hoti. Yattha appā, tattha appo. Tasmā kāmabhavo ajjhattaṃ nāma jātaṃ, rūpārūpabhavā bahiddhā nāma. Iti ajjhattasaṅkhāte kāmabhave chandarāgo ajjhattasaṃyojanaṃ nāma, bahiddhāsaṅkhātesu rūpārūpabhavesu chandarāgo bahiddhāsaṃyojanaṃ nāma. Orambhāgiyāni vā pañca saṃyojanāni ajjhattasaṃyojanaṃ nāma, uddhambhāgiyāni pañca bahiddhāsaṃyojanaṃ nāma. Tatrāyaṃ vacanattho – oraṃ vuccati kāmadhātu, tattha upapattinipphādanato taṃ oraṃ bhajantīti orambhāgiyāni . Uddhaṃ vuccati rūpārūpadhātu, tattha upapattinipphādanato taṃ uddhaṃ bhajantīti uddhambhāgiyāni.

    એવં વુત્તપ્પભેદેન અજ્ઝત્તસંયોજનેન સંયુત્તો પુગ્ગલો અજ્ઝત્તસંયોજનો, બહિદ્ધાસંયોજનેન સંયુત્તો પુગ્ગલો બહિદ્ધાસંયોજનો. ઉભયમ્પિ ચેતં ન લોકિયસ્સ વટ્ટનિસ્સિતમહાજનસ્સ નામં. યેસં પન ભવો દ્વેધા પરિચ્છિન્નો, તેસં સોતાપન્નસકદાગામિઅનાગામીનં અરિયસાવકાનં એતં નામં. યથા હિ મહાઅરઞ્ઞે ખદિરવનસાલવનાદીનિ થમ્ભો તુલાસઙ્ઘાટોતિ નામં ન લભન્તિ, ખદિરવનં સાલવનન્તિ નામમેવ લભન્તિ. યદા પન તતો રુક્ખા તિણ્હાય કુઠારિયા છિન્દિત્વા થમ્ભાદિસણ્ઠાનેન તચ્છિતા હોન્તિ, તદા થમ્ભો તુલાસઙ્ઘાટોતિ નામં લભન્તિ. એવમેવં અપરિચ્છિન્નભવો બહલકિલેસો પુથુજ્જનો એતં નામં ન લભતિ, ભવં પરિચ્છિન્દિત્વા કિલેસે તનુકે કત્વા ઠિતા સોતાપન્નાદયોવ લભન્તિ.

    Evaṃ vuttappabhedena ajjhattasaṃyojanena saṃyutto puggalo ajjhattasaṃyojano, bahiddhāsaṃyojanena saṃyutto puggalo bahiddhāsaṃyojano. Ubhayampi cetaṃ na lokiyassa vaṭṭanissitamahājanassa nāmaṃ. Yesaṃ pana bhavo dvedhā paricchinno, tesaṃ sotāpannasakadāgāmianāgāmīnaṃ ariyasāvakānaṃ etaṃ nāmaṃ. Yathā hi mahāaraññe khadiravanasālavanādīni thambho tulāsaṅghāṭoti nāmaṃ na labhanti, khadiravanaṃ sālavananti nāmameva labhanti. Yadā pana tato rukkhā tiṇhāya kuṭhāriyā chinditvā thambhādisaṇṭhānena tacchitā honti, tadā thambho tulāsaṅghāṭoti nāmaṃ labhanti. Evamevaṃ aparicchinnabhavo bahalakileso puthujjano etaṃ nāmaṃ na labhati, bhavaṃ paricchinditvā kilese tanuke katvā ṭhitā sotāpannādayova labhanti.

    ઇમસ્સ ચ પનત્થસ્સ વિભાવનત્થં ઇદં વચ્છકસાલોપમં વેદિતબ્બં. વચ્છકસાલં હિ કત્વા અન્તો ખાણુકે કોટ્ટેત્વા વચ્છકે યોત્તેહિ બન્ધિત્વા તેસુ ઉપનિબન્ધન્તિ, યોત્તેસુ અપ્પહોન્તેસુ કણ્ણેસુપિ ગહેત્વા તત્થ વચ્છકે પવેસેન્તિ, અન્તોસાલાય ઓકાસે અપ્પહોન્તે બહિ ખાણુકે કોટ્ટેત્વાપિ એવમેવ કરોન્તિ. તત્થ કોચિ અન્તોબદ્ધો વચ્છકો બહિનિપન્નો હોતિ, કોચિ બહિબદ્ધો અન્તોનિપન્નો, કોચિ અન્તોબદ્ધો અન્તોવ નિપન્નો, કોચિ બહિબદ્ધો બહિયેવ નિપન્નો. કોચિ અન્તોપિ અબદ્ધોવ ચરતિ, બહિપિ અબદ્ધોવ. તત્થ અન્તોબદ્ધસ્સ બહિનિપન્નસ્સ બન્ધનં દીઘં હોતિ. સો હિ ઉણ્હાદિપીળિતો નિક્ખમિત્વા બહિ વચ્છકાનં અબ્ભન્તરે નિપજ્જતિ. બહિબદ્ધે અન્તોનિપન્નેપિ એસેવ નયો. યો પન અન્તોબદ્ધો અન્તોનિપન્નો, તસ્સ બન્ધનં રસ્સં હોતિ. બહિબદ્ધે બહિનિપન્નેપિ એસેવ નયો. ઉભોપિ હિ તે દિવસમ્પિ ખાણુકં અનુપરિગન્ત્વા તત્થેવ સયન્તિ. યો પન અન્તો અબદ્ધો તત્થેવ વચ્છકાનં અન્તરે વિચરતિ. અયં સીલવા વચ્છકો કણ્ણે ગહેત્વા વચ્છકાનં અન્તરે વિસ્સટ્ઠો દિવસમ્પિ અઞ્ઞત્થ અગન્ત્વા તત્થેવ ચરતિ. બહિ અબદ્ધે તત્થેવ વિચરન્તેપિ એસેવ નયો.
