Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૫. ઉપોસથવગ્ગો
5. Uposathavaggo
૧-૮. સંખિત્તૂપોસથસુત્તાદિવણ્ણના
1-8. Saṃkhittūposathasuttādivaṇṇanā
૪૧-૪૮. પઞ્ચમસ્સ પઠમાદીસુ નત્થિ વત્તબ્બં. છટ્ઠે (સં॰ નિ॰ ટી॰ ૧.૧.૧૬૫) પઞ્ચ અઙ્ગાનિ એતસ્સાતિ પઞ્ચઙ્ગં, પઞ્ચઙ્ગમેવ પઞ્ચઙ્ગિકં, તસ્સ પઞ્ચઙ્ગિકસ્સ. મહતી દદ્દરી વીણાવિસેસોપિ આતતમેવાતિ ‘‘ચમ્મપરિયોનદ્ધેસૂ’’તિ વિસેસનં કતં. એકતલતૂરિયં કુમ્ભથુનદદ્દરિકાદિ. ઉભયતલં ભેરિમુદિઙ્ગાદિ. ચમ્મપરિયોનદ્ધં હુત્વા વિનિબદ્ધં આતતવિતતં. સબ્બસો પરિયોનદ્ધં નામ ચતુરસ્સઅમ્બણં પણવાદિ ચ. ગોમુખીઆદીનમ્પિ એત્થેવ સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો. વંસાદીતિ આદિ-સદ્દેન સઙ્ખાદીનં સઙ્ગહો. સમ્માદીતિ સમ્મતાળકંસતાળસિલાસલાકતાળાદિ. તત્થ સમ્મતાળં નામ દન્તમયતાળં. કંસતાળં લોહમયં. સિલામયં અયોપત્તેન ચ વાદનતાળં સિલાસલાકતાળં. સુમુચ્છિતસ્સાતિ સુટ્ઠુ પટિયત્તસ્સ. પમાણેતિ નાતિદળ્હનાતિસિથિલસઙ્ખાતે મજ્ઝિમે મુચ્છનાપમાણે. છેકોતિ પટુ પટ્ઠો. સો ચસ્સ પટુભાવો મનોહરોતિ આહ ‘‘સુન્દરો’’તિ. રઞ્જેતુન્તિ રાગં ઉપ્પાદેતું. ખમતેવાતિ રોચતેવ. ન નિબ્બિન્દતીતિ ન તજ્જેતિ, સોતસુખભાવતો પિયાયિતબ્બોવ હોતિ.
41-48. Pañcamassa paṭhamādīsu natthi vattabbaṃ. Chaṭṭhe (saṃ. ni. ṭī. 1.1.165) pañca aṅgāni etassāti pañcaṅgaṃ, pañcaṅgameva pañcaṅgikaṃ, tassa pañcaṅgikassa. Mahatī daddarī vīṇāvisesopi ātatamevāti ‘‘cammapariyonaddhesū’’ti visesanaṃ kataṃ. Ekatalatūriyaṃ kumbhathunadaddarikādi. Ubhayatalaṃ bherimudiṅgādi. Cammapariyonaddhaṃ hutvā vinibaddhaṃ ātatavitataṃ. Sabbaso pariyonaddhaṃ nāma caturassaambaṇaṃ paṇavādi ca. Gomukhīādīnampi ettheva saṅgaho daṭṭhabbo. Vaṃsādīti ādi-saddena saṅkhādīnaṃ saṅgaho. Sammādīti sammatāḷakaṃsatāḷasilāsalākatāḷādi. Tattha sammatāḷaṃ nāma dantamayatāḷaṃ. Kaṃsatāḷaṃ lohamayaṃ. Silāmayaṃ ayopattena ca vādanatāḷaṃ silāsalākatāḷaṃ. Sumucchitassāti suṭṭhu paṭiyattassa. Pamāṇeti nātidaḷhanātisithilasaṅkhāte majjhime mucchanāpamāṇe. Chekoti paṭu paṭṭho. So cassa paṭubhāvo manoharoti āha ‘‘sundaro’’ti. Rañjetunti rāgaṃ uppādetuṃ. Khamatevāti rocateva. Na nibbindatīti na tajjeti, sotasukhabhāvato piyāyitabbova hoti.
ભત્તારં નાતિમઞ્ઞતીતિ સામિકં મુઞ્ચિત્વા અઞ્ઞં મનસાપિ ન પત્થેતિ. ઉટ્ઠાહિકાતિ ઉટ્ઠાનવીરિયસમ્પન્ના. અનલસાતિ નિક્કોસજ્જા. સઙ્ગહિતપરિજ્જનાતિ સમ્માનનાદીહિ ચેવ છણાદીસુ પેસેતબ્બ-પિયભણ્ડાદિપણ્ણાકારપેસનાદીહિ ચ સઙ્ગહિતપરિજના. ઇધ પરિજનો નામ સામિકસ્સ ચેવ અત્તનો ચ ઞાતિજનો. સમ્ભતન્તિ કસિવણિજ્જાદીનિ કત્વા આભતધનં. સત્તમટ્ઠમાનિ ઉત્તાનત્થાનિ.
Bhattāraṃ nātimaññatīti sāmikaṃ muñcitvā aññaṃ manasāpi na pattheti. Uṭṭhāhikāti uṭṭhānavīriyasampannā. Analasāti nikkosajjā. Saṅgahitaparijjanāti sammānanādīhi ceva chaṇādīsu pesetabba-piyabhaṇḍādipaṇṇākārapesanādīhi ca saṅgahitaparijanā. Idha parijano nāma sāmikassa ceva attano ca ñātijano. Sambhatanti kasivaṇijjādīni katvā ābhatadhanaṃ. Sattamaṭṭhamāni uttānatthāni.
સંખિત્તૂપોસથસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Saṃkhittūposathasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૧. સઙ્ખિત્તૂપોસથસુત્તં • 1. Saṅkhittūposathasuttaṃ
૨. વિત્થતૂપોસથસુત્તં • 2. Vitthatūposathasuttaṃ
૩. વિસાખાસુત્તં • 3. Visākhāsuttaṃ
૪. વાસેટ્ઠસુત્તં • 4. Vāseṭṭhasuttaṃ
૫. બોજ્ઝસુત્તં • 5. Bojjhasuttaṃ
૬. અનુરુદ્ધસુત્તં • 6. Anuruddhasuttaṃ
૭. દુતિયવિસાખાસુત્તં • 7. Dutiyavisākhāsuttaṃ
૮. નકુલમાતાસુત્તં • 8. Nakulamātāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૪. વાસેટ્ઠસુત્તવણ્ણના • 4. Vāseṭṭhasuttavaṇṇanā
૬. અનુરુદ્ધસુત્તવણ્ણના • 6. Anuruddhasuttavaṇṇanā