Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
2. ஸம்பயுத்தகதா²வண்ணனா
2. Sampayuttakathāvaṇṇanā
473-474. இதா³னி ஸம்பயுத்தகதா² நாம ஹோதி. தத்த² யஸ்மா திலம்ஹி தேலங் விய ந வேத³னாத³யோ ஸஞ்ஞாதீ³ஸு அனுபவிட்டா², தஸ்மா ‘‘நத்தி² கேசி த⁴ம்மா கேஹிசி த⁴ம்மேஹி ஸம்பயுத்தா, ஏவங் ஸந்தே ஞாணஸம்பயுத்தந்திஆதி³ நிரத்த²கங் ஹோதீ’’தி யேஸங் லத்³தி⁴, ஸெய்யதா²பி ராஜகி³ரிகஸித்³த⁴த்தி²கானஞ்ஞேவ; தே ஸந்தா⁴ய அஞ்ஞேனேவத்தே²ன ஸம்பயுத்ததங் த³ஸ்ஸேதுங் புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, அத்தனோ லத்³தி⁴வஸேன படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. ஸேஸமிதா⁴பி ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா உத்தானத்த²மேவ. யோ பனேஸ பரவாதி³னா ‘‘யதா² திலம்ஹி தேல’’ந்திஆதி³கோ உபமாபஞ்ஹோ ஆஹடோ, ஸோ யஸ்மா வேத³னாஸஞ்ஞானங் விய திலதேலானங் லக்க²ணதோ நானத்தவவத்தா²னங் நத்தி². ஸப்³பே³ஸுபி ஹி திலஅட்டி²தசேஸு திலோதி வோஹாரமத்தங், தேனேவ திலங் நிப்³ப³த்தெத்வா க³ஹிதே புரிமஸண்டா²னேன திலோ நாம ந பஞ்ஞாயதி, தஸ்மா அனாஹடஸதி³ஸோவ ஹோதீதி.
473-474. Idāni sampayuttakathā nāma hoti. Tattha yasmā tilamhi telaṃ viya na vedanādayo saññādīsu anupaviṭṭhā, tasmā ‘‘natthi keci dhammā kehici dhammehi sampayuttā, evaṃ sante ñāṇasampayuttantiādi niratthakaṃ hotī’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi rājagirikasiddhatthikānaññeva; te sandhāya aññenevatthena sampayuttataṃ dassetuṃ pucchā sakavādissa, attano laddhivasena paṭiññā itarassa. Sesamidhāpi heṭṭhā vuttanayattā uttānatthameva. Yo panesa paravādinā ‘‘yathā tilamhi tela’’ntiādiko upamāpañho āhaṭo, so yasmā vedanāsaññānaṃ viya tilatelānaṃ lakkhaṇato nānattavavatthānaṃ natthi. Sabbesupi hi tilaaṭṭhitacesu tiloti vohāramattaṃ, teneva tilaṃ nibbattetvā gahite purimasaṇṭhānena tilo nāma na paññāyati, tasmā anāhaṭasadisova hotīti.
ஸம்பயுத்தகதா²வண்ணனா.
Sampayuttakathāvaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (64) 2. ஸம்பயுத்தகதா² • (64) 2. Sampayuttakathā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 2. ஸம்பயுத்தகதா²வண்ணனா • 2. Sampayuttakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 2. ஸம்பயுத்தகதா²வண்ணனா • 2. Sampayuttakathāvaṇṇanā