Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૭. સમ્ભૂતત્થેરગાથા

    7. Sambhūtattheragāthā

    ૨૯૧.

    291.

    ‘‘યો દન્ધકાલે તરતિ, તરણીયે ચ દન્ધયે;

    ‘‘Yo dandhakāle tarati, taraṇīye ca dandhaye;

    અયોનિ 1 સંવિધાનેન, બાલો દુક્ખં નિગચ્છતિ.

    Ayoni 2 saṃvidhānena, bālo dukkhaṃ nigacchati.

    ૨૯૨.

    292.

    ‘‘તસ્સત્થા પરિહાયન્તિ, કાળપક્ખેવ ચન્દિમા;

    ‘‘Tassatthā parihāyanti, kāḷapakkheva candimā;

    આયસક્યઞ્ચ 3 પપ્પોતિ, મિત્તેહિ ચ વિરુજ્ઝતિ.

    Āyasakyañca 4 pappoti, mittehi ca virujjhati.

    ૨૯૩.

    293.

    ‘‘યો દન્ધકાલે દન્ધેતિ, તરણીયે ચ તારયે;

    ‘‘Yo dandhakāle dandheti, taraṇīye ca tāraye;

    યોનિસો સંવિધાનેન, સુખં પપ્પોતિ પણ્ડિતો.

    Yoniso saṃvidhānena, sukhaṃ pappoti paṇḍito.

    ૨૯૪.

    294.

    ‘‘તસ્સત્થા પરિપૂરેન્તિ, સુક્કપક્ખેવ ચન્દિમા;

    ‘‘Tassatthā paripūrenti, sukkapakkheva candimā;

    યસો કિત્તિઞ્ચ પપ્પોતિ, મિત્તેહિ ન વિરુજ્ઝતી’’તિ.

    Yaso kittiñca pappoti, mittehi na virujjhatī’’ti.

    … સમ્ભૂતો થેરો….

    … Sambhūto thero….







    Footnotes:
    1. અયોનિસો (સ્યા॰)
    2. ayoniso (syā.)
    3. આયસસ્યઞ્ચ (સી॰)
    4. āyasasyañca (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૭. સમ્ભૂતત્થેરગાથાવણ્ણના • 7. Sambhūtattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact