Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi |
૧૬. સમારોપનહારસમ્પાતો
16. Samāropanahārasampāto
૭૮. તત્થ કતમો સમારોપનો હારસમ્પાતો?
78. Tattha katamo samāropano hārasampāto?
‘‘તસ્મા રક્ખિતચિત્તસ્સ, સમ્માસઙ્કપ્પગોચરો;
‘‘Tasmā rakkhitacittassa, sammāsaṅkappagocaro;
સમ્માદિટ્ઠિપુરેક્ખારો, ઞત્વાન ઉદયબ્બયં;
Sammādiṭṭhipurekkhāro, ñatvāna udayabbayaṃ;
થિનમિદ્ધાભિભૂ ભિક્ખુ, સબ્બા દુગ્ગતિયો જહે’’તિ.
Thinamiddhābhibhū bhikkhu, sabbā duggatiyo jahe’’ti.
તસ્મા રક્ખિતચિત્તસ્સાતિ તિણ્ણં સુચરિતાનં પદટ્ઠાનં, ચિત્તે રક્ખિતે તં રક્ખિતં ભવતિ કાયકમ્મં વચીકમ્મં મનોકમ્મં. સમ્માદિટ્ઠિપુરેક્ખારોતિ સમ્માદિટ્ઠિયા ભાવિતાય ભાવિતો ભવતિ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો. કેન કારણેન? સમ્માદિટ્ઠિતો હિ સમ્માસઙ્કપ્પો પભવતિ, સમ્માસઙ્કપ્પતો સમ્માવાચા પભવતિ, સમ્માવાચાતો સમ્માકમ્મન્તો પભવતિ, સમ્માકમ્મન્તતો સમ્માઆજીવો પભવતિ, સમ્માઆજીવતો સમ્માવાયામો પભવતિ, સમ્માવાયામતો સમ્માસતિ પભવતિ, સમ્માસતિતો સમ્માસમાધિ પભવતિ, સમ્માસમાધિતો સમ્માવિમુત્તિ પભવતિ, સમ્માવિમુત્તિતો સમ્માવિમુત્તિઞાણદસ્સનં પભવતિ. અયં અનુપાદિસેસો પુગ્ગલો અનુપાદિસેસા ચ નિબ્બાનધાતુ.
Tasmā rakkhitacittassāti tiṇṇaṃ sucaritānaṃ padaṭṭhānaṃ, citte rakkhite taṃ rakkhitaṃ bhavati kāyakammaṃ vacīkammaṃ manokammaṃ. Sammādiṭṭhipurekkhāroti sammādiṭṭhiyā bhāvitāya bhāvito bhavati ariyo aṭṭhaṅgiko maggo. Kena kāraṇena? Sammādiṭṭhito hi sammāsaṅkappo pabhavati, sammāsaṅkappato sammāvācā pabhavati, sammāvācāto sammākammanto pabhavati, sammākammantato sammāājīvo pabhavati, sammāājīvato sammāvāyāmo pabhavati, sammāvāyāmato sammāsati pabhavati, sammāsatito sammāsamādhi pabhavati, sammāsamādhito sammāvimutti pabhavati, sammāvimuttito sammāvimuttiñāṇadassanaṃ pabhavati. Ayaṃ anupādiseso puggalo anupādisesā ca nibbānadhātu.
નિયુત્તો સમારોપનો હારસમ્પાતો.
Niyutto samāropano hārasampāto.
તેનાહ આયસ્મા મહાકચ્ચાયનો –
Tenāha āyasmā mahākaccāyano –
‘‘સોળસ હારા પઠમં, દિસલોચનતો દિસા વિલોકેત્વા;
‘‘Soḷasa hārā paṭhamaṃ, disalocanato disā viloketvā;
સઙ્ખિપિય અઙ્કુસેન હિ, નયેહિ તીહિ નિદ્દિસે સુત્ત’’ન્તિ.
Saṅkhipiya aṅkusena hi, nayehi tīhi niddise sutta’’nti.
નિયુત્તો હારસમ્પાતો.
Niyutto hārasampāto.
Related texts:
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī / ૧૬. સમારોપનહારસમ્પાતવિભાવના • 16. Samāropanahārasampātavibhāvanā