Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૩. પુગ્ગલવગ્ગો
3. Puggalavaggo
૧. સમિદ્ધસુત્તવણ્ણના
1. Samiddhasuttavaṇṇanā
૨૧. તતિયસ્સ પઠમે ઝાનફસ્સં પઠમં ફુસતિ, પચ્છા નિરોધં નિબ્બાનં સચ્છિકરોતીતિ કાયસક્ખિ. દિટ્ઠન્તં પત્તોતિ દિટ્ઠિપ્પત્તો. સદ્દહન્તો વિમુત્તોતિ સદ્ધાવિમુત્તો. ખમતીતિ રુચ્ચતિ. અભિક્કન્તતરોતિ અતિસુન્દરતરો. પણીતતરોતિ અતિપણીતતરો. સદ્ધિન્દ્રિયં અધિમત્તં હોતીતિ સમિદ્ધત્થેરસ્સ કિર અરહત્તમગ્ગક્ખણે સદ્ધિન્દ્રિયં ધુરં અહોસિ, સેસાનિ ચત્તારિ સહજાતિન્દ્રિયાનિ તસ્સેવ પરિવારાનિ અહેસું. ઇતિ થેરો અત્તના પટિવિદ્ધમગ્ગં કથેન્તો એવમાહ. મહાકોટ્ઠિકત્થેરસ્સ પન અરહત્તમગ્ગક્ખણે સમાધિન્દ્રિયં ધુરં અહોસિ, સેસાનિ ચત્તારિ ઇન્દ્રિયાનિ તસ્સેવ પરિવારાનિ અહેસું. તસ્મા સોપિ સમાધિન્દ્રિયં અધિમત્તન્તિ કથેન્તો અત્તના પટિવિદ્ધમગ્ગમેવ કથેસિ. સારિપુત્તત્થેરસ્સ પન અરહત્તમગ્ગક્ખણે પઞ્ઞિન્દ્રિયં ધુરં અહોસિ. સેસાનિ ચત્તારિ ઇન્દ્રિયાનિ તસ્સેવ પરિવારાનિ અહેસું. તસ્મા સોપિ પઞ્ઞિન્દ્રિયં અધિમત્તન્તિ કથેન્તો અત્તના પટિવિદ્ધમગ્ગમેવ કથેસિ.
21. Tatiyassa paṭhame jhānaphassaṃ paṭhamaṃ phusati, pacchā nirodhaṃ nibbānaṃ sacchikarotīti kāyasakkhi. Diṭṭhantaṃ pattoti diṭṭhippatto. Saddahanto vimuttoti saddhāvimutto. Khamatīti ruccati. Abhikkantataroti atisundarataro. Paṇītataroti atipaṇītataro. Saddhindriyaṃ adhimattaṃ hotīti samiddhattherassa kira arahattamaggakkhaṇe saddhindriyaṃ dhuraṃ ahosi, sesāni cattāri sahajātindriyāni tasseva parivārāni ahesuṃ. Iti thero attanā paṭividdhamaggaṃ kathento evamāha. Mahākoṭṭhikattherassa pana arahattamaggakkhaṇe samādhindriyaṃ dhuraṃ ahosi, sesāni cattāri indriyāni tasseva parivārāni ahesuṃ. Tasmā sopi samādhindriyaṃ adhimattanti kathento attanā paṭividdhamaggameva kathesi. Sāriputtattherassa pana arahattamaggakkhaṇe paññindriyaṃ dhuraṃ ahosi. Sesāni cattāri indriyāni tasseva parivārāni ahesuṃ. Tasmā sopi paññindriyaṃ adhimattanti kathento attanā paṭividdhamaggameva kathesi.
ન ખ્વેત્થાતિ ન ખો એત્થ. એકંસેન બ્યાકાતુન્તિ એકન્તેન બ્યાકરિતું. અરહત્તાય પટિપન્નોતિ અરહત્તમગ્ગસમઙ્ગિં દસ્સેતિ. એવમેતસ્મિં સુત્તે તીહિપિ થેરેહિ અત્તના પટિવિદ્ધમગ્ગોવ કથિતો, સમ્માસમ્બુદ્ધો પન ભુમ્મન્તરેનેવ કથેસિ.
Nakhvetthāti na kho ettha. Ekaṃsena byākātunti ekantena byākarituṃ. Arahattāya paṭipannoti arahattamaggasamaṅgiṃ dasseti. Evametasmiṃ sutte tīhipi therehi attanā paṭividdhamaggova kathito, sammāsambuddho pana bhummantareneva kathesi.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. સમિદ્ધસુત્તં • 1. Samiddhasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. સમિદ્ધસુત્તવણ્ણના • 1. Samiddhasuttavaṇṇanā