Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૧૩. સમ્માપરિબ્બાજનીયસુત્તં

    13. Sammāparibbājanīyasuttaṃ

    ૩૬૧.

    361.

    ‘‘પુચ્છામિ મુનિં પહૂતપઞ્ઞં,

    ‘‘Pucchāmi muniṃ pahūtapaññaṃ,

    તિણ્ણં પારઙ્ગતં પરિનિબ્બુતં ઠિતત્તં;

    Tiṇṇaṃ pāraṅgataṃ parinibbutaṃ ṭhitattaṃ;

    નિક્ખમ્મ ઘરા પનુજ્જ કામે, કથં ભિક્ખુ

    Nikkhamma gharā panujja kāme, kathaṃ bhikkhu

    સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય’’.

    Sammā so loke paribbajeyya’’.

    ૩૬૨.

    362.

    ‘‘યસ્સ મઙ્ગલા સમૂહતા, (ઇતિ ભગવા)

    ‘‘Yassa maṅgalā samūhatā, (iti bhagavā)

    ઉપ્પાતા સુપિના ચ લક્ખણા ચ;

    Uppātā supinā ca lakkhaṇā ca;

    સો મઙ્ગલદોસવિપ્પહીનો,

    So maṅgaladosavippahīno,

    સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૬૩.

    363.

    ‘‘રાગં વિનયેથ માનુસેસુ, દિબ્બેસુ કામેસુ ચાપિ ભિક્ખુ;

    ‘‘Rāgaṃ vinayetha mānusesu, dibbesu kāmesu cāpi bhikkhu;

    અતિક્કમ્મ ભવં સમેચ્ચ ધમ્મં, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Atikkamma bhavaṃ samecca dhammaṃ, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૬૪.

    364.

    ‘‘વિપિટ્ઠિકત્વાન પેસુણાનિ, કોધં કદરિયં જહેય્ય ભિક્ખુ;

    ‘‘Vipiṭṭhikatvāna pesuṇāni, kodhaṃ kadariyaṃ jaheyya bhikkhu;

    અનુરોધવિરોધવિપ્પહીનો, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Anurodhavirodhavippahīno, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૬૫.

    365.

    ‘‘હિત્વાન પિયઞ્ચ અપ્પિયઞ્ચ, અનુપાદાય અનિસ્સિતો કુહિઞ્ચિ;

    ‘‘Hitvāna piyañca appiyañca, anupādāya anissito kuhiñci;

    સંયોજનિયેહિ વિપ્પમુત્તો, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Saṃyojaniyehi vippamutto, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૬૬.

    366.

    ‘‘ન સો ઉપધીસુ સારમેતિ, આદાનેસુ વિનેય્ય છન્દરાગં;

    ‘‘Na so upadhīsu sārameti, ādānesu vineyya chandarāgaṃ;

    સો અનિસ્સિતો અનઞ્ઞનેય્યો, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    So anissito anaññaneyyo, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૬૭.

    367.

    ‘‘વચસા મનસા ચ કમ્મુના ચ, અવિરુદ્ધો સમ્મા વિદિત્વા ધમ્મં;

    ‘‘Vacasā manasā ca kammunā ca, aviruddho sammā viditvā dhammaṃ;

    નિબ્બાનપદાભિપત્થયાનો, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Nibbānapadābhipatthayāno, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૬૮.

    368.

    ‘‘યો વન્દતિ મન્તિ નુણ્ણમેય્ય 1, અક્કુટ્ઠોપિ ન સન્ધિયેથ ભિક્ખુ;

    ‘‘Yo vandati manti nuṇṇameyya 2, akkuṭṭhopi na sandhiyetha bhikkhu;

    લદ્ધા પરભોજનં ન મજ્જે, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Laddhā parabhojanaṃ na majje, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૬૯.

    369.

    ‘‘લોભઞ્ચ ભવઞ્ચ વિપ્પહાય, વિરતો છેદનબન્ધના ચ 3 ભિક્ખુ;

    ‘‘Lobhañca bhavañca vippahāya, virato chedanabandhanā ca 4 bhikkhu;

    સો તિણ્ણકથંકથો વિસલ્લો, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    So tiṇṇakathaṃkatho visallo, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૭૦.

    370.

    ‘‘સારુપ્પં અત્તનો વિદિત્વા, નો ચ ભિક્ખુ હિંસેય્ય કઞ્ચિ લોકે;

    ‘‘Sāruppaṃ attano viditvā, no ca bhikkhu hiṃseyya kañci loke;

    યથા તથિયં વિદિત્વા ધમ્મં, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Yathā tathiyaṃ viditvā dhammaṃ, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૭૧.

    371.

    ‘‘યસ્સાનુસયા ન સન્તિ કેચિ, મૂલા ચ 5 અકુસલા સમૂહતાસે;

    ‘‘Yassānusayā na santi keci, mūlā ca 6 akusalā samūhatāse;

    સો નિરાસો 7 અનાસિસાનો 8, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    So nirāso 9 anāsisāno 10, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૭૨.

    372.

    ‘‘આસવખીણો પહીનમાનો, સબ્બં રાગપથં ઉપાતિવત્તો;

    ‘‘Āsavakhīṇo pahīnamāno, sabbaṃ rāgapathaṃ upātivatto;

    દન્તો પરિનિબ્બુતો ઠિતત્તો, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Danto parinibbuto ṭhitatto, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૭૩.

    373.

    ‘‘સદ્ધો સુતવા નિયામદસ્સી, વગ્ગગતેસુ ન વગ્ગસારિ ધીરો;

    ‘‘Saddho sutavā niyāmadassī, vaggagatesu na vaggasāri dhīro;

    લોભં દોસં વિનેય્ય પટિઘં, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Lobhaṃ dosaṃ vineyya paṭighaṃ, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૭૪.

    374.

    ‘‘સંસુદ્ધજિનો વિવટ્ટચ્છદો, ધમ્મેસુ વસી પારગૂ અનેજો;

    ‘‘Saṃsuddhajino vivaṭṭacchado, dhammesu vasī pāragū anejo;

    સઙ્ખારનિરોધઞાણકુસલો , સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Saṅkhāranirodhañāṇakusalo , sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૭૫.

    375.

    ‘‘અતીતેસુ અનાગતેસુ ચાપિ, કપ્પાતીતો અતિચ્ચસુદ્ધિપઞ્ઞો;

    ‘‘Atītesu anāgatesu cāpi, kappātīto aticcasuddhipañño;

    સબ્બાયતનેહિ વિપ્પમુત્તો, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય.

    Sabbāyatanehi vippamutto, sammā so loke paribbajeyya.

    ૩૭૬.

    376.

    ‘‘અઞ્ઞાય પદં સમેચ્ચ ધમ્મં, વિવટં દિસ્વાન પહાનમાસવાનં;

    ‘‘Aññāya padaṃ samecca dhammaṃ, vivaṭaṃ disvāna pahānamāsavānaṃ;

    સબ્બુપધીનં પરિક્ખયાનો 11, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્ય’’.

    Sabbupadhīnaṃ parikkhayāno 12, sammā so loke paribbajeyya’’.

    ૩૭૭.

    377.

    ‘‘અદ્ધા હિ ભગવા તથેવ એતં, યો સો એવંવિહારી દન્તો ભિક્ખુ;

    ‘‘Addhā hi bhagavā tatheva etaṃ, yo so evaṃvihārī danto bhikkhu;

    સબ્બસંયોજનયોગવીતિવત્તો 13, સમ્મા સો લોકે પરિબ્બજેય્યા’’તિ.

    Sabbasaṃyojanayogavītivatto 14, sammā so loke paribbajeyyā’’ti.

    સમ્માપરિબ્બાજનીયસુત્તં તેરસમં નિટ્ઠિતં.

    Sammāparibbājanīyasuttaṃ terasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. નુન્નમેય્ય (?)
    2. nunnameyya (?)
    3. છેદનબન્ધનતો (સી॰ સ્યા॰)
    4. chedanabandhanato (sī. syā.)
    5. મૂલા (સી॰ સ્યા॰)
    6. mūlā (sī. syā.)
    7. નિરાસયો (સી॰), નિરાસસો (સ્યા॰)
    8. અનાસયાનો (સી॰ પી॰), અનાસસાનો (સ્યા॰)
    9. nirāsayo (sī.), nirāsaso (syā.)
    10. anāsayāno (sī. pī.), anāsasāno (syā.)
    11. પરિક્ખયા (પી॰)
    12. parikkhayā (pī.)
    13. સબ્બસંયોજનિયે ચ વીતિવત્તો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    14. sabbasaṃyojaniye ca vītivatto (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧૩. સમ્માપરિબ્બાજનીયસુત્ત-(મહાસમયસુત્ત)-વણ્ણના • 13. Sammāparibbājanīyasutta-(mahāsamayasutta)-vaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact