Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    (૯) ૪. સમણવગ્ગો

    (9) 4. Samaṇavaggo

    ૧. સમણસુત્તવણ્ણના

    1. Samaṇasuttavaṇṇanā

    ૮૨. ચતુત્થસ્સ પઠમે સમણિયાનીતિ સમણસન્તકાનિ. સમણકરણીયાનીતિ સમણેન કત્તબ્બકિચ્ચાનિ. અધિસીલસિક્ખાસમાદાનન્તિઆદીસુ સમાદાનં વુચ્ચતિ ગહણં, અધિસીલસિક્ખાય સમાદાનં ગહણં પૂરણં અધિસીલસિક્ખાસમાદાનં. સેસપદદ્વયેપિ એસેવ નયો. એત્થ ચ સીલં અધિસીલં, ચિત્તં અધિચિત્તં, પઞ્ઞા અધિપઞ્ઞાતિ અયં વિભાગો વેદિતબ્બો. તત્થ પઞ્ચસીલં સીલં નામ, તં ઉપાદાય દસસીલં અધિસીલં નામ, તમ્પિ ઉપાદાય ચતુપારિસુદ્ધિસીલં અધિસીલં નામ. અપિચ સબ્બમ્પિ લોકિયસીલં સીલં નામ, લોકુત્તરસીલં અધિસીલં, તદેવ સિક્ખિતબ્બતો સિક્ખાતિ વુચ્ચતિ. કામાવચરચિત્તં પન ચિત્તં નામ, તં ઉપાદાય રૂપાવચરં અધિચિત્તં નામ, તમ્પિ ઉપાદાય અરૂપાવચરં અધિચિત્તં નામ. અપિચ સબ્બમ્પિ લોકિયચિત્તં ચિત્તમેવ, લોકુત્તરં અધિચિત્તં. પઞ્ઞાયપિ એસેવ નયો. તસ્માતિ યસ્મા ઇમાનિ તીણિ સમણકરણીયાનિ, તસ્મા. તિબ્બોતિ બહલો. છન્દોતિ કત્તુકમ્યતાકુસલચ્છન્દો. ઇતિ ઇમસ્મિં સુત્તન્તે તિસ્સો સિક્ખા લોકિયલોકુત્તરા કથિતાતિ.

    82. Catutthassa paṭhame samaṇiyānīti samaṇasantakāni. Samaṇakaraṇīyānīti samaṇena kattabbakiccāni. Adhisīlasikkhāsamādānantiādīsu samādānaṃ vuccati gahaṇaṃ, adhisīlasikkhāya samādānaṃ gahaṇaṃ pūraṇaṃ adhisīlasikkhāsamādānaṃ. Sesapadadvayepi eseva nayo. Ettha ca sīlaṃ adhisīlaṃ, cittaṃ adhicittaṃ, paññā adhipaññāti ayaṃ vibhāgo veditabbo. Tattha pañcasīlaṃ sīlaṃ nāma, taṃ upādāya dasasīlaṃ adhisīlaṃ nāma, tampi upādāya catupārisuddhisīlaṃ adhisīlaṃ nāma. Apica sabbampi lokiyasīlaṃ sīlaṃ nāma, lokuttarasīlaṃ adhisīlaṃ, tadeva sikkhitabbato sikkhāti vuccati. Kāmāvacaracittaṃ pana cittaṃ nāma, taṃ upādāya rūpāvacaraṃ adhicittaṃ nāma, tampi upādāya arūpāvacaraṃ adhicittaṃ nāma. Apica sabbampi lokiyacittaṃ cittameva, lokuttaraṃ adhicittaṃ. Paññāyapi eseva nayo. Tasmāti yasmā imāni tīṇi samaṇakaraṇīyāni, tasmā. Tibboti bahalo. Chandoti kattukamyatākusalacchando. Iti imasmiṃ suttante tisso sikkhā lokiyalokuttarā kathitāti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. સમણસુત્તં • 1. Samaṇasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૫. સમણસુત્તાદિવણ્ણના • 1-5. Samaṇasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact