Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૩. સંખિત્તસુત્તવણ્ણના

    3. Saṃkhittasuttavaṇṇanā

    ૬૩. તતિયે એવમેવાતિ નિક્કારણેનેવ. યથા વા અયં યાચતિ, એવમેવ. મોઘપુરિસાતિ મૂળ્હપુરિસા તુચ્છપુરિસા. અજ્ઝેસન્તીતિ યાચન્તિ. અનુબન્ધિતબ્બન્તિ ઇરિયાપથાનુગમનેન અનુબન્ધિતબ્બં મં ન વિજહિતબ્બં મઞ્ઞન્તિ. આજાનનત્થં અપસાદેન્તો એવમાહ. એસ કિર ભિક્ખુ ઓવાદે દિન્નેપિ પમાદમેવ અનુયુઞ્જતિ, ધમ્મં સુત્વા તત્થેવ વસતિ, સમણધમ્મં કાતું ન ઇચ્છતિ. તસ્મા ભગવા એવં અપસાદેત્વા પુન યસ્મા સો અરહત્તસ્સ ઉપનિસ્સયસમ્પન્નો , તસ્મા તં ઓવદન્તો તસ્માતિહ તે ભિક્ખુ એવં સિક્ખિતબ્બન્તિઆદિમાહ. તત્થ અજ્ઝત્તં મે ચિત્તં ઠિતં ભવિસ્સતિ સુસણ્ઠિતં, ન ચ ઉપ્પન્ના પાપકા અકુસલા ધમ્મા ચિત્તં પરિયાદાય ઠસ્સન્તીતિ ઇમિના તાવસ્સ ઓવાદેન નિયકજ્ઝત્તવસેન ચિત્તેકગ્ગતામત્તો મૂલસમાધિ વુત્તો.

    63. Tatiye evamevāti nikkāraṇeneva. Yathā vā ayaṃ yācati, evameva. Moghapurisāti mūḷhapurisā tucchapurisā. Ajjhesantīti yācanti. Anubandhitabbanti iriyāpathānugamanena anubandhitabbaṃ maṃ na vijahitabbaṃ maññanti. Ājānanatthaṃ apasādento evamāha. Esa kira bhikkhu ovāde dinnepi pamādameva anuyuñjati, dhammaṃ sutvā tattheva vasati, samaṇadhammaṃ kātuṃ na icchati. Tasmā bhagavā evaṃ apasādetvā puna yasmā so arahattassa upanissayasampanno , tasmā taṃ ovadanto tasmātiha te bhikkhu evaṃ sikkhitabbantiādimāha. Tattha ajjhattaṃ me cittaṃ ṭhitaṃ bhavissati susaṇṭhitaṃ, na ca uppannā pāpakā akusalā dhammā cittaṃ pariyādāya ṭhassantīti iminā tāvassa ovādena niyakajjhattavasena cittekaggatāmatto mūlasamādhi vutto.

    તતો ‘‘એત્તકેનેવ સન્તુટ્ઠિં અનાપજ્જિત્વા એવં સો સમાધિ વડ્ઢેતબ્બો’’તિ દસ્સેતું યતો ખો તે ભિક્ખુ અજ્ઝત્તં ચિત્તં ઠિતં હોતિ સુસણ્ઠિતં, ન ચ ઉપ્પન્ના પાપકા અકુસલા ધમ્મા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠન્તિ, તતો તે ભિક્ખુ એવં સિક્ખિતબ્બં ‘‘મેત્તા મે ચેતોવિમુત્તિ ભાવિતા ભવિસ્સતિ…પે॰… સુસમારદ્ધા’’તિ એવમસ્સ મેત્તાવસેન ભાવનં વડ્ઢેત્વા પુન યતો ખો તે ભિક્ખુ અયં સમાધિ એવં ભાવિતો હોતિ બહુલીકતો, તતો ત્વં ભિક્ખુ ઇમં સમાધિં સવિતક્કસવિચારમ્પિ ભાવેય્યાસીતિઆદિ વુત્તં. તસ્સત્થો – યદા તે ભિક્ખુ અયં મૂલસમાધિ એવં મેત્તાવસેન ભાવિતો હોતિ, તદા ત્વં તાવતકેનપિ તુટ્ઠિં અનાપજ્જિત્વાવ ઇમં મૂલસમાધિં અઞ્ઞેસુપિ આરમ્મણેસુ ચતુક્કપઞ્ચકજ્ઝાનાનિ પાપયમાનો ‘‘સવિતક્કસવિચારમ્પી’’તિઆદિના નયેન ભાવેય્યાસીતિ.

