Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૪. સમિદ્ધિસુત્તં
4. Samiddhisuttaṃ
૧૪. અથ ખો આયસ્મા સમિદ્ધિ યેનાયસ્મા સારિપુત્તો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં સારિપુત્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો આયસ્મન્તં સમિદ્ધિં આયસ્મા સારિપુત્તો એતદવોચ – ‘‘કિમારમ્મણા, સમિદ્ધિ, પુરિસસ્સ સઙ્કપ્પવિતક્કા ઉપ્પજ્જન્તી’’તિ? ‘‘નામરૂપારમ્મણા, ભન્તે’’તિ. ‘‘તે પન, સમિદ્ધિ, ક્વ નાનત્તં ગચ્છન્તી’’તિ? ‘‘ધાતૂસુ, ભન્તે’’તિ. ‘‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંસમુદયા’’તિ? ‘‘ફસ્સસમુદયા, ભન્તે’’તિ. ‘‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંસમોસરણા’’તિ? ‘‘વેદનાસમોસરણા, ભન્તે’’તિ. ‘‘તે પન , સમિદ્ધિ, કિંપમુખા’’તિ? ‘‘સમાધિપ્પમુખા, ભન્તે’’તિ. ‘‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંઅધિપતેય્યા’’તિ? ‘‘સતાધિપતેય્યા, ભન્તે’’તિ. ‘‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંઉત્તરા’’તિ? ‘‘પઞ્ઞુત્તરા, ભન્તે’’તિ. ‘‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંસારા’’તિ? ‘‘વિમુત્તિસારા, ભન્તે’’તિ. ‘‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંઓગધા’’તિ? ‘‘અમતોગધા, ભન્તે’’તિ.
14. Atha kho āyasmā samiddhi yenāyasmā sāriputto tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ sāriputtaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho āyasmantaṃ samiddhiṃ āyasmā sāriputto etadavoca – ‘‘kimārammaṇā, samiddhi, purisassa saṅkappavitakkā uppajjantī’’ti? ‘‘Nāmarūpārammaṇā, bhante’’ti. ‘‘Te pana, samiddhi, kva nānattaṃ gacchantī’’ti? ‘‘Dhātūsu, bhante’’ti. ‘‘Te pana, samiddhi, kiṃsamudayā’’ti? ‘‘Phassasamudayā, bhante’’ti. ‘‘Te pana, samiddhi, kiṃsamosaraṇā’’ti? ‘‘Vedanāsamosaraṇā, bhante’’ti. ‘‘Te pana , samiddhi, kiṃpamukhā’’ti? ‘‘Samādhippamukhā, bhante’’ti. ‘‘Te pana, samiddhi, kiṃadhipateyyā’’ti? ‘‘Satādhipateyyā, bhante’’ti. ‘‘Te pana, samiddhi, kiṃuttarā’’ti? ‘‘Paññuttarā, bhante’’ti. ‘‘Te pana, samiddhi, kiṃsārā’’ti? ‘‘Vimuttisārā, bhante’’ti. ‘‘Te pana, samiddhi, kiṃogadhā’’ti? ‘‘Amatogadhā, bhante’’ti.
‘‘‘કિમારમ્મણા, સમિદ્ધિ, પુરિસસ્સ સઙ્કપ્પવિતક્કા ઉપ્પજ્જન્તી’તિ, ઇતિ પુટ્ઠો સમાનો ‘નામરૂપારમ્મણા, ભન્તે’તિ વદેસિ. ‘તે પન, સમિદ્ધિ, ક્વ નાનત્તં ગચ્છન્તી’તિ, ઇતિ પુટ્ઠો સમાનો ‘ધાતૂસુ, ભન્તે’તિ વદેસિ. ‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંસમુદયા’તિ, ઇતિ પુટ્ઠો સમાનો ‘ફસ્સસમુદયા, ભન્તે’તિ વદેસિ. ‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંસમોસરણા’તિ, ઇતિ પુટ્ઠો સમાનો ‘વેદનાસમોસરણા, ભન્તે’તિ વદેસિ. ‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંપમુખા’તિ, ઇતિ પુટ્ઠો સમાનો ‘સમાધિપ્પમુખા, ભન્તે’તિ વદેસિ. ‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંઅધિપતેય્યા’તિ, ઇતિ પુટ્ઠો સમાનો ‘સતાધિપતેય્યા, ભન્તે’તિ વદેસિ. ‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંઉત્તરા’તિ, ઇતિ પુટ્ઠો સમાનો ‘પઞ્ઞુત્તરા, ભન્તે’તિ વદેસિ. ‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંસારા’તિ, ઇતિ પુટ્ઠો સમાનો ‘વિમુત્તિસારા, ભન્તે’તિ વદેસિ. ‘તે પન, સમિદ્ધિ, કિંઓગધા’તિ, ઇતિ પુટ્ઠો સમાનો ‘અમતોગધા, ભન્તે’તિ વદેસિ. સાધુ સાધુ, સમિદ્ધિ! સાધુ ખો ત્વં, સમિદ્ધિ, પુટ્ઠો 1 પુટ્ઠો વિસ્સજ્જેસિ, તેન ચ મા મઞ્ઞી’’તિ. ચતુત્થં.
‘‘‘Kimārammaṇā, samiddhi, purisassa saṅkappavitakkā uppajjantī’ti, iti puṭṭho samāno ‘nāmarūpārammaṇā, bhante’ti vadesi. ‘Te pana, samiddhi, kva nānattaṃ gacchantī’ti, iti puṭṭho samāno ‘dhātūsu, bhante’ti vadesi. ‘Te pana, samiddhi, kiṃsamudayā’ti, iti puṭṭho samāno ‘phassasamudayā, bhante’ti vadesi. ‘Te pana, samiddhi, kiṃsamosaraṇā’ti, iti puṭṭho samāno ‘vedanāsamosaraṇā, bhante’ti vadesi. ‘Te pana, samiddhi, kiṃpamukhā’ti, iti puṭṭho samāno ‘samādhippamukhā, bhante’ti vadesi. ‘Te pana, samiddhi, kiṃadhipateyyā’ti, iti puṭṭho samāno ‘satādhipateyyā, bhante’ti vadesi. ‘Te pana, samiddhi, kiṃuttarā’ti, iti puṭṭho samāno ‘paññuttarā, bhante’ti vadesi. ‘Te pana, samiddhi, kiṃsārā’ti, iti puṭṭho samāno ‘vimuttisārā, bhante’ti vadesi. ‘Te pana, samiddhi, kiṃogadhā’ti, iti puṭṭho samāno ‘amatogadhā, bhante’ti vadesi. Sādhu sādhu, samiddhi! Sādhu kho tvaṃ, samiddhi, puṭṭho 2 puṭṭho vissajjesi, tena ca mā maññī’’ti. Catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૪. સમિદ્ધિસુત્તવણ્ણના • 4. Samiddhisuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪. સમિદ્ધિસુત્તવણ્ણના • 4. Samiddhisuttavaṇṇanā