Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    ૪. સામગામસુત્તવણ્ણના

    4. Sāmagāmasuttavaṇṇanā

    ૪૧. દ્વેધિકજાતાતિ જાતદ્વેધિકા સઞ્જાતભેદા. દ્વેજ્ઝજાતાતિ દુવિધભાવં પત્તા. ભણ્ડન્તિ પરિભાસન્તિ એતેનાતિ ભણ્ડનં, વિરુદ્ધચિત્તતા. ન્તિ ભણ્ડનં. ધમ્મવિનયન્તિ પાવચનં. વિતુજ્જન્તા મુખસત્તીહિ. સહિતં મેતિ મય્હં વચનં સહિતં સિલિટ્ઠં પુબ્બાપરસમ્બન્ધં અત્થયુત્તં. તેનાહ ‘‘અત્થસંહિત’’ન્તિ. અધિચિણ્ણન્તિ આચિણ્ણં. વિપરાવત્તન્તિ વિરોધદસ્સનવસેન પરાવત્તિતં, પરાવત્તં દૂસિતન્તિ અત્થો. તેનાહ – ‘‘ચિરકાલવસેન…પે॰… નિવત્ત’’ન્તિ. પરિયેસમાનો ચર, તત્થ તત્થ ગન્ત્વા સિક્ખાહીતિ અત્થો. સચે સક્કોસિ, ઇદાનિમેવ મયા વેઠિતદોસં નિબ્બેઠેહિ. મરણમેવાતિ અઞ્ઞમઞ્ઞઘાતવસેન મરણમેવ.

    41.Dvedhikajātāti jātadvedhikā sañjātabhedā. Dvejjhajātāti duvidhabhāvaṃ pattā. Bhaṇḍanti paribhāsanti etenāti bhaṇḍanaṃ, viruddhacittatā. Tanti bhaṇḍanaṃ. Dhammavinayanti pāvacanaṃ. Vitujjantā mukhasattīhi. Sahitaṃ meti mayhaṃ vacanaṃ sahitaṃ siliṭṭhaṃ pubbāparasambandhaṃ atthayuttaṃ. Tenāha ‘‘atthasaṃhita’’nti. Adhiciṇṇanti āciṇṇaṃ. Viparāvattanti virodhadassanavasena parāvattitaṃ, parāvattaṃ dūsitanti attho. Tenāha – ‘‘cirakālavasena…pe… nivatta’’nti. Pariyesamāno cara, tattha tattha gantvā sikkhāhīti attho. Sace sakkosi, idānimeva mayā veṭhitadosaṃ nibbeṭhehi. Maraṇamevāti aññamaññaghātavasena maraṇameva.

    નાટપુત્તસ્સ ઇમેતિ નાટપુત્તિયા. તે પન તસ્સ સિસ્સાતિ આહ ‘‘અન્તેવાસિકેસૂ’’તિ. પુરિમપટિપત્તિતો પટિનિવત્તનં પટિવાનં, તં રૂપં સભાવો એતેસન્તિ પટિવાનરૂપા. તેનાહ ‘‘નિવત્તનસભાવા’’તિ. કથનં અત્થસ્સ આચિક્ખનં. પવેદનં તસ્સ હેતુદાહરણાનિ આહરિત્વા બોધનં. ન ઉપસમાય સંવત્તતીતિ અનુપસમસંવત્તનં, તદેવ અનુપસમસંવત્તનિકં, તસ્મિં. સમુસ્સિતં હુત્વા પતિટ્ઠાહેતુભાવતો થૂપં પતિટ્ઠાતિ આહ – ‘‘ભિન્નથૂપેતિ ભિન્નપતિટ્ઠે’’તિ. થૂપોતિ વા ધમ્મસ્સ નિય્યાનભાવો વેદિતબ્બો, અઞ્ઞધમ્મે અભિભુય્ય સમુસ્સિતટ્ઠેન. સો નિગણ્ઠસ્સ સમયે કેહિચિ અભિન્નસમ્મતોપિ ભિન્નો વિનટ્ઠોયેવ સબ્બેન સબ્બં અભાવતોતિ ભિન્નથૂપો. સો એવ નિય્યાનભાવો વટ્ટદુક્ખતો મુચ્ચિતુકામાનં પટિસરણં, તં એત્થ નત્થીતિ અપ્પટિસરણો, તસ્મિં ભિન્નથૂપે અપ્પટિસરણેતિ એવમેત્થ અત્થો વેદિતબ્બો.

    Nāṭaputtassa imeti nāṭaputtiyā. Te pana tassa sissāti āha ‘‘antevāsikesū’’ti. Purimapaṭipattito paṭinivattanaṃ paṭivānaṃ, taṃ rūpaṃ sabhāvo etesanti paṭivānarūpā. Tenāha ‘‘nivattanasabhāvā’’ti. Kathanaṃ atthassa ācikkhanaṃ. Pavedanaṃ tassa hetudāharaṇāni āharitvā bodhanaṃ. Na upasamāya saṃvattatīti anupasamasaṃvattanaṃ, tadeva anupasamasaṃvattanikaṃ, tasmiṃ. Samussitaṃ hutvā patiṭṭhāhetubhāvato thūpaṃ patiṭṭhāti āha – ‘‘bhinnathūpeti bhinnapatiṭṭhe’’ti. Thūpoti vā dhammassa niyyānabhāvo veditabbo, aññadhamme abhibhuyya samussitaṭṭhena. So nigaṇṭhassa samaye kehici abhinnasammatopi bhinno vinaṭṭhoyeva sabbena sabbaṃ abhāvatoti bhinnathūpo. So eva niyyānabhāvo vaṭṭadukkhato muccitukāmānaṃ paṭisaraṇaṃ, taṃ ettha natthīti appaṭisaraṇo, tasmiṃ bhinnathūpe appaṭisaraṇeti evamettha attho veditabbo.

    આચરિયપ્પમાણન્તિ આચરિયમુટ્ઠિ હુત્વા પમાણભૂતં. નાનાનીહારેનાતિ નાનાકારેન. ‘‘વિવાદો ન ઉપ્પજ્જી’’તિ વત્વા તસ્સ અનુપ્પત્તિકારણં દસ્સેન્તો, ‘‘સત્થા હિ…પે॰… અવિવાદકારણં કત્વાવ પરિનિબ્બાયી’’તિ વત્વા તં વિવરિતું ‘‘ભગવતા હી’’તિઆદિ વુત્તં. પતિટ્ઠા ચ અવસ્સયો ચ, ‘‘અયં ધમ્મો અયં વિનયો ઇદં સત્થુસાસન’’ન્તિ વિનિચ્છયને મહાપદેસા, પઞ્હબ્યાકરણાનિ ચ, યસ્મા તેસુ પતિટ્ઠાય તે અવસ્સાય ધમ્મવિનયધરા ચ નિચ્છયં ગચ્છન્તિ. તથા હિ સુત્તન્તમહાપદેસતો વિનયે કેનચિ પુચ્છિતો અત્થો ચતુન્નં પઞ્હબ્યાકરણાનં વસેન સુવિનિચ્છિતરૂપો, તસ્મા ધમ્મવિનયો ઇધ સત્થુ કિચ્ચં કાતું સક્કોતીતિ આહ – ‘‘તેનેવા’’તિઆદિ, તસ્મા ઉળારાય દેસનાય ભાજનન્તિ અધિપ્પાયો.

    Ācariyappamāṇanti ācariyamuṭṭhi hutvā pamāṇabhūtaṃ. Nānānīhārenāti nānākārena. ‘‘Vivādo na uppajjī’’ti vatvā tassa anuppattikāraṇaṃ dassento, ‘‘satthā hi…pe… avivādakāraṇaṃ katvāva parinibbāyī’’ti vatvā taṃ vivarituṃ ‘‘bhagavatā hī’’tiādi vuttaṃ. Patiṭṭhā ca avassayo ca, ‘‘ayaṃ dhammo ayaṃ vinayo idaṃ satthusāsana’’nti vinicchayane mahāpadesā, pañhabyākaraṇāni ca, yasmā tesu patiṭṭhāya te avassāya dhammavinayadharā ca nicchayaṃ gacchanti. Tathā hi suttantamahāpadesato vinaye kenaci pucchito attho catunnaṃ pañhabyākaraṇānaṃ vasena suvinicchitarūpo, tasmā dhammavinayo idha satthu kiccaṃ kātuṃ sakkotīti āha – ‘‘tenevā’’tiādi, tasmā uḷārāya desanāya bhājananti adhippāyo.

    ૪૨. પટિપવિટ્ઠં કત્વા આહરિતબ્બતો, સચ્ચં કારિતબ્બતો પાભતં મૂલન્તિ આહ – ‘‘કથાપાભત’’ન્તિ, ધમ્મકથાય મૂલકારણન્તિ અત્થો. યેસં વસેન વિવાદો ઉપ્પન્નો, તેયેવ અધમ્મવાદિનો, તેસં તાવ સો અહિતાય દુક્ખાય સંવત્તતુ, તતો અઞ્ઞેસં દેવમનુસ્સાનં કથન્તિ, ચોદના પરમ્પરાય સંકિલેસવત્થુભાવતોતિ પરિહારો. તેનાહ – ‘‘કોસમ્બકક્ખન્ધકે વિયા’’તિઆદિ.

    42. Paṭipaviṭṭhaṃ katvā āharitabbato, saccaṃ kāritabbato pābhataṃ mūlanti āha – ‘‘kathāpābhata’’nti, dhammakathāya mūlakāraṇanti attho. Yesaṃ vasena vivādo uppanno, teyeva adhammavādino, tesaṃ tāva so ahitāya dukkhāya saṃvattatu, tato aññesaṃ devamanussānaṃ kathanti, codanā paramparāya saṃkilesavatthubhāvatoti parihāro. Tenāha – ‘‘kosambakakkhandhake viyā’’tiādi.

    ૪૩. અભિઞ્ઞા દેસિતાતિ અભિવિસિટ્ઠાય પઞ્ઞાય જાનિત્વા બોધિતા. પતિસ્સયમાનરૂપાતિ અપદિસ્સ પતિસ્સયમાના ગરુકવસેન નિસ્સયમાનસભાવા. તેનાહ – ‘‘ઉપનિસ્સાય વિહરન્તી’’તિ, ગરુતરં નિસ્સયં કત્વા વિહરન્તીતિ અત્થો. પરિવારે પઞ્ઞત્તાનીતિ, ‘‘આજીવહેતુ આજીવકારણા’’તિ, એવં નિદ્ધારેત્વા પરિવારપાળિયં (પરિ॰ ૩૩૬) આસઙ્કરવસેન ઠપિતાનિ. ‘‘એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યા’’તિ (પારા॰ ૩૯, ૪૨, ૪૩) વિભઙ્ગપાઠવસેનેવ હિ તાનિ ભગવતા પઞ્ઞત્તાનિ. તાનિ ઠપેત્વા સેસાનિ સબ્બસિક્ખાપદાનિ અધિપાતિમોક્ખં નામાતિ, ઇદં ગોબલીબદ્દઞાયેન વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં તેસમ્પિ અધિપાતિમોક્ખભાવતો.

    43.Abhiññā desitāti abhivisiṭṭhāya paññāya jānitvā bodhitā. Patissayamānarūpāti apadissa patissayamānā garukavasena nissayamānasabhāvā. Tenāha – ‘‘upanissāya viharantī’’ti, garutaraṃ nissayaṃ katvā viharantīti attho. Parivāre paññattānīti, ‘‘ājīvahetu ājīvakāraṇā’’ti, evaṃ niddhāretvā parivārapāḷiyaṃ (pari. 336) āsaṅkaravasena ṭhapitāni. ‘‘Evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyā’’ti (pārā. 39, 42, 43) vibhaṅgapāṭhavaseneva hi tāni bhagavatā paññattāni. Tāni ṭhapetvā sesāni sabbasikkhāpadāni adhipātimokkhaṃ nāmāti, idaṃ gobalībaddañāyena vuttanti daṭṭhabbaṃ tesampi adhipātimokkhabhāvato.

    તત્રાયં નયોતિ તસ્મિં સુપ્પજહનાય અપ્પમત્તકભાવે અયં વક્ખમાનો. તાનીતિ પણીતભોજનાનિ. યો કોચીતિ ભિક્ખુ વા ભિક્ખુની વા. દુક્કટવત્થુકન્તિ યં કિઞ્ચિ દુક્કટાપત્તિવત્થુકં. તેનાતિ સુપ્પજહનભાવેન મૂલાપત્તિવીતિક્કમસ્સ અણુમત્તતાય.

    Tatrāyaṃ nayoti tasmiṃ suppajahanāya appamattakabhāve ayaṃ vakkhamāno. Tānīti paṇītabhojanāni. Yo kocīti bhikkhu vā bhikkhunī vā. Dukkaṭavatthukanti yaṃ kiñci dukkaṭāpattivatthukaṃ. Tenāti suppajahanabhāvena mūlāpattivītikkamassa aṇumattatāya.

    પુબ્બભાગમગ્ગન્તિ લોકિયમગ્ગં. તત્રાતિ તસ્મિં પુબ્બભાગમગ્ગં નિસ્સાય વિવાદુપ્પાદે. ઓભાસઞાણન્તિ ઓભાસસ્સ ઉપ્પત્તિહેતુભૂતં ઞાણં. તત્થ પન સો મગ્ગસઞ્ઞિભાવેન મગ્ગો ચ ચતુબ્બિધોતિ સુતત્તા, ‘‘પટ્ઠમમગ્ગો નામા’’તિઆદિમાહ. એવન્તિ એવં અસન્દિદ્ધં અપરિસઙ્કિતં પરિચ્ચત્તં કત્વા કમ્મટ્ઠાનં કથેતું ન સક્કોતિ.

    Pubbabhāgamagganti lokiyamaggaṃ. Tatrāti tasmiṃ pubbabhāgamaggaṃ nissāya vivāduppāde. Obhāsañāṇanti obhāsassa uppattihetubhūtaṃ ñāṇaṃ. Tattha pana so maggasaññibhāvena maggo ca catubbidhoti sutattā, ‘‘paṭṭhamamaggo nāmā’’tiādimāha. Evanti evaṃ asandiddhaṃ aparisaṅkitaṃ pariccattaṃ katvā kammaṭṭhānaṃ kathetuṃ na sakkoti.

    ચેતિયં ન દિટ્ઠન્તિ તસ્સ કતં થૂપં વદતિ. નિન્દિયે પુથુજ્જનભાવે ઠિતં પાસંસં અરિયભાવં આરોપેત્વા તં મિચ્છાલદ્ધિં અભિનિવિસ્સ પગ્ગય્હ વોહરણતો સગ્ગોપિ મગ્ગોપિ વારિતોયેવાતિ. વુત્તઞ્હેતં –

    Cetiyaṃ na diṭṭhanti tassa kataṃ thūpaṃ vadati. Nindiye puthujjanabhāve ṭhitaṃ pāsaṃsaṃ ariyabhāvaṃ āropetvā taṃ micchāladdhiṃ abhinivissa paggayha voharaṇato saggopi maggopi vāritoyevāti. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘યો નિન્દિયં પસંસતિ, તં વા નિન્દતિ યો પસંસિયો;

    ‘‘Yo nindiyaṃ pasaṃsati, taṃ vā nindati yo pasaṃsiyo;

    વિચિનાતિ મુખેન સો કલિં, કલિના તેન સુખં ન વિન્દતી’’તિ. (સુ॰ નિ॰ ૬૬૩; સં॰ નિ॰ ૧.૧૮૦-૧૮૧; અ॰ નિ॰ ૪.૩; નેત્તિ॰ ૯૨);

    Vicināti mukhena so kaliṃ, kalinā tena sukhaṃ na vindatī’’ti. (su. ni. 663; saṃ. ni. 1.180-181; a. ni. 4.3; netti. 92);

    ‘‘ખણેનેવ અરહત્તં પાપુણિતું સમત્થકમ્મટ્ઠાનકથં આચિક્ખિસ્સામી’’તિ હિ ઇમિના તત્થ કોહઞ્ઞમ્પિ દિસ્સતિ; ઇતરેસુ પન વત્તબ્બમેવ નત્થિ. ઉપ્પાટેત્વાતિ ઉદ્ધરિત્વા. ‘‘અથ તે ભિક્ખૂ’’તિઆદિ સેસં નામ. ‘‘અમતં તે પરિભુઞ્જન્તિ, યે કાયગતાસતિં પરિભુઞ્જન્તી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૬૦૦) વચનં દુગ્ગહિતં ગણ્હાપેત્વા, ‘‘એત્તાવતા વો અમતં પરિભુત્તં નામ ભવિસ્સતી’’તિ આહ.

    ‘‘Khaṇeneva arahattaṃ pāpuṇituṃ samatthakammaṭṭhānakathaṃ ācikkhissāmī’’ti hi iminā tattha kohaññampi dissati; itaresu pana vattabbameva natthi. Uppāṭetvāti uddharitvā. ‘‘Atha te bhikkhū’’tiādi sesaṃ nāma. ‘‘Amataṃ te paribhuñjanti, ye kāyagatāsatiṃ paribhuñjantī’’ti (a. ni. 1.600) vacanaṃ duggahitaṃ gaṇhāpetvā, ‘‘ettāvatā vo amataṃ paribhuttaṃ nāma bhavissatī’’ti āha.

    ૪૪. એવન્તિ આકારલક્ખણમેતં, ન આકારનિયમનં. તેન ઇમિનાવ કારણેન ચ યો વિવાદો ઉપ્પજ્જેય્યાતિ વુત્તં હોતિ. ગરુસ્મિં ગરૂતિ પવત્તં ચિત્તં ગરુવિસયત્તા તંસહચરિતત્તા ગરુ, તસ્સ ભાવો ગારવં, ગરુકરણં, તં એત્થ નત્થીતિ અગારવો. તેનાહ ‘‘ગારવવિરહિતો’’તિ. ગરુસ્સ ગારવવસેન પતિસ્સયનં પતિસ્સોતિ વુચ્ચતિ નીચવુત્તિતા, તપ્પટિપક્ખતો અપ્પતિસ્સોતિ આહ – ‘‘અપ્પતિસ્સયો અનીચવુત્તી’’તિ. એત્થ યથાયં પુગ્ગલો સત્થરિ અગારવો નામ હોતિ, તં દસ્સેતું, ‘‘એત્થ પના’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તીસુકાલેસુ ઉપટ્ઠાનં ન યાતીતિઆદિ સમુદાયકિત્તનઅનવસેસદસ્સનં, અવયવતો પન અગારવસિદ્ધિ યથા તં સામઞ્ઞતો સિક્ખાપદસમાદાનં તબ્બિસેસો ભેદો. એસ નયો સેસેસુપિ.

    44.Evanti ākāralakkhaṇametaṃ, na ākāraniyamanaṃ. Tena imināva kāraṇena ca yo vivādo uppajjeyyāti vuttaṃ hoti. Garusmiṃ garūti pavattaṃ cittaṃ garuvisayattā taṃsahacaritattā garu, tassa bhāvo gāravaṃ, garukaraṇaṃ, taṃ ettha natthīti agāravo. Tenāha ‘‘gāravavirahito’’ti. Garussa gāravavasena patissayanaṃ patissoti vuccati nīcavuttitā, tappaṭipakkhato appatissoti āha – ‘‘appatissayo anīcavuttī’’ti. Ettha yathāyaṃ puggalo satthari agāravo nāma hoti, taṃ dassetuṃ, ‘‘ettha panā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tīsukālesu upaṭṭhānaṃ na yātītiādi samudāyakittanaanavasesadassanaṃ, avayavato pana agāravasiddhi yathā taṃ sāmaññato sikkhāpadasamādānaṃ tabbiseso bhedo. Esa nayo sesesupi.

    સક્કચ્ચં ન ગચ્છતીતિ આદરવસેન ન ગચ્છતિ. સઙ્ઘે કતોયેવ હોતિ સઙ્ઘપરિયાપન્નત્તા તસ્સ, યથા સઙ્ઘં ઉદ્દિસ્સ દિન્નં એકેન ભિક્ખુના પટિગ્ગહિતં સઙ્ઘસ્સ દિન્નમેવ હોતિ. અપરિપૂરયમાનોવ સિક્ખાય અગારવો. તેનાહ ભગવા – ‘‘સિક્ખાય ન પરિપૂરકારી’’તિ (મ॰ નિ॰ ૨.૧૩૫). અત્તનો પરિસાય ઉપ્પન્નં વિવાદમૂલં વિસેસતો અત્તના વૂપસમેતબ્બતો અત્તનો ચ અનત્થાવહતો ‘‘અજ્ઝત્ત’’ન્ત્વેવ વુત્તં. એસ નયો બહિદ્ધાતિ એત્થાપિ.

    Sakkaccaṃ na gacchatīti ādaravasena na gacchati. Saṅghe katoyeva hoti saṅghapariyāpannattā tassa, yathā saṅghaṃ uddissa dinnaṃ ekena bhikkhunā paṭiggahitaṃ saṅghassa dinnameva hoti. Aparipūrayamānova sikkhāya agāravo. Tenāha bhagavā – ‘‘sikkhāya na paripūrakārī’’ti (ma. ni. 2.135). Attano parisāya uppannaṃ vivādamūlaṃ visesato attanā vūpasametabbato attano ca anatthāvahato ‘‘ajjhatta’’ntveva vuttaṃ. Esa nayo bahiddhāti etthāpi.

    ૪૬. છઠાનાનીતિ છમૂલાનિ. યથા સમનવસેન સમથાનં વિવાદાદીસુ અધિકત્તુભાવો, એવં વિવાદાદીનં તેહિ અધિકત્તબ્બતાપીતિ આહ – ‘‘વૂપસમનત્થાય…પે॰… અધિકરણાની’’તિ. તેન અધિકરણસદ્દસ્સ કમ્મત્થતં આહ. સમથા વા સમનવસેન અધિકરીયન્તિ એત્થાતિ અધિકરણાનિ, વિવાદાદયો.

    46.Chaṭhānānīti chamūlāni. Yathā samanavasena samathānaṃ vivādādīsu adhikattubhāvo, evaṃ vivādādīnaṃ tehi adhikattabbatāpīti āha – ‘‘vūpasamanatthāya…pe… adhikaraṇānī’’ti. Tena adhikaraṇasaddassa kammatthataṃ āha. Samathā vā samanavasena adhikarīyanti etthāti adhikaraṇāni, vivādādayo.

    વિવાદો ઉપ્પન્નમત્તોવ હુત્વા પરતો કક્ખળત્થાય સંવત્તનતો યં વત્થું નિસ્સાય પઠમં ઉપ્પન્નો વિવાદાનુસારેન મૂલકં વિય અનુબન્ધરોગો તમેવ તદઞ્ઞં વા વત્થું કત્વા પવડ્ઢન્તો વિવાદાધિકરણં પત્વા ઉપરિ વડ્ઢતિ નામ, અનુવાદાપત્તિકિચ્ચાધિકરણં પત્વા વિવાદસ્સ ચ વડ્ઢનં પાકટમેવ. તેન વુત્તં – ‘‘ચત્તારિ અધિકરણાનિ પત્વા ઉપરિ વડ્ઢન્તો સો વિવાદો’’તિ. ઉપ્પન્નાનં ઉપ્પન્નાનન્તિ (દી॰ નિ॰ ટી॰ ૩.૩૩૧) ઉટ્ઠિતાનં ઉટ્ઠિતાનં. સમથત્થન્તિ સમનત્થં.

    Vivādo uppannamattova hutvā parato kakkhaḷatthāya saṃvattanato yaṃ vatthuṃ nissāya paṭhamaṃ uppanno vivādānusārena mūlakaṃ viya anubandharogo tameva tadaññaṃ vā vatthuṃ katvā pavaḍḍhanto vivādādhikaraṇaṃ patvā upari vaḍḍhati nāma, anuvādāpattikiccādhikaraṇaṃ patvā vivādassa ca vaḍḍhanaṃ pākaṭameva. Tena vuttaṃ – ‘‘cattāri adhikaraṇāni patvā upari vaḍḍhanto so vivādo’’ti. Uppannānaṃ uppannānanti (dī. ni. ṭī. 3.331) uṭṭhitānaṃ uṭṭhitānaṃ. Samathatthanti samanatthaṃ.

    અટ્ઠારસહિ વત્થૂહીતિ લક્ખણવચનમેતં યથા ‘‘યદિ મે બ્યાધી દાહેય્યું. દાતબ્બમિદમોસધ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ટી॰ ૨.૩.૩૯-૪૨; કઙ્ખા॰ અભિ॰ ટી॰ અધિકરણસમથવણ્ણના), તસ્મા તેસુ અઞ્ઞતરેન વિવદન્તા, ‘‘અટ્ઠારસહિ વત્થૂહિ વિવદન્તી’’તિ વુચ્ચન્તિ. ઉપવદનાતિ અક્કોસો. ચોદનાતિ અનુયોગો.

    Aṭṭhārasahi vatthūhīti lakkhaṇavacanametaṃ yathā ‘‘yadi me byādhī dāheyyuṃ. Dātabbamidamosadha’’nti (saṃ. ni. ṭī. 2.3.39-42; kaṅkhā. abhi. ṭī. adhikaraṇasamathavaṇṇanā), tasmā tesu aññatarena vivadantā, ‘‘aṭṭhārasahi vatthūhi vivadantī’’ti vuccanti. Upavadanāti akkoso. Codanāti anuyogo.

    અધિકરણસ્સ સમ્મુખાવ વિનયનતો સમ્મુખાવિનયો. સન્નિપતિતપરિસાય ધમ્મવાદીનં યેભુય્યતાય યેભુય્યસિકકમ્મસ્સ કરણં યેભુય્યસિકા. કારકસઙ્ઘસ્સ સામગ્ગિવસેન સમ્મુખીભાવો, ન યથા તથા કારકપુગ્ગલાનં સમ્મુખતામત્તં. ભૂતતાતિ તચ્છતા. સચ્ચપરિયાયો હિ ઇધ ધમ્મ-સદ્દો ‘‘ધમ્મવાદી’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૯) વિય. વિનેતિ એતેનાતિ વિનયો, તસ્સ તસ્સ અધિકરણસ્સ વૂપસમાય ભગવતા વુત્તવિધિ, તસ્સ વિનયસ્સ સમ્મુખતા વિનયસમ્મુખતા. વિવાદવત્થુસઙ્ખાતે અત્થે પચ્ચત્થિકા અત્થપચ્ચત્થિકા, તેસં અત્થપચ્ચત્થિકાનં. સઙ્ઘસમ્મુખતા પરિહાયતિ સમ્મતપુગ્ગલેહેવ વૂપસમનતો.

    Adhikaraṇassa sammukhāva vinayanato sammukhāvinayo. Sannipatitaparisāya dhammavādīnaṃ yebhuyyatāya yebhuyyasikakammassa karaṇaṃ yebhuyyasikā. Kārakasaṅghassa sāmaggivasena sammukhībhāvo, na yathā tathā kārakapuggalānaṃ sammukhatāmattaṃ. Bhūtatāti tacchatā. Saccapariyāyo hi idha dhamma-saddo ‘‘dhammavādī’’tiādīsu (dī. ni. 1.9) viya. Vineti etenāti vinayo, tassa tassa adhikaraṇassa vūpasamāya bhagavatā vuttavidhi, tassa vinayassa sammukhatā vinayasammukhatā. Vivādavatthusaṅkhāte atthe paccatthikā atthapaccatthikā, tesaṃ atthapaccatthikānaṃ. Saṅghasammukhatā parihāyati sammatapuggaleheva vūpasamanato.

    ન્તિ વિવાદાધિકરણં. ‘‘ન છન્દાગતિં ગચ્છતી’’તિઆદિના (પરિ॰ ૩૮૩) વુત્તં પઞ્ચઙ્ગસમન્નાગતં. ગુળ્હકાદીસુ અલજ્જુસ્સન્નાય પરિસાય ગુળ્હકો સલાકગ્ગાહો કાતબ્બો; લજ્જુસ્સન્નાય વિવટકો, બાલુસ્સન્નાય સકણ્ણજપ્પકો. યસ્સા કિરિયાય ધમ્મવાદિનો બહુતરા, સા યેભુય્યસિકાતિ આહ – ‘‘ધમ્મવાદીનં યેભુય્યતાયા’’તિઆદિ.

    Nanti vivādādhikaraṇaṃ. ‘‘Na chandāgatiṃ gacchatī’’tiādinā (pari. 383) vuttaṃ pañcaṅgasamannāgataṃ. Guḷhakādīsu alajjussannāya parisāya guḷhako salākaggāho kātabbo; lajjussannāya vivaṭako, bālussannāya sakaṇṇajappako. Yassā kiriyāya dhammavādino bahutarā, sā yebhuyyasikāti āha – ‘‘dhammavādīnaṃ yebhuyyatāyā’’tiādi.

    એવં વિનિચ્છિતન્તિ આપત્તિં દસ્સેત્વા રોપનવસેન વિનિચ્છિતં, પટિકમ્મં પન આપત્તાધિકરણસમથે પરતો આગમિસ્સતિ. ન સમણસારુપ્પં અસ્સામણકં, સમણેહિ અકાતબ્બં, તસ્મિં. અજ્ઝાચારે વીતિક્કમેસતિ. પટિચરતોતિ પટિચ્છાદેન્તસ્સ. પાપુસ્સન્નતાય પાપિયો, પુગ્ગલો, તસ્સ કાતબ્બકમ્મં તસ્સપાપિયસિકં.

    Evaṃ vinicchitanti āpattiṃ dassetvā ropanavasena vinicchitaṃ, paṭikammaṃ pana āpattādhikaraṇasamathe parato āgamissati. Na samaṇasāruppaṃ assāmaṇakaṃ, samaṇehi akātabbaṃ, tasmiṃ. Ajjhācāre vītikkamesati. Paṭicaratoti paṭicchādentassa. Pāpussannatāya pāpiyo, puggalo, tassa kātabbakammaṃ tassapāpiyasikaṃ.

    સમ્મુખાવિનયેનેવ વૂપસમો નત્થિ પટિઞ્ઞાય, તથારૂપાય ખન્તિયા વા વિના અવૂપસમનતો . એત્થાતિ આપત્તિદેસનાયં. પટિઞ્ઞાતે આપન્નભાવાદિકે કરણકિરિયા, ‘‘આયતિં સંવરેય્યાસી’’તિ, પરિવાસદાનાદિવસેન ચ પવત્તં વચીકમ્મં પટિઞ્ઞાતકરણં.

    Sammukhāvinayeneva vūpasamo natthi paṭiññāya, tathārūpāya khantiyā vā vinā avūpasamanato . Etthāti āpattidesanāyaṃ. Paṭiññāte āpannabhāvādike karaṇakiriyā, ‘‘āyatiṃ saṃvareyyāsī’’ti, parivāsadānādivasena ca pavattaṃ vacīkammaṃ paṭiññātakaraṇaṃ.

    યથાનુરૂપન્તિ ‘‘દ્વીહિ ચતૂહિ તિહિ એકેના’’તિ એવં વુત્તનયેન યથાનુરૂપં. એત્થાતિ ઇમસ્મિં સુત્તે, એતસ્મિં વા સમથવિચારે. વિનિચ્છયનયોતિ વિનિચ્છયે નયમત્તં. તેનાહ ‘‘વિત્થારો પના’’તિઆદિ.

    Yathānurūpanti ‘‘dvīhi catūhi tihi ekenā’’ti evaṃ vuttanayena yathānurūpaṃ. Etthāti imasmiṃ sutte, etasmiṃ vā samathavicāre. Vinicchayanayoti vinicchaye nayamattaṃ. Tenāha ‘‘vitthāro panā’’tiādi.

    ૪૭. સઙ્ખેપતોવ વુત્તો, ન સમથક્ખન્ધકે વિય વિત્થારતો. તથાતિ ઇમિના ‘‘ધમ્મા’’તિ પદં આકડ્ઢતિ, એત્થ ઇતિ-સદ્દો આદિઅત્થો, એવમાદિના ઇમિના પકારેનાતિ વાતિ વુત્તં હોતિ. બોધિપક્ખિયધમ્માનં એકન્તાનવજ્જભાવતો નત્થિ અધમ્મભાવો, ભગવતો દેસિતાકારં હાપેત્વા વડ્ઢેત્વા વા કથનં યથાધમ્મં અકતન્તિ કત્વા અધમ્મભાવોતિ દસ્સેન્તો આહ – ‘‘તયો સતિપટ્ઠાના’’તિઆદિ.

    47.Saṅkhepatova vutto, na samathakkhandhake viya vitthārato. Tathāti iminā ‘‘dhammā’’ti padaṃ ākaḍḍhati, ettha iti-saddo ādiattho, evamādinā iminā pakārenāti vāti vuttaṃ hoti. Bodhipakkhiyadhammānaṃ ekantānavajjabhāvato natthi adhammabhāvo, bhagavato desitākāraṃ hāpetvā vaḍḍhetvā vā kathanaṃ yathādhammaṃ akatanti katvā adhammabhāvoti dassento āha – ‘‘tayo satipaṭṭhānā’’tiādi.

    નિય્યાનિકન્તિ સપાટિહીરં અપ્પટિવાનં હુત્વા પવત્તતિ. તથેવાતિ ઇમિના ‘‘એવં અમ્હાક’’ન્તિઆદિના વુત્તમત્થં આકડ્ઢતિ. ભૂતેન…પે॰… કાતબ્બકમ્મં ધમ્મો નામ યથાધમ્મં કરણતો, વુત્તવિપરિયાયતો ઇતો પરં અધમ્મો. અયં વિનયો નામ રાગાદીનં સંવરણતો પહાનતો પટિસઙ્ખાનતો ચ. અયં અવિનયો નામ રાગાદીનં અવિનયનતો. અયં વિનયો નામ યથાવિનયકરણતો, વુત્તવિપરિયાયેન ઇતરો અવિનયો. વત્થુસમ્પત્તિઆદિના એવ સબ્બેસં વિનયકમ્માનં અકુપ્પતાતિ આહ – ‘‘વત્થુસમ્પત્તિ…પે॰… અયં વિનયો નામા’’તિ, તપ્પટિપક્ખતો અવિનયો વેદિતબ્બો. તેનાહ ‘‘વત્થુવિપત્તી’’તિઆદિ.

    Niyyānikanti sapāṭihīraṃ appaṭivānaṃ hutvā pavattati. Tathevāti iminā ‘‘evaṃ amhāka’’ntiādinā vuttamatthaṃ ākaḍḍhati. Bhūtena…pe… kātabbakammaṃ dhammo nāma yathādhammaṃ karaṇato, vuttavipariyāyato ito paraṃ adhammo. Ayaṃ vinayo nāma rāgādīnaṃ saṃvaraṇato pahānato paṭisaṅkhānato ca. Ayaṃ avinayo nāma rāgādīnaṃ avinayanato. Ayaṃ vinayo nāma yathāvinayakaraṇato, vuttavipariyāyena itaro avinayo. Vatthusampattiādinā eva sabbesaṃ vinayakammānaṃ akuppatāti āha – ‘‘vatthusampatti…pe… ayaṃ vinayo nāmā’’ti, tappaṭipakkhato avinayo veditabbo. Tenāha ‘‘vatthuvipattī’’tiādi.

    સમ્માપટિપત્તિયા નયનટ્ઠેન યથાવુત્તો ધમ્મો એવ નેત્તિ, તતો એવ સત્તસ્સ વિય રજ્જુ અસિથિલપવત્તિહેતુતાય ધમ્મરજ્જૂતિ અત્થો વુત્તો. સુત્તન્તપરિયાયેન તાવ દસ કુસલકમ્મપથા ધમ્મોતિ એવં વુત્તા. સા એવ વા હોતુ ધમ્મનેત્તિ, યો ઇધ ઇમિસ્સા વણ્ણનાય, ‘‘છત્તિંસ બોધિપક્ખિયધમ્મા’’તિઆદિના ધમ્મેન ચ વિનયેન ચ વુત્તો, સો એવ વા ધમ્મનેત્તિ હોતૂતિ આનેત્વા યોજના. તાય ધમ્મનેત્તિયા સમેતિ તાય યથાવુત્તાય ધમ્મનેત્તિયા સંસન્દતિ, એકલક્ખણમેવ હોતીતિ અત્થો. એવં વિવાદવત્થુભૂતો ધમ્મો ચે ‘‘ધમ્મો’’તિ, અધમ્મો ચે ‘‘અધમ્મો’’તિ, વિનયો ચે ‘‘વિનયો’’તિ, અવિનયો ચે ‘‘અવિનયો’’તિ નિચ્છિનન્તેન એકચ્ચાનં વિવાદાધિકરણમેવ દસ્સિતં તસ્સ વૂપસમધમ્માનં અપરિયોસાપિતત્તા.

    Sammāpaṭipattiyā nayanaṭṭhena yathāvutto dhammo eva netti, tato eva sattassa viya rajju asithilapavattihetutāya dhammarajjūti attho vutto. Suttantapariyāyena tāva dasa kusalakammapathā dhammoti evaṃ vuttā. Sā eva vā hotu dhammanetti, yo idha imissā vaṇṇanāya, ‘‘chattiṃsa bodhipakkhiyadhammā’’tiādinā dhammena ca vinayena ca vutto, so eva vā dhammanetti hotūti ānetvā yojanā. Tāya dhammanettiyā sameti tāya yathāvuttāya dhammanettiyā saṃsandati, ekalakkhaṇameva hotīti attho. Evaṃ vivādavatthubhūto dhammo ce ‘‘dhammo’’ti, adhammo ce ‘‘adhammo’’ti, vinayo ce ‘‘vinayo’’ti, avinayo ce ‘‘avinayo’’ti nicchinantena ekaccānaṃ vivādādhikaraṇameva dassitaṃ tassa vūpasamadhammānaṃ apariyosāpitattā.

    ૪૮. તં પનેતન્તિ વિવાદાધિકરણં પચ્ચામસતિ. વારે અત્થસંવણ્ણનાવસેન પત્તેપિ. દ્વીહીતિ યસ્મિં આવાસે વિવાદાધિકરણં ઉપ્પન્નં, તત્થ વાસીહિ દ્વીહિપિ ભિક્ખૂહિ અતિરેકતરા.

    48.Taṃ panetanti vivādādhikaraṇaṃ paccāmasati. Vāre atthasaṃvaṇṇanāvasena pattepi. Dvīhīti yasmiṃ āvāse vivādādhikaraṇaṃ uppannaṃ, tattha vāsīhi dvīhipi bhikkhūhi atirekatarā.

    ૪૯. ખન્ધસામન્તન્તિ આપત્તિક્ખન્ધભાવેન સમીપં. આપત્તિસામન્તં નામ પુબ્બભાગા આપજ્જિતબ્બઆપત્તિ. મેથુનરાગવસેન કાયસંસગ્ગે દુક્કટસ્સ વત્થૂતિ આહ – ‘‘પઠમપારાજિકસ્સ પુબ્બભાગે દુક્કટ’’ન્તિ. સેસાનં તિણ્ણં પારાજિકાનં પુબ્બભાગે થુલ્લચ્ચયમેવ.

    49.Khandhasāmantanti āpattikkhandhabhāvena samīpaṃ. Āpattisāmantaṃ nāma pubbabhāgā āpajjitabbaāpatti. Methunarāgavasena kāyasaṃsagge dukkaṭassa vatthūti āha – ‘‘paṭhamapārājikassa pubbabhāge dukkaṭa’’nti. Sesānaṃ tiṇṇaṃ pārājikānaṃ pubbabhāge thullaccayameva.

    ૫૦. પરિક્કમિત્વા ઉપક્કમિત્વા. આપત્તાધિકરણં દસ્સિતં તત્થેવ વિસેસતો પટિઞ્ઞાય કારેતબ્બતાય ઇચ્છિતબ્બત્તા.

    50.Parikkamitvā upakkamitvā. Āpattādhikaraṇaṃ dassitaṃ tattheva visesato paṭiññāya kāretabbatāya icchitabbattā.

    ૫૨. કમ્મસ્સ વત્થુ દસ્સિતં ન સમથોતિ અધિપ્પાયો. નનુ ચાયં સમથાધિકારોતિ? સચ્ચં, સમથસ્સ પન કારણે દસ્સિતે સમથો દસ્સિતોવ હોતીતિ દસ્સેતું ‘‘એવરૂપસ્સ હી’’તિઆદિ વુત્તં.

    52.Kammassa vatthu dassitaṃ na samathoti adhippāyo. Nanu cāyaṃ samathādhikāroti? Saccaṃ, samathassa pana kāraṇe dassite samatho dassitova hotīti dassetuṃ ‘‘evarūpassa hī’’tiādi vuttaṃ.

    ૫૩. ઇદં કમ્મન્તિ ‘‘ઇદં અમ્હાકં ભણ્ડનજાતાન’’ન્તિઆદિના વુત્તકમ્મં. તિણવત્થારકસદિસત્તાતિ તંસદિસતાય તબ્બોહારોતિ દસ્સેતિ યથા – ‘‘એસ બ્રહ્મદત્તો’’તિ. આકારમત્તમેવ તિણવત્થારકકમ્મં નામ, ન પન તસ્સ સબ્બસો કરણવિધાનં. તેનાહ ‘‘ખન્ધકે’’તિઆદિ. ગિહીનં હીનેન ખુંસનવમ્ભનં યથા ‘‘તિલસંગુળિકા નત્થી’’તિ. ધમ્મિકપટિસ્સવેસુ વિસંવાદનવસેન આપન્ના આપત્તિ. અસ્સાતિ કિચ્ચાધિકરણસ્સ. સમ્મુખાવિનયેનેવ વૂપસમો સઙ્ઘસમ્મુખતાદિનાવ વૂપસમનતો.

    53.Idaṃ kammanti ‘‘idaṃ amhākaṃ bhaṇḍanajātāna’’ntiādinā vuttakammaṃ. Tiṇavatthārakasadisattāti taṃsadisatāya tabbohāroti dasseti yathā – ‘‘esa brahmadatto’’ti. Ākāramattameva tiṇavatthārakakammaṃ nāma, na pana tassa sabbaso karaṇavidhānaṃ. Tenāha ‘‘khandhake’’tiādi. Gihīnaṃ hīnena khuṃsanavambhanaṃ yathā ‘‘tilasaṃguḷikā natthī’’ti. Dhammikapaṭissavesu visaṃvādanavasena āpannā āpatti. Assāti kiccādhikaraṇassa. Sammukhāvinayeneva vūpasamo saṅghasammukhatādināva vūpasamanato.

    ૫૪. સોતાપત્તિફલસચ્છિકિરિયવચનતો કોસમ્બિયસુત્તે (મ॰ નિ॰ ૧.૪૯૨) સોતાપત્તિમગ્ગસમ્માદિટ્ઠિ કથિતા, ઇધ પન ‘‘દિટ્ઠિસામઞ્ઞગતો વિહરતિ’’ચ્ચેવ વુત્તત્તા, ‘‘ઇમસ્મિં સુત્તે સોતાપત્તિફલસમ્માદિટ્ઠિ વુત્તાતિ વેદિતબ્બા’’તિ વુત્તં. પાપકમ્મસ્સ અપ્પતા મહન્તતા સાવજ્જભાવસ્સ મુદુતિક્ખભાવેન વેદિતબ્બાતિ આહ ‘‘અણુન્તિ અપ્પસાવજ્જં. થૂલન્તિ મહાસાવજ્જ’’ન્તિ. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    54. Sotāpattiphalasacchikiriyavacanato kosambiyasutte (ma. ni. 1.492) sotāpattimaggasammādiṭṭhi kathitā, idha pana ‘‘diṭṭhisāmaññagato viharati’’cceva vuttattā, ‘‘imasmiṃ sutte sotāpattiphalasammādiṭṭhi vuttāti veditabbā’’ti vuttaṃ. Pāpakammassa appatā mahantatā sāvajjabhāvassa mudutikkhabhāvena veditabbāti āha ‘‘aṇunti appasāvajjaṃ. Thūlanti mahāsāvajja’’nti. Sesaṃ suviññeyyameva.

    સામગામસુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.

    Sāmagāmasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૪. સામગામસુત્તં • 4. Sāmagāmasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. સામગામસુત્તવણ્ણના • 4. Sāmagāmasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact