Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય • Dīghanikāya

    ૨. સામઞ્ઞફલસુત્તં

    2. Sāmaññaphalasuttaṃ

    રાજામચ્ચકથા

    Rājāmaccakathā

    ૧૫૦. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ જીવકસ્સ કોમારભચ્ચસ્સ અમ્બવને મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં અડ્ઢતેળસેહિ ભિક્ખુસતેહિ. તેન ખો પન સમયેન રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો તદહુપોસથે પન્નરસે કોમુદિયા ચાતુમાસિનિયા પુણ્ણાય પુણ્ણમાય રત્તિયા રાજામચ્ચપરિવુતો ઉપરિપાસાદવરગતો નિસિન્નો હોતિ. અથ ખો રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો તદહુપોસથે ઉદાનં ઉદાનેસિ – ‘‘રમણીયા વત ભો દોસિના રત્તિ, અભિરૂપા વત ભો દોસિના રત્તિ, દસ્સનીયા વત ભો દોસિના રત્તિ, પાસાદિકા વત ભો દોસિના રત્તિ, લક્ખઞ્ઞા વત ભો દોસિના રત્તિ. કં નુ ખ્વજ્જ સમણં વા બ્રાહ્મણં વા પયિરુપાસેય્યામ, યં નો પયિરુપાસતો ચિત્તં પસીદેય્યા’’તિ?

    150. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati jīvakassa komārabhaccassa ambavane mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ aḍḍhateḷasehi bhikkhusatehi. Tena kho pana samayena rājā māgadho ajātasattu vedehiputto tadahuposathe pannarase komudiyā cātumāsiniyā puṇṇāya puṇṇamāya rattiyā rājāmaccaparivuto uparipāsādavaragato nisinno hoti. Atha kho rājā māgadho ajātasattu vedehiputto tadahuposathe udānaṃ udānesi – ‘‘ramaṇīyā vata bho dosinā ratti, abhirūpā vata bho dosinā ratti, dassanīyā vata bho dosinā ratti, pāsādikā vata bho dosinā ratti, lakkhaññā vata bho dosinā ratti. Kaṃ nu khvajja samaṇaṃ vā brāhmaṇaṃ vā payirupāseyyāma, yaṃ no payirupāsato cittaṃ pasīdeyyā’’ti?

    ૧૫૧. એવં વુત્તે, અઞ્ઞતરો રાજામચ્ચો રાજાનં માગધં અજાતસત્તું વેદેહિપુત્તં એતદવોચ – ‘‘અયં, દેવ, પૂરણો કસ્સપો સઙ્ઘી ચેવ ગણી ચ ગણાચરિયો ચ ઞાતો યસસ્સી તિત્થકરો સાધુસમ્મતો બહુજનસ્સ રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો. તં દેવો પૂરણં કસ્સપં પયિરુપાસતુ. અપ્પેવ નામ દેવસ્સ પૂરણં કસ્સપં પયિરુપાસતો ચિત્તં પસીદેય્યા’’તિ. એવં વુત્તે, રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો તુણ્હી અહોસિ.

    151. Evaṃ vutte, aññataro rājāmacco rājānaṃ māgadhaṃ ajātasattuṃ vedehiputtaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, deva, pūraṇo kassapo saṅghī ceva gaṇī ca gaṇācariyo ca ñāto yasassī titthakaro sādhusammato bahujanassa rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto. Taṃ devo pūraṇaṃ kassapaṃ payirupāsatu. Appeva nāma devassa pūraṇaṃ kassapaṃ payirupāsato cittaṃ pasīdeyyā’’ti. Evaṃ vutte, rājā māgadho ajātasattu vedehiputto tuṇhī ahosi.

    ૧૫૨. અઞ્ઞતરોપિ ખો રાજામચ્ચો રાજાનં માગધં અજાતસત્તું વેદેહિપુત્તં એતદવોચ – ‘‘અયં, દેવ, મક્ખલિ ગોસાલો સઙ્ઘી ચેવ ગણી ચ ગણાચરિયો ચ ઞાતો યસસ્સી તિત્થકરો સાધુસમ્મતો બહુજનસ્સ રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો. તં દેવો મક્ખલિં ગોસાલં પયિરુપાસતુ. અપ્પેવ નામ દેવસ્સ મક્ખલિં ગોસાલં પયિરુપાસતો ચિત્તં પસીદેય્યા’’તિ. એવં વુત્તે, રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો તુણ્હી અહોસિ.

    152. Aññataropi kho rājāmacco rājānaṃ māgadhaṃ ajātasattuṃ vedehiputtaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, deva, makkhali gosālo saṅghī ceva gaṇī ca gaṇācariyo ca ñāto yasassī titthakaro sādhusammato bahujanassa rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto. Taṃ devo makkhaliṃ gosālaṃ payirupāsatu. Appeva nāma devassa makkhaliṃ gosālaṃ payirupāsato cittaṃ pasīdeyyā’’ti. Evaṃ vutte, rājā māgadho ajātasattu vedehiputto tuṇhī ahosi.

    ૧૫૩. અઞ્ઞતરોપિ ખો રાજામચ્ચો રાજાનં માગધં અજાતસત્તું વેદેહિપુત્તં એતદવોચ – ‘‘અયં, દેવ, અજિતો કેસકમ્બલો સઙ્ઘી ચેવ ગણી ચ ગણાચરિયો ચ ઞાતો યસસ્સી તિત્થકરો સાધુસમ્મતો બહુજનસ્સ રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો. તં દેવો અજિતં કેસકમ્બલં પયિરુપાસતુ. અપ્પેવ નામ દેવસ્સ અજિતં કેસકમ્બલં પયિરુપાસતો ચિત્તં પસીદેય્યા’’તિ. એવં વુત્તે, રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો તુણ્હી અહોસિ.

    153. Aññataropi kho rājāmacco rājānaṃ māgadhaṃ ajātasattuṃ vedehiputtaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, deva, ajito kesakambalo saṅghī ceva gaṇī ca gaṇācariyo ca ñāto yasassī titthakaro sādhusammato bahujanassa rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto. Taṃ devo ajitaṃ kesakambalaṃ payirupāsatu. Appeva nāma devassa ajitaṃ kesakambalaṃ payirupāsato cittaṃ pasīdeyyā’’ti. Evaṃ vutte, rājā māgadho ajātasattu vedehiputto tuṇhī ahosi.

    ૧૫૪. અઞ્ઞતરોપિ ખો રાજામચ્ચો રાજાનં માગધં અજાતસત્તું વેદેહિપુત્તં એતદવોચ – ‘‘અયં, દેવ, પકુધો 1 કચ્ચાયનો સઙ્ઘી ચેવ ગણી ચ ગણાચરિયો ચ ઞાતો યસસ્સી તિત્થકરો સાધુસમ્મતો બહુજનસ્સ રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો. તં દેવો પકુધં કચ્ચાયનં પયિરુપાસતુ. અપ્પેવ નામ દેવસ્સ પકુધં કચ્ચાયનં પયિરુપાસતો ચિત્તં પસીદેય્યા’’તિ. એવં વુત્તે, રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો તુણ્હી અહોસિ.

    154. Aññataropi kho rājāmacco rājānaṃ māgadhaṃ ajātasattuṃ vedehiputtaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, deva, pakudho 2 kaccāyano saṅghī ceva gaṇī ca gaṇācariyo ca ñāto yasassī titthakaro sādhusammato bahujanassa rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto. Taṃ devo pakudhaṃ kaccāyanaṃ payirupāsatu. Appeva nāma devassa pakudhaṃ kaccāyanaṃ payirupāsato cittaṃ pasīdeyyā’’ti. Evaṃ vutte, rājā māgadho ajātasattu vedehiputto tuṇhī ahosi.

    ૧૫૫. અઞ્ઞતરોપિ ખો રાજામચ્ચો રાજાનં માગધં અજાતસત્તું વેદેહિપુત્તં એતદવોચ – ‘‘અયં, દેવ, સઞ્ચયો 3 બેલટ્ઠપુત્તો 4 સઙ્ઘી ચેવ ગણી ચ ગણાચરિયો ચ ઞાતો યસસ્સી તિત્થકરો સાધુસમ્મતો બહુજનસ્સ રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો. તં દેવો સઞ્ચયં બેલટ્ઠપુત્તં પયિરુપાસતુ. અપ્પેવ નામ દેવસ્સ સઞ્ચયં બેલટ્ઠપુત્તં પયિરુપાસતો ચિત્તં પસીદેય્યા’’તિ. એવં વુત્તે, રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો તુણ્હી અહોસિ.

    155. Aññataropi kho rājāmacco rājānaṃ māgadhaṃ ajātasattuṃ vedehiputtaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, deva, sañcayo 5 belaṭṭhaputto 6 saṅghī ceva gaṇī ca gaṇācariyo ca ñāto yasassī titthakaro sādhusammato bahujanassa rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto. Taṃ devo sañcayaṃ belaṭṭhaputtaṃ payirupāsatu. Appeva nāma devassa sañcayaṃ belaṭṭhaputtaṃ payirupāsato cittaṃ pasīdeyyā’’ti. Evaṃ vutte, rājā māgadho ajātasattu vedehiputto tuṇhī ahosi.

    ૧૫૬. અઞ્ઞતરોપિ ખો રાજામચ્ચો રાજાનં માગધં અજાતસત્તું વેદેહિપુત્તં એતદવોચ – ‘‘અયં, દેવ, નિગણ્ઠો નાટપુત્તો 7 સઙ્ઘી ચેવ ગણી ચ ગણાચરિયો ચ ઞાતો યસસ્સી તિત્થકરો સાધુસમ્મતો બહુજનસ્સ રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો. તં દેવો નિગણ્ઠં નાટપુત્તં પયિરુપાસતુ. અપ્પેવ નામ દેવસ્સ નિગણ્ઠં નાટપુત્તં પયિરુપાસતો ચિત્તં પસીદેય્યા’’તિ. એવં વુત્તે, રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો તુણ્હી અહોસિ.

    156. Aññataropi kho rājāmacco rājānaṃ māgadhaṃ ajātasattuṃ vedehiputtaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, deva, nigaṇṭho nāṭaputto 8 saṅghī ceva gaṇī ca gaṇācariyo ca ñāto yasassī titthakaro sādhusammato bahujanassa rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto. Taṃ devo nigaṇṭhaṃ nāṭaputtaṃ payirupāsatu. Appeva nāma devassa nigaṇṭhaṃ nāṭaputtaṃ payirupāsato cittaṃ pasīdeyyā’’ti. Evaṃ vutte, rājā māgadho ajātasattu vedehiputto tuṇhī ahosi.

    કોમારભચ્ચજીવકકથા

    Komārabhaccajīvakakathā

    ૧૫૭. તેન ખો પન સમયેન જીવકો કોમારભચ્ચો રઞ્ઞો માગધસ્સ અજાતસત્તુસ્સ વેદેહિપુત્તસ્સ અવિદૂરે તુણ્હીભૂતો નિસિન્નો હોતિ. અથ ખો રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો જીવકં કોમારભચ્ચં એતદવોચ – ‘‘ત્વં પન, સમ્મ જીવક, કિં તુણ્હી’’તિ? ‘‘અયં, દેવ, ભગવા અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો અમ્હાકં અમ્બવને વિહરતિ મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં અડ્ઢતેળસેહિ ભિક્ખુસતેહિ. તં ખો પન ભગવન્તં 9 એવં કલ્યાણો કિત્તિસદ્દો અબ્ભુગ્ગતો – ‘ઇતિપિ સો ભગવા અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો વિજ્જાચરણસમ્પન્નો સુગતો લોકવિદૂ અનુત્તરો પુરિસદમ્મસારથિ સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવા’તિ. તં દેવો ભગવન્તં પયિરુપાસતુ. અપ્પેવ નામ દેવસ્સ ભગવન્તં પયિરુપાસતો ચિત્તં પસીદેય્યા’તિ.

    157. Tena kho pana samayena jīvako komārabhacco rañño māgadhassa ajātasattussa vedehiputtassa avidūre tuṇhībhūto nisinno hoti. Atha kho rājā māgadho ajātasattu vedehiputto jīvakaṃ komārabhaccaṃ etadavoca – ‘‘tvaṃ pana, samma jīvaka, kiṃ tuṇhī’’ti? ‘‘Ayaṃ, deva, bhagavā arahaṃ sammāsambuddho amhākaṃ ambavane viharati mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ aḍḍhateḷasehi bhikkhusatehi. Taṃ kho pana bhagavantaṃ 10 evaṃ kalyāṇo kittisaddo abbhuggato – ‘itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno sugato lokavidū anuttaro purisadammasārathi satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’ti. Taṃ devo bhagavantaṃ payirupāsatu. Appeva nāma devassa bhagavantaṃ payirupāsato cittaṃ pasīdeyyā’ti.

    ૧૫૮. ‘‘તેન હિ, સમ્મ જીવક, હત્થિયાનાનિ કપ્પાપેહી’’તિ. ‘‘એવં, દેવા’’તિ ખો જીવકો કોમારભચ્ચો રઞ્ઞો માગધસ્સ અજાતસત્તુસ્સ વેદેહિપુત્તસ્સ પટિસ્સુણિત્વા પઞ્ચમત્તાનિ હત્થિનિકાસતાનિ કપ્પાપેત્વા રઞ્ઞો ચ આરોહણીયં નાગં, રઞ્ઞો માગધસ્સ અજાતસત્તુસ્સ વેદેહિપુત્તસ્સ પટિવેદેસિ – ‘‘કપ્પિતાનિ ખો તે, દેવ, હત્થિયાનાનિ, યસ્સદાનિ કાલં મઞ્ઞસી’’તિ.

    158. ‘‘Tena hi, samma jīvaka, hatthiyānāni kappāpehī’’ti. ‘‘Evaṃ, devā’’ti kho jīvako komārabhacco rañño māgadhassa ajātasattussa vedehiputtassa paṭissuṇitvā pañcamattāni hatthinikāsatāni kappāpetvā rañño ca ārohaṇīyaṃ nāgaṃ, rañño māgadhassa ajātasattussa vedehiputtassa paṭivedesi – ‘‘kappitāni kho te, deva, hatthiyānāni, yassadāni kālaṃ maññasī’’ti.

    ૧૫૯. અથ ખો રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો પઞ્ચસુ હત્થિનિકાસતેસુ પચ્ચેકા ઇત્થિયો આરોપેત્વા આરોહણીયં નાગં અભિરુહિત્વા ઉક્કાસુ ધારિયમાનાસુ રાજગહમ્હા નિય્યાસિ મહચ્ચરાજાનુભાવેન, યેન જીવકસ્સ કોમારભચ્ચસ્સ અમ્બવનં તેન પાયાસિ.

    159. Atha kho rājā māgadho ajātasattu vedehiputto pañcasu hatthinikāsatesu paccekā itthiyo āropetvā ārohaṇīyaṃ nāgaṃ abhiruhitvā ukkāsu dhāriyamānāsu rājagahamhā niyyāsi mahaccarājānubhāvena, yena jīvakassa komārabhaccassa ambavanaṃ tena pāyāsi.

    અથ ખો રઞ્ઞો માગધસ્સ અજાતસત્તુસ્સ વેદેહિપુત્તસ્સ અવિદૂરે અમ્બવનસ્સ અહુદેવ ભયં, અહુ છમ્ભિતત્તં, અહુ લોમહંસો. અથ ખો રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો ભીતો સંવિગ્ગો લોમહટ્ઠજાતો જીવકં કોમારભચ્ચં એતદવોચ – ‘‘કચ્ચિ મં, સમ્મ જીવક, ન વઞ્ચેસિ? કચ્ચિ મં, સમ્મ જીવક, ન પલમ્ભેસિ? કચ્ચિ મં, સમ્મ જીવક, ન પચ્ચત્થિકાનં દેસિ ? કથઞ્હિ નામ તાવ મહતો ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ અડ્ઢતેળસાનં ભિક્ખુસતાનં નેવ ખિપિતસદ્દો ભવિસ્સતિ, ન ઉક્કાસિતસદ્દો ન નિગ્ઘોસો’’તિ.

    Atha kho rañño māgadhassa ajātasattussa vedehiputtassa avidūre ambavanassa ahudeva bhayaṃ, ahu chambhitattaṃ, ahu lomahaṃso. Atha kho rājā māgadho ajātasattu vedehiputto bhīto saṃviggo lomahaṭṭhajāto jīvakaṃ komārabhaccaṃ etadavoca – ‘‘kacci maṃ, samma jīvaka, na vañcesi? Kacci maṃ, samma jīvaka, na palambhesi? Kacci maṃ, samma jīvaka, na paccatthikānaṃ desi ? Kathañhi nāma tāva mahato bhikkhusaṅghassa aḍḍhateḷasānaṃ bhikkhusatānaṃ neva khipitasaddo bhavissati, na ukkāsitasaddo na nigghoso’’ti.

    ‘‘મા ભાયિ, મહારાજ, મા ભાયિ, મહારાજ. ન તં દેવ, વઞ્ચેમિ; ન તં, દેવ, પલમ્ભામિ ; ન તં, દેવ, પચ્ચત્થિકાનં દેમિ. અભિક્કમ, મહારાજ, અભિક્કમ, મહારાજ, એતે મણ્ડલમાળે દીપા 11 ઝાયન્તી’’તિ.

    ‘‘Mā bhāyi, mahārāja, mā bhāyi, mahārāja. Na taṃ deva, vañcemi; na taṃ, deva, palambhāmi ; na taṃ, deva, paccatthikānaṃ demi. Abhikkama, mahārāja, abhikkama, mahārāja, ete maṇḍalamāḷe dīpā 12 jhāyantī’’ti.

    સામઞ્ઞફલપુચ્છા

    Sāmaññaphalapucchā

    ૧૬૦. અથ ખો રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો યાવતિકા નાગસ્સ ભૂમિ નાગેન ગન્ત્વા, નાગા પચ્ચોરોહિત્વા, પત્તિકોવ 13 યેન મણ્ડલમાળસ્સ દ્વારં તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા જીવકં કોમારભચ્ચં એતદવોચ – ‘‘કહં પન, સમ્મ જીવક, ભગવા’’તિ? ‘‘એસો, મહારાજ, ભગવા; એસો, મહારાજ, ભગવા મજ્ઝિમં થમ્ભં નિસ્સાય પુરત્થાભિમુખો નિસિન્નો પુરક્ખતો ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સા’’તિ.

    160. Atha kho rājā māgadho ajātasattu vedehiputto yāvatikā nāgassa bhūmi nāgena gantvā, nāgā paccorohitvā, pattikova 14 yena maṇḍalamāḷassa dvāraṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā jīvakaṃ komārabhaccaṃ etadavoca – ‘‘kahaṃ pana, samma jīvaka, bhagavā’’ti? ‘‘Eso, mahārāja, bhagavā; eso, mahārāja, bhagavā majjhimaṃ thambhaṃ nissāya puratthābhimukho nisinno purakkhato bhikkhusaṅghassā’’ti.

    ૧૬૧. અથ ખો રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતો ખો રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો તુણ્હીભૂતં તુણ્હીભૂતં ભિક્ખુસઙ્ઘં અનુવિલોકેત્વા રહદમિવ વિપ્પસન્નં ઉદાનં ઉદાનેસિ – ‘‘ઇમિના મે ઉપસમેન ઉદયભદ્દો 15 કુમારો સમન્નાગતો હોતુ, યેનેતરહિ ઉપસમેન ભિક્ખુસઙ્ઘો સમન્નાગતો’’તિ. ‘‘અગમા ખો ત્વં, મહારાજ, યથાપેમ’’ન્તિ. ‘‘પિયો મે, ભન્તે, ઉદયભદ્દો કુમારો. ઇમિના મે, ભન્તે, ઉપસમેન ઉદયભદ્દો કુમારો સમન્નાગતો હોતુ યેનેતરહિ ઉપસમેન ભિક્ખુસઙ્ઘો સમન્નાગતો’’તિ.

    161. Atha kho rājā māgadho ajātasattu vedehiputto yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho rājā māgadho ajātasattu vedehiputto tuṇhībhūtaṃ tuṇhībhūtaṃ bhikkhusaṅghaṃ anuviloketvā rahadamiva vippasannaṃ udānaṃ udānesi – ‘‘iminā me upasamena udayabhaddo 16 kumāro samannāgato hotu, yenetarahi upasamena bhikkhusaṅgho samannāgato’’ti. ‘‘Agamā kho tvaṃ, mahārāja, yathāpema’’nti. ‘‘Piyo me, bhante, udayabhaddo kumāro. Iminā me, bhante, upasamena udayabhaddo kumāro samannāgato hotu yenetarahi upasamena bhikkhusaṅgho samannāgato’’ti.

    ૧૬૨. અથ ખો રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો ભગવન્તં અભિવાદેત્વા, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ અઞ્જલિં પણામેત્વા , એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો રાજા માગધો અજાતસત્તુ વેદેહિપુત્તો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘પુચ્છેય્યામહં, ભન્તે, ભગવન્તં કિઞ્ચિદેવ દેસં 17; સચે મે ભગવા ઓકાસં કરોતિ પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણાયા’’તિ. ‘‘પુચ્છ, મહારાજ, યદાકઙ્ખસી’’તિ.

    162. Atha kho rājā māgadho ajātasattu vedehiputto bhagavantaṃ abhivādetvā, bhikkhusaṅghassa añjaliṃ paṇāmetvā , ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho rājā māgadho ajātasattu vedehiputto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘puccheyyāmahaṃ, bhante, bhagavantaṃ kiñcideva desaṃ 18; sace me bhagavā okāsaṃ karoti pañhassa veyyākaraṇāyā’’ti. ‘‘Puccha, mahārāja, yadākaṅkhasī’’ti.

    ૧૬૩. ‘‘યથા નુ ખો ઇમાનિ, ભન્તે, પુથુસિપ્પાયતનાનિ, સેય્યથિદં – હત્થારોહા અસ્સારોહા રથિકા ધનુગ્ગહા ચેલકા ચલકા પિણ્ડદાયકા ઉગ્ગા રાજપુત્તા પક્ખન્દિનો મહાનાગા સૂરા ચમ્મયોધિનો દાસિકપુત્તા આળારિકા કપ્પકા ન્હાપકા 19 સૂદા માલાકારા રજકા પેસકારા નળકારા કુમ્ભકારા ગણકા મુદ્દિકા, યાનિ વા પનઞ્ઞાનિપિ એવંગતાનિ પુથુસિપ્પાયતનાનિ, તે દિટ્ઠેવ ધમ્મે સન્દિટ્ઠિકં સિપ્પફલં ઉપજીવન્તિ; તે તેન અત્તાનં સુખેન્તિ પીણેન્તિ 20, માતાપિતરો સુખેન્તિ પીણેન્તિ, પુત્તદારં સુખેન્તિ પીણેન્તિ, મિત્તામચ્ચે સુખેન્તિ પીણેન્તિ, સમણબ્રાહ્મણેસુ 21 ઉદ્ધગ્ગિકં દક્ખિણં પતિટ્ઠપેન્તિ સોવગ્ગિકં સુખવિપાકં સગ્ગસંવત્તનિકં. સક્કા નુ ખો, ભન્તે, એવમેવ દિટ્ઠેવ ધમ્મે સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પઞ્ઞપેતુ’’ન્તિ?

    163. ‘‘Yathā nu kho imāni, bhante, puthusippāyatanāni, seyyathidaṃ – hatthārohā assārohā rathikā dhanuggahā celakā calakā piṇḍadāyakā uggā rājaputtā pakkhandino mahānāgā sūrā cammayodhino dāsikaputtā āḷārikā kappakā nhāpakā 22 sūdā mālākārā rajakā pesakārā naḷakārā kumbhakārā gaṇakā muddikā, yāni vā panaññānipi evaṃgatāni puthusippāyatanāni, te diṭṭheva dhamme sandiṭṭhikaṃ sippaphalaṃ upajīvanti; te tena attānaṃ sukhenti pīṇenti 23, mātāpitaro sukhenti pīṇenti, puttadāraṃ sukhenti pīṇenti, mittāmacce sukhenti pīṇenti, samaṇabrāhmaṇesu 24 uddhaggikaṃ dakkhiṇaṃ patiṭṭhapenti sovaggikaṃ sukhavipākaṃ saggasaṃvattanikaṃ. Sakkā nu kho, bhante, evameva diṭṭheva dhamme sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ paññapetu’’nti?

    ૧૬૪. ‘‘અભિજાનાસિ નો ત્વં, મહારાજ, ઇમં પઞ્હં અઞ્ઞે સમણબ્રાહ્મણે પુચ્છિતા’’તિ ? ‘‘અભિજાનામહં, ભન્તે, ઇમં પઞ્હં અઞ્ઞે સમણબ્રાહ્મણે પુચ્છિતા’’તિ. ‘‘યથા કથં પન તે, મહારાજ, બ્યાકરિંસુ, સચે તે અગરુ ભાસસ્સૂ’’તિ. ‘‘ન ખો મે, ભન્તે, ગરુ, યત્થસ્સ ભગવા નિસિન્નો, ભગવન્તરૂપો વા’’તિ 25. ‘‘તેન હિ, મહારાજ, ભાસસ્સૂ’’તિ.

    164. ‘‘Abhijānāsi no tvaṃ, mahārāja, imaṃ pañhaṃ aññe samaṇabrāhmaṇe pucchitā’’ti ? ‘‘Abhijānāmahaṃ, bhante, imaṃ pañhaṃ aññe samaṇabrāhmaṇe pucchitā’’ti. ‘‘Yathā kathaṃ pana te, mahārāja, byākariṃsu, sace te agaru bhāsassū’’ti. ‘‘Na kho me, bhante, garu, yatthassa bhagavā nisinno, bhagavantarūpo vā’’ti 26. ‘‘Tena hi, mahārāja, bhāsassū’’ti.

    પૂરણકસ્સપવાદો

    Pūraṇakassapavādo

    ૧૬૫. ‘‘એકમિદાહં, ભન્તે, સમયં યેન પૂરણો કસ્સપો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા પૂરણેન કસ્સપેન સદ્ધિં સમ્મોદિં. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિં. એકમન્તં નિસિન્નો ખો અહં, ભન્તે, પૂરણં કસ્સપં એતદવોચં – ‘યથા નુ ખો ઇમાનિ, ભો કસ્સપ, પુથુસિપ્પાયતનાનિ, સેય્યથિદં – હત્થારોહા અસ્સારોહા રથિકા ધનુગ્ગહા ચેલકા ચલકા પિણ્ડદાયકા ઉગ્ગા રાજપુત્તા પક્ખન્દિનો મહાનાગા સૂરા ચમ્મયોધિનો દાસિકપુત્તા આળારિકા કપ્પકા ન્હાપકા સૂદા માલાકારા રજકા પેસકારા નળકારા કુમ્ભકારા ગણકા મુદ્દિકા, યાનિ વા પનઞ્ઞાનિપિ એવંગતાનિ પુથુસિપ્પાયતનાનિ- તે દિટ્ઠેવ ધમ્મે સન્દિટ્ઠિકં સિપ્પફલં ઉપજીવન્તિ; તે તેન અત્તાનં સુખેન્તિ પીણેન્તિ, માતાપિતરો સુખેન્તિ પીણેન્તિ, પુત્તદારં સુખેન્તિ પીણેન્તિ, મિત્તામચ્ચે સુખેન્તિ પીણેન્તિ, સમણબ્રાહ્મણેસુ ઉદ્ધગ્ગિકં દક્ખિણં પતિટ્ઠપેન્તિ સોવગ્ગિકં સુખવિપાકં સગ્ગસંવત્તનિકં. સક્કા નુ ખો, ભો કસ્સપ, એવમેવ દિટ્ઠેવ ધમ્મે સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પઞ્ઞપેતુ’ન્તિ?

    165. ‘‘Ekamidāhaṃ, bhante, samayaṃ yena pūraṇo kassapo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā pūraṇena kassapena saddhiṃ sammodiṃ. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdiṃ. Ekamantaṃ nisinno kho ahaṃ, bhante, pūraṇaṃ kassapaṃ etadavocaṃ – ‘yathā nu kho imāni, bho kassapa, puthusippāyatanāni, seyyathidaṃ – hatthārohā assārohā rathikā dhanuggahā celakā calakā piṇḍadāyakā uggā rājaputtā pakkhandino mahānāgā sūrā cammayodhino dāsikaputtā āḷārikā kappakā nhāpakā sūdā mālākārā rajakā pesakārā naḷakārā kumbhakārā gaṇakā muddikā, yāni vā panaññānipi evaṃgatāni puthusippāyatanāni- te diṭṭheva dhamme sandiṭṭhikaṃ sippaphalaṃ upajīvanti; te tena attānaṃ sukhenti pīṇenti, mātāpitaro sukhenti pīṇenti, puttadāraṃ sukhenti pīṇenti, mittāmacce sukhenti pīṇenti, samaṇabrāhmaṇesu uddhaggikaṃ dakkhiṇaṃ patiṭṭhapenti sovaggikaṃ sukhavipākaṃ saggasaṃvattanikaṃ. Sakkā nu kho, bho kassapa, evameva diṭṭheva dhamme sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ paññapetu’nti?

    ૧૬૬. ‘‘એવં વુત્તે, ભન્તે, પૂરણો કસ્સપો મં એતદવોચ – ‘કરોતો ખો, મહારાજ, કારયતો, છિન્દતો છેદાપયતો, પચતો પાચાપયતો સોચયતો, સોચાપયતો, કિલમતો કિલમાપયતો, ફન્દતો ફન્દાપયતો, પાણમતિપાતાપયતો, અદિન્નં આદિયતો, સન્ધિં છિન્દતો, નિલ્લોપં હરતો, એકાગારિકં કરોતો, પરિપન્થે તિટ્ઠતો, પરદારં ગચ્છતો, મુસા ભણતો, કરોતો ન કરીયતિ પાપં. ખુરપરિયન્તેન ચેપિ ચક્કેન યો ઇમિસ્સા પથવિયા પાણે એકં મંસખલં એકં મંસપુઞ્જં કરેય્ય, નત્થિ તતોનિદાનં પાપં, નત્થિ પાપસ્સ આગમો. દક્ખિણં ચેપિ ગઙ્ગાય તીરં ગચ્છેય્ય હનન્તો ઘાતેન્તો છિન્દન્તો છેદાપેન્તો પચન્તો પાચાપેન્તો, નત્થિ તતોનિદાનં પાપં, નત્થિ પાપસ્સ આગમો. ઉત્તરઞ્ચેપિ ગઙ્ગાય તીરં ગચ્છેય્ય દદન્તો દાપેન્તો યજન્તો યજાપેન્તો, નત્થિ તતોનિદાનં પુઞ્ઞં, નત્થિ પુઞ્ઞસ્સ આગમો. દાનેન દમેન સંયમેન સચ્ચવજ્જેન નત્થિ પુઞ્ઞં, નત્થિ પુઞ્ઞસ્સ આગમો’તિ. ઇત્થં ખો મે, ભન્તે, પૂરણો કસ્સપો સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પુટ્ઠો સમાનો અકિરિયં બ્યાકાસિ.

    166. ‘‘Evaṃ vutte, bhante, pūraṇo kassapo maṃ etadavoca – ‘karoto kho, mahārāja, kārayato, chindato chedāpayato, pacato pācāpayato socayato, socāpayato, kilamato kilamāpayato, phandato phandāpayato, pāṇamatipātāpayato, adinnaṃ ādiyato, sandhiṃ chindato, nillopaṃ harato, ekāgārikaṃ karoto, paripanthe tiṭṭhato, paradāraṃ gacchato, musā bhaṇato, karoto na karīyati pāpaṃ. Khurapariyantena cepi cakkena yo imissā pathaviyā pāṇe ekaṃ maṃsakhalaṃ ekaṃ maṃsapuñjaṃ kareyya, natthi tatonidānaṃ pāpaṃ, natthi pāpassa āgamo. Dakkhiṇaṃ cepi gaṅgāya tīraṃ gaccheyya hananto ghātento chindanto chedāpento pacanto pācāpento, natthi tatonidānaṃ pāpaṃ, natthi pāpassa āgamo. Uttarañcepi gaṅgāya tīraṃ gaccheyya dadanto dāpento yajanto yajāpento, natthi tatonidānaṃ puññaṃ, natthi puññassa āgamo. Dānena damena saṃyamena saccavajjena natthi puññaṃ, natthi puññassa āgamo’ti. Itthaṃ kho me, bhante, pūraṇo kassapo sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ puṭṭho samāno akiriyaṃ byākāsi.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભન્તે, અમ્બં વા પુટ્ઠો લબુજં બ્યાકરેય્ય , લબુજં વા પુટ્ઠો અમ્બં બ્યાકરેય્ય; એવમેવ ખો મે, ભન્તે, પૂરણો કસ્સપો સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પુટ્ઠો સમાનો અકિરિયં બ્યાકાસિ. તસ્સ મય્હં, ભન્તે, એતદહોસિ – ‘કથઞ્હિ નામ માદિસો સમણં વા બ્રાહ્મણં વા વિજિતે વસન્તં અપસાદેતબ્બં મઞ્ઞેય્યા’તિ. સો ખો અહં, ભન્તે, પૂરણસ્સ કસ્સપસ્સ ભાસિતં નેવ અભિનન્દિં નપ્પટિક્કોસિં. અનભિનન્દિત્વા અપ્પટિકોસિત્વા અનત્તમનો, અનત્તમનવાચં અનિચ્છારેત્વા, તમેવ વાચં અનુગ્ગણ્હન્તો અનિક્કુજ્જન્તો 27 ઉટ્ઠાયાસના પક્કમિં 28.

    ‘‘Seyyathāpi, bhante, ambaṃ vā puṭṭho labujaṃ byākareyya , labujaṃ vā puṭṭho ambaṃ byākareyya; evameva kho me, bhante, pūraṇo kassapo sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ puṭṭho samāno akiriyaṃ byākāsi. Tassa mayhaṃ, bhante, etadahosi – ‘kathañhi nāma mādiso samaṇaṃ vā brāhmaṇaṃ vā vijite vasantaṃ apasādetabbaṃ maññeyyā’ti. So kho ahaṃ, bhante, pūraṇassa kassapassa bhāsitaṃ neva abhinandiṃ nappaṭikkosiṃ. Anabhinanditvā appaṭikositvā anattamano, anattamanavācaṃ anicchāretvā, tameva vācaṃ anuggaṇhanto anikkujjanto 29 uṭṭhāyāsanā pakkamiṃ 30.

    મક્ખલિગોસાલવાદો

    Makkhaligosālavādo

    ૧૬૭. ‘‘એકમિદાહં, ભન્તે, સમયં યેન મક્ખલિ ગોસાલો તેનુપસઙ્કમિં; ઉપસઙ્કમિત્વા મક્ખલિના ગોસાલેન સદ્ધિં સમ્મોદિં. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિં. એકમન્તં નિસિન્નો ખો અહં, ભન્તે, મક્ખલિં ગોસાલં એતદવોચં – ‘યથા નુ ખો ઇમાનિ, ભો ગોસાલ, પુથુસિપ્પાયતનાનિ…પે॰… સક્કા નુ ખો, ભો ગોસાલ, એવમેવ દિટ્ઠેવ ધમ્મે સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પઞ્ઞપેતુ’ન્તિ?

    167. ‘‘Ekamidāhaṃ, bhante, samayaṃ yena makkhali gosālo tenupasaṅkamiṃ; upasaṅkamitvā makkhalinā gosālena saddhiṃ sammodiṃ. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdiṃ. Ekamantaṃ nisinno kho ahaṃ, bhante, makkhaliṃ gosālaṃ etadavocaṃ – ‘yathā nu kho imāni, bho gosāla, puthusippāyatanāni…pe… sakkā nu kho, bho gosāla, evameva diṭṭheva dhamme sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ paññapetu’nti?

    ૧૬૮. ‘‘એવં વુત્તે, ભન્તે, મક્ખલિ ગોસાલો મં એતદવોચ – ‘નત્થિ મહારાજ હેતુ નત્થિ પચ્ચયો સત્તાનં સંકિલેસાય, અહેતૂ 31 અપચ્ચયા સત્તા સંકિલિસ્સન્તિ. નત્થિ હેતુ, નત્થિ પચ્ચયો સત્તાનં વિસુદ્ધિયા, અહેતૂ અપચ્ચયા સત્તા વિસુજ્ઝન્તિ. નત્થિ અત્તકારે, નત્થિ પરકારે, નત્થિ પુરિસકારે, નત્થિ બલં, નત્થિ વીરિયં, નત્થિ પુરિસથામો, નત્થિ પુરિસપરક્કમો . સબ્બે સત્તા સબ્બે પાણા સબ્બે ભૂતા સબ્બે જીવા અવસા અબલા અવીરિયા નિયતિસઙ્ગતિભાવપરિણતા છસ્વેવાભિજાતીસુ સુખદુક્ખં 32 પટિસંવેદેન્તિ. ચુદ્દસ ખો પનિમાનિ યોનિપમુખસતસહસ્સાનિ સટ્ઠિ ચ સતાનિ છ ચ સતાનિ પઞ્ચ ચ કમ્મુનો સતાનિ પઞ્ચ ચ કમ્માનિ તીણિ ચ કમ્માનિ કમ્મે ચ અડ્ઢકમ્મે ચ દ્વટ્ઠિપટિપદા દ્વટ્ઠન્તરકપ્પા છળાભિજાતિયો અટ્ઠ પુરિસભૂમિયો એકૂનપઞ્ઞાસ આજીવકસતે એકૂનપઞ્ઞાસ પરિબ્બાજકસતે એકૂનપઞ્ઞાસ નાગાવાસસતે વીસે ઇન્દ્રિયસતે તિંસે નિરયસતે છત્તિંસ રજોધાતુયો સત્ત સઞ્ઞીગબ્ભા સત્ત અસઞ્ઞીગબ્ભા સત્ત નિગણ્ઠિગબ્ભા સત્ત દેવા સત્ત માનુસા સત્ત પિસાચા સત્ત સરા સત્ત પવુટા 33 સત્ત પવુટસતાનિ સત્ત પપાતા સત્ત પપાતસતાનિ સત્ત સુપિના સત્ત સુપિનસતાનિ ચુલ્લાસીતિ મહાકપ્પિનો 34 સતસહસ્સાનિ, યાનિ બાલે ચ પણ્ડિતે ચ સન્ધાવિત્વા સંસરિત્વા દુક્ખસ્સન્તં કરિસ્સન્તિ. તત્થ નત્થિ ‘‘ઇમિનાહં સીલેન વા વતેન વા તપેન વા બ્રહ્મચરિયેન વા અપરિપક્કં વા કમ્મં પરિપાચેસ્સામિ, પરિપક્કં વા કમ્મં ફુસ્સ ફુસ્સ બ્યન્તિં કરિસ્સામી’તિ હેવં નત્થિ. દોણમિતે સુખદુક્ખે પરિયન્તકતે સંસારે , નત્થિ હાયનવડ્ઢને, નત્થિ ઉક્કંસાવકંસે. સેય્યથાપિ નામ સુત્તગુળે ખિત્તે નિબ્બેઠિયમાનમેવ પલેતિ, એવમેવ બાલે ચ પણ્ડિતે ચ સન્ધાવિત્વા સંસરિત્વા દુક્ખસ્સન્તં કરિસ્સન્તી’તિ.

    168. ‘‘Evaṃ vutte, bhante, makkhali gosālo maṃ etadavoca – ‘natthi mahārāja hetu natthi paccayo sattānaṃ saṃkilesāya, ahetū 35 apaccayā sattā saṃkilissanti. Natthi hetu, natthi paccayo sattānaṃ visuddhiyā, ahetū apaccayā sattā visujjhanti. Natthi attakāre, natthi parakāre, natthi purisakāre, natthi balaṃ, natthi vīriyaṃ, natthi purisathāmo, natthi purisaparakkamo . Sabbe sattā sabbe pāṇā sabbe bhūtā sabbe jīvā avasā abalā avīriyā niyatisaṅgatibhāvapariṇatā chasvevābhijātīsu sukhadukkhaṃ 36 paṭisaṃvedenti. Cuddasa kho panimāni yonipamukhasatasahassāni saṭṭhi ca satāni cha ca satāni pañca ca kammuno satāni pañca ca kammāni tīṇi ca kammāni kamme ca aḍḍhakamme ca dvaṭṭhipaṭipadā dvaṭṭhantarakappā chaḷābhijātiyo aṭṭha purisabhūmiyo ekūnapaññāsa ājīvakasate ekūnapaññāsa paribbājakasate ekūnapaññāsa nāgāvāsasate vīse indriyasate tiṃse nirayasate chattiṃsa rajodhātuyo satta saññīgabbhā satta asaññīgabbhā satta nigaṇṭhigabbhā satta devā satta mānusā satta pisācā satta sarā satta pavuṭā 37 satta pavuṭasatāni satta papātā satta papātasatāni satta supinā satta supinasatāni cullāsīti mahākappino 38 satasahassāni, yāni bāle ca paṇḍite ca sandhāvitvā saṃsaritvā dukkhassantaṃ karissanti. Tattha natthi ‘‘imināhaṃ sīlena vā vatena vā tapena vā brahmacariyena vā aparipakkaṃ vā kammaṃ paripācessāmi, paripakkaṃ vā kammaṃ phussa phussa byantiṃ karissāmī’ti hevaṃ natthi. Doṇamite sukhadukkhe pariyantakate saṃsāre , natthi hāyanavaḍḍhane, natthi ukkaṃsāvakaṃse. Seyyathāpi nāma suttaguḷe khitte nibbeṭhiyamānameva paleti, evameva bāle ca paṇḍite ca sandhāvitvā saṃsaritvā dukkhassantaṃ karissantī’ti.

    ૧૬૯. ‘‘ઇત્થં ખો મે, ભન્તે, મક્ખલિ ગોસાલો સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પુટ્ઠો સમાનો સંસારસુદ્ધિં બ્યાકાસિ. સેય્યથાપિ, ભન્તે, અમ્બં વા પુટ્ઠો લબુજં બ્યાકરેય્ય, લબુજં વા પુટ્ઠો અમ્બં બ્યાકરેય્ય; એવમેવ ખો મે, ભન્તે, મક્ખલિ ગોસાલો સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પુટ્ઠો સમાનો સંસારસુદ્ધિં બ્યાકાસિ. તસ્સ મય્હં, ભન્તે, એતદહોસિ – ‘કથઞ્હિ નામ માદિસો સમણં વા બ્રાહ્મણં વા વિજિતે વસન્તં અપસાદેતબ્બં મઞ્ઞેય્યા’તિ. સો ખો અહં, ભન્તે, મક્ખલિસ્સ ગોસાલસ્સ ભાસિતં નેવ અભિનન્દિં નપ્પટિક્કોસિં. અનભિનન્દિત્વા અપ્પટિક્કોસિત્વા અનત્તમનો, અનત્તમનવાચં અનિચ્છારેત્વા, તમેવ વાચં અનુગ્ગણ્હન્તો અનિક્કુજ્જન્તો ઉટ્ઠાયાસના પક્કમિં.

    169. ‘‘Itthaṃ kho me, bhante, makkhali gosālo sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ puṭṭho samāno saṃsārasuddhiṃ byākāsi. Seyyathāpi, bhante, ambaṃ vā puṭṭho labujaṃ byākareyya, labujaṃ vā puṭṭho ambaṃ byākareyya; evameva kho me, bhante, makkhali gosālo sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ puṭṭho samāno saṃsārasuddhiṃ byākāsi. Tassa mayhaṃ, bhante, etadahosi – ‘kathañhi nāma mādiso samaṇaṃ vā brāhmaṇaṃ vā vijite vasantaṃ apasādetabbaṃ maññeyyā’ti. So kho ahaṃ, bhante, makkhalissa gosālassa bhāsitaṃ neva abhinandiṃ nappaṭikkosiṃ. Anabhinanditvā appaṭikkositvā anattamano, anattamanavācaṃ anicchāretvā, tameva vācaṃ anuggaṇhanto anikkujjanto uṭṭhāyāsanā pakkamiṃ.

    અજિતકેસકમ્બલવાદો

    Ajitakesakambalavādo

    ૧૭૦. ‘‘એકમિદાહં, ભન્તે, સમયં યેન અજિતો કેસકમ્બલો તેનુપસઙ્કમિં; ઉપસઙ્કમિત્વા અજિતેન કેસકમ્બલેન સદ્ધિં સમ્મોદિં. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિં. એકમન્તં નિસિન્નો ખો અહં, ભન્તે, અજિતં કેસકમ્બલં એતદવોચં – ‘યથા નુ ખો ઇમાનિ, ભો અજિત, પુથુસિપ્પાયતનાનિ…પે॰… સક્કા નુ ખો, ભો અજિત, એવમેવ દિટ્ઠેવ ધમ્મે સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પઞ્ઞપેતુ’ન્તિ?

    170. ‘‘Ekamidāhaṃ, bhante, samayaṃ yena ajito kesakambalo tenupasaṅkamiṃ; upasaṅkamitvā ajitena kesakambalena saddhiṃ sammodiṃ. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdiṃ. Ekamantaṃ nisinno kho ahaṃ, bhante, ajitaṃ kesakambalaṃ etadavocaṃ – ‘yathā nu kho imāni, bho ajita, puthusippāyatanāni…pe… sakkā nu kho, bho ajita, evameva diṭṭheva dhamme sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ paññapetu’nti?

    ૧૭૧. ‘‘એવં વુત્તે, ભન્તે, અજિતો કેસકમ્બલો મં એતદવોચ – ‘નત્થિ, મહારાજ, દિન્નં , નત્થિ યિટ્ઠં, નત્થિ હુતં, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો, નત્થિ અયં લોકો 39, નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ માતા, નત્થિ પિતા, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ લોકે સમણબ્રાહ્મણા સમ્મગ્ગતા 40 સમ્માપટિપન્ના, યે ઇમઞ્ચ લોકં પરઞ્ચ લોકં સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા પવેદેન્તિ. ચાતુમહાભૂતિકો અયં પુરિસો, યદા કાલઙ્કરોતિ, પથવી પથવિકાયં અનુપેતિ અનુપગચ્છતિ, આપો આપોકાયં અનુપેતિ અનુપગચ્છતિ, તેજો તેજોકાયં અનુપેતિ અનુપગચ્છતિ, વાયો વાયોકાયં અનુપેતિ અનુપગચ્છતિ, આકાસં ઇન્દ્રિયાનિ સઙ્કમન્તિ. આસન્દિપઞ્ચમા પુરિસા મતં આદાય ગચ્છન્તિ. યાવાળાહના પદાનિ પઞ્ઞાયન્તિ. કાપોતકાનિ અટ્ઠીનિ ભવન્તિ, ભસ્સન્તા આહુતિયો. દત્તુપઞ્ઞત્તં યદિદં દાનં. તેસં તુચ્છં મુસા વિલાપો યે કેચિ અત્થિકવાદં વદન્તિ. બાલે ચ પણ્ડિતે ચ કાયસ્સ ભેદા ઉચ્છિજ્જન્તિ વિનસ્સન્તિ, ન હોન્તિ પરં મરણા’તિ.

    171. ‘‘Evaṃ vutte, bhante, ajito kesakambalo maṃ etadavoca – ‘natthi, mahārāja, dinnaṃ , natthi yiṭṭhaṃ, natthi hutaṃ, natthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko, natthi ayaṃ loko 41, natthi paro loko, natthi mātā, natthi pitā, natthi sattā opapātikā, natthi loke samaṇabrāhmaṇā sammaggatā 42 sammāpaṭipannā, ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedenti. Cātumahābhūtiko ayaṃ puriso, yadā kālaṅkaroti, pathavī pathavikāyaṃ anupeti anupagacchati, āpo āpokāyaṃ anupeti anupagacchati, tejo tejokāyaṃ anupeti anupagacchati, vāyo vāyokāyaṃ anupeti anupagacchati, ākāsaṃ indriyāni saṅkamanti. Āsandipañcamā purisā mataṃ ādāya gacchanti. Yāvāḷāhanā padāni paññāyanti. Kāpotakāni aṭṭhīni bhavanti, bhassantā āhutiyo. Dattupaññattaṃ yadidaṃ dānaṃ. Tesaṃ tucchaṃ musā vilāpo ye keci atthikavādaṃ vadanti. Bāle ca paṇḍite ca kāyassa bhedā ucchijjanti vinassanti, na honti paraṃ maraṇā’ti.

    ૧૭૨. ‘‘ઇત્થં ખો મે, ભન્તે, અજિતો કેસકમ્બલો સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પુટ્ઠો સમાનો ઉચ્છેદં બ્યાકાસિ. સેય્યથાપિ, ભન્તે, અમ્બં વા પુટ્ઠો લબુજં બ્યાકરેય્ય , લબુજં વા પુટ્ઠો અમ્બં બ્યાકરેય્ય; એવમેવ ખો મે, ભન્તે, અજિતો કેસકમ્બલો સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પુટ્ઠો સમાનો ઉચ્છેદં બ્યાકાસિ. તસ્સ મય્હં, ભન્તે, એતદહોસિ – ‘કથઞ્હિ નામ માદિસો સમણં વા બ્રાહ્મણં વા વિજિતે વસન્તં અપસાદેતબ્બં મઞ્ઞેય્યા’તિ. સો ખો અહં, ભન્તે, અજિતસ્સ કેસકમ્બલસ્સ ભાસિતં નેવ અભિનન્દિં નપ્પટિક્કોસિં. અનભિનન્દિત્વા અપ્પટિક્કોસિત્વા અનત્તમનો અનત્તમનવાચં અનિચ્છારેત્વા તમેવ વાચં અનુગ્ગણ્હન્તો અનિક્કુજ્જન્તો ઉટ્ઠાયાસના પક્કમિં.

    172. ‘‘Itthaṃ kho me, bhante, ajito kesakambalo sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ puṭṭho samāno ucchedaṃ byākāsi. Seyyathāpi, bhante, ambaṃ vā puṭṭho labujaṃ byākareyya , labujaṃ vā puṭṭho ambaṃ byākareyya; evameva kho me, bhante, ajito kesakambalo sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ puṭṭho samāno ucchedaṃ byākāsi. Tassa mayhaṃ, bhante, etadahosi – ‘kathañhi nāma mādiso samaṇaṃ vā brāhmaṇaṃ vā vijite vasantaṃ apasādetabbaṃ maññeyyā’ti. So kho ahaṃ, bhante, ajitassa kesakambalassa bhāsitaṃ neva abhinandiṃ nappaṭikkosiṃ. Anabhinanditvā appaṭikkositvā anattamano anattamanavācaṃ anicchāretvā tameva vācaṃ anuggaṇhanto anikkujjanto uṭṭhāyāsanā pakkamiṃ.

    પકુધકચ્ચાયનવાદો

    Pakudhakaccāyanavādo

    ૧૭૩. ‘‘એકમિદાહં, ભન્તે, સમયં યેન પકુધો કચ્ચાયનો તેનુપસઙ્કમિં; ઉપસઙ્કમિત્વા પકુધેન કચ્ચાયનેન સદ્ધિં સમ્મોદિં. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિં. એકમન્તં નિસિન્નો ખો અહં, ભન્તે, પકુધં કચ્ચાયનં એતદવોચં – ‘યથા નુ ખો ઇમાનિ, ભો કચ્ચાયન, પુથુસિપ્પાયતનાનિ…પે॰… સક્કા નુ ખો, ભો કચ્ચાયન, એવમેવ દિટ્ઠેવ ધમ્મે સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પઞ્ઞપેતુ’ન્તિ?

    173. ‘‘Ekamidāhaṃ, bhante, samayaṃ yena pakudho kaccāyano tenupasaṅkamiṃ; upasaṅkamitvā pakudhena kaccāyanena saddhiṃ sammodiṃ. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdiṃ. Ekamantaṃ nisinno kho ahaṃ, bhante, pakudhaṃ kaccāyanaṃ etadavocaṃ – ‘yathā nu kho imāni, bho kaccāyana, puthusippāyatanāni…pe… sakkā nu kho, bho kaccāyana, evameva diṭṭheva dhamme sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ paññapetu’nti?

    ૧૭૪. ‘‘એવં વુત્તે, ભન્તે, પકુધો કચ્ચાયનો મં એતદવોચ – ‘સત્તિમે, મહારાજ, કાયા અકટા અકટવિધા અનિમ્મિતા અનિમ્માતા વઞ્ઝા કૂટટ્ઠા એસિકટ્ઠાયિટ્ઠિતા. તે ન ઇઞ્જન્તિ , ન વિપરિણમન્તિ, ન અઞ્ઞમઞ્ઞં બ્યાબાધેન્તિ, નાલં અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ સુખાય વા દુક્ખાય વા સુખદુક્ખાય વા. કતમે સત્ત? પથવિકાયો, આપોકાયો, તેજોકાયો, વાયોકાયો, સુખે, દુક્ખે, જીવે સત્તમે – ઇમે સત્ત કાયા અકટા અકટવિધા અનિમ્મિતા અનિમ્માતા વઞ્ઝા કૂટટ્ઠા એસિકટ્ઠાયિટ્ઠિતા. તે ન ઇઞ્જન્તિ, ન વિપરિણમન્તિ, ન અઞ્ઞમઞ્ઞં બ્યાબાધેન્તિ, નાલં અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ સુખાય વા દુક્ખાય વા સુખદુક્ખાય વા. તત્થ નત્થિ હન્તા વા ઘાતેતા વા, સોતા વા સાવેતા વા, વિઞ્ઞાતા વા વિઞ્ઞાપેતા વા. યોપિ તિણ્હેન સત્થેન સીસં છિન્દતિ, ન કોચિ કિઞ્ચિ 43 જીવિતા વોરોપેતિ; સત્તન્નં ત્વેવ 44 કાયાનમન્તરેન સત્થં વિવરમનુપતતી’તિ.
