Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૪. સમચિત્તવગ્ગવણ્ણના
4. Samacittavaggavaṇṇanā
૩૩. ચતુત્થસ્સ પઠમે ભવન્તિ એત્થ પતિટ્ઠહન્તીતિ ભૂમિ, અસપ્પુરિસાનં ભૂમિ અસપ્પુરિસભૂમિ. સપ્પુરિસભૂમિયમ્પિ એસેવ નયો. કતં ન જાનાતીતિ અકતઞ્ઞૂ, અસમત્થસમાસોયં ગમકત્તા ‘‘અસૂરિયપસ્સા’’તિઆદીસુ વિય. તેનાહ ‘‘કતં ન જાનાતી’’તિ. અકતવેદીતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. પાકટં કત્વા ન જાનાતીતિ ‘‘ઇદઞ્ચિદઞ્ચ મય્હં ઇમિના કત’’ન્તિ સઙ્ઘમજ્ઝગણમજ્ઝાદીસુ પાકટં કત્વા ન જાનાતિ, ન પકાસેતીતિ વુત્તં હોતિ. ઉપઞ્ઞાતન્તિ થોમનાવસેન ઉપગન્ત્વા ઞાતં. તેનાહ ‘‘વણ્ણિત’’ન્તિઆદિ.
33. Catutthassa paṭhame bhavanti ettha patiṭṭhahantīti bhūmi, asappurisānaṃ bhūmi asappurisabhūmi. Sappurisabhūmiyampi eseva nayo. Kataṃ na jānātīti akataññū, asamatthasamāsoyaṃ gamakattā ‘‘asūriyapassā’’tiādīsu viya. Tenāha ‘‘kataṃ na jānātī’’ti. Akatavedīti etthāpi eseva nayo. Pākaṭaṃ katvā na jānātīti ‘‘idañcidañca mayhaṃ iminā kata’’nti saṅghamajjhagaṇamajjhādīsu pākaṭaṃ katvā na jānāti, na pakāsetīti vuttaṃ hoti. Upaññātanti thomanāvasena upagantvā ñātaṃ. Tenāha ‘‘vaṇṇita’’ntiādi.
૩૪. દુતિયે વસ્સસતપરિમાણમાયુ અસ્સાતિ વસ્સસતાયુકો, વસ્સસતાયુકતઞ્ચ વસ્સસતાયુકકાલે જાતસ્સેવ હોતિ, નાઞ્ઞસ્સાતિ આહ ‘‘વસ્સસતાયુકકાલે જાતો’’તિ. વસ્સસતં જીવતિ સીલેનાતિ વસ્સસતજીવી. વસ્સસતન્તિ ચ અચ્ચન્તસંયોગે ઉપયોગવચનં. તેનાહ ‘‘સકલં વસ્સસતં જીવન્તો’’તિ. માતાપિતૂનં માતાવ બહૂપકારતરાતિ તસ્સાયેવ પધાનભાવેન પટિકાતબ્બત્તા દક્ખિણં અંસકૂટં વદન્તિ. હદયલોહિતં પાયેત્વાતિ ખીરં સન્ધાય વદતિ. લોહિતઞ્હિ ખીરભાવેન પરિણામં ગચ્છતિ. ત્યાસ્સાતિ તે અસ્સ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ.
34. Dutiye vassasataparimāṇamāyu assāti vassasatāyuko, vassasatāyukatañca vassasatāyukakāle jātasseva hoti, nāññassāti āha ‘‘vassasatāyukakāle jāto’’ti. Vassasataṃ jīvati sīlenāti vassasatajīvī. Vassasatanti ca accantasaṃyoge upayogavacanaṃ. Tenāha ‘‘sakalaṃ vassasataṃ jīvanto’’ti. Mātāpitūnaṃ mātāva bahūpakāratarāti tassāyeva padhānabhāvena paṭikātabbattā dakkhiṇaṃ aṃsakūṭaṃ vadanti. Hadayalohitaṃ pāyetvāti khīraṃ sandhāya vadati. Lohitañhi khīrabhāvena pariṇāmaṃ gacchati. Tyāssāti te assa. Sesamettha uttānameva.
૩૫. તતિયે તેનુપસઙ્કમીતિ એત્થ યેનાધિપ્પાયેન સો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિ, તં પાકટં કત્વા દસ્સેતું ‘‘સો હિ બ્રાહ્મણો’’તિઆદિમાહ. વિરજ્ઝનપઞ્હન્તિ યં પઞ્હં પુટ્ઠો વિરજ્ઝિત્વા કથેસિ, અવિપરીતં કત્વા સમ્પાદેતું ન સક્કોતિ, તાદિસં પઞ્હન્તિ અત્થો. ઉભતોકોટિકં પઞ્હન્તિ ઉભોહિ કોટીહિ યુત્તં પઞ્હં. ‘‘કિંવાદી ભવં ગોતમો’’તિ હિ પુટ્ઠો ‘‘કિરિયવાદિમ્હી’’તિ વા વદેય્ય ‘‘અકિરિયવાદિમ્હી’’તિ વા, તસ્મા ઇમસ્સ પઞ્હસ્સ વિસ્સજ્જને ‘‘કિરિયવાદિમ્હી’’તિ એકા કોટિ, ‘‘અકિરિયવાદિમ્હી’’તિ દુતિયાતિ કોટિદ્વયયુત્તો અયં પઞ્હો. ઉગ્ગિલિતુન્તિ દ્વે કોટિયો મોચેત્વા કથેતું અસક્કોન્તો બહિ નીહરિતું અત્થતો અપનેતું ન સક્ખિસ્સતિ. દ્વે કોટિયો મોચેન્તો હિ તં બહિ નીહરતિ નામ. નિગ્ગિલિતુન્તિ પુચ્છાય દોસં દત્વા હારેતું અસક્કોન્તો પવેસેતું ન સક્ખિસ્સતિ. તત્થ દોસં દત્વા હારેન્તો હિ ગિલિત્વા વિય અદસ્સનં ગમેન્તો પવેસેતિ નામ. કિંલદ્ધિકોતિ કિંદ્દિટ્ઠિકો. વદન્તિ એતેનાતિ વાદો, દિટ્ઠિ. કો વાદો એતસ્સાતિ કિંવાદી. કિમક્ખાયીતિ કિમભિધાયી, કીદિસી ધમ્મકથા. તેનાહ ‘‘કિં નામ…પે॰… પુચ્છતી’’તિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ.
35. Tatiye tenupasaṅkamīti ettha yenādhippāyena so brāhmaṇo bhagavantaṃ upasaṅkami, taṃ pākaṭaṃ katvā dassetuṃ ‘‘so hi brāhmaṇo’’tiādimāha. Virajjhanapañhanti yaṃ pañhaṃ puṭṭho virajjhitvā kathesi, aviparītaṃ katvā sampādetuṃ na sakkoti, tādisaṃ pañhanti attho. Ubhatokoṭikaṃ pañhanti ubhohi koṭīhi yuttaṃ pañhaṃ. ‘‘Kiṃvādī bhavaṃ gotamo’’ti hi puṭṭho ‘‘kiriyavādimhī’’ti vā vadeyya ‘‘akiriyavādimhī’’ti vā, tasmā imassa pañhassa vissajjane ‘‘kiriyavādimhī’’ti ekā koṭi, ‘‘akiriyavādimhī’’ti dutiyāti koṭidvayayutto ayaṃ pañho. Uggilitunti dve koṭiyo mocetvā kathetuṃ asakkonto bahi nīharituṃ atthato apanetuṃ na sakkhissati. Dve koṭiyo mocento hi taṃ bahi nīharati nāma. Niggilitunti pucchāya dosaṃ datvā hāretuṃ asakkonto pavesetuṃ na sakkhissati. Tattha dosaṃ datvā hārento hi gilitvā viya adassanaṃ gamento paveseti nāma. Kiṃladdhikoti kiṃddiṭṭhiko. Vadanti etenāti vādo, diṭṭhi. Ko vādo etassāti kiṃvādī. Kimakkhāyīti kimabhidhāyī, kīdisī dhammakathā. Tenāha ‘‘kiṃ nāma…pe… pucchatī’’ti. Sesamettha uttānameva.
૩૬. ચતુત્થે દક્ખિણં અરહન્તીતિ દક્ખિણેય્યા. આહુનં વુચ્ચતિ દાનં, તં અરહન્તીતિ આહુનેય્યા.
36. Catutthe dakkhiṇaṃ arahantīti dakkhiṇeyyā. Āhunaṃ vuccati dānaṃ, taṃ arahantīti āhuneyyā.
૩૭. પઞ્ચમે કથમયં મિગારમાતા નામ જાતાતિ આહ ‘‘સા હી’’તિઆદિ. સબ્બજેટ્ઠકસ્સ પુત્તસ્સાતિ અત્તનો પુત્તેસુ સબ્બપઠમં જાતસ્સ પુત્તસ્સ. અય્યકસેટ્ઠિનોવ સમાનનામકત્તાતિ મિગારસેટ્ઠિના એવ સદિસનામકત્તા. તસ્સા કિર સબ્બજેટ્ઠસ્સ પુત્તસ્સ નામગ્ગહણદિવસે અય્યકસ્સ મિગારસેટ્ઠિસ્સેવ નામં અકંસુ. અનિબદ્ધવાસો હુત્વાતિ એકસ્મિંયેવ વિહારે નિબદ્ધવાસો અહુત્વા. ધુવપરિભોગાનીતિ નિયતપરિભોગાનિ. નનુ ભગવા કદાચિ ચારિકમ્પિ પક્કમતિ, કથં તાનિ સેનાસનાનિ ધુવપરિભોગેન પરિભુઞ્જીતિ આહ ‘‘ઉતુવસ્સં ચારિકં ચરિત્વાપી’’તિઆદિ. તત્થ ઉતુવસ્સન્તિ હેમન્તગિમ્હે સન્ધાય વદતિ. મગ્ગં ઠપેત્વાતિ થેરસ્સ આગમનમગ્ગં ઠપેત્વા. ઉણ્હવલાહકાતિ ઉણ્હઉતુનો પચ્ચયભૂતમેઘમાલાસમુટ્ઠાપકા દેવપુત્તા. તેસં કિર તથાચિત્તુપ્પાદસમકાલમેવ યથિચ્છિતં ઠાનં ઉણ્હં ફરમાના, વલાહકમાલા નાતિબહલા ઇતો ચિતો નભં છાદેન્તી વિધાવતિ. એસ નયો સીતવલાહકવસ્સવલાહકાસુ. અબ્ભવલાહકા પન દેવતા સીતુણ્હવસ્સેહિ વિના કેવલં અબ્ભપટલસ્સેવ સમુટ્ઠાપકા વેદિતબ્બા. કેવલં વા વાતસ્સેવ, તેનેવ દેવતા વાતવલાહકા.
37. Pañcame kathamayaṃ migāramātā nāma jātāti āha ‘‘sā hī’’tiādi. Sabbajeṭṭhakassa puttassāti attano puttesu sabbapaṭhamaṃ jātassa puttassa. Ayyakaseṭṭhinova samānanāmakattāti migāraseṭṭhinā eva sadisanāmakattā. Tassā kira sabbajeṭṭhassa puttassa nāmaggahaṇadivase ayyakassa migāraseṭṭhisseva nāmaṃ akaṃsu. Anibaddhavāso hutvāti ekasmiṃyeva vihāre nibaddhavāso ahutvā. Dhuvaparibhogānīti niyataparibhogāni. Nanu bhagavā kadāci cārikampi pakkamati, kathaṃ tāni senāsanāni dhuvaparibhogena paribhuñjīti āha ‘‘utuvassaṃ cārikaṃ caritvāpī’’tiādi. Tattha utuvassanti hemantagimhe sandhāya vadati. Maggaṃ ṭhapetvāti therassa āgamanamaggaṃ ṭhapetvā. Uṇhavalāhakāti uṇhautuno paccayabhūtameghamālāsamuṭṭhāpakā devaputtā. Tesaṃ kira tathācittuppādasamakālameva yathicchitaṃ ṭhānaṃ uṇhaṃ pharamānā, valāhakamālā nātibahalā ito cito nabhaṃ chādentī vidhāvati. Esa nayo sītavalāhakavassavalāhakāsu. Abbhavalāhakā pana devatā sītuṇhavassehi vinā kevalaṃ abbhapaṭalasseva samuṭṭhāpakā veditabbā. Kevalaṃ vā vātasseva, teneva devatā vātavalāhakā.
એત્થ ચ યં વસ્સાને ચ સિસિરે ચ અબ્ભં ઉપ્પજ્જતિ, તં ઉતુસમુટ્ઠાનં પાકતિકમેવ. યં પન અબ્ભમ્હિયેવ અતિઅબ્ભં સત્તાહમ્પિ ચન્દસૂરિયે છાદેત્વા એકન્ધકારં કરોતિ, યઞ્ચ ચિત્તવેસાખમાસેસુ અબ્ભં, તં દેવતાનુભાવેન ઉપ્પન્નં અબ્ભન્તિ વેદિતબ્બં. યો ચ તસ્મિં તસ્મિં ઉતુમ્હિ ઉત્તરદક્ખિણાદિપકતિવાતો હોતિ, અયં ઉતુસમુટ્ઠાનો. વાતેપિ વનરુક્ખક્ખન્ધાદિપ્પદાલનો અતિવાતો નામ અત્થિ. અયઞ્ચેવ, યો ચ અઞ્ઞોપિ અકાલવાતો, અયઞ્ચ દેવતાનુભાવેન નિબ્બત્તો. યં ગિમ્હાને ઉણ્હં, તં ઉતુસમુટ્ઠાનિકં પાકતિમેવ. યં પન ઉણ્હેપિ અતિઉણ્હં સીતકાલે ચ ઉપ્પન્નં ઉણ્હં, તં દેવતાનુભાવેન નિબ્બત્તં. યં વસ્સાને ચ હેમન્તે ચ સીતં હોતિ, તં ઉતુસમુટ્ઠાનમેવ. યં પન સીતેપિ અતિસીતં, ગિમ્હે ચ ઉપ્પન્નં સીતં, તં દેવતાનુભાવેન નિબ્બત્તં. યં વસ્સિકે ચત્તારો માસે વસ્સં, તં ઉતુસમુટ્ઠાનમેવ, યં પન વસ્સેયેવ અતિવસ્સં, યઞ્ચ ચિત્તવેસાખમાસેસુ વસ્સં, તં દેવતાનુભાવેન નિબ્બત્તં.
Ettha ca yaṃ vassāne ca sisire ca abbhaṃ uppajjati, taṃ utusamuṭṭhānaṃ pākatikameva. Yaṃ pana abbhamhiyeva atiabbhaṃ sattāhampi candasūriye chādetvā ekandhakāraṃ karoti, yañca cittavesākhamāsesu abbhaṃ, taṃ devatānubhāvena uppannaṃ abbhanti veditabbaṃ. Yo ca tasmiṃ tasmiṃ utumhi uttaradakkhiṇādipakativāto hoti, ayaṃ utusamuṭṭhāno. Vātepi vanarukkhakkhandhādippadālano ativāto nāma atthi. Ayañceva, yo ca aññopi akālavāto, ayañca devatānubhāvena nibbatto. Yaṃ gimhāne uṇhaṃ, taṃ utusamuṭṭhānikaṃ pākatimeva. Yaṃ pana uṇhepi atiuṇhaṃ sītakāle ca uppannaṃ uṇhaṃ, taṃ devatānubhāvena nibbattaṃ. Yaṃ vassāne ca hemante ca sītaṃ hoti, taṃ utusamuṭṭhānameva. Yaṃ pana sītepi atisītaṃ, gimhe ca uppannaṃ sītaṃ, taṃ devatānubhāvena nibbattaṃ. Yaṃ vassike cattāro māse vassaṃ, taṃ utusamuṭṭhānameva, yaṃ pana vasseyeva ativassaṃ, yañca cittavesākhamāsesu vassaṃ, taṃ devatānubhāvena nibbattaṃ.
તત્રિદં વત્થુ – એકો કિર વસ્સવલાહકદેવપુત્તો તગરકૂટવાસિખીણાસવત્થેરસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા વન્દિત્વા અટ્ઠાસિ. થેરો – ‘‘કોસિ ત્વ’’ન્તિ પુચ્છિ. અહં, ભન્તે, વસ્સવલાહકો દેવપુત્તોતિ . તુમ્હાકં કિર ચિત્તેન દેવો વસ્સતીતિ? આમ, ભન્તેતિ. પસ્સિતુકામા મયન્તિ. તેમિસ્સથ, ભન્તેતિ. મેઘસીસં વા ગજ્જિતં વા ન પઞ્ઞાયતિ, કથં તેમિસ્સામાતિ? ભન્તે, અમ્હાકં ચિત્તેન દેવો વસ્સતિ, તુમ્હે પણ્ણસાલં પવિસથાતિ. સાધુ દેવપુત્તાતિ પાદે ધોવિત્વા પણ્ણસાલં પાવિસિ. દેવપુત્તો તસ્મિં પવિસન્તેયેવ એકં ગીતં ગાયિત્વા હત્થં ઉક્ખિપિ, સમન્તા તિયોજનટ્ઠાનં એકમેઘં અહોસિ. થેરો અડ્ઢતિન્તો પણ્ણસાલં પવિટ્ઠોતિ.
Tatridaṃ vatthu – eko kira vassavalāhakadevaputto tagarakūṭavāsikhīṇāsavattherassa santikaṃ gantvā vanditvā aṭṭhāsi. Thero – ‘‘kosi tva’’nti pucchi. Ahaṃ, bhante, vassavalāhako devaputtoti . Tumhākaṃ kira cittena devo vassatīti? Āma, bhanteti. Passitukāmā mayanti. Temissatha, bhanteti. Meghasīsaṃ vā gajjitaṃ vā na paññāyati, kathaṃ temissāmāti? Bhante, amhākaṃ cittena devo vassati, tumhe paṇṇasālaṃ pavisathāti. Sādhu devaputtāti pāde dhovitvā paṇṇasālaṃ pāvisi. Devaputto tasmiṃ pavisanteyeva ekaṃ gītaṃ gāyitvā hatthaṃ ukkhipi, samantā tiyojanaṭṭhānaṃ ekameghaṃ ahosi. Thero aḍḍhatinto paṇṇasālaṃ paviṭṭhoti.
કામં હેટ્ઠા વુત્તાપિ દેવતા ચાતુમહારાજિકાવ, તા પન તેન તેન વિસેસેન વત્વા ઇદાનિ તદઞ્ઞે પઠમભૂમિકે કામાવચરદેવે સામઞ્ઞતો ગણ્હન્તો ‘‘ચાતુમહારાજિકા’’તિ આહ. ધતરટ્ઠવિરૂળ્હકવિરૂપક્ખકુવેરસઙ્ખાતા ચત્તારો મહારાજાનો એતેસન્તિ ચાતુમહારાજિકા, તે સિનેરુસ્સ પબ્બતસ્સ વેમજ્ઝે હોન્તિ. તેસુ પબ્બતટ્ઠકાપિ અત્થિ આકાસટ્ઠકાપિ. તેસં પરમ્પરા ચક્કવાળપબ્બતં પત્તા. ખિડ્ડાપદોસિકા મનોપદોસિકા ચન્દિમા દેવપુત્તો સૂરિયો દેવપુત્તોતિ એતે સબ્બેપિ ચાતુમહારાજિકદેવલોકટ્ઠા એવ.
Kāmaṃ heṭṭhā vuttāpi devatā cātumahārājikāva, tā pana tena tena visesena vatvā idāni tadaññe paṭhamabhūmike kāmāvacaradeve sāmaññato gaṇhanto ‘‘cātumahārājikā’’ti āha. Dhataraṭṭhavirūḷhakavirūpakkhakuverasaṅkhātā cattāro mahārājāno etesanti cātumahārājikā, te sinerussa pabbatassa vemajjhe honti. Tesu pabbataṭṭhakāpi atthi ākāsaṭṭhakāpi. Tesaṃ paramparā cakkavāḷapabbataṃ pattā. Khiḍḍāpadosikā manopadosikā candimā devaputto sūriyo devaputtoti ete sabbepi cātumahārājikadevalokaṭṭhā eva.
તાવતિંસાતિ તાવતિંસાનં દેવાનં નામં, તેપિ અત્થિ પબ્બતટ્ઠકા, અત્થિ આકાસટ્ઠકા, તેસં પરમ્પરા ચક્કવાળપબ્બતં પત્તા. તથા યામાદીનં. એકદેવલોકેપિ હિ દેવાનં પરમ્પરા ચક્કવાળપબ્બતં અપ્પત્તા નામ નત્થિ. તત્થ મઘેન માણવેન સદ્ધિં મચલગામે કાલં કત્વા તેત્તિંસ સહપુઞ્ઞકારિનો એત્થ નિબ્બત્તાતિ તં સહચારિતં ઠાનં તેત્તિંસં, તદેવ તાવતિંસં, તં નિવાસો એતેસન્તિ તાવતિંસાતિ વદન્તિ. યસ્મા પન સેસચક્કવાળેસુપિ છકામાવચરદેવલોકા અત્થિ. વુત્તમ્પિ ચેતં ‘‘સહસ્સં ચાતુમહારાજિકાનં સહસ્સં તાવતિંસાન’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૩.૮૧). તસ્મા નામપણ્ણત્તિયેવેસા તસ્સ દેવલોકસ્સાતિ વેદિતબ્બા. દુક્ખતો યાતા અપયાતાતિ યામા. અત્તનો સિરિસમ્પત્તિયા તુસં ઇતા ગતાતિ તુસિતા. નિમ્માને રતિ એતેસન્તિ નિમ્માનરતિનો. વસવત્તી દેવતાતિ પરનિમ્મિતવસવત્તિનો દેવા. પરનિમ્મિતેસુ ભોગેસુ વસં વત્તેન્તીતિ પરનિમ્મિતવસવત્તિનો.
Tāvatiṃsāti tāvatiṃsānaṃ devānaṃ nāmaṃ, tepi atthi pabbataṭṭhakā, atthi ākāsaṭṭhakā, tesaṃ paramparā cakkavāḷapabbataṃ pattā. Tathā yāmādīnaṃ. Ekadevalokepi hi devānaṃ paramparā cakkavāḷapabbataṃ appattā nāma natthi. Tattha maghena māṇavena saddhiṃ macalagāme kālaṃ katvā tettiṃsa sahapuññakārino ettha nibbattāti taṃ sahacāritaṃ ṭhānaṃ tettiṃsaṃ, tadeva tāvatiṃsaṃ, taṃ nivāso etesanti tāvatiṃsāti vadanti. Yasmā pana sesacakkavāḷesupi chakāmāvacaradevalokā atthi. Vuttampi cetaṃ ‘‘sahassaṃ cātumahārājikānaṃ sahassaṃ tāvatiṃsāna’’nti (a. ni. 3.81). Tasmā nāmapaṇṇattiyevesā tassa devalokassāti veditabbā. Dukkhato yātā apayātāti yāmā. Attano sirisampattiyā tusaṃ itā gatāti tusitā. Nimmāne rati etesanti nimmānaratino. Vasavattī devatāti paranimmitavasavattino devā. Paranimmitesu bhogesu vasaṃ vattentīti paranimmitavasavattino.
બ્રૂહિતો પરિવુદ્ધો તેહિ તેહિ ઝાનાદીહિ વિસિટ્ઠેહિ ગુણેહીતિ બ્રહ્મા. વણ્ણવન્તતાય ચેવ દીઘાયુકતાય ચ બ્રહ્મપારિસજ્જાદીહિ મહન્તો બ્રહ્માતિ મહાબ્રહ્મા. તસ્સ પરિસાયં ભવા પરિચારિકાતિ બ્રહ્મપારિસજ્જા. તસ્સેવ પુરોહિતટ્ઠાને ઠિતાતિ બ્રહ્મપુરોહિતા. આભસ્સરેહિ પરિત્તા આભા એતેસન્તિ પરિત્તાભા. અપ્પમાણા આભા એતેસન્તિ અપ્પમાણાભા. દીપિકાય અચ્ચિ વિય એતેસં સરીરતો આભા છિજ્જિત્વા છિજ્જિત્વા પતન્તી વિય સરતિ વિસ્સરતીતિ આભસ્સરા, યથાવુત્તપ્પભાય આભાસનસીલા વા આભસ્સરા. સુભાતિ સોભના પભા. સુભાતિ હિ એકગ્ઘના નિચ્ચલા સરીરાભા વુચ્ચતિ , સા પરિત્તા સુભા એતેસન્તિ પરિત્તસુભા. અપ્પમાણા સુભા એતેસન્તિ અપ્પમાણસુભા. સુભેન ઓકિણ્ણા વિકિણ્ણા, સુભેન સરીરપ્પભાવણ્ણેન એકગ્ઘના સુવણ્ણમઞ્જૂસાય ઠપિતસમ્પજ્જલિતકઞ્ચનપિણ્ડસસ્સિરિકાતિ સુભકિણ્ણા. તત્થ સોભનાય પભાય કિણ્ણા સુભાકિણ્ણાતિ વત્તબ્બે ભા-સદ્દસ્સ રસ્સત્તં અન્તિમ ણ-કારસ્સ હ-કારઞ્ચ કત્વા ‘‘સુભકિણ્હા’’તિ વુત્તં. વિપુલફલા વેહપ્ફલા. વિપુલફલાતિ ચ વિપુલસન્તસુખવણ્ણાદિફલા. અપ્પકેન કાલેન અત્તનો ઠાનં ન વિજહન્તીતિ અવિહા. કેનચિ ન તપનીયાતિ અતપ્પા. અકિચ્છેન સુખેન પસ્સિતબ્બા મનુઞ્ઞરૂપતાયાતિ સુદસ્સા. સુપરિસુદ્ધદસ્સનતાય સમ્મા પસ્સન્તિ સીલેનાતિ સુદસ્સી. ઉક્કટ્ઠસમ્પત્તીહિ યોગતો નત્થિ એતેસં કનિટ્ઠા સમ્પત્તીતિ અકનિટ્ઠા.
Brūhito parivuddho tehi tehi jhānādīhi visiṭṭhehi guṇehīti brahmā. Vaṇṇavantatāya ceva dīghāyukatāya ca brahmapārisajjādīhi mahanto brahmāti mahābrahmā. Tassa parisāyaṃ bhavā paricārikāti brahmapārisajjā. Tasseva purohitaṭṭhāne ṭhitāti brahmapurohitā. Ābhassarehi parittā ābhā etesanti parittābhā. Appamāṇā ābhā etesanti appamāṇābhā. Dīpikāya acci viya etesaṃ sarīrato ābhā chijjitvā chijjitvā patantī viya sarati vissaratīti ābhassarā, yathāvuttappabhāya ābhāsanasīlā vā ābhassarā. Subhāti sobhanā pabhā. Subhāti hi ekagghanā niccalā sarīrābhā vuccati , sā parittā subhā etesanti parittasubhā. Appamāṇā subhā etesanti appamāṇasubhā. Subhena okiṇṇā vikiṇṇā, subhena sarīrappabhāvaṇṇena ekagghanā suvaṇṇamañjūsāya ṭhapitasampajjalitakañcanapiṇḍasassirikāti subhakiṇṇā. Tattha sobhanāya pabhāya kiṇṇā subhākiṇṇāti vattabbe bhā-saddassa rassattaṃ antima ṇa-kārassa ha-kārañca katvā ‘‘subhakiṇhā’’ti vuttaṃ. Vipulaphalā vehapphalā. Vipulaphalāti ca vipulasantasukhavaṇṇādiphalā. Appakena kālena attano ṭhānaṃ na vijahantīti avihā. Kenaci na tapanīyāti atappā. Akicchena sukhena passitabbā manuññarūpatāyāti sudassā. Suparisuddhadassanatāya sammā passanti sīlenāti sudassī. Ukkaṭṭhasampattīhi yogato natthi etesaṃ kaniṭṭhā sampattīti akaniṭṭhā.
કાયસક્ખીહીતિ નામકાયેન દેસનાય સમ્પટિચ્છનવસેન સક્ખિભૂતેહિ. હલાહલન્તિ કોલાહલં. મહગ્ગતચિત્તેનાતિ ચતુત્થજ્ઝાનપાદકેન અભિઞ્ઞાચિત્તેન.
Kāyasakkhīhīti nāmakāyena desanāya sampaṭicchanavasena sakkhibhūtehi. Halāhalanti kolāhalaṃ. Mahaggatacittenāti catutthajjhānapādakena abhiññācittena.
નનુ ચ ‘‘અજ્ઝત્તન્તિ કામભવો, બહિદ્ધાતિ રૂપારૂપભવો’’તિ ચ અયુત્તમેતં? યસ્મિઞ્હિ ભવે સત્તા બહુતરં કાલં વસન્તિ, સો નેસં અજ્ઝત્તં. યસ્મિઞ્ચ અપ્પતરં કાલં વસન્તિ, સો નેસં બહિદ્ધાતિ વત્તું યુત્તં. રૂપારૂપભવે ચ સત્તા ચિરતરં વસન્તિ, અપ્પતરં કામભવે, તસ્મા ‘‘અજ્ઝત્તન્તિ કામભવો, બહિદ્ધાતિ રૂપારૂપભવો’’તિ કસ્મા વુત્તન્તિ આહ ‘‘કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ. ચતુત્થમેવ કોટ્ઠાસન્તિ વિવટ્ટટ્ઠાયિસઙ્ખાતં ચતુત્થં અસઙ્ખ્યેય્યકપ્પં. ઇતરેસૂતિ સંવટ્ટસંવટ્ટટ્ઠાયિવિવટ્ટસઙ્ખાતેસુ તીસુ અસઙ્ખ્યેય્યકપ્પેસુ. આલયોતિ સઙ્ગો. પત્થનાતિ ‘‘કથં નામ તત્રૂપપન્ના ભવિસ્સામા’’તિ અભિપત્થના. અભિલાસોતિ તત્રૂપપજ્જિતુકામતા. તસ્માતિઆદિના યથાવુત્તમત્થં નિગમેતિ.
Nanu ca ‘‘ajjhattanti kāmabhavo, bahiddhāti rūpārūpabhavo’’ti ca ayuttametaṃ? Yasmiñhi bhave sattā bahutaraṃ kālaṃ vasanti, so nesaṃ ajjhattaṃ. Yasmiñca appataraṃ kālaṃ vasanti, so nesaṃ bahiddhāti vattuṃ yuttaṃ. Rūpārūpabhave ca sattā cirataraṃ vasanti, appataraṃ kāmabhave, tasmā ‘‘ajjhattanti kāmabhavo, bahiddhāti rūpārūpabhavo’’ti kasmā vuttanti āha ‘‘kiñcāpī’’tiādi. Catutthameva koṭṭhāsanti vivaṭṭaṭṭhāyisaṅkhātaṃ catutthaṃ asaṅkhyeyyakappaṃ. Itaresūti saṃvaṭṭasaṃvaṭṭaṭṭhāyivivaṭṭasaṅkhātesu tīsu asaṅkhyeyyakappesu. Ālayoti saṅgo. Patthanāti ‘‘kathaṃ nāma tatrūpapannā bhavissāmā’’ti abhipatthanā. Abhilāsoti tatrūpapajjitukāmatā. Tasmātiādinā yathāvuttamatthaṃ nigameti.
એત્થાયં અધિપ્પાયો – કસ્સચિપિ કિલેસસ્સ અવિક્ખમ્ભિતત્તા કેનચિપિ પકારેન વિક્ખમ્ભનમત્તેનપિ અવિમુત્તો કામભવો અજ્ઝત્તગ્ગહણસ્સ અત્તાનં અધિકિચ્ચ ઉદ્દિસ્સ પવત્તગ્ગાહસ્સ વિસેસપચ્ચયોતિ અજ્ઝત્તં નામ. તત્થ બન્ધનં અજ્ઝત્તસંયોજનં, તેન સંયુત્તો અજ્ઝત્તસંયોજનો. તબ્બિપરિયાયતો બહિદ્ધાસંયોજનોતિ.
Etthāyaṃ adhippāyo – kassacipi kilesassa avikkhambhitattā kenacipi pakārena vikkhambhanamattenapi avimutto kāmabhavo ajjhattaggahaṇassa attānaṃ adhikicca uddissa pavattaggāhassa visesapaccayoti ajjhattaṃ nāma. Tattha bandhanaṃ ajjhattasaṃyojanaṃ, tena saṃyutto ajjhattasaṃyojano. Tabbipariyāyato bahiddhāsaṃyojanoti.
છન્દરાગવસેનેવ અજ્ઝત્તસંયોજનં બહિદ્ધાસંયોજનઞ્ચ પુગ્ગલં દસ્સેત્વા ઇદાનિ ઓરમ્ભાગિયઉદ્ધમ્ભાગિયસંયોજનવસેનપિ દસ્સેતું ‘‘ઓરમ્ભાગિયાનિ વા’’તિઆદિમાહ. ઓરં વુચ્ચતિ કામધાતુ, પટિસન્ધિયા પચ્ચયભાવેન તં ઓરં ભજન્તીતિ ઓરમ્ભાગિયાનિ. તત્થ ચ કમ્મુના વિપાકં સત્તેન ચ દુક્ખં સંયોજેન્તીતિ સંયોજનાનિ, સક્કાયદિટ્ઠિવિચિકિચ્છાસીલબ્બતપરામાસકામરાગપટિઘા. ઉદ્ધં વુચ્ચતિ રૂપારૂપધાતુ, વુત્તનયેનેતં ઉદ્ધં ભજન્તીતિ ઉદ્ધમ્ભાગિયાનિ, સંયોજનાનિ. રૂપરાગારૂપરાગમાનુદ્ધચ્ચાવિજ્જા. અથ વા ઓરમ્ભાગો વુચ્ચતિ કામધાતુ રૂપારૂપભવતો હેટ્ઠાભૂતત્તા, તત્રૂપપત્તિયા પચ્ચયભાવતો ઓરમ્ભાગસ્સ હિતાનીતિ ઓરમ્ભાગિયાનિ યથા ‘‘વચ્છાયોગો દુહકો’’તિ. ઉદ્ધમ્ભાગો નામ મહગ્ગતભાવો, તસ્સ હિતાનિ ઉદ્ધમ્ભાગિયાનિ. પાદેસુ બદ્ધપાસાણો વિય પઞ્ચોરમ્ભાગિયસંયોજનાનિ હેટ્ઠા આકડ્ઢમાનાકારાનિ હોન્તિ. હત્થેહિ ગહિતરુક્ખસાખા વિય પઞ્ચુદ્ધમ્ભાગિયસંયોજનાનિ ઉપરિ આકડ્ઢમાનાકારાનિ. યેસઞ્હિ સક્કાયદિટ્ઠિઆદીનિ અપ્પહીનાનિ, તે ભવગ્ગેપિ નિબ્બત્તે એતાનિ આકડ્ઢિત્વા કામભવેયેવ પાતેન્તિ, તસ્મા એતાનિ પઞ્ચ ગચ્છન્તં વારેન્તિ, ગતં પુન આનેન્તિ. રૂપરાગાદીનિ પઞ્ચ ગચ્છન્તં ન વારેન્તિ, આગન્તું પન ન દેન્તિ.
Chandarāgavaseneva ajjhattasaṃyojanaṃ bahiddhāsaṃyojanañca puggalaṃ dassetvā idāni orambhāgiyauddhambhāgiyasaṃyojanavasenapi dassetuṃ ‘‘orambhāgiyāni vā’’tiādimāha. Oraṃ vuccati kāmadhātu, paṭisandhiyā paccayabhāvena taṃ oraṃ bhajantīti orambhāgiyāni. Tattha ca kammunā vipākaṃ sattena ca dukkhaṃ saṃyojentīti saṃyojanāni, sakkāyadiṭṭhivicikicchāsīlabbataparāmāsakāmarāgapaṭighā. Uddhaṃ vuccati rūpārūpadhātu, vuttanayenetaṃ uddhaṃ bhajantīti uddhambhāgiyāni, saṃyojanāni. Rūparāgārūparāgamānuddhaccāvijjā. Atha vā orambhāgo vuccati kāmadhātu rūpārūpabhavato heṭṭhābhūtattā, tatrūpapattiyā paccayabhāvato orambhāgassa hitānīti orambhāgiyāni yathā ‘‘vacchāyogo duhako’’ti. Uddhambhāgo nāma mahaggatabhāvo, tassa hitāni uddhambhāgiyāni. Pādesu baddhapāsāṇo viya pañcorambhāgiyasaṃyojanāni heṭṭhā ākaḍḍhamānākārāni honti. Hatthehi gahitarukkhasākhā viya pañcuddhambhāgiyasaṃyojanāni upari ākaḍḍhamānākārāni. Yesañhi sakkāyadiṭṭhiādīni appahīnāni, te bhavaggepi nibbatte etāni ākaḍḍhitvā kāmabhaveyeva pātenti, tasmā etāni pañca gacchantaṃ vārenti, gataṃ puna ānenti. Rūparāgādīni pañca gacchantaṃ na vārenti, āgantuṃ pana na denti.
અસમુચ્છિન્નેસુ ઓરમ્ભાગિયસંયોજનેસુ લદ્ધપચ્ચયેસુ ઉદ્ધમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ અગણનૂપગાનિ હોન્તીતિ લબ્ભમાનાનમ્પિ પુથુજ્જનાનં વસેન અવિભજિત્વા અરિયાનં યોગવસેન વિભજિતુકામો ‘‘ઉભયમ્પિ ચેત’’ન્તિઆદિમાહ. તત્થ વટ્ટનિસ્સિતમહાજનસ્સાતિ પુથુજ્જને સન્ધાય વદતિ. દ્વેધા પરિચ્છિન્નોતિ કામસુગતિરૂપારૂપભવવસેન દ્વીહિ પકારેહિ પરિચ્છિન્નો.
Asamucchinnesu orambhāgiyasaṃyojanesu laddhapaccayesu uddhambhāgiyāni saṃyojanāni agaṇanūpagāni hontīti labbhamānānampi puthujjanānaṃ vasena avibhajitvā ariyānaṃ yogavasena vibhajitukāmo ‘‘ubhayampi ceta’’ntiādimāha. Tattha vaṭṭanissitamahājanassāti puthujjane sandhāya vadati. Dvedhā paricchinnoti kāmasugatirūpārūpabhavavasena dvīhi pakārehi paricchinno.
વચ્છકસાલોપમં ઉત્તાનત્થમેવ. ઓપમ્મસંસન્દને પન કસ્સચિ કિલેસસ્સ અવિક્ખમ્ભિતત્તા, કથઞ્ચિપિ અવિમુત્તો કામભવો અજ્ઝત્તગ્ગહણસ્સ વિસેસપચ્ચયત્તા, ઇમેસં સત્તાનં અબ્ભન્તરટ્ઠેન અન્તો નામ. રૂપારૂપભવો તબ્બિપરિયાયતો બહિ નામ. તથા હિ યસ્સ ઓરમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ અપ્પહીનાનિ, સો અજ્ઝત્તસંયોજનો વુત્તો. યસ્સ તાનિ પહીનાનિ, સો બહિદ્ધાસંયોજનો. તસ્મા અન્તો અસમુચ્છિન્નબન્ધનતાય બહિ ચ પવત્તમાનભવઙ્ગસન્તાનતાય અન્તોબદ્ધો બહિસયિતો નામ. નિરન્તરપ્પવત્તભવઙ્ગસન્તાનવસેન હિ સયિતવોહારો. કામં નેસં બહિબન્ધનમ્પિ અસમુચ્છિન્નં, અન્તોબન્ધનસ્સ પન મૂલતાય એવં વુત્તં. તેનાહ ‘‘સંયોજનં પન તેસં કામાવચરૂપનિબદ્ધમેવા’’તિ. ઇમિના નયેન સેસત્તયેપિ અત્થો વેદિતબ્બો.
Vacchakasālopamaṃ uttānatthameva. Opammasaṃsandane pana kassaci kilesassa avikkhambhitattā, kathañcipi avimutto kāmabhavo ajjhattaggahaṇassa visesapaccayattā, imesaṃ sattānaṃ abbhantaraṭṭhena anto nāma. Rūpārūpabhavo tabbipariyāyato bahi nāma. Tathā hi yassa orambhāgiyāni saṃyojanāni appahīnāni, so ajjhattasaṃyojano vutto. Yassa tāni pahīnāni, so bahiddhāsaṃyojano. Tasmā anto asamucchinnabandhanatāya bahi ca pavattamānabhavaṅgasantānatāya antobaddho bahisayito nāma. Nirantarappavattabhavaṅgasantānavasena hi sayitavohāro. Kāmaṃ nesaṃ bahibandhanampi asamucchinnaṃ, antobandhanassa pana mūlatāya evaṃ vuttaṃ. Tenāha ‘‘saṃyojanaṃ pana tesaṃ kāmāvacarūpanibaddhamevā’’ti. Iminā nayena sesattayepi attho veditabbo.
એત્તાવતા ચ કિરાતિ કિર-સદ્દો અરુચિસંસૂચનત્થો. તેનેત્થ આચરિયવાદસ્સ અત્તનો અરુચ્ચનભાવં દીપેતિ. ‘‘સીલવા’’તિ અનામટ્ઠવિસેસસામઞ્ઞતો સીલસઙ્ખેપેન ગહિતં, તઞ્ચ ચતુબ્બિધન્તિ આચરિયત્થેરો ‘‘ચતુપારિસુદ્ધિસીલં ઉદ્દિસિત્વા’’તિ આહ. તત્થાતિ ચતુપારિસુદ્ધિસીલેસુ. જેટ્ઠકસીલન્તિ પધાનસીલં. ઉભયત્થાતિ ઉદ્દેસનિદ્દેસેસુ, નિદ્દેસે વિય ઉદ્દેસેપિ પાતિમોક્ખસંવરોવ થેરેન વુત્તો ‘‘સીલવા’’તિ વુત્તત્તાતિ અધિપ્પાયો. સીલગ્ગહણઞ્હિ પાળિયં પાતિમોક્ખસંવરવસેનેવ આગતં. તેનાહ ‘‘પાતિમોક્ખસંવરોયેવા’’તિઆદિ. તત્થ અવધારણેન ઇતરેસં તિણ્ણં એકદેસેન પાતિમોક્ખન્તોગધભાવં દીપેતિ. તથા હિ અનોલોકિયોલોકને આજીવહેતુ ચ સિક્ખાપદવીતિક્કમે ગિલાનપચ્ચયસ્સ અપચ્ચવેક્ખિતપરિભોગે ચ આપત્તિ વિહિતાતિ. તીણીતિ ઇન્દ્રિયસંવરસીલાદીનિ. સીલન્તિ વુત્તટ્ઠાનં નામ અત્થીતિ સીલપરિયાયેન તેસં કત્થચિ સુત્તે ગહિતટ્ઠાનં નામ કિં અત્થિ યથા ‘‘પાતિમોક્ખસંવરો’’તિ? આચરિયસ્સ સમ્મુખતાય અપ્પટિક્ખિપન્તો ઉપચારેન પુચ્છન્તો વિય વદતિ. તેનાહ ‘‘અનનુજાનન્તો’’તિ. છદ્વારરક્ખામત્તકમેવાતિ તસ્સ સલ્લહુકભાવમાહ ચિત્તાધિટ્ઠાનભાવમત્તેન પટિપાકતિકભાવાપત્તિતો. ઇતરદ્વયેપિ એસેવ નયો. પચ્ચયુપ્પત્તિમત્તકન્તિ ફલેન હેતું દસ્સેતિ. ઉપ્પાદનહેતુકા હિ પચ્ચયાનં ઉપ્પત્તિ. ઇદમત્થન્તિ ઇદં પયોજનં ઇમસ્સ પચ્ચયસ્સ પરિભુઞ્જનેતિ અધિપ્પાયો. નિપ્પરિયાયેનાતિ ઇમિના ઇન્દ્રિયસંવરાદીનિ તીણિ પધાનસ્સ સીલસ્સ પરિપાલનવસેન પવત્તિયા પરિયાયસીલાનિ નામાતિ દસ્સેતિ. ઇદાનિ પાતિમોક્ખસંવરસ્સેવ પધાનભાવં બ્યતિરેકતો અન્વયતો ચ ઉપમાય વિભાવેતું ‘‘યસ્સા’’તિઆદિમાહ. તત્થ સો પાતિમોક્ખસંવરો. સેસાનિ ઇન્દ્રિયસંવરાદીનિ.
Ettāvatā ca kirāti kira-saddo arucisaṃsūcanattho. Tenettha ācariyavādassa attano aruccanabhāvaṃ dīpeti. ‘‘Sīlavā’’ti anāmaṭṭhavisesasāmaññato sīlasaṅkhepena gahitaṃ, tañca catubbidhanti ācariyatthero ‘‘catupārisuddhisīlaṃ uddisitvā’’ti āha. Tatthāti catupārisuddhisīlesu. Jeṭṭhakasīlanti padhānasīlaṃ. Ubhayatthāti uddesaniddesesu, niddese viya uddesepi pātimokkhasaṃvarova therena vutto ‘‘sīlavā’’ti vuttattāti adhippāyo. Sīlaggahaṇañhi pāḷiyaṃ pātimokkhasaṃvaravaseneva āgataṃ. Tenāha ‘‘pātimokkhasaṃvaroyevā’’tiādi. Tattha avadhāraṇena itaresaṃ tiṇṇaṃ ekadesena pātimokkhantogadhabhāvaṃ dīpeti. Tathā hi anolokiyolokane ājīvahetu ca sikkhāpadavītikkame gilānapaccayassa apaccavekkhitaparibhoge ca āpatti vihitāti. Tīṇīti indriyasaṃvarasīlādīni. Sīlanti vuttaṭṭhānaṃ nāma atthīti sīlapariyāyena tesaṃ katthaci sutte gahitaṭṭhānaṃ nāma kiṃ atthi yathā ‘‘pātimokkhasaṃvaro’’ti? Ācariyassa sammukhatāya appaṭikkhipanto upacārena pucchanto viya vadati. Tenāha ‘‘ananujānanto’’ti. Chadvārarakkhāmattakamevāti tassa sallahukabhāvamāha cittādhiṭṭhānabhāvamattena paṭipākatikabhāvāpattito. Itaradvayepi eseva nayo. Paccayuppattimattakanti phalena hetuṃ dasseti. Uppādanahetukā hi paccayānaṃ uppatti. Idamatthanti idaṃ payojanaṃ imassa paccayassa paribhuñjaneti adhippāyo. Nippariyāyenāti iminā indriyasaṃvarādīni tīṇi padhānassa sīlassa paripālanavasena pavattiyā pariyāyasīlāni nāmāti dasseti. Idāni pātimokkhasaṃvarasseva padhānabhāvaṃ byatirekato anvayato ca upamāya vibhāvetuṃ ‘‘yassā’’tiādimāha. Tattha so pātimokkhasaṃvaro. Sesāni indriyasaṃvarādīni.
પાતિમોક્ખસંવરસંવુતોતિ યો હિ નં પાતિ રક્ખતિ, તં મોક્ખેતિ મોચેતિ આપાયિકાદીહિ દુક્ખેહીતિ પાતિમોક્ખન્તિ લદ્ધનામેન સિક્ખાપદસીલેન પિહિતકાયવચીદ્વારો. સો પન યસ્મા એવંભૂતો તેન સમન્નાગતો નામ હોતિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘પાતીમોક્ખસંવરેન સમન્નાગતો’’તિ.
Pātimokkhasaṃvarasaṃvutoti yo hi naṃ pāti rakkhati, taṃ mokkheti moceti āpāyikādīhi dukkhehīti pātimokkhanti laddhanāmena sikkhāpadasīlena pihitakāyavacīdvāro. So pana yasmā evaṃbhūto tena samannāgato nāma hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘pātīmokkhasaṃvarena samannāgato’’ti.
અપરો નયો – કિલેસાનં બલવભાવતો, પાપકિરિયાય ચ સુકરભાવતો, પુઞ્ઞકિરિયાય ચ દુક્કરભાવતો બહુક્ખત્તું અપાયેસુ પતનસીલોતિ પાતી, પુથુજ્જનો. અનિચ્ચતાય વા ભવાદીસુ કમ્મવેગક્ખિત્તો ઘટિયન્તં વિય અનવટ્ઠાનેન પરિબ્ભમનતો ગમનતો ગમનસીલોતિ પાતી, મરણવસેન તમ્હિ તમ્હિ સત્તનિકાયે અત્તભાવસ્સ પાતનસીલો વા પાતી, સત્તસન્તાનો, ચિત્તમેવ વા. તં પાતિં સંસારદુક્ખતો મોક્ખેતીતિ પાતિમોક્ખં. ચિત્તસ્સ હિ વિમોક્ખેન સત્તો વિમુત્તોતિ વુચ્ચતિ. વુત્તઞ્હિ ‘‘ચિત્તવોદાના વિસુજ્ઝન્તી’’તિ, ‘‘અનુપાદાય આસવેહિ ચિત્તં વિમુત્ત’’ન્તિ (મહાવ॰ ૨૮) ચ.
Aparo nayo – kilesānaṃ balavabhāvato, pāpakiriyāya ca sukarabhāvato, puññakiriyāya ca dukkarabhāvato bahukkhattuṃ apāyesu patanasīloti pātī, puthujjano. Aniccatāya vā bhavādīsu kammavegakkhitto ghaṭiyantaṃ viya anavaṭṭhānena paribbhamanato gamanato gamanasīloti pātī, maraṇavasena tamhi tamhi sattanikāye attabhāvassa pātanasīlo vā pātī, sattasantāno, cittameva vā. Taṃ pātiṃ saṃsāradukkhato mokkhetīti pātimokkhaṃ. Cittassa hi vimokkhena satto vimuttoti vuccati. Vuttañhi ‘‘cittavodānā visujjhantī’’ti, ‘‘anupādāya āsavehi cittaṃ vimutta’’nti (mahāva. 28) ca.
અથ વા અવિજ્જાદિના હેતુના સંસારે પતતિ ગચ્છતિ પવત્તતીતિ પાતિ, ‘‘અવિજ્જાનીવરણાનં સત્તાનં તણ્હાસંયોજનાનં સન્ધાવતં સંસરત’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૧૨૪) હિ વુત્તં, તસ્સ પાતિનો સત્તસ્સ તણ્હાદિસંકિલેસત્તયતો મોક્ખો એતેનાતિ પાતિમોક્ખો. ‘‘કણ્ઠેકાળો’’તિઆદીનં વિયસ્સ સમાસસિદ્ધિ વેદિતબ્બા.
Atha vā avijjādinā hetunā saṃsāre patati gacchati pavattatīti pāti, ‘‘avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ sandhāvataṃ saṃsarata’’nti (saṃ. ni. 2.124) hi vuttaṃ, tassa pātino sattassa taṇhādisaṃkilesattayato mokkho etenāti pātimokkho. ‘‘Kaṇṭhekāḷo’’tiādīnaṃ viyassa samāsasiddhi veditabbā.
અથ વા પાતેતિ વિનિપાતેતિ દુક્ખેતિ પાતિ, ચિત્તં. વુત્તઞ્હિ –
Atha vā pāteti vinipāteti dukkheti pāti, cittaṃ. Vuttañhi –
‘‘ચિત્તેન નીયતે લોકો, ચિત્તેન પરિકસ્સતી’’તિ; (સં॰ નિ॰ ૧.૬૨);
‘‘Cittena nīyate loko, cittena parikassatī’’ti; (Saṃ. ni. 1.62);
તસ્સ પાતિનો મોક્ખો એતેનાતિ પાતિમોક્ખો. પતતિ વા એતેન અપાયદુક્ખે સંસારદુક્ખે ચાતિ પાતિ, તણ્હાદિસંકિલેસો. વુત્તઞ્હિ –
Tassa pātino mokkho etenāti pātimokkho. Patati vā etena apāyadukkhe saṃsāradukkhe cāti pāti, taṇhādisaṃkileso. Vuttañhi –
‘‘તણ્હા જનેહિ પુરિસં, (સં॰ નિ॰ ૧.૫૬-૫૭) તણ્હાદુતિયો પુરિસો’’તિ (ઇતિવુ॰ ૧૫, ૧૦૫; અ॰ નિ॰ ૪.૯) ચ આદિ;
‘‘Taṇhā janehi purisaṃ, (saṃ. ni. 1.56-57) taṇhādutiyo puriso’’ti (itivu. 15, 105; a. ni. 4.9) ca ādi;
તતો પાતિતો મોક્ખોતિ પાતિમોક્ખો.
Tato pātito mokkhoti pātimokkho.
અથ વા પતતિ એત્થાતિ પાતિ, છ અજ્ઝત્તિકબાહિરાનિ આયતનાનિ. વુત્તઞ્હિ –
Atha vā patati etthāti pāti, cha ajjhattikabāhirāni āyatanāni. Vuttañhi –
‘‘છસુ લોકો સમુપ્પન્નો, છસુ કુબ્બતિ સન્થવ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૭૦; સુ॰ નિ॰ ૧૭૧);
‘‘Chasu loko samuppanno, chasu kubbati santhava’’nti (saṃ. ni. 1.70; su. ni. 171);
તતો છઅજ્ઝત્તિકબાહિરાયતનસઙ્ખાતતો પાતિતો મોક્ખોતિ પાતિમોક્ખો.
Tato chaajjhattikabāhirāyatanasaṅkhātato pātito mokkhoti pātimokkho.
અથ વા પાતો વિનિપાતો અસ્સ અત્થીતિ પાતી, સંસારો. તતો મોક્ખોતિ પાતિમોક્ખો.
Atha vā pāto vinipāto assa atthīti pātī, saṃsāro. Tato mokkhoti pātimokkho.
અથ વા સબ્બલોકાધિપતિભાવતો ધમ્મિસ્સરો ભગવા ‘‘પતી’’તિ વુચ્ચતિ, મુચ્ચતિ એતેનાતિ મોક્ખો, પતિનો મોક્ખો પતિમોક્ખો તેન પઞ્ઞત્તત્તાતિ, પતિમોક્ખો એવ પાતિમોક્ખો. સબ્બગુણાનં વા મૂલભાવતો ઉત્તમટ્ઠેન પતિ ચ સો યથાવુત્તટ્ઠેન મોક્ખો ચાતિ પતિમોક્ખો, પતિમોક્ખો એવ પાતિમોક્ખો. તથા હિ વુત્તં ‘‘પાતિમોક્ખન્તિ આદિમેતં મુખમેતં પમુખમેત’’ન્તિ (મહાવ॰ ૧૩૫) વિત્થારો.
Atha vā sabbalokādhipatibhāvato dhammissaro bhagavā ‘‘patī’’ti vuccati, muccati etenāti mokkho, patino mokkho patimokkho tena paññattattāti, patimokkho eva pātimokkho. Sabbaguṇānaṃ vā mūlabhāvato uttamaṭṭhena pati ca so yathāvuttaṭṭhena mokkho cāti patimokkho, patimokkho eva pātimokkho. Tathā hi vuttaṃ ‘‘pātimokkhanti ādimetaṃ mukhametaṃ pamukhameta’’nti (mahāva. 135) vitthāro.
અથ વા પ-ઇતિ પકારે, અતીતિ અચ્ચન્તત્થે નિપાતો, તસ્મા પકારેહિ અચ્ચન્તં મોક્ખેતીતિ પાતિમોક્ખો. ઇદઞ્હિ સીલં સયં તદઙ્ગવસેન, સમાધિસહિતં પઞ્ઞાસહિતઞ્ચ વિક્ખમ્ભનવસેન, સમુચ્છેદવસેન ચ અચ્ચન્તં મોક્ખેતિ મોચેતીતિ પાતિમોક્ખો. પતિ પતિ મોક્ખોતિ વા પતિમોક્ખો, તમ્હા તમ્હા વીતિક્કમદોસતો પચ્ચેકં મોક્ખોતિ અત્થો. પતિમોક્ખો એવ પાતિમોક્ખો. મોક્ખો વા નિબ્બાનં, તસ્સ મોક્ખસ્સ પતિબિમ્બભૂતોતિ પતિમોક્ખો. સીલસંવરો હિ સૂરિયસ્સ અરુણુગ્ગમનં વિય નિબ્બાનસ્સ ઉદયભૂતો તપ્પટિભાગો વિય યથારહં કિલેસનિબ્બાપનતો પતિમોક્ખં, પતિમોક્ખંયેવ પાતિમોક્ખં.
Atha vā pa-iti pakāre, atīti accantatthe nipāto, tasmā pakārehi accantaṃ mokkhetīti pātimokkho. Idañhi sīlaṃ sayaṃ tadaṅgavasena, samādhisahitaṃ paññāsahitañca vikkhambhanavasena, samucchedavasena ca accantaṃ mokkheti mocetīti pātimokkho. Pati pati mokkhoti vā patimokkho, tamhā tamhā vītikkamadosato paccekaṃ mokkhoti attho. Patimokkho eva pātimokkho. Mokkho vā nibbānaṃ, tassa mokkhassa patibimbabhūtoti patimokkho. Sīlasaṃvaro hi sūriyassa aruṇuggamanaṃ viya nibbānassa udayabhūto tappaṭibhāgo viya yathārahaṃ kilesanibbāpanato patimokkhaṃ, patimokkhaṃyeva pātimokkhaṃ.
અથ વા મોક્ખં પતિ વત્તતિ, મોક્ખાભિમુખન્તિ વા પતિમોક્ખં, પતિમોક્ખમેવ પાતિમોક્ખન્તિ એવમેત્થ પાતિમોક્ખસદ્દસ્સ અત્થો વેદિતબ્બો.
Atha vā mokkhaṃ pati vattati, mokkhābhimukhanti vā patimokkhaṃ, patimokkhameva pātimokkhanti evamettha pātimokkhasaddassa attho veditabbo.
આચારગોચરસમ્પન્નોતિ કાયિકવાચસિકઅવીતિક્કમસઙ્ખાતેન આચારેન, નવેસિયાદિગોચરતાદિસઙ્ખાતેન ગોચરેન સમ્પન્નો, સમ્પન્નઆચારગોચરોતિ અત્થો. અપ્પમત્તકેસૂતિ પરિત્તકેસુ અનાપત્તિગમનીયેસુ. ‘‘દુક્કટદુબ્ભાસિતમત્તેસૂ’’તિ અપરે. વજ્જેસૂતિ ગારય્હેસુ. તે પન એકન્તતો અકુસલસભાવા હોન્તીતિ આહ ‘‘અકુસલધમ્મેસૂ’’તિ. ભયદસ્સીતિ ભયતો દસ્સનસીલો, પરમાણુમત્તમ્પિ વજ્જં સિનેરુપ્પમાણં વિય કત્વા ભાયનસીલો. સમ્મા આદિયિત્વાતિ સમ્મદેવ સક્કચ્ચં સબ્બસોવ આદિયિત્વા. સિક્ખાપદેસૂતિ નિદ્ધારણે ભુમ્મન્તિ સમુદાયતો અવયવનિદ્ધારણં દસ્સેન્તો ‘‘સિક્ખાપદેસુ તં તં સિક્ખાપદં સમાદિયિત્વા સિક્ખતી’’તિ અત્થમાહ, સિક્ખાપદમેવ હિ સમાદાતબ્બં સિક્ખિતબ્બઞ્ચાતિ અધિપ્પાયો. યં કિઞ્ચિ સિક્ખાપદેસૂતિ સિક્ખાકોટ્ઠાસેસુ મૂલપઞ્ઞત્તિઅનુપઞ્ઞત્તિસબ્બત્થપઞ્ઞત્તિપદેસપઞ્ઞત્તિઆદિભેદં યં કિઞ્ચિ સિક્ખિતબ્બં. યં પટિપજ્જિતબ્બં પૂરેતબ્બં સીલં, તં પન દ્વારવસેન દુવિધમેવાતિ આહ ‘‘કાયિકં વા વાચસિકં વા’’તિ. ઇમસ્મિં અત્થવિકપ્પે સિક્ખાપદેસૂતિ આધારે ભુમ્મં સિક્ખાભાગેસુ કસ્સચિ વિસું અગ્ગહણતો. તેનાહ ‘‘તં સબ્બ’’ન્તિ.