Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૩. અનુત્તરિયવગ્ગો

    3. Anuttariyavaggo

    ૧-૨. સામકસુત્તાદિવણ્ણના

    1-2. Sāmakasuttādivaṇṇanā

    ૨૧-૨૨. તતિયસ્સ પઠમે કેવલકપ્પન્તિ એત્થ કેવલ-સદ્દો અનવસેસત્થો, કપ્પ-સદ્દો સમન્તભાવત્થો. તસ્મા કેવલકપ્પં પોક્ખરણિયન્તિ એવમત્થો દટ્ઠબ્બો. અનવસેસં ફરિતું સમત્થસ્સપિ ઓભાસસ્સ કેનચિ કારણેન એકદેસફરણમ્પિ સિયા, અયં પન સબ્બસોવ ફરતીતિ દસ્સેતું સમન્તત્થો કપ્પ-સદ્દો ગહિતો. અત્તનો ઓભાસેન ફરિત્વાતિ વત્થાલઙ્કારસરીરસમુટ્ઠિતેન ઓભાસેન ફરિત્વા, ચન્દિમા વિય એકોભાસં એકપજ્જોતં કરિત્વાતિ અત્થો. સમનુઞ્ઞોતિ સમ્મદેવ કતમનુઞ્ઞો. તેનાહ ‘‘સમાનચિત્તો’’તિ, સમાનજ્ઝાસયોતિ અત્થો. દુક્ખં વચો એતસ્મિન્તિ દુબ્બચો, તસ્સ કમ્મં દોવચસ્સં, તસ્સ પુગ્ગલસ્સ અનાદરિયવસેન પવત્તા ચેતના, તસ્સ ભાવો અત્થિતા દોવચસ્સતા. અથ વા દોવચસ્સમેવ દોવચસ્સતા. સા અત્થતો સઙ્ખારક્ખન્ધો હોતિ. ચેતનાપધાનો હિ સઙ્ખારક્ખન્ધો. ચતુન્નં વા ખન્ધાનં અપદક્ખિણગ્ગાહિતાકારેન પવત્તાનં એતં અધિવચનન્તિ વદન્તિ. પાપા અસ્સદ્ધાદયો પુગ્ગલા એતસ્સ મિત્તાતિ પાપમિત્તો, તસ્સ ભાવો પાપમિત્તતા. સાપિ અત્થતો દોવચસ્સતા વિય દટ્ઠબ્બા. યાય હિ ચેતનાય પુગ્ગલો પાપમિત્તો પાપસમ્પવઙ્કો નામ હોતિ, સા ચેતના પાપમિત્તતા. ચત્તારોપિ વા અરૂપિનો ખન્ધા તદાકારપ્પવત્તા પાપમિત્તતા. દુતિયં ઉત્તાનમેવ.

    21-22. Tatiyassa paṭhame kevalakappanti ettha kevala-saddo anavasesattho, kappa-saddo samantabhāvattho. Tasmā kevalakappaṃ pokkharaṇiyanti evamattho daṭṭhabbo. Anavasesaṃ pharituṃ samatthassapi obhāsassa kenaci kāraṇena ekadesapharaṇampi siyā, ayaṃ pana sabbasova pharatīti dassetuṃ samantattho kappa-saddo gahito. Attano obhāsena pharitvāti vatthālaṅkārasarīrasamuṭṭhitena obhāsena pharitvā, candimā viya ekobhāsaṃ ekapajjotaṃ karitvāti attho. Samanuññoti sammadeva katamanuñño. Tenāha ‘‘samānacitto’’ti, samānajjhāsayoti attho. Dukkhaṃ vaco etasminti dubbaco, tassa kammaṃ dovacassaṃ, tassa puggalassa anādariyavasena pavattā cetanā, tassa bhāvo atthitā dovacassatā. Atha vā dovacassameva dovacassatā. Sā atthato saṅkhārakkhandho hoti. Cetanāpadhāno hi saṅkhārakkhandho. Catunnaṃ vā khandhānaṃ apadakkhiṇaggāhitākārena pavattānaṃ etaṃ adhivacananti vadanti. Pāpā assaddhādayo puggalā etassa mittāti pāpamitto, tassa bhāvo pāpamittatā. Sāpi atthato dovacassatā viya daṭṭhabbā. Yāya hi cetanāya puggalo pāpamitto pāpasampavaṅko nāma hoti, sā cetanā pāpamittatā. Cattāropi vā arūpino khandhā tadākārappavattā pāpamittatā. Dutiyaṃ uttānameva.

    સામકસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sāmakasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૧. સામકસુત્તં • 1. Sāmakasuttaṃ
    ૨. અપરિહાનિયસુત્તં • 2. Aparihāniyasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧-૨. સામકસુત્તાદિવણ્ણના • 1-2. Sāmakasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact