Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૧૯. સમ્બુલાજાતકં (૯)

    519. Sambulājātakaṃ (9)

    ૨૯૭.

    297.

    કા વેધમાના ગિરિકન્દરાયં, એકા તુવં તિટ્ઠસિ સંહિતૂરુ 1;

    Kā vedhamānā girikandarāyaṃ, ekā tuvaṃ tiṭṭhasi saṃhitūru 2;

    પુટ્ઠાસિ મે પાણિપમેય્યમજ્ઝે, અક્ખાહિ મે નામઞ્ચ બન્ધવે ચ.

    Puṭṭhāsi me pāṇipameyyamajjhe, akkhāhi me nāmañca bandhave ca.

    ૨૯૮.

    298.

    ઓભાસયં વનં રમ્મં, સીહબ્યગ્ઘનિસેવિતં;

    Obhāsayaṃ vanaṃ rammaṃ, sīhabyagghanisevitaṃ;

    કા વા ત્વમસિ કલ્યાણિ, કસ્સ વા ત્વં સુમજ્ઝિમે;

    Kā vā tvamasi kalyāṇi, kassa vā tvaṃ sumajjhime;

    અભિવાદેમિ તં ભદ્દે, દાનવાહં નમત્થુ તે.

    Abhivādemi taṃ bhadde, dānavāhaṃ namatthu te.

    ૨૯૯.

    299.

    યો પુત્તો કાસિરાજસ્સ, સોત્થિસેનોતિ તં વિદૂ;

    Yo putto kāsirājassa, sotthisenoti taṃ vidū;

    તસ્સાહં સમ્બુલા ભરિયા, એવં જાનાહિ દાનવ;

    Tassāhaṃ sambulā bhariyā, evaṃ jānāhi dānava;

    અભિવાદેમિ તં ભન્તે 3, સમ્બુલાહં નમત્થુ તે.

    Abhivādemi taṃ bhante 4, sambulāhaṃ namatthu te.

    ૩૦૦.

    300.

    વેદેહપુત્તો ભદ્દન્તે, વને વસતિ આતુરો;

    Vedehaputto bhaddante, vane vasati āturo;

    તમહં રોગસમ્મત્તં, એકા એકં ઉપટ્ઠહં 5.

    Tamahaṃ rogasammattaṃ, ekā ekaṃ upaṭṭhahaṃ 6.

    ૩૦૧.

    301.

    અહઞ્ચ વનમુઞ્છાય, મધુમંસં મિગાબિલં 7;

    Ahañca vanamuñchāya, madhumaṃsaṃ migābilaṃ 8;

    યદા હરામિ તં ભક્ખો, તસ્સ નૂનજ્જ નાધતિ 9.

    Yadā harāmi taṃ bhakkho, tassa nūnajja nādhati 10.

    ૩૦૨.

    302.

    કિં વને રાજપુત્તેન, આતુરેન કરિસ્સસિ;

    Kiṃ vane rājaputtena, āturena karissasi;

    સમ્બુલે પરિચિણ્ણેન, અહં ભત્તા ભવામિ તે.

    Sambule pariciṇṇena, ahaṃ bhattā bhavāmi te.

    ૩૦૩.

    303.

    સોકટ્ટાય દુરત્તાય, કિં રૂપં વિજ્જતે મમ;

    Sokaṭṭāya durattāya, kiṃ rūpaṃ vijjate mama;

    અઞ્ઞં પરિયેસ ભદ્દન્તે, અભિરૂપતરં મયા.

    Aññaṃ pariyesa bhaddante, abhirūpataraṃ mayā.

    ૩૦૪.

    304.

    એહિમં ગિરિમારુય્હ, ભરિયા મે 11 ચતુસ્સતા;

    Ehimaṃ girimāruyha, bhariyā me 12 catussatā;

    તાસં ત્વં પવરા હોહિ, સબ્બકામસમિદ્ધિની.

    Tāsaṃ tvaṃ pavarā hohi, sabbakāmasamiddhinī.

    ૩૦૫.

    305.

    નૂન 13 તારકવણ્ણાભે 14, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ;

    Nūna 15 tārakavaṇṇābhe 16, yaṃ kiñci manasicchasi;

    સબ્બં તં પચુરં મય્હં, રમસ્સ્વજ્જ 17 મયા સહ.

    Sabbaṃ taṃ pacuraṃ mayhaṃ, ramassvajja 18 mayā saha.

    ૩૦૬.

    306.

    નો ચે તુવં મહેસેય્યં, સમ્બુલે કારયિસ્સસિ;

    No ce tuvaṃ maheseyyaṃ, sambule kārayissasi;

    અલં ત્વં પાતરાસાય, પણ્હે 19 ભક્ખા ભવિસ્સસિ.

    Alaṃ tvaṃ pātarāsāya, paṇhe 20 bhakkhā bhavissasi.

    ૩૦૭.

    307.

    તઞ્ચ સત્તજટો લુદ્દો, કળારો પુરિસાદકો;

    Tañca sattajaṭo luddo, kaḷāro purisādako;

    વને નાથં અપસ્સન્તિં, સમ્બુલં અગ્ગહી ભુજે.

    Vane nāthaṃ apassantiṃ, sambulaṃ aggahī bhuje.

    ૩૦૮.

    308.

    અધિપન્ના પિસાચેન, લુદ્દેનામિસચક્ખુના;

    Adhipannā pisācena, luddenāmisacakkhunā;

    સા ચ સત્તુવસમ્પત્તા, પતિમેવાનુસોચતિ.

    Sā ca sattuvasampattā, patimevānusocati.

    ૩૦૯.

    309.

    ન મે ઇદં તથા દુક્ખં, યં મં ખાદેય્ય રક્ખસો;

    Na me idaṃ tathā dukkhaṃ, yaṃ maṃ khādeyya rakkhaso;

    યઞ્ચ મે અય્યપુત્તસ્સ, મનો હેસ્સતિ અઞ્ઞથા.

    Yañca me ayyaputtassa, mano hessati aññathā.

    ૩૧૦.

    310.

    ન સન્તિ દેવા પવસન્તિ નૂન, ન હિ નૂન સન્તિ ઇધ લોકપાલા;

    Na santi devā pavasanti nūna, na hi nūna santi idha lokapālā;

    સહસા કરોન્તાનમસઞ્ઞતાનં, ન હિ નૂન સન્તિ પટિસેધિતારો.

    Sahasā karontānamasaññatānaṃ, na hi nūna santi paṭisedhitāro.

    ૩૧૧.

    311.

    ઇત્થીનમેસા પવરા યસસ્સિની, સન્તા સમા અગ્ગિરિવુગ્ગતેજા;

    Itthīnamesā pavarā yasassinī, santā samā aggirivuggatejā;

    તઞ્ચે તુવં રક્ખસાદેસિ કઞ્ઞં, મુદ્ધા ચ હિ સત્તધા તે ફલેય્ય;

    Tañce tuvaṃ rakkhasādesi kaññaṃ, muddhā ca hi sattadhā te phaleyya;

    મા ત્વં દહી 21 મુઞ્ચ પતિબ્બતાય 22.

    Mā tvaṃ dahī 23 muñca patibbatāya 24.

    ૩૧૨.

    312.

    સા ચ અસ્સમમાગચ્છિ, પમુત્તા પુરિસાદકા;

    Sā ca assamamāgacchi, pamuttā purisādakā;

    નીળં 25 પળિનં સકુણીવ 26, ગતસિઙ્ગંવ આલયં.

    Nīḷaṃ 27 paḷinaṃ sakuṇīva 28, gatasiṅgaṃva ālayaṃ.

    ૩૧૩.

    313.

    સા તત્થ પરિદેવેસિ, રાજપુત્તી યસસ્સિની;

    Sā tattha paridevesi, rājaputtī yasassinī;

    સમ્બુલા ઉતુમત્તક્ખા, વને નાથં અપસ્સન્તી 29.

    Sambulā utumattakkhā, vane nāthaṃ apassantī 30.

    ૩૧૪.

    314.

    સમણે બ્રાહ્મણે વન્દે, સમ્પન્નચરણે ઇસે;

    Samaṇe brāhmaṇe vande, sampannacaraṇe ise;

    રાજપુત્તં અપસ્સન્તી, તુમ્હંમ્હિ 31 સરણં ગતા.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi 32 saraṇaṃ gatā.

    ૩૧૫.

    315.

    વન્દે સીહે ચ બ્યગ્ઘે ચ, યે ચ અઞ્ઞે વને મિગા;

    Vande sīhe ca byagghe ca, ye ca aññe vane migā;

    રાજપુત્તં અપસ્સન્તી, તુમ્હંમ્હિ સરણં ગતા.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    ૩૧૬.

    316.

    તિણા 33 લતાનિ ઓસધ્યો, પબ્બતાનિ વનાનિ ચ;

    Tiṇā 34 latāni osadhyo, pabbatāni vanāni ca;

    રાજપુત્તં અપસ્સન્તી, તુમ્હંમ્હિ સરણં ગતા.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    ૩૧૭.

    317.

    વન્દે ઇન્દીવરીસામં, રત્તિં નક્ખત્તમાલિનિં;

    Vande indīvarīsāmaṃ, rattiṃ nakkhattamāliniṃ;

    રાજપુત્તં અપસ્સન્તી, તુમ્હંમ્હિ સરણં ગતા.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    ૩૧૮.

    318.

    વન્દે ભાગીરથિં ગઙ્ગં, સવન્તીનં પટિગ્ગહં;

    Vande bhāgīrathiṃ gaṅgaṃ, savantīnaṃ paṭiggahaṃ;

    રાજપુત્તં અપસ્સન્તી, તુમ્હંમ્હિ સરણં ગતા.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    ૩૧૯.

    319.

    વન્દે અહં પબ્બતરાજસેટ્ઠં, હિમવન્તં સિલુચ્ચયં;

    Vande ahaṃ pabbatarājaseṭṭhaṃ, himavantaṃ siluccayaṃ;

    રાજપુત્તં અપસ્સન્તી, તુમ્હંમ્હિ સરણં ગતા.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    ૩૨૦.

    320.

    અતિસાયં વતાગચ્છિ, રાજપુત્તિ યસસ્સિનિ;

    Atisāyaṃ vatāgacchi, rājaputti yasassini;

    કેન નુજ્જ સમાગચ્છિ 35, કો તે પિયતરો મયા.

    Kena nujja samāgacchi 36, ko te piyataro mayā.

    ૩૨૧.

    321.

    ઇદં ખોહં તદાવોચં 37, ગહિતા તેન સત્તુના;

    Idaṃ khohaṃ tadāvocaṃ 38, gahitā tena sattunā;

    ન મે ઇદં તથા દુક્ખં, યં મં ખાદેય્ય રક્ખસો;

    Na me idaṃ tathā dukkhaṃ, yaṃ maṃ khādeyya rakkhaso;

    યઞ્ચ મે અય્યપુત્તસ્સ, મનો હેસ્સતિ અઞ્ઞથા.

    Yañca me ayyaputtassa, mano hessati aññathā.

    ૩૨૨.

    322.

    ચોરીનં બહુબુદ્ધીનં, યાસુ સચ્ચં સુદુલ્લભં;

    Corīnaṃ bahubuddhīnaṃ, yāsu saccaṃ sudullabhaṃ;

    થીનં ભાવો દુરાજાનો, મચ્છસ્સેવોદકે ગતં.

    Thīnaṃ bhāvo durājāno, macchassevodake gataṃ.

    ૩૨૩.

    323.

    તથા મં સચ્ચં પાલેતુ, પાલયિસ્સતિ ચે મમં;

    Tathā maṃ saccaṃ pāletu, pālayissati ce mamaṃ;

    યથાહં નાભિજાનામિ, અઞ્ઞં પિયતરં તયા;

    Yathāhaṃ nābhijānāmi, aññaṃ piyataraṃ tayā;

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, બ્યાધિ તે વૂપસમ્મતુ.

    Etena saccavajjena, byādhi te vūpasammatu.

    ૩૨૪.

    324.

    યે કુઞ્જરા સત્તસતા ઉળારા, રક્ખન્તિ રત્તિન્દિવમુય્યુતાવુધા;

    Ye kuñjarā sattasatā uḷārā, rakkhanti rattindivamuyyutāvudhā;

    ધનુગ્ગહાનઞ્ચ સતાનિ સોળસ, કથંવિધે પસ્સસિ ભદ્દે સત્તવો.

    Dhanuggahānañca satāni soḷasa, kathaṃvidhe passasi bhadde sattavo.

    ૩૨૫.

    325.

    અલઙ્કતાયો પદુમુત્તરત્તચા, વિરાગિતા પસ્સતિ હંસગગ્ગરા;

    Alaṅkatāyo padumuttarattacā, virāgitā passati haṃsagaggarā;

    તાસં સુણિત્વા મિતગીતવાદિતં 39, ન દાનિ મે તાત તથા યથા પુરે.

    Tāsaṃ suṇitvā mitagītavāditaṃ 40, na dāni me tāta tathā yathā pure.

    ૩૨૬.

    326.

    સુવણ્ણસંકચ્ચધરા સુવિગ્ગહા, અલઙ્કતા માનુસિયચ્છરૂપમા;

    Suvaṇṇasaṃkaccadharā suviggahā, alaṅkatā mānusiyaccharūpamā;

    સેનોપિયા 41 તાત અનિન્દિતઙ્ગિયો, ખત્તિયકઞ્ઞા પટિલોભયન્તિ 42 નં.

    Senopiyā 43 tāta aninditaṅgiyo, khattiyakaññā paṭilobhayanti 44 naṃ.

    ૩૨૭.

    327.

    સચે અહં તાત તથા યથા પુરે, પતિં તમુઞ્છાય પુના વને ભરે;

    Sace ahaṃ tāta tathā yathā pure, patiṃ tamuñchāya punā vane bhare;

    સમ્માનયે મં ન ચ મં વિમાનયે, ઇતોપિ મે તાત તતો વરં સિયા.

    Sammānaye maṃ na ca maṃ vimānaye, itopi me tāta tato varaṃ siyā.

    ૩૨૮.

    328.

    યમન્નપાને વિપુલસ્મિ ઓહિતે, નારી વિમટ્ઠાભરણા અલઙ્કતા;

    Yamannapāne vipulasmi ohite, nārī vimaṭṭhābharaṇā alaṅkatā;

    સબ્બઙ્ગુપેતા 45 પતિનો ચ અપ્પિયા, અબજ્ઝ 46 તસ્સા મરણં તતો વરં.

    Sabbaṅgupetā 47 patino ca appiyā, abajjha 48 tassā maraṇaṃ tato varaṃ.

    ૩૨૯.

    329.

    અપિ ચે દલિદ્દા કપણા અનાળ્હિયા, કટાદુતીયા પતિનો ચ સા પિયા;

    Api ce daliddā kapaṇā anāḷhiyā, kaṭādutīyā patino ca sā piyā;

    સબ્બઙ્ગુપેતાયપિ અપ્પિયાય, અયમેવ સેય્યા 49 કપણાપિ યા પિયા 50.

    Sabbaṅgupetāyapi appiyāya, ayameva seyyā 51 kapaṇāpi yā piyā 52.

    ૩૩૦.

    330.

    સુદુલ્લભિત્થી પુરિસસ્સ યા હિતા, ભત્તિત્થિયા દુલ્લભો યો હિતો ચ;

    Sudullabhitthī purisassa yā hitā, bhattitthiyā dullabho yo hito ca;

    હિતા ચ તે સીલવતી ચ ભરિયા, જનિન્દ ધમ્મં ચર સમ્બુલાય.

    Hitā ca te sīlavatī ca bhariyā, janinda dhammaṃ cara sambulāya.

    ૩૩૧.

    331.

    સચે તુવં વિપુલે લદ્ધભોગે, ઇસ્સાવતિણ્ણા મરણં ઉપેસિ;

    Sace tuvaṃ vipule laddhabhoge, issāvatiṇṇā maraṇaṃ upesi;

    અહઞ્ચ તે ભદ્દે ઇમા રાજકઞ્ઞા 53, સબ્બે 54 તે વચનકરા ભવામાતિ.

    Ahañca te bhadde imā rājakaññā 55, sabbe 56 te vacanakarā bhavāmāti.

    સમ્બુલાજાતકં નવમં.

    Sambulājātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. સઞ્ઞતૂર (સી॰ પી॰), સઞ્ચિતૂરુ (સ્યા॰)
    2. saññatūra (sī. pī.), sañcitūru (syā.)
    3. ભદ્દન્તે (સી॰ સ્યા॰)
    4. bhaddante (sī. syā.)
    5. ઉપટ્ઠહિં (સી॰)
    6. upaṭṭhahiṃ (sī.)
    7. મિગાવિલં (સી॰)
    8. migāvilaṃ (sī.)
    9. નાથતિ (ક॰)
    10. nāthati (ka.)
    11. મય્હં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    12. mayhaṃ (sī. syā. pī.)
    13. નનુ (સી॰ સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    14. હાટકવણ્ણાભે (પી॰)
    15. nanu (sī. syā. pī. ka.)
    16. hāṭakavaṇṇābhe (pī.)
    17. રમસુજ્જ (સી॰ સ્યા॰)
    18. ramasujja (sī. syā.)
    19. મઞ્ઞે (સી॰ પી॰)
    20. maññe (sī. pī.)
    21. જહી (પી॰)
    22. પતિબ્બતા સા (સી॰), પતિબ્બતા યા (પી॰)
    23. jahī (pī.)
    24. patibbatā sā (sī.), patibbatā yā (pī.)
    25. નિડ્ડં (સ્યા॰ ક॰)
    26. ફલિનસકુણીવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    27. niḍḍaṃ (syā. ka.)
    28. phalinasakuṇīva (sī. syā. pī.)
    29. અપસ્સતી (સી॰)
    30. apassatī (sī.)
    31. તુમ્હં હિ (પી॰)
    32. tumhaṃ hi (pī.)
    33. તિણ (પી॰)
    34. tiṇa (pī.)
    35. સમાગચ્છિ (સી॰ પી॰)
    36. samāgacchi (sī. pī.)
    37. તદવોચં (સી॰ સ્યા॰)
    38. tadavocaṃ (sī. syā.)
    39. મિતગીતવાદિનં (પી॰)
    40. mitagītavādinaṃ (pī.)
    41. સેનૂપિયા (પી॰)
    42. પટિલાભયન્તિ (પી॰)
    43. senūpiyā (pī.)
    44. paṭilābhayanti (pī.)
    45. પઞ્ચઙ્ગુપેતા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    46. અવજ્ઝ (સ્યા॰), આબજ્ઝ (પી॰)
    47. pañcaṅgupetā (sī. syā. pī.)
    48. avajjha (syā.), ābajjha (pī.)
    49. સેય્યો (સ્યા॰ ક॰)
    50. કપણાપિ યા (ક॰)
    51. seyyo (syā. ka.)
    52. kapaṇāpi yā (ka.)
    53. ઇમા ચ કઞ્ઞા (પી॰)
    54. સબ્બેવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    55. imā ca kaññā (pī.)
    56. sabbeva (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૧૯] ૯. સમ્બુલાજાતકવણ્ણના • [519] 9. Sambulājātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact