Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
10. ஸாமாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
10. Sāmātherīgāthāvaṇṇanā
சதுக்க²த்துங் பஞ்சக்க²த்துந்திஆதி³கா ஸாமாய தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினித்வா ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ கோஸம்பி³யங் க³ஹபதிமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தித்வா ஸாமாதிஸ்ஸா நாமங் அஹோஸி. ஸா விஞ்ஞுதங் பத்தா ஸாமாவதியா உபாஸிகாய பியஸஹாயிகா ஹுத்வா தாய காலங்கதாய ஸஞ்ஜாதஸங்வேகா³ பப்³ப³ஜி. பப்³ப³ஜித்வா ச ஸாமாவதிகங் ஆரப்³ப⁴ உப்பன்னஸோகங் வினோதே³துங் அஸக்கொந்தீ அரியமக்³க³ங் க³ண்ஹிதுங் நாஸக்கி². அபரபா⁴கே³ ஆஸனஸாலாய நிஸின்னஸ்ஸ ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ ஓவாத³ங் ஸுத்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா ததோ ஸத்தமே தி³வஸே ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி.
Catukkhattuṃpañcakkhattuntiādikā sāmāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinitvā sugatīsuyeva saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde kosambiyaṃ gahapatimahāsālakule nibbattitvā sāmātissā nāmaṃ ahosi. Sā viññutaṃ pattā sāmāvatiyā upāsikāya piyasahāyikā hutvā tāya kālaṅkatāya sañjātasaṃvegā pabbaji. Pabbajitvā ca sāmāvatikaṃ ārabbha uppannasokaṃ vinodetuṃ asakkontī ariyamaggaṃ gaṇhituṃ nāsakkhi. Aparabhāge āsanasālāya nisinnassa ānandattherassa ovādaṃ sutvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā tato sattame divase saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi.
அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா தங் பகாஸெந்தீ –
Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā taṃ pakāsentī –
37.
37.
‘‘சதுக்க²த்துங் பஞ்சக்க²த்துங், விஹாரா உபனிக்க²மிங்;
‘‘Catukkhattuṃ pañcakkhattuṃ, vihārā upanikkhamiṃ;
அலத்³தா⁴ சேதஸோ ஸந்திங், சித்தே அவஸவத்தினீ;
Aladdhā cetaso santiṃ, citte avasavattinī;
தஸ்ஸா மே அட்ட²மீ ரத்தி, யதோ தண்ஹா ஸமூஹதா.
Tassā me aṭṭhamī ratti, yato taṇhā samūhatā.
38.
38.
‘‘ப³ஹூஹி து³க்க²த⁴ம்மேஹி, அப்பமாத³ரதாய மே;
‘‘Bahūhi dukkhadhammehi, appamādaratāya me;
தண்ஹக்க²யோ அனுப்பத்தோ, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி. –
Taṇhakkhayo anuppatto, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. –
உதா³னவஸேன இமா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி.
Udānavasena imā dve gāthā abhāsi.
தத்த² சதுக்க²த்துங் பஞ்சக்க²த்துங், விஹாரா உபனிக்க²மிந்தி ‘‘மம வஸனகவிஹாரே விபஸ்ஸனாமனஸிகாரேன நிஸின்னா ஸமணகிச்சங் மத்த²கங் பாபேதுங் அஸக்கொந்தீ உதுஸப்பாயாபா⁴வேன நனு கோ² மய்ஹங் விபஸ்ஸனா மக்³கே³ன க⁴ட்டேதீ’’தி சிந்தெத்வா சத்தாரோ பஞ்ச சாதி நவ வாரே விஹாரா உபஸ்ஸயதோ ப³ஹி நிக்க²மிங். தேனாஹ ‘‘அலத்³தா⁴ சேதஸோ ஸந்திங், சித்தே அவஸவத்தினீ’’தி. தத்த² சேதஸோ ஸந்திந்தி அரியமக்³க³ஸமாதி⁴ங் ஸந்தா⁴யாஹ. சித்தே அவஸவத்தினீதி வீரியஸமதாய அபா⁴வேன மம பா⁴வனாசித்தே ந வஸவத்தினீ. ஸா கிர அதிவிய பக்³க³ஹிதவீரியா அஹோஸி. தஸ்ஸா மே அட்ட²மீ ரத்தீதி யதோ பட்டா²ய ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே ஓவாத³ங் படிலபி⁴ங், ததோ பட்டா²ய ரத்திந்தி³வமதந்தி³தா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தீ ரத்தியங் சதுக்க²த்துங் பஞ்சக்க²த்துங் விஹாரதோ நிக்க²மித்வா மனஸிகாரங் பவத்தெந்தீ விஸேஸங் அனதி⁴க³ந்த்வா அட்ட²மியங் ரத்தியங் வீரியஸமதங் லபி⁴த்வா மக்³க³படிபாடியா கிலேஸே கே²பேஸிந்தி அத்தோ². தேன வுத்தங் – ‘‘தஸ்ஸா மே அட்ட²மீ ரத்தி, யதோ தண்ஹா ஸமூஹதா’’தி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
Tattha catukkhattuṃ pañcakkhattuṃ, vihārā upanikkhaminti ‘‘mama vasanakavihāre vipassanāmanasikārena nisinnā samaṇakiccaṃ matthakaṃ pāpetuṃ asakkontī utusappāyābhāvena nanu kho mayhaṃ vipassanā maggena ghaṭṭetī’’ti cintetvā cattāro pañca cāti nava vāre vihārā upassayato bahi nikkhamiṃ. Tenāha ‘‘aladdhā cetaso santiṃ, citte avasavattinī’’ti. Tattha cetaso santinti ariyamaggasamādhiṃ sandhāyāha. Citte avasavattinīti vīriyasamatāya abhāvena mama bhāvanācitte na vasavattinī. Sā kira ativiya paggahitavīriyā ahosi. Tassā me aṭṭhamī rattīti yato paṭṭhāya ānandattherassa santike ovādaṃ paṭilabhiṃ, tato paṭṭhāya rattindivamatanditā vipassanāya kammaṃ karontī rattiyaṃ catukkhattuṃ pañcakkhattuṃ vihārato nikkhamitvā manasikāraṃ pavattentī visesaṃ anadhigantvā aṭṭhamiyaṃ rattiyaṃ vīriyasamataṃ labhitvā maggapaṭipāṭiyā kilese khepesinti attho. Tena vuttaṃ – ‘‘tassā me aṭṭhamī ratti, yato taṇhā samūhatā’’ti. Sesaṃ vuttanayameva.
ஸாமாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sāmātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
து³கனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dukanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 10. ஸாமாதே²ரீகா³தா² • 10. Sāmātherīgāthā