    Tato ‘‘ettakeneva santuṭṭhiṃ anāpajjitvā evaṃ so samādhi vaḍḍhetabbo’’ti dassetuṃ yato kho te bhikkhu ajjhattaṃ cittaṃ ṭhitaṃ hoti susaṇṭhitaṃ, na ca uppannā pāpakā akusalā dhammā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhanti, tato te bhikkhu evaṃ sikkhitabbaṃ‘‘mettā me cetovimutti bhāvitā bhavissati…pe… susamāraddhā’’ti evamassa mettāvasena bhāvanaṃ vaḍḍhetvā puna yato kho te bhikkhu ayaṃ samādhi evaṃ bhāvito hoti bahulīkato, tato tvaṃ bhikkhu imaṃ samādhiṃ savitakkasavicārampi bhāveyyāsītiādi vuttaṃ. Tassattho – yadā te bhikkhu ayaṃ mūlasamādhi evaṃ mettāvasena bhāvito hoti, tadā tvaṃ tāvatakenapi tuṭṭhiṃ anāpajjitvāva imaṃ mūlasamādhiṃ aññesupi ārammaṇesu catukkapañcakajjhānāni pāpayamāno ‘‘savitakkasavicārampī’’tiādinā nayena bhāveyyāsīti.

    એવં વત્વા ચ પન અવસેસબ્રહ્મવિહારપુબ્બઙ્ગમમ્પિસ્સ અઞ્ઞેસુ આરમ્મણેસુ ચતુક્કપઞ્ચકજ્ઝાનભાવનં કરેય્યાસીતિ દસ્સેન્તો યતો ખો તે ભિક્ખુ અયં સમાધિ એવં ભાવિતો હોતિ સુભાવિતો, તતો તે ભિક્ખુ એવં સિક્ખિતબ્બં ‘‘કરુણા મે ચેતોવિમુત્તી’’તિઆદિમાહ. એવં મેત્તાપુબ્બઙ્ગમં ચતુક્કપઞ્ચકજ્ઝાનભાવનં દસ્સેત્વા પુન કાયાનુપસ્સનાદિપુબ્બઙ્ગમં દસ્સેતું યતો ખો તે ભિક્ખુ અયં સમાધિ એવં ભાવિતો હોતિ સુભાવિતો, તતો તે ભિક્ખુ એવં સિક્ખિતબ્બં ‘‘કાયે કાયાનુપસ્સી’’તિઆદિં વત્વા યતો ખો તે ભિક્ખુ અયં સમાધિ એવં ભાવિતો હોતિ સુભાવિતો, તતો ત્વં ભિક્ખુ યેન યેનેવ ગગ્ઘસીતિઆદિમાહ. તત્થ ગગ્ઘસીતિ ગમિસ્સસિ. ફાસુંયેવાતિ ઇમિના અરહત્તં દસ્સેતિ. અરહત્તપ્પત્તો હિ સબ્બિરિયાપથેસુ ફાસુ વિહરતિ નામ.

    Evaṃ vatvā ca pana avasesabrahmavihārapubbaṅgamampissa aññesu ārammaṇesu catukkapañcakajjhānabhāvanaṃ kareyyāsīti dassento yato kho te bhikkhu ayaṃ samādhi evaṃ bhāvito hoti subhāvito, tato te bhikkhu evaṃ sikkhitabbaṃ ‘‘karuṇā me cetovimuttī’’tiādimāha. Evaṃ mettāpubbaṅgamaṃ catukkapañcakajjhānabhāvanaṃ dassetvā puna kāyānupassanādipubbaṅgamaṃ dassetuṃ yato kho te bhikkhu ayaṃ samādhi evaṃ bhāvito hoti subhāvito, tato te bhikkhu evaṃ sikkhitabbaṃ ‘‘kāye kāyānupassī’’tiādiṃ vatvā yato kho te bhikkhu ayaṃ samādhi evaṃ bhāvito hoti subhāvito, tato tvaṃ bhikkhu yena yeneva gagghasītiādimāha. Tattha gagghasīti gamissasi. Phāsuṃyevāti iminā arahattaṃ dasseti. Arahattappatto hi sabbiriyāpathesu phāsu viharati nāma.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૩. સંખિત્તસુત્તં • 3. Saṃkhittasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૫. ઇચ્છાસુત્તાદિવણ્ણના • 1-5. Icchāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact