Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૭. સંવિદહનસિક્ખાપદવણ્ણના
7. Saṃvidahanasikkhāpadavaṇṇanā
૧૮૧. સત્તમે ‘‘પચ્છા ગચ્છન્તીનં ચોરા અચ્છિન્દિંસૂ’’તિ એત્થ ‘‘પત્તચીવર’’ન્તિ પાઠસેસોતિ આહ ‘‘પચ્છા ગચ્છન્તીનં પત્તચીવર’’ન્તિ. તા ભિક્ખુનિયોતિ પચ્છા ગચ્છન્તિયો ભિક્ખુનિયો. ‘‘પચ્છા ગચ્છન્તીન’’ન્તિ ચ વિભત્તિવિપરિણામેનેત્થ સમ્બન્ધો વેદિતબ્બો. પાળિયં ‘‘ગચ્છામ ભગિનિ, ગચ્છામ અય્યા’’તિ ભિક્ખુપુબ્બકં સંવિધાનં વુત્તં, ‘‘ગચ્છામ અય્ય, ગચ્છામ ભગિની’’તિ ભિક્ખુનીપુબ્બકં. એકદ્ધાનમગ્ગન્તિ એકં અદ્ધાનસઙ્ખાતં મગ્ગં, એકતો વા અદ્ધાનમગ્ગં. હિય્યોતિ સુવે. પરેતિ તતિયદિવસે.
181. Sattame ‘‘pacchā gacchantīnaṃ corā acchindiṃsū’’ti ettha ‘‘pattacīvara’’nti pāṭhasesoti āha ‘‘pacchā gacchantīnaṃ pattacīvara’’nti. Tā bhikkhuniyoti pacchā gacchantiyo bhikkhuniyo. ‘‘Pacchā gacchantīna’’nti ca vibhattivipariṇāmenettha sambandho veditabbo. Pāḷiyaṃ ‘‘gacchāma bhagini, gacchāma ayyā’’ti bhikkhupubbakaṃ saṃvidhānaṃ vuttaṃ, ‘‘gacchāma ayya, gacchāma bhaginī’’ti bhikkhunīpubbakaṃ. Ekaddhānamagganti ekaṃ addhānasaṅkhātaṃ maggaṃ, ekato vā addhānamaggaṃ. Hiyyoti suve. Pareti tatiyadivase.
૧૮૨-૧૮૩. દ્વિધા વુત્તપ્પકારોતિ પાદગમનવસેન પક્ખગમનવસેન વાતિ દ્વિધા વુત્તપ્પભેદો . ચતુન્નં મગ્ગાનં સમ્બન્ધટ્ઠાનં ચતુક્કં, તિણ્ણં મગ્ગાનં સમ્બન્ધટ્ઠાનં સિઙ્ઘાટકં. ‘‘ગામન્તરે ગામન્તરે’’તિ એત્થ અઞ્ઞો ગામો ગામન્તરન્તિ આહ ‘‘નિક્ખમને અનાપત્તિ…પે॰… ભિક્ખુનો પાચિત્તિય’’ન્તિ. ‘‘સંવિધાયા’’તિ પાળિયં અવિસેસેન વુત્તત્તા ‘‘નેવ પાળિયા સમેતી’’તિ વુત્તં, ‘‘એત્થન્તરે સંવિદહિતેપિ ભિક્ખુનો દુક્કટ’’ન્તિ વુત્તત્તા ‘‘ન સેસઅટ્ઠકથાય સમેતી’’તિ વુત્તં. અદ્ધયોજનં અતિક્કમન્તસ્સાતિ અસતિ ગામે અદ્ધયોજનં અતિક્કમન્તસ્સ. યત્થ હિ અદ્ધયોજનબ્ભન્તરે અઞ્ઞો ગામો ન હોતિ, તં ઇધ અગામકં અરઞ્ઞન્તિ અધિપ્પેતં, અદ્ધયોજનબ્ભન્તરે પન ગામે સતિ ગામન્તરગણનાય એવ આપત્તિ.
182-183.Dvidhā vuttappakāroti pādagamanavasena pakkhagamanavasena vāti dvidhā vuttappabhedo . Catunnaṃ maggānaṃ sambandhaṭṭhānaṃ catukkaṃ, tiṇṇaṃ maggānaṃ sambandhaṭṭhānaṃ siṅghāṭakaṃ. ‘‘Gāmantare gāmantare’’ti ettha añño gāmo gāmantaranti āha ‘‘nikkhamane anāpatti…pe… bhikkhuno pācittiya’’nti. ‘‘Saṃvidhāyā’’ti pāḷiyaṃ avisesena vuttattā ‘‘neva pāḷiyā sametī’’ti vuttaṃ, ‘‘etthantare saṃvidahitepi bhikkhuno dukkaṭa’’nti vuttattā ‘‘na sesaaṭṭhakathāya sametī’’ti vuttaṃ. Addhayojanaṃ atikkamantassāti asati gāme addhayojanaṃ atikkamantassa. Yattha hi addhayojanabbhantare añño gāmo na hoti, taṃ idha agāmakaṃ araññanti adhippetaṃ, addhayojanabbhantare pana gāme sati gāmantaragaṇanāya eva āpatti.
૧૮૫. રટ્ઠભેદેતિ રટ્ઠવિલોપે. ચક્કસમારુળ્હાતિ ઇરિયાપથચક્કં સકટચક્કં વા સમારુળ્હા. સેસં ઉત્તાનમેવ. દ્વિન્નમ્પિ સંવિદહિત્વા મગ્ગપ્પટિપત્તિ , અવિસઙ્કેતં, સમયાભાવો, અનાપદા, ગામન્તરોક્કમનં વા અદ્ધયોજનાતિક્કમો વાતિ ઇમાનિ પનેત્થ પઞ્ચ અઙ્ગાનિ. એકતોઉપસમ્પન્નાદીહિ સદ્ધિં ગચ્છન્તસ્સ પન માતુગામસિક્ખાપદેન આપત્તિ.
185.Raṭṭhabhedeti raṭṭhavilope. Cakkasamāruḷhāti iriyāpathacakkaṃ sakaṭacakkaṃ vā samāruḷhā. Sesaṃ uttānameva. Dvinnampi saṃvidahitvā maggappaṭipatti , avisaṅketaṃ, samayābhāvo, anāpadā, gāmantarokkamanaṃ vā addhayojanātikkamo vāti imāni panettha pañca aṅgāni. Ekatoupasampannādīhi saddhiṃ gacchantassa pana mātugāmasikkhāpadena āpatti.
સંવિદહનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Saṃvidahanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૩. ઓવાદવગ્ગો • 3. Ovādavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Saṃvidhānasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Saṃvidhānasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Saṃvidhānasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદં • 7. Saṃvidhānasikkhāpadaṃ