Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૧૩. સમણકપ્પનિદ્દેસો

    13. Samaṇakappaniddeso

    સમણકપ્પાતિ –

    Samaṇakappāti –

    ૧૨૫.

    125.

    ભૂતગામસમારમ્ભે, પાચિત્તિ કતકપ્પિયં;

    Bhūtagāmasamārambhe, pācitti katakappiyaṃ;

    નખેન વાગ્ગિસત્થેહિ, ભવે સમણકપ્પિયં.

    Nakhena vāggisatthehi, bhave samaṇakappiyaṃ.

    ૧૨૬.

    126.

    સ મૂલખન્ધબીજગ્ગ-ફળુબીજપ્પભાવિતો;

    Sa mūlakhandhabījagga-phaḷubījappabhāvito;

    આરમ્ભે દુક્કટં બીજં, ભૂતગામવિયોજિતં.

    Ārambhe dukkaṭaṃ bījaṃ, bhūtagāmaviyojitaṃ.

    ૧૨૭.

    127.

    નિબ્બટ્ટબીજં નોબીજ-મકતઞ્ચાપિ કપ્પતિ;

    Nibbaṭṭabījaṃ nobīja-makatañcāpi kappati;

    કટાહબદ્ધબીજાનિ, બહિદ્ધા વાપિ કારયે.

    Kaṭāhabaddhabījāni, bahiddhā vāpi kāraye.

    ૧૨૮.

    128.

    એકાબદ્ધેસુ બીજેસુ, ભાજને વાપિ ભૂમિયં;

    Ekābaddhesu bījesu, bhājane vāpi bhūmiyaṃ;

    કતે ચ કપ્પિયેકસ્મિં, સબ્બેસ્વેવ કતં ભવે.

    Kate ca kappiyekasmiṃ, sabbesveva kataṃ bhave.

    ૧૨૯.

    129.

    નિક્ખિત્તે કપ્પિયં કત્વા, મૂલપણ્ણાનિ જાયરું;

    Nikkhitte kappiyaṃ katvā, mūlapaṇṇāni jāyaruṃ;

    કપ્પિયં પુન કારેય્ય, ભૂતગામો હિ સો તદા.

    Kappiyaṃ puna kāreyya, bhūtagāmo hi so tadā.

    ૧૩૦.

    130.

    સપણ્ણો વા અપણ્ણો વા, સેવાલોદકસમ્ભવો;

    Sapaṇṇo vā apaṇṇo vā, sevālodakasambhavo;

    ચેતિયાદીસુ સેવાલો, નિબ્બટ્ટદ્વત્તિપત્તકો;

    Cetiyādīsu sevālo, nibbaṭṭadvattipattako;

    ભૂતગામોવ બીજમ્પિ, મૂલપણ્ણે વિનિગ્ગતે.

    Bhūtagāmova bījampi, mūlapaṇṇe viniggate.

    ૧૩૧.

    131.

    ઘટાદિપિટ્ઠે સેવાલો, મકુળં અહિછત્તકં;

    Ghaṭādipiṭṭhe sevālo, makuḷaṃ ahichattakaṃ;

    દુક્કટસ્સેવ વત્થૂનિ, ફુલ્લમબ્યવહારિકં.

    Dukkaṭasseva vatthūni, phullamabyavahārikaṃ.

    ૧૩૨.

    132.

    લાખાનિય્યાસછત્તાનિ, અલ્લરુક્ખે વિકોપિય;

    Lākhāniyyāsachattāni, allarukkhe vikopiya;

    ગણ્હતો તત્થ પાચિત્તિ, છિન્દતો વાપિ અક્ખરં.

    Gaṇhato tattha pācitti, chindato vāpi akkharaṃ.

    ૧૩૩.

    133.

    પીળેતું નાળિકેરાદિં, દારુમક્કટકાદિના;

    Pīḷetuṃ nāḷikerādiṃ, dārumakkaṭakādinā;

    છિન્દિતું ગણ્ઠિકં કાતું, તિણાદિં ન ચ કપ્પતિ.

    Chindituṃ gaṇṭhikaṃ kātuṃ, tiṇādiṃ na ca kappati.

    ૧૩૪.

    134.

    ભૂતગામં વ બીજં વા, છિન્દ ભિન્દોચિનાહિ વા;

    Bhūtagāmaṃ va bījaṃ vā, chinda bhindocināhi vā;

    ફાલેહિ વિજ્ઝ પચ વા, નિયમેત્વા ન ભાસયે.

    Phālehi vijjha paca vā, niyametvā na bhāsaye.

    ૧૩૫.

    135.

    ઇમં કરોહિ કપ્પિયં, ઇમં ગણ્હેદમાહર;

    Imaṃ karohi kappiyaṃ, imaṃ gaṇhedamāhara;

    ઇમં દેહિ ઇમં સોધેહેવં વટ્ટતિ ભાસિતુન્તિ.

    Imaṃ dehi imaṃ sodhehevaṃ vaṭṭati bhāsitunti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact