Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૬. સમાધિસુત્તં
6. Samādhisuttaṃ
૭૦. ‘‘‘સો વત, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન સન્તેન સમાધિના ન પણીતેન ન પટિપ્પસ્સદ્ધિલદ્ધેન 1 ન એકોદિભાવાધિગતેન અનેકવિહિતં ઇદ્ધિવિધં પચ્ચનુભવિસ્સતિ – એકોપિ હુત્વા બહુધા ભવિસ્સતિ, બહુધાપિ હુત્વા એકો ભવિસ્સતિ…પે॰… યાવ બ્રહ્મલોકાપિ કાયેન વસં વત્તેસ્સતી’તિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. ‘દિબ્બાય સોતધાતુયા વિસુદ્ધાય અતિક્કન્તમાનુસિકાય ઉભો સદ્દે સુણિસ્સતિ – દિબ્બે ચ માનુસે ચ યે દૂરે સન્તિકે ચા’તિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. ‘પરસત્તાનં પરપુગ્ગલાનં ચેતસા ચેતો પરિચ્ચ પજાનિસ્સતિ – સરાગં વા ચિત્તં સરાગં ચિત્તન્તિ પજાનિસ્સતિ …પે॰… વિમુત્તં વા ચિત્તં વિમુત્તં ચિત્તન્તિ પજાનિસ્સતી’તિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. ‘અનેકવિહિતં પુબ્બેનિવાસં અનુસ્સરિસ્સતિ, સેય્યથિદં – એકમ્પિ જાતિં, દ્વેપિ જાતિયો…પે॰… ઇતિ સાકારં સઉદ્દેસં અનેકવિહિતં પુબ્બેનિવાસં અનુસ્સરિસ્સતી’તિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. ‘દિબ્બેન ચક્ખુના વિસુદ્ધેન અતિક્કન્તમાનુસકેન સત્તે પસ્સિસ્સતિ…પે॰… યથાકમ્મૂપગે સત્તે પજાનિસ્સતી’તિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ . ‘આસવાનં ખયા…પે॰… સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરિસ્સતી’તિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ.
70. ‘‘‘So vata, bhikkhave, bhikkhu na santena samādhinā na paṇītena na paṭippassaddhiladdhena 2 na ekodibhāvādhigatena anekavihitaṃ iddhividhaṃ paccanubhavissati – ekopi hutvā bahudhā bhavissati, bahudhāpi hutvā eko bhavissati…pe… yāva brahmalokāpi kāyena vasaṃ vattessatī’ti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. ‘Dibbāya sotadhātuyā visuddhāya atikkantamānusikāya ubho sadde suṇissati – dibbe ca mānuse ca ye dūre santike cā’ti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. ‘Parasattānaṃ parapuggalānaṃ cetasā ceto paricca pajānissati – sarāgaṃ vā cittaṃ sarāgaṃ cittanti pajānissati …pe… vimuttaṃ vā cittaṃ vimuttaṃ cittanti pajānissatī’ti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. ‘Anekavihitaṃ pubbenivāsaṃ anussarissati, seyyathidaṃ – ekampi jātiṃ, dvepi jātiyo…pe… iti sākāraṃ sauddesaṃ anekavihitaṃ pubbenivāsaṃ anussarissatī’ti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. ‘Dibbena cakkhunā visuddhena atikkantamānusakena satte passissati…pe… yathākammūpage satte pajānissatī’ti netaṃ ṭhānaṃ vijjati . ‘Āsavānaṃ khayā…pe… sacchikatvā upasampajja viharissatī’ti netaṃ ṭhānaṃ vijjati.
‘‘‘સો વત, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સન્તેન સમાધિના પણીતેન પટિપ્પસ્સદ્ધિલદ્ધેન એકોદિભાવાધિગતેન અનેકવિહિતં ઇદ્ધિવિધં પચ્ચનુભવિસ્સતિ…પે॰… યાવ બ્રહ્મલોકાપિ કાયેન વસં વત્તેસ્સતી’તિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. ‘દિબ્બાય સોતધાતુયા વિસુદ્ધાય અતિક્કન્તમાનુસિકાય ઉભો સદ્દે સુણિસ્સતિ – દિબ્બે ચ માનુસે ચ યે દૂરે સન્તિકે ચા’તિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. ‘પરસત્તાનં પરપુગ્ગલાનં ચેતસા ચેતો પરિચ્ચ પજાનિસ્સતિ – સરાગં વા ચિત્તં સરાગં ચિત્તન્તિ પજાનિસ્સતિ…પે॰… વિમુત્તં વા ચિત્તં વિમુત્તં ચિત્તન્તિ પજાનિસ્સતી’તિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. ‘અનેકવિહિતં પુબ્બેનિવાસં અનુસ્સરિસ્સતિ, સેય્યથિદં – એકમ્પિ જાતિં, દ્વેપિ જાતિયો…પે॰… ઇતિ સાકારં સઉદ્દેસં અનેકવિહિતં પુબ્બેનિવાસં અનુસ્સરિસ્સતી’તિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. ‘દિબ્બેન ચક્ખુના વિસુદ્ધેન અતિક્કન્તમાનુસકેન સત્તે પસ્સિસ્સતિ ચવમાને ઉપપજ્જમાને હીને પણીતે સુવણ્ણે દુબ્બણ્ણે, સુગતે દુગ્ગતે યથાકમ્મૂપગે સત્તે પજાનિસ્સતી’તિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ . ‘આસવાનં ખયા અનાસવં ચેતોવિમુત્તિં…પે॰… સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરિસ્સતી’તિ ઠાનમેતં વિજ્જતી’’તિ. છટ્ઠં.
‘‘‘So vata, bhikkhave, bhikkhu santena samādhinā paṇītena paṭippassaddhiladdhena ekodibhāvādhigatena anekavihitaṃ iddhividhaṃ paccanubhavissati…pe… yāva brahmalokāpi kāyena vasaṃ vattessatī’ti ṭhānametaṃ vijjati. ‘Dibbāya sotadhātuyā visuddhāya atikkantamānusikāya ubho sadde suṇissati – dibbe ca mānuse ca ye dūre santike cā’ti ṭhānametaṃ vijjati. ‘Parasattānaṃ parapuggalānaṃ cetasā ceto paricca pajānissati – sarāgaṃ vā cittaṃ sarāgaṃ cittanti pajānissati…pe… vimuttaṃ vā cittaṃ vimuttaṃ cittanti pajānissatī’ti ṭhānametaṃ vijjati. ‘Anekavihitaṃ pubbenivāsaṃ anussarissati, seyyathidaṃ – ekampi jātiṃ, dvepi jātiyo…pe… iti sākāraṃ sauddesaṃ anekavihitaṃ pubbenivāsaṃ anussarissatī’ti ṭhānametaṃ vijjati. ‘Dibbena cakkhunā visuddhena atikkantamānusakena satte passissati cavamāne upapajjamāne hīne paṇīte suvaṇṇe dubbaṇṇe, sugate duggate yathākammūpage satte pajānissatī’ti ṭhānametaṃ vijjati . ‘Āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ…pe… sacchikatvā upasampajja viharissatī’ti ṭhānametaṃ vijjatī’’ti. Chaṭṭhaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. સમાધિસુત્તવણ્ણના • 6. Samādhisuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. સમાધિસુત્તવણ્ણના • 6. Samādhisuttavaṇṇanā