Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    (૧૪) ૪. પુગ્ગલવગ્ગો

    (14) 4. Puggalavaggo

    ૧. સંયોજનસુત્તવણ્ણના

    1. Saṃyojanasuttavaṇṇanā

    ૧૩૧. ચતુત્થસ્સ પઠમે ઉપપત્તિપ્પટિલાભં સંવત્તનિકાનીતિ ઉપપત્તિપટિલાભિયાનિ. ભવપટિલાભિયાનીતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. યેહીતિ યેહિ સંયોજનેહિ હેતુભૂતેહિ, કરણભૂતેહિ વા. નનુ ચ સોતાપન્નસ્સપિ ઓરમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ અપ્પહીનાનિ, કસ્મા પન સકદાગામીયેવ ઇધ ગહિતોતિ આહ ‘‘સકદાગામિસ્સાતિ ઇદં અપ્પહીનસંયોજનેસુ અરિયેસુ ઉત્તમકોટિયા ગહિત’’ન્તિ. તત્થ અપ્પહીનસંયોજનેસૂતિ અપ્પહીનઓરમ્ભાગિયસંયોજનેસુ. ઉત્તમકોટિયા ગહિતન્તિ ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદેન ગહિતં. સકદાગામિતો પરઞ્હિ અપ્પહીનઓરમ્ભાગિયસંયોજનો અરિયો નામ નત્થિ. નનુ ચ સકદાગામિસ્સ પહીનાનિપિ ઓરમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ અત્થિ દિટ્ઠિવિચિકિચ્છાસીલબ્બતપરામાસસંયોજનાનં પહીનત્તા, તસ્મા ‘‘ઓરમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ અપ્પહીનાની’’તિ કસ્મા વુત્તન્તિ આહ ‘‘ઓરમ્ભાગિયેસુ ચ અપ્પહીનં ઉપાદાયા’’તિઆદિ. યસ્મા કામરાગબ્યાપાદસંયોજનાનિ સકદાગામિસ્સ અપ્પહીનાનિ, તસ્મા તાનિ અપ્પહીનાનિ ઉપાદાય ‘‘ઓરમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ અપ્પહીનાની’’તિ વુત્તં, ન સબ્બેસં અપ્પહીનત્તાતિ અધિપ્પાયો.

    131. Catutthassa paṭhame upapattippaṭilābhaṃ saṃvattanikānīti upapattipaṭilābhiyāni. Bhavapaṭilābhiyānīti etthāpi eseva nayo. Yehīti yehi saṃyojanehi hetubhūtehi, karaṇabhūtehi vā. Nanu ca sotāpannassapi orambhāgiyāni saṃyojanāni appahīnāni, kasmā pana sakadāgāmīyeva idha gahitoti āha ‘‘sakadāgāmissāti idaṃ appahīnasaṃyojanesu ariyesu uttamakoṭiyā gahita’’nti. Tattha appahīnasaṃyojanesūti appahīnaorambhāgiyasaṃyojanesu. Uttamakoṭiyā gahitanti ukkaṭṭhaparicchedena gahitaṃ. Sakadāgāmito parañhi appahīnaorambhāgiyasaṃyojano ariyo nāma natthi. Nanu ca sakadāgāmissa pahīnānipi orambhāgiyāni saṃyojanāni atthi diṭṭhivicikicchāsīlabbataparāmāsasaṃyojanānaṃ pahīnattā, tasmā ‘‘orambhāgiyāni saṃyojanāni appahīnānī’’ti kasmā vuttanti āha ‘‘orambhāgiyesu ca appahīnaṃ upādāyā’’tiādi. Yasmā kāmarāgabyāpādasaṃyojanāni sakadāgāmissa appahīnāni, tasmā tāni appahīnāni upādāya ‘‘orambhāgiyāni saṃyojanāni appahīnānī’’ti vuttaṃ, na sabbesaṃ appahīnattāti adhippāyo.

    સંયોજનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Saṃyojanasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. સંયોજનસુત્તં • 1. Saṃyojanasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧. સંયોજનસુત્તવણ્ણના • 1. Saṃyojanasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact