Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના
Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā
૨૫૭. તદનન્તરાયાતિ તેસં દ્વત્તિંસવારાનં અનન્તરં વુત્તાય સમુટ્ઠાનકથાય એવમત્થો વેદિતબ્બોતિ યોજના. અનત્તા ઇતિ નિચ્છિતાતિ અનત્તાત્વેવ વિનિચ્છિતા. ઇમિના અનત્તા ઇતિ નિચ્છયાતિ એત્થ ચિધાતુયા વિનિચ્છયત્થં દસ્સેતિ. ‘‘અનિચ્ચાકારાદીહી’’તિ ઇમિના સભાગધમ્માનન્તિ એત્થ અનિચ્ચાકારાદીહિ સમાનો ભાગો એતેસન્તિ સભાગા, તેયેવ ધમ્મા સભાગધમ્માતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. નામમત્તમ્પીતિ અનિચ્ચાદિનામમત્તમ્પિ. પિસદ્દેન પગેવ નામિકો અનિચ્ચાદિસભાવોતિ દસ્સેતિ. ન પઞ્ઞાયતીતિ ન ખાયતિ. ઇમિના ન નાયતીતિ એત્થ ઞાધાતુયા ખાયનત્થં દસ્સેતિ. દુક્ખહાનિન્તિ એત્થ દુક્ખં જહાતીતિ દુક્ખહાનીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘દુક્ખઘાતન’’ન્તિ. દુક્ખં હનતીતિ દુક્ખઘાતનો, સદ્ધમ્મો, તં. ‘‘ખન્ધકા યા ચ માતિકા’’તિ વત્તબ્બે સુખુચ્ચારણત્થાય રસ્સવસેન પાઠો અત્થીતિ આહ ‘‘ખન્ધકા ય ચ માતિકા’’તિ. સમુટ્ઠાનં નિયતોકતન્તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૨૧૬) એત્થ ‘‘સમુટ્ઠાનં નિયતકત’’ન્તિ વત્તબ્બે ‘‘પરોસહસ્સ’’ન્તિઆદીસુ વિય ઓકારાગમવસેન ‘‘સમુટ્ઠાનનિયતોકત’’ન્તિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘સમુટ્ઠાનં નિયતકત’’ન્તિ. એતેનાતિ ‘‘સમુટ્ઠાનં નિયતોકત’’ન્તિ પાઠેન. પચ્ચેતબ્બોતિ પતિ એતબ્બો, પટિમુખં ઞાતબ્બોતિ અત્થો. અઞ્ઞેહીતિ તીહિ સિક્ખાપદેહિ અઞ્ઞેહિ સિક્ખાપદેહિ.
257.Tadanantarāyāti tesaṃ dvattiṃsavārānaṃ anantaraṃ vuttāya samuṭṭhānakathāya evamattho veditabboti yojanā. Anattā iti nicchitāti anattātveva vinicchitā. Iminā anattā iti nicchayāti ettha cidhātuyā vinicchayatthaṃ dasseti. ‘‘Aniccākārādīhī’’ti iminā sabhāgadhammānanti ettha aniccākārādīhi samāno bhāgo etesanti sabhāgā, teyeva dhammā sabhāgadhammāti vacanatthaṃ dasseti. Nāmamattampīti aniccādināmamattampi. Pisaddena pageva nāmiko aniccādisabhāvoti dasseti. Na paññāyatīti na khāyati. Iminā na nāyatīti ettha ñādhātuyā khāyanatthaṃ dasseti. Dukkhahāninti ettha dukkhaṃ jahātīti dukkhahānīti dassento āha ‘‘dukkhaghātana’’nti. Dukkhaṃ hanatīti dukkhaghātano, saddhammo, taṃ. ‘‘Khandhakā yā ca mātikā’’ti vattabbe sukhuccāraṇatthāya rassavasena pāṭho atthīti āha ‘‘khandhakā ya ca mātikā’’ti. Samuṭṭhānaṃ niyatokatanti (saṃ. ni. 1.216) ettha ‘‘samuṭṭhānaṃ niyatakata’’nti vattabbe ‘‘parosahassa’’ntiādīsu viya okārāgamavasena ‘‘samuṭṭhānaniyatokata’’nti vuttanti āha ‘‘samuṭṭhānaṃ niyatakata’’nti. Etenāti ‘‘samuṭṭhānaṃ niyatokata’’nti pāṭhena. Paccetabboti pati etabbo, paṭimukhaṃ ñātabboti attho. Aññehīti tīhi sikkhāpadehi aññehi sikkhāpadehi.
તત્થાતિ સમ્ભેદનિદાનવચનેસુ. સમ્ભેદવચનેન પચ્ચેતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. હીતિ સચ્ચં. તાનિ તીણિ સિક્ખાપદાનિ ઠપેત્વાતિ સમ્બન્ધો. પઞ્ઞત્તિદેસસઙ્ખાતન્તિ પઞ્ઞત્તિટ્ઠાનભૂતદેસસઙ્ખાતં. ‘‘ઇમાનિ તીણી’’તિ ઇમિના ‘‘દિસ્સન્તી’’તિ કિરિયાય કત્તારં દસ્સેતિ. ‘‘પઞ્ઞાયન્તી’’તિ ઇમિના દિસધાતુયા ખાયનત્થં દસ્સેતિ. તત્થાતિ સમુટ્ઠાનનિયમસમ્ભેદનિદાનસઙ્ખાતેસુ તીસુ, નિદ્ધારણે ભુમ્મં. ઇતરં પનાતિ સમુટ્ઠાનનિયમસમ્ભેદેહિ અઞ્ઞં પન.
Tatthāti sambhedanidānavacanesu. Sambhedavacanena paccetabbanti sambandho. Hīti saccaṃ. Tāni tīṇi sikkhāpadāni ṭhapetvāti sambandho. Paññattidesasaṅkhātanti paññattiṭṭhānabhūtadesasaṅkhātaṃ. ‘‘Imāni tīṇī’’ti iminā ‘‘dissantī’’ti kiriyāya kattāraṃ dasseti. ‘‘Paññāyantī’’ti iminā disadhātuyā khāyanatthaṃ dasseti. Tatthāti samuṭṭhānaniyamasambhedanidānasaṅkhātesu tīsu, niddhāraṇe bhummaṃ. Itaraṃ panāti samuṭṭhānaniyamasambhedehi aññaṃ pana.
આળવીતિ આળવિયં. સક્કેસુ ભગ્ગેસુ ચાતિ એત્થ જનપદનામત્તા બહુવચનવસેન વુત્તં.
Āḷavīti āḷaviyaṃ. Sakkesu bhaggesu cāti ettha janapadanāmattā bahuvacanavasena vuttaṃ.
દ્વીસુ વિભઙ્ગેસુ પઞ્ઞત્તં યં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસન્તીતિ યોજના. ‘‘વિભઙ્ગેસૂ’’તિ ઇમિના વિભઙ્ગેતિ એત્થ સુકારલોપોતિ દસ્સેતિ. તસ્સાતિ સિક્ખાપદસ્સ. યથાઞાયન્તિ યુત્તિયા અનુરૂપં. તન્તિ સમુટ્ઠાનં. મે સુણાથાતિ મમ સન્તિકા સુણાથ. ઇતીતિ અયમત્થો.
Dvīsu vibhaṅgesu paññattaṃ yaṃ sikkhāpadaṃ uddisantīti yojanā. ‘‘Vibhaṅgesū’’ti iminā vibhaṅgeti ettha sukāralopoti dasseti. Tassāti sikkhāpadassa. Yathāñāyanti yuttiyā anurūpaṃ. Tanti samuṭṭhānaṃ. Me suṇāthāti mama santikā suṇātha. Itīti ayamattho.
કથિનન્તિ પઠમકથિનસમુટ્ઠાનં. અનનુઞ્ઞાતાય સદ્ધિન્તિ અનનુઞ્ઞાતસમુટ્ઠાનેન સદ્ધિં. સદિસા ઇધ દિસ્સરેતિ એત્થ ઇધસદ્દો અત્થપકરણવસેન ઉભતોવિભઙ્ગવિસયોતિ આહ ‘‘ઇધ ઉભતોવિભઙ્ગે’’તિ. ‘‘સદિસાની’’તિ ઇમિના સદિસાતિ એત્થ નિકારસ્સાકારાદેસો દસ્સિતો. ‘‘દિસ્સન્તી’’તિ ઇમિના દિસ્સરેતિ એત્થ અન્તિસદ્દસ્સ રેકારો (નિરુત્તિદીપનિયં ૫૭૦ સુતે) દસ્સિતો.
Kathinanti paṭhamakathinasamuṭṭhānaṃ. Ananuññātāya saddhinti ananuññātasamuṭṭhānena saddhiṃ. Sadisā idha dissareti ettha idhasaddo atthapakaraṇavasena ubhatovibhaṅgavisayoti āha ‘‘idha ubhatovibhaṅge’’ti. ‘‘Sadisānī’’ti iminā sadisāti ettha nikārassākārādeso dassito. ‘‘Dissantī’’ti iminā dissareti ettha antisaddassa rekāro (niruttidīpaniyaṃ 570 sute) dassito.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / સમુટ્ઠાનસ્સુદ્દાનં • Samuṭṭhānassuddānaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā