Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૫-૬. સમજીવીસુત્તદ્વયવણ્ણના
5-6. Samajīvīsuttadvayavaṇṇanā
૫૫-૫૬. પઞ્ચમે તેનુપસઙ્કમીતિ કિમત્થં ઉપસઙ્કમિ? અનુગ્ગણ્હનત્થં. તથાગતો હિ તં રટ્ઠં પાપુણન્તો ઇમેસંયેવ દ્વિન્નં સઙ્ગણ્હનત્થાય પાપુણાતિ. નકુલપિતા કિર પઞ્ચ જાતિસતાનિ તથાગતસ્સ પિતા અહોસિ, પઞ્ચ જાતિસતાનિ મહાપિતા, પઞ્ચ જાતિસતાનિ ચૂળપિતા. નકુલમાતાપિ પઞ્ચ જાતિસતાનિ તથાગતસ્સ માતા અહોસિ, પઞ્ચ જાતિસતાનિ મહામાતા, પઞ્ચ જાતિસતાનિ ચૂળમાતા. તે સત્થુ દિટ્ઠકાલતો પટ્ઠાય પુત્તસિનેહં પટિલભિત્વા ‘‘હન્તાત, હન્તાતા’’તિ વચ્છકં દિસ્વા વચ્છગિદ્ધિની ગાવી વિય વિરવમાના ઉપસઙ્કમિત્વા પઠમદસ્સનેનેવ સોતાપન્ના જાતા. નિવેસને પઞ્ચસતાનં ભિક્ખૂનં આસનાનિ સદા પઞ્ઞત્તાનેવ હોન્તિ. ઇતિ ભગવા તેસં અનુગ્ગણ્હનત્થાય ઉપસઙ્કમિ. અતિચરિતાતિ અતિક્કમિતા. અભિસમ્પરાયઞ્ચાતિ પરલોકે ચ. સમસદ્ધાતિ સદ્ધાય સમા એકસદિસા. સીલાદીસુપિ એસેવ નયો. છટ્ઠં કેવલં ભિક્ખૂનં દેસિતં. સેસમેત્થ તાદિસમેવ.
55-56. Pañcame tenupasaṅkamīti kimatthaṃ upasaṅkami? Anuggaṇhanatthaṃ. Tathāgato hi taṃ raṭṭhaṃ pāpuṇanto imesaṃyeva dvinnaṃ saṅgaṇhanatthāya pāpuṇāti. Nakulapitā kira pañca jātisatāni tathāgatassa pitā ahosi, pañca jātisatāni mahāpitā, pañca jātisatāni cūḷapitā. Nakulamātāpi pañca jātisatāni tathāgatassa mātā ahosi, pañca jātisatāni mahāmātā, pañca jātisatāni cūḷamātā. Te satthu diṭṭhakālato paṭṭhāya puttasinehaṃ paṭilabhitvā ‘‘hantāta, hantātā’’ti vacchakaṃ disvā vacchagiddhinī gāvī viya viravamānā upasaṅkamitvā paṭhamadassaneneva sotāpannā jātā. Nivesane pañcasatānaṃ bhikkhūnaṃ āsanāni sadā paññattāneva honti. Iti bhagavā tesaṃ anuggaṇhanatthāya upasaṅkami. Aticaritāti atikkamitā. Abhisamparāyañcāti paraloke ca. Samasaddhāti saddhāya samā ekasadisā. Sīlādīsupi eseva nayo. Chaṭṭhaṃ kevalaṃ bhikkhūnaṃ desitaṃ. Sesamettha tādisameva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૫. પઠમસમજીવીસુત્તં • 5. Paṭhamasamajīvīsuttaṃ
૬. દુતિયસમજીવીસુત્તં • 6. Dutiyasamajīvīsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫-૬. સમજીવીસુત્તાદિવણ્ણના • 5-6. Samajīvīsuttādivaṇṇanā