Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
સમોધાનપરિવાસકથા
Samodhānaparivāsakathā
૧૨૫. તતો પરં પક્ખપટિચ્છન્નાય આપત્તિયા અન્તોપરિવાસતો પટ્ઠાય પઞ્ચાહપટિચ્છન્નાય અન્તરાપત્તિયા વસેન સમોધાનપરિવાસો ચ, સમોધાનમાનત્તઞ્ચ દસ્સિતં. એત્થ ચ માનત્તચારિકમાનત્તારહકાલેપિ આપન્નાય આપત્તિયા મૂલાયપટિકસ્સને કતે માનત્તચિણ્ણદિવસાપિ પરિવાસપરિવુત્થદિવસાપિ સબ્બે મક્ખિતાવ હોન્તિ. કસ્મા? યસ્મા પટિચ્છન્ના અન્તરાપત્તિ. તેનેવ વુત્તં – ‘‘મૂલાય પટિકસ્સિત્વા પુરિમાય આપત્તિયા સમોધાનપરિવાસં દત્વા છારત્તં માનત્તં દેતૂ’’તિ. તતો પરં સબ્બા અન્તરાપત્તિયો યોજેત્વા અબ્ભાનકમ્મં દસ્સેત્વા સુક્કવિસ્સટ્ઠિવત્થુ નિટ્ઠાપિતં.
125. Tato paraṃ pakkhapaṭicchannāya āpattiyā antoparivāsato paṭṭhāya pañcāhapaṭicchannāya antarāpattiyā vasena samodhānaparivāso ca, samodhānamānattañca dassitaṃ. Ettha ca mānattacārikamānattārahakālepi āpannāya āpattiyā mūlāyapaṭikassane kate mānattaciṇṇadivasāpi parivāsaparivutthadivasāpi sabbe makkhitāva honti. Kasmā? Yasmā paṭicchannā antarāpatti. Teneva vuttaṃ – ‘‘mūlāya paṭikassitvā purimāya āpattiyā samodhānaparivāsaṃ datvā chārattaṃ mānattaṃ detū’’ti. Tato paraṃ sabbā antarāpattiyo yojetvā abbhānakammaṃ dassetvā sukkavissaṭṭhivatthu niṭṭhāpitaṃ.
સમોધાનપરિવાસકથા નિટ્ઠિતા.
Samodhānaparivāsakathā niṭṭhitā.
સુક્કવિસ્સટ્ઠિકથા ચ નિટ્ઠિતા.
Sukkavissaṭṭhikathā ca niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / સમોધાનપરિવાસો • Samodhānaparivāso
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સમોધાનપરિવાસકથાવણ્ણના • Samodhānaparivāsakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / સમોધાનપરિવાસકથા • Samodhānaparivāsakathā