Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    4. ஸமணப்³ராஹ்மணஸுத்தங்

    4. Samaṇabrāhmaṇasuttaṃ

    103. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    103. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘யே ஹி கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ‘இத³ங் து³க்க²’ந்தி யதா²பூ⁴தங் நப்பஜானந்தி; ‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’தி யதா²பூ⁴தங் நப்பஜானந்தி; ‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’தி யதா²பூ⁴தங் நப்பஜானந்தி; ‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’தி யதா²பூ⁴தங் நப்பஜானந்தி – ந மே தே, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஸமணேஸு வா ஸமணஸம்மதா ப்³ராஹ்மணேஸு வா ப்³ராஹ்மணஸம்மதா, ந ச பனேதே ஆயஸ்மந்தோ ஸாமஞ்ஞத்த²ங் வா ப்³ரஹ்மஞ்ஞத்த²ங் வா தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரந்தி.

    ‘‘Ye hi keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā ‘idaṃ dukkha’nti yathābhūtaṃ nappajānanti; ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti yathābhūtaṃ nappajānanti; ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti yathābhūtaṃ nappajānanti; ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yathābhūtaṃ nappajānanti – na me te, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā samaṇesu vā samaṇasammatā brāhmaṇesu vā brāhmaṇasammatā, na ca panete āyasmanto sāmaññatthaṃ vā brahmaññatthaṃ vā diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharanti.

    ‘‘யே ச கோ² கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ‘இத³ங் து³க்க²’ந்தி யதா²பூ⁴தங் பஜானந்தி; ‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’தி யதா²பூ⁴தங் பஜானந்தி; ‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’தி யதா²பூ⁴தங் பஜானந்தி; ‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’தி யதா²பூ⁴தங் பஜானந்தி – தே கோ² மே, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஸமணேஸு சேவ ஸமணஸம்மதா ப்³ராஹ்மணேஸு ச ப்³ராஹ்மணஸம்மதா, தே ச பனாயஸ்மந்தோ ஸாமஞ்ஞத்த²ஞ்ச ப்³ரஹ்மஞ்ஞத்த²ஞ்ச தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரந்தீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Ye ca kho keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā ‘idaṃ dukkha’nti yathābhūtaṃ pajānanti; ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti yathābhūtaṃ pajānanti; ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti yathābhūtaṃ pajānanti; ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yathābhūtaṃ pajānanti – te kho me, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā samaṇesu ceva samaṇasammatā brāhmaṇesu ca brāhmaṇasammatā, te ca panāyasmanto sāmaññatthañca brahmaññatthañca diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharantī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘யே து³க்க²ங் நப்பஜானந்தி, அதோ² து³க்க²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Ye dukkhaṃ nappajānanti, atho dukkhassa sambhavaṃ;

    யத்த² ச ஸப்³ப³ஸோ து³க்க²ங், அஸேஸங் உபருஜ்ஜ²தி;

    Yattha ca sabbaso dukkhaṃ, asesaṃ uparujjhati;

    தஞ்ச மக்³க³ங் ந ஜானந்தி, து³க்கூ²பஸமகா³மினங்.

    Tañca maggaṃ na jānanti, dukkhūpasamagāminaṃ.

    ‘‘சேதோவிமுத்திஹீனா தே, அதோ² பஞ்ஞாவிமுத்தியா;

    ‘‘Cetovimuttihīnā te, atho paññāvimuttiyā;

    அப⁴ப்³பா³ தே அந்தகிரியாய, தே வே ஜாதிஜரூபகா³.

    Abhabbā te antakiriyāya, te ve jātijarūpagā.

    ‘‘யே ச து³க்க²ங் பஜானந்தி, அதோ² து³க்க²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Ye ca dukkhaṃ pajānanti, atho dukkhassa sambhavaṃ;

    யத்த² ச ஸப்³ப³ஸோ து³க்க²ங், அஸேஸங் உபருஜ்ஜ²தி;

    Yattha ca sabbaso dukkhaṃ, asesaṃ uparujjhati;

    தஞ்ச மக்³க³ங் பஜானந்தி, து³க்கூ²பஸமகா³மினங்.

    Tañca maggaṃ pajānanti, dukkhūpasamagāminaṃ.

    ‘‘சேதோவிமுத்திஸம்பன்னா, அதோ² பஞ்ஞாவிமுத்தியா;

    ‘‘Cetovimuttisampannā, atho paññāvimuttiyā;

    ப⁴ப்³பா³ தே அந்தகிரியாய, ந தே ஜாதிஜரூபகா³’’தி.

    Bhabbā te antakiriyāya, na te jātijarūpagā’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. சதுத்த²ங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Catutthaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 4. ஸமணப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 4. Samaṇabrāhmaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